Andra omgången i La Liga och Athletic ställdes mot Espanyol, Bielsa ställdes mot sin elev Pochettino. Pandiani var tillbaka i Espanyol och det var dags för Llorente att starta sitt målskytte.

Athletic kom till spel med en förväntad startelva, bortsett från det överraskande valet utav vänsterback där Bielsa valt att spela Iñigo Pérez. Pérez som innan säsongsstart uteblivit så pass att han inte ens tilldelats en nummer var helt plötsligt med i startelvan. Överraskande för oss alla.

Athletic startade med Iraizoz i mål, en backlinje där Gurpegi fått fortsatt förtroende som högerback. San José och så då Iñigo Pérez som vänsterback. I mitten startade Javi Martínez och Herrera med trion Muniain, De Marcos och Gabilondo framför sig. Längst upp ställde sig lejonkungen Llorente.

Första halvlek visade sig bli fartfylld, med ett spel som böljade fram och tillbaka där Espanyol hade giftigare avslut än Athletic, även om den press som lejonen utövade var tidvis klockren. Noterbart var att Athletic fortfarande inte riktigt kommit in i Bielsa offensiva spelidé. Det slogs enormt många felpass vilket ju är A och O om det hela ska fungera. Men det var inte bara det, när hela laget skulle anfalla, gick endast tre eller fyra till anfall vilket gjorde att bolltapp blev en farlig kontring för Espanyol direkt. Ibland stack det till och spelade så som Bielsa vill ha det, och då såg det onekligen vackert samt effektivt ut.

Försvarsmässigt känns det som om det lyckats få in idén, även om det ibland blev någon miss mellan försvar och mittfält.

Så i minut 25 kom Espanyols 1-0 mål, inprickat fräckt utav Sergio Garcia. En snygg passning som gick igenom Athletics försvarslinje, som till en början såg ut att inte bli något. Men Álvaro lyckade få till ett inlägg mot bortre stolpen, där dagens tabbe, jag syftar på Iñigo Pérez, stod som en kona och lät Sergio Garcia trycka sig fram och sätta dit pannan. 

Matchen fortsatte i ett högt tempo, och efter målet så öppnade sig matchen mer och Athletic kom även igång med sitt passningsspel. Tidvis såg det utmärkt ut för våran del och matchen i sig, helt fenomenal. Llorente får ett friläge efter en femstjärnig passning från Muniain (förövrigt Athletics bästa spelare) som Álvarez lyckas göra årets näst bästa räddning (jag skriver näst bästa för i andra halvlek gör han banne mig årets bästa) på. Efter det så lyckas inte De Marcos förvalta ett friläge som Llorente bröstat vackert fram. Bollen går utanför.

Första halvlek tog slut och Athletic hade lyckats få ett par farliga chanser, men målet ville sig inte.

Andra halvlek

Inför andra halvlek så valde Bielsa att ta bort Iñigo Pérez (bra där) och Gabilondo. Ersatte gjorde Iturraspe och Susaeta. De Marcos gick ner på vänsterbacksplatsen, medan Iturraspe sällade sig som trequartistan och Susaeta förpassade Muniain till vänsterkanten och ställde sig själv till höger.

Matchbilden blev hårdare, tuffare, närkamper så väl som lägena blev farligare. Och så kom även det efterlängtade målet för oss och för Llorente. Efter en tids press, lyckades vi få till en hörna (en av många under matchens gång). Hörnan slogs högt och luftigt, där möttes den snyggt utav en Llorente som var på väg bakåt men lyckades ändå få till en klockren träff som den för dagen utomjordiska målvakten Álvarez denna gång inte kunde göra något åt. 1-1 och Llorente var återigen målskytt

Men lyckan skulle snabbt ta slut. 

Nämnvärt är den superräddning, årets räddning Álvarez gör på Susaetas frispark. Ett stenhårt skott, perfekt placerat y klykan som Álvarez lyckas på något vänster få en arm på och styra ut. Jag trodde inte ens på mina egna ögon när jag såg det.

Espanyol fick en frispark en bit utanför Athletics straffområde. De valde att slå den snabbt till en rusandes Sergio Garcia, som inte lyckas nå bollen, men där dyker Iraizoz upp, överraskade över att bollen kommer till honom. Istället för att få tag i bollen lyckas Iraizoz avväja bollbanan genom att skicka upp bollen i luften och på nedvägen står Sergio Garcia och bara väntar ut den för att sedan slå till den snyggt på volley rakt in i en nästan tom bur. 2-1 till Espanyol, Garcias andra mål för kvällen och Athletics andra dundertabbe för kvällen. 

Matchen blev smått fulare och Athletic tog tag i matchen. Men det övertaget försvann i samma stund som Herrera gick sönder i knät och var tvungen att utgå. Toquero kom in i istället, men var väldigt blek och Espanyol tog över de sista minutrarna och en reducering var det inte tal om. 

Espanyol tog de tre poängen och vi blev utan, även om vi var värda mycket mer (jag syftar på det tre poängen).

Herrera blir borta i en månad, inte bra. Muniain var det världsklass på igår. Llorente lyckades näta och tidvis såg det faktiskt väldigt bra ut spelmässigt.

Vi får väl ha lite tålamod med det hela, Bielsa sa att han gjorde ett misstag i hur han lade upp matchen taktiskt sett, men det sa han ju senast mot Rayo Vallecano med. Förhoppningvis lyckas Bielsa "placera" sig ordentligt i nästa match så vi slipper spela lika eller förlora mot lag som vi på pappret ska vinna emot.

Matchens lirare: Cristian Álvarez, han får 12 utav 10 möjliga. Herrejösses vilken match. Även om Muniain är nämnvärd, tidvis hade ynglingen lekstuga med Espanyol.