Primera parte
Man kunde se de röd-vitrandigas intentioner i samband med att domare Iñaki Vicandi Garrido blåste igång matchen på Cornellà El-Prat under lördagseftermiddagen. Atlético-spelarna gick ut med klara direktiv när det gällde lagets taktiska dispositioner och hade en liknande idé på det kollektiva planet. Det blev en fysisk batalj där gästerna var lite snabbare, lite kvickare in i duellspelet och det syntes även på planen. Trots det skapade inte Diego Simeones manskap några riktiga målchanser innan den 12:e spelminuten. Mycket av spelet handlade istället om att vinna de individuella bataljerna och utgå från de situationerna i sitt anfallsspel. Atlético hade mer boll inledningsvis samtidigt som Espanyol koncentrerade sig på sitt kvicka kontringgsspel med Sérgio García, Lucas Vázquez och Felipe Caicedo..men det var som sagt Atlético som skapade matchens första riktiga målchans. Atleti fick en frispark centralt i banan, ungefär 30-35 meter från mål som slogs in i straffområdet av Koke. Den i sin tur var hårt slagen och hittade in till Fernando Torres som styrde densamma mot mål helt felvänd. Kiko Casilla tvingades göra en bra räddning när han tippade bollen till en hörnspark. Den efterföljande hörnan blev också farlig. Det uppstod ganska stor kalabalik inne i straffområdet sedan bollen slagits in, nickats ut och in igen. Koke var en av många röd-vitrandiga som befann sig nära mål när bollen damp ned framför fötterna på honom. 23-åringen drog till med ett skott mot mål, men det blockerades på vägen och kom tillbaka och i samband med det försökte Koke sikta mot bortre stolpen, men bollen gick någon decimeter utanför Casillas högra stolpe. Där borde Atlético tagit ledningen. 

Atlético skapade sina bästa målchanser på fasta situationer inledningsvis, något som naturligtvis är glädjande med tanke på lagets problem inom den här delen av spelet de senaste månaderna. Den tredje skulle också dyka upp efter en fast situation. Den här gången slog Koke en hörna från höger där han lurade alla att bollen skulle dyka upp inne i straffområdet. Vad han istället gjorde var att överraska alla genom att hitta Gabi precis utanför straffområdeslinjen. Lagkaptenen timade, avvägde och sköt, men bollen gick rakt på Kiko Casilla som inte hade några svårigheter med skottförsöket. Laget skapade även en halvchans efter 19 minuters spel sedan Jesús Gámez hittat rätt längs vänsterkanten och slagit in bollen med just vänsterfoten. Inne i straffområdet hade Raúl García positionerat sig, men Navarra-sonen nickade bollen över mål. Hela aktionen var fin, men avslutet från Raúl García håller tyvärr inte måttet även om han naturligtvis inte kan kritiseras för nicken då han har bakåtvikt i upphoppet. 

Hemmalaget kom inte riktigt in i matchen under stora delar av första halvlek och skapade ytterst få målchanser. En sådan kom dock efter 20 minuters spel sedan Juanfran gett bort en boll på mittplan med en vansinnespassning som Sérgio García plockade upp innan han gick till kontring. Det hela kunde ha slutat väldigt illa om det inte vore för Tiagos uppoffrande försvarsspel där portugisen tar en ganska stor risk genom att glidtackla undan bollen från fötterna på sin motståndare. Minuten därpå går Atlético till kontring och precis som tidigare gånger så är de röd-vitrandiga nära ett ledningsmål. Antoine Griezmann vinner en 50-50-duell innan han springer ifrån sina motståndare från mittplan och in i straffområdet. I sekunden därpå avlossar han skottet, men bollen går utanför Kiko Casillas vänstra stolpe. Dåligt utfört med tanke på att han hade gott om plats för ett skott och dessutom medspelare inne i centrala positioner precis utanför straffområdet. De kommande 10-15 minuterna är väldigt fysiska och inget av lagen lyckas egentligen etablera något bra anfallsspel, varken via mitten eller kanterna. Espanyol-spelarna försöker sticka emellan med skott utifrån, men tar felbeslut i avgörande situationer, som exempelvis Abraham när medspelare fanns i bättre positioner framför honom. Hans skott gick högt över mål. 

Matchens karaktärsdrag var väldigt klara: fysik, hårt duellspel och tight försvarsspel som inget av lagen riktigt lyckades bryta sig igenom. En sak som kanske framförallt skapade problem för båda lagen var domarens kriterier för vad som är och vad som inte är en regelöverträdelse. Espanyol drog på sig hela 18 frisparkar i första halvlek och det gjorde att hemmapubliken suckade uppgivet efter varje duell. Trots det hade bara Álvaro González dragit på sig en varning i inledningen av matchen innan Víctor Sánchez gjorde detsamma efter 37 minuters spel. Gabi gjorde detsamma när han fällde Lucas Vázquez i samband med en kontring ett par minuter senare. Otroligt nog hade domaren bara lagt till en enda minut, men den minuten skulle förvandlas i dubbelt så många minuter strax innan halvtidsvilan. Miranda, som dittills gjort en bra insats i Atléticos backlinje hamnade i en 50-50-duell i luftrummet med Abraham. Istället för att gå raka vägen mot bollen (och i så fall riskera att laget blir bortkontrat) gick brasilianaren in i situationen efter att ha tagit ett steg bakåt i banan. Det slutade med att han satte armbågen i huvudet på sin motståndare och båda föll till marken. Efter mer än en minuts paus och med de båda läkarna springandes på gräsmattan blev mittförsvararen utvisad. Oerhört korkat. 

José María Giménez tog av sig överdragskläderna, ställde sig till rätta vid sidlinjen samtidigt som Fernando Torres gick av planen och blev sedan inbytt mot anfallaren. Uruguyanen hann med att göra korstecknet och springa ett tiotal steg mot sin mittbacksposition innan domaren blåste av för första halvlek. Tillbaka in i omklädningsrummet. 0-0. 

Segunda parte
I samband med att andra halvlek satte igång skickade Smeone genast ut Mario, Raúl Jiménez och Arda för att de skulle värma upp. På planen gick de röd-vitrandiga ut som om ingenting hade hänt och de fortsatte spela samma typ av fotboll som de gjorde i första halvlek, trots att man var en man mindre och förutsättningarna förändrats avsevärt. Espanyol går inte till anfall på en gång och det i sig överraskar inte undertecknad då man är ett lag som har problem med att föra matcher. Istället ser det ut ungefär som det gjorde när de båda lagen var lika många spelare på planen. Efter 51 minuters spel har Atlético en gyllene målchans efter att en frispark slagits in mot straffområdet. Bollen går mot vänster sida av straffområdet där Godín dyker upp och vinner en nickduell mot Álvaro, den förlängs sedan till Griezmann som positionerar sig och skjuter, vänd åt sidan på volley. Skottet överlistar Kiko Casilla och går i mål, men domaren blåser i pipan och anser att de röd-vitrandiga gjort sig skyldiga till en regelöverträdelse. Inget mål. Det är en väldigt billig frispark som Espanyol får med sig, men Giménez får också skylla sig själv när han går in i den typen av dueller som han gör. Där skulle Atlético ha tagit ledningen. Efter det här lägger sig Atlético lite mer på försvarssida, något som också gör att Espanyol får mycket mer boll. 

Katalanerna lyckas dock inte ta sig igenom Atléticos försvarsmur som är välorganiserad och välfungerande. Hemmalaget har bara ett fåtal försök utanför straffområdet, men inget av dessa hotar överhuvudtaget Miguel Ángel Moyà som är statist stora delar av matchen. Tiago åker på en varning efter 58 minuters spel sedan han gjort ned Lucas Vázquez i en central position. Portugisen tar varningen för laget. Strax därpå är det Javi López som gör en liknande sak för att stoppa upp en motståndarkontring. Efter 63 minuters spel får Espanyol-tränaren Sérgio nog och väljer att försöka göra en förändring genom att kasta in Cristián Stuani mot Felipe Caicedo. Ecuadorianen är mycket besviken, något som han också visar i samband med att han går av planen. Atlético har lyckats få matchen dit de vill med en stark defensiv inledning i andra halvlek, något som också gör att man ligger närmast ett ledningsmål. Gabi hittar exempelvis Godín inne i straffområdet med en frispark som uruguyanen nästan hinner till, men i slutändan kan Kiko Casilla sno åt sig bollen i sista stund framför mittförsvararens fötter. 

Simeone ser att Atlético har goda möjligheter att göra mål trots att man är en man mindre på planen, något som också gör att argentinaren tar av Gabi (som var mycket nära en andra varning minuten innan han byttes ut) till förmån för Arda. Det här bytet gör också att Koke går in i en centralare position samtidigt som laget behåller sitt spelsystem och spelform. Minuten därpå är dock Sérgio García på väg igenom sedan Stuani nästan hittat honom med en passning i djupled där Atlético gått bort sig i deras tro på ett ledningsmål. Kontringen stoppas upp av det faktum att Moyà går ut och avvärjer som sista utpost framför fötterna på Espanyols lagkapten. Under den här perioden händer det en hel del. I den 69:e minuten är det Arda som får ett gyllene läge att göra mål på Espanyol. Han får en passning via ett inlägg precis utanför straffområdet som han försöker skjuta på mål, men skottet, som är på väg mot Kiko Casillas vänstra kryss, blockeras i sista stund av Álvaro. 

Atlético-spelarna fortsätter att leta öppningar hos hemmalaget, något som också gör att man skapar de farligaste målchanserna. Man gör det visserligen med ett rakt och ganska enkelt spel, men det slutar också med att det blir farligt. I den 78:e minuten är det Raúl García som får ett gyllene läge att ge Atlético ledningen sedan gästerna vunnit bollen högt upp och etablerat ett anfall där Griezmann hittat Navarra-sonen i djupet. Raúl García kommer helt ensam med Kiko Casilla och försöker placera bollen till höger om Espanyol-målvakten. Tyvärr gör hemmamålvakten en jätteräddning. Även där måste Atlético göra mål. Minuten därpå drar Raúl García även på sig en varning sedan han gjort ned Lucas Vázquez som ville kontra. Sérgio upptäcker att Atlético ligger närmare ett ledningsmål så han bestämmer sig slutligen för att kasta in Salva Sevilla för att försöka få lite rätsida på situationen som hans lag befinner sig i. Simeone agerar också. Han kastar in Raúl Jiménez efter 83 minuters spel. Ut går Griezmann. 

Atlético fortsätter att leta ett ledningsmål och i sanningens namn så är man återigen mycket nära efter 85 minuters spel. Två gånger om. Först lyckas Arda få ned en frispark som hittar in i straffområdet utan att få iväg ett särskilt bra skott mot Kiko Casilla som återigen står för en jätteräddning från nära håll. På returen är det Raúl García som försöker skjuta, men även den här gången är Navarra-sonens skotförsök alldeles för tamt och oprecist vilket slutar med att det blockeras av Álvaro. Det vill sig inte för Atlético. I slutminuterna är det även de röd-vitrandiga som tycker på för ett ledningsmål, men det blir inga mål. Matchen slutar mållöst och Atléticos oförmåga att göra mål på sina målchanser slutar med att man tvingas inleda omgång 26 som det fjärde bäst placerade laget i ligaspelet den här säsongen. Nu är det dags att vakna upp ur siestan och börja plocka trepoängare igen. 

RCD Espanyol: Kiko Casilla; Arbilla, Álvaro, Héctor Moreno, Duarte; Lucas Vázquez, Abraham (Cañas, 46'), Javi López, Víctor Sánchez (Salva Sevilla, 79'); Caicedo (Stuani, 59'), Sergio García

Atlético de Madrid: Moyà; Juanfran, Miranda, Godín, Jesús Gámez; Raúl García, Tiago, Gabi (Arda, 66'), Koke; Griezmann (Raúl Jiménez, 82'), Fernando Torres (Giménez, 45')

Domare: Iñaki Vicandi Garrido (Baskien)

Varningar: Álvaro (7'), Víctor Sánchez (36'), Javi López (59'); Gabi (41'), Tiago (56'), Raúl García (77')

Utvisningar: Miranda (45')

Skott: 7-14
Skott på mål: 1-6
Skott utanför mål: 6-6
Blockerade skottförsök: 0-2
Skott i målvirket: 0-0
Bollinnehav: 45,1%-54,9%
Passningsförsök: 349-364
Lyckade passningar: 268-264
Passningsprocent: 77%-73%
Tacklingar: 8-24
Regelöverträdelser: 33-18
Nickdueller: 29-35
Offside: 0-3
Hörnor: 6-7