Laguppställningar:
 
FC Barcelona:
 
MATS
Roberto, Piqué, Umtiti, Digne
Paulinho, Busquets, Iniesta
Coutinho
Alcácer, Suárez
 

Espanyol:
 
Lopez
Navarro, D.lopez, Naldo, Caricol
Jurado, Darder, Mata, Granero
Baptistao, Moreno

 
 
Första halvlek:
 
Blöt, men ändå spelbar.
 
I den första halvleken var planen ännu inte förstörd av det ihärdiga spöregnet, och sålunda kunde spelet flyta utan större svårigheter.
 
Men trots detta hade Barça svårt att skapa kvalificerade målchanser. Med varken Leo Messi eller Jordi Alba på plan hade gästerna svårt att bryta de vitblåa linjerna, och med undantag för Coutinhos ribbskott i den 22:a minuten skapade Barça så gått som noll.
 
Kontrollerat men uddlöst, kort sagt. Och så kom halvleken att avlöpa. Medan Barcelona trillade boll, sjönk Espanyol lågt och gav Leo Baptistao fria tyglar i omställningsspelet.
 
Vilket knappast bar någon frukt. Blott vid ett par tillfällen stack brassen upp, och bortsett från ett halvtamt distansskott skapade inte heller hemmalaget något av substans.
 
Ställningskrig, och mållöst i halvtid.
 
 
Andra halvlek:
 
Vattensjuk, och knappt spelbar.
 
I takt med det tilltagande skyfallet försämrades förutsättningarna för fotboll, och blott minuter in i den andra halvleken hade gräsmattan förvandlats till en bassäng.
 
Och med möjligheten till passningsspel borta, slet Barça rejält. Sparkade och sprang, men utan att komma någonvart. Inte ens inbytte Messi lyckades trotsa vädergudarna, och skaka liv i matchen.
 
Men då – precis när undertecknad var i färd med att live-betta på 0-0-resultatet – stack hemmalaget upp i en omställning. Hittade Sergio Garcia på högerkanten, som i sin tur fann Gerard Moreno med ett väl avvägt inlägg, och SMACK – 1-0 till Espanyol!
 
En kalldusch för gästerna. Och som om den bildliga kallduschen inte vore nog skulle den bokstavliga kallduschen komma att tillta, och ytterligare försämra de blåröda oddsen.
 
Tragikomedin var ett faktum. Spelarna fullkomligt plaskade fram, och bakbundna av regnet lyckades Barça inte etablera någon press. Där och då talade allt för säsongens första ligaförlust.
 
Men Gerard Piqué ville annat. I den 82:a minuten nådde mittbacken högst på Messis frispark, och knoppade in kvitteringen. En oväntad avslutning, i en oväntad typ av match!
 
 
Reflektioner:
 
Helskinnade, och alltjämt obesegrade.
 
Bara att tacka och ta emot, säger jag. Naturligtvis svider det med poängtapp mot lillebrorsan, men givet förutsättningarna är det svårt att vara missnöjd.
 
Å andra sidan var den första – spelbara – halvleken inget vidare. Inte usel på något sätt, men likafullt trubbig och förhållandevis livlös. Varken Coutinho eller Suárez kom riktigt loss, och utan Alba längs vänsterkanten framstod Barça som vingklippta.
 
Men allt som allt – en knappt godkänd insats. Dels med tanke på rotationen, dels med tanke på vädret.
 
Nu vänder vi blad, och blicken mot Mestalla!
 
 
Matchfakta:
 
Espanyol - FC Barcelona 1-1
Moreno (66’), Piqué (82´)
 
Bollinnehav: 29-71
Skott: 4-8
Skott på mål: 2-2
Gula kort: 4-3