Atlético de Madrid tog under lördagseftermiddagen emot Getafe för ett regionsderby och det blev, liksom vid föregående tillfällen ingen ändring på statistiken mot lagen i regionen. När slutsignalen på Vicente Calderón ljöd hade den röd-vitrandiga huvudstadsklubben ordnat en tionde tävlingsmatch i rad utan förlust mot lagen i och omkring Madrid. Sedan tidigare har man sex raka utan förlust mot ärkerivalen Real Madrid och mot Rayo har man tagit fyra av sammanlagt sex poäng den här säsongen. Statistiken mot Getafe är ännu bättre efter en ny 2-0-seger där framförallt Fernando Torres och Koke visade upp sig från sin bästa sida. Det fanns dock vissa frågetecken inför lördagens match då varken Miguel Ángel Moyà, Saúl Ñiguéz, Raúl García eller Mario Mandžukic fanns med i spelartruppen inför matchen. Samtliga dras med skador, men många av de väntas återvända efter landslagsuppehållet har nått sitt slut. Detta gjorde att Diego Simeone fick laborera en del på vissa positioner. Jan Oblak fick exempelvis vakta målet efter att ha gjort en stark insats mot Bayer Leverkusen senast. Slovenen hade dock en identisk fyrbackslinje med Juanfran till höger, José María Giménez i mittlåset tillsammans med Diego Godín och Jesús Gámez på vänsterkanten. 

Lagets argentinske tränare ställde dock ett helt nytt par på benen på centralt mittfält i jämförelse med den krävande UEFA Champions League-matchen. Tiago agerade ankare efter att ha missat mötet med tyskarna p.g.a. avstängning och Gabi, som petades senast, gjorde portugisen sällskap i en mer central mittfältsroll. Det blev dock inga förändringar längs kanterna där Arda hade en utgångsposition till höger och Koke på vänsterkanten. De båda spelade dock, precis som vanligt med ganska stor frihet. I anfallet bestämde sig Simeone för att ge Antoine Griezmann lite vila vilket innebar att Raúl Jiménez gjorde sin andra ligamatch från start. Mexikanen fick sällskap av Fernando Torres och med facit i hand så fungerade den kombinationen väl. 

Primera parte
Gästerna vann slantsinglingen och fick därmed äran att sparka igång lördagseftermiddagens tillställning på Vicente Calderón. Det var dock en av väldigt få segrar som regionsklubben från Madrid skulle lyckas få med sig, något som också syntes med en gång på resultattavlan. I samband med att matchuret stod på ungefär två minuter fick Atlético en frispark från vänsterkanten sedan Raúl Jiménez blivit nedgjord av Naldo ett 30-tal meter från Vicente Guaitas mål. Koke ställde sig vid bollen, siktade in sig och väntade in Juan Martínez Munueras signal. Ett par sekunder senare hade Atlético tagit ledningen med 1-0. Kokes frispark är väl avvägd och hittar in till Fernando Torres som sätter huvudet till och styr in de röd-vitrandigas ledningsmål redan efter ett par minuters spel. Det är en mycket bra frispark och även om Torres själv pekar på Koke i samband med att publiken på Calderón firar ledningsmålet så är styrningen mycket bra. Guaita har inte en susning. Fernando Torres har därmed gjort alla sina mål sedan återkomsten till Atlético i de inledande två minuterna av matcherna som han spelat. Smått otroligt. Målet bestämmer även matchbilden under den inledande halvtimmen av tillställningen: Getafe lägger sig som väntat väldigt lågt, i det här fallet ännu lägre ned än vanligt och Atlético blir spelförande. De röd-vitrandiga skapar mängder av frisparkar runt Getafes straffområde samtidigt som gästerna också tvingas slå bort bollen till ett flertal hörnor. Atlético har visserligen haft en del problem på fasta situationer de senaste två månaderna, men de senaste matcherna har den här delen av lagets spel fungerat ganska väl, med Bayer Leverkusen-matchen som undantag. Till skillnad från just tillställningen mot tyskarna i tisdags så var Kokes fasta situationer mycket bra under åtminstone en timmes spel mot Getafe. Det gjorde också att såväl Torres som Raúl Jiménez hade ytterligare målchanser innan vi en spelat tio minuter, men ingen av de lyckades styra inläggen mot mål. Dessutom försökte Jesús Gámez skjuta från distans efter att Getafe-försvaret fått undan bollen ur straffområdet, men varken Gámez eller någon av de båda anfallarna visade prov på effektivitet i inledningen av matchen. 

Atlético förlade en ganska stor del av sitt anfallsspel längs Getafes högerkant eftersom Pedro León inte är någon större försvarsspelare och sällan hjälpte till i den aspekten av spelet när Martín Vigaray sattes under press av röd-vitrandiga spelare. Hemmalaget kombinerade en hel del genom Koke, Jesús Gámez (även om han mestadels spelade bollen bakåt i banan) och Torres. När den sistnämnde fanns på plats i straffområdet hjälpte Tiago till i den här delen av spelet. Allt för att skapa överlägen och på så vis ta sig runt på kanten eller spela in bollen i diverse ytor som öppnades upp. Efter 10 minuters spel kombinerade just Koke med Torres, något som slutade med att den yngre av lagets canteranos drog till med ett skott precis utanför straffområdet. Bollen gick i vänster stolpe längs marken och träffade Guaita i den ena foten samtidigt som densamma snurrade längs marken och slutligen dansade utanför Getafe-målvaktens högra stolpe. Det fattades några centimeter för att ledningen skulle utökas. 

Hemmalaget spelade aggressivt, intensivt och med god fart i anfallsspelet, något som ofta gjorde att Getafe-spelarna fastnade i diverse pressfällor och blev av med bollen. Det var precis vad som hände efter 14 minuters spel när Raúl Jiménez bestämde sig för att försöka sno åt sig bollen av Naldo i Getafes uppbyggnadsfas. Mexikanen visade prov på beslutsamhet, aggressivitet och mycket god tacklingsförmåga när Naldo blev av med bollen ungefär 30-33 meter från eget mål. Raúl Jiménez satte sedan bollen framför fötterna på Fernando Torres som sprang raka vägen mot mål. Tyvärr är passningen något för hård och Torres lyckades inte göra mer av situationen som var minst sagt lovande. Man kunde dock se att de båda anfallarna fått mycket klara direktiv när Getafes respektive mittförsvarare fick bollen vid fötterna i uppspelsfas och de följde de till punkt och pricka. 

Inledningsvis kunde man tro att det var Getafe som spelade i UEFA Champions League under tisdagskvällen. Atlético-spelarna såg mycket skarpa och fräscha ut. Tröttheten som det pratats om så mycket sedan avancemanget i Europas finaste klubblagsturnering var som bortblåst. Raúl Jiménez visade också framfötterna med väldigt goda intentioner i anfallsspelet. Efter 15 minuters spel får han iväg sitt första skott mot mål sedan Koke tagit hand om en dålig rensning i Getafe-försvaret och trocklat fram bollen till mexikanen som stod precis innanför straffområdet, avslutet går dock utanför Guaitas högra stolpe. Fyra minuter senare kombinerar Juanfran och Gabi fram en inläggsmöjlighet för Arda som följer med längs högerkanten. Turken slår sedan inlägget mot bortre stolpen (där Atlético fyllt på med tre spelare) efter att Gabi klackat tillbaka bollen till sin lagkamrat. Raúl Jiménez vinner sedan en luftduell bakom ryggen på en motståndare och nickar ned bollen till Koke som står helt ensam framför Guaita. Tyvärr är Kokes avslut på volley alldeles för klent och går rakt på Getafe-målvakten som gör en mycket viktig räddning i just det skedet av matchen. 

Gästerna försöker ta sig runt på Atléticos vänsterkant där Jesús Gámez befinner sig och även om man egentligen inte har några som helst målchanser under de inledande 25 minuterna, så ser man att de kommer med god fart i kontringarna. Precis när man känner sig trygg, dyker de även upp med vad som mycket väl kunde ha blivit kvitteringsmålet. När gästerna väl hotade så gjorde man det ofta i djupet. Álvaro Vázquez var exempelvis på väg igenom Atléticos presslinje efter 25 minuters spel, men då stod Oblak ivägen i sista stund. Om den slovenske landslagsmannen inte kommit ut i den situationen hade Atlético antagligen fått kapitulera då Hinestroza var på väg igenom och nästan förbi Oblak. Freddy Hinestroza var en av Getafes farligaste spelare i anfallsspelet, något som han också visade med en mycket god dribblingsförmåga när han rann igenom Atléticos två försvarsblock efter ett fint inlägg längs gästernas vänsterkant. Han tog emot bollen inne i straffområdet, gjorde bort en, två och tre spelare, men när han skulle skjuta sträckte José María Giménez fram huvudet för att täcka längs marken. Otroligt nog träffade colombianen just "El Pelao" i bakhuvudet och blockerade därmed skottförsöket. Oerhört uppoffrande och imponerande av Giménez. Efter en knapp halvtimmes spel hade Atléticos presspel avtagit någorlunda och Getafe började plötsligt hitta lösningar genom längre bollar i djupet och framförallt individuella räder. 

Efter den här situationen valde de röd-vitrandiga att lugna ned spelet någorlunda och därmed återigen få kontroll på matchen. Därför uteblev de riktiga målchanserna fram till den 40:e spelminuten. Då fick nämligen Atlético ännu en hörna som slogs in i straffområdet av Koke. Bollen hamnade hos Raúl Jiménez som försökte nicka densamma i mål, men skottförsöket gick utanför mål längs marken. Arda försökte också skjuta på mål, men turkens avslut var alldeles för dåligt och gick över mål. Det går inte att påpeka tillräckligt att han verkligen hade ett godkänt skottläge i just den situationen. I slutet av första halvlek kombinerar Atlético betydligt mer på högerkanten där Juanfran kommer in allt mer i matchen. Där deltar ofta Arda och emellanåt Gabi, något som slutligen gör att man får en frispark sedan Juanfran blivit nedgjord några meter från hörnflaggan. Det blir en förkortad "hörnspark". Bollen slås in med god marginal på första stolpen där Raúl Jiménez dyker upp, i samma veva springer Tiago sig loss på bortre stolpen och mexikanens nickskarv når slutligen portugisen som bara har att skicka in 2-0 i öppet mål bakom en chanslös Guaita. Strax innan hade Simeone sagt åt Raúl Jiménez att förlänga på just bortre stolpen. Cholo fick som han ville och Atlético gick in med en säker ledning i halvtidsvilan. 

Segunda parte
Inledningen av andra halvlek är annorlunda i jämförelse med första och det syns inte minst i Atléticos ambitioner i anfallsspelet. Man förlägger mycket av spelet längs högerkanten där Juanfran ger Arda gott om understöd, men rent spelmässigt saknas den avgörande kvalitén i sista tredjedelen. Diego Simeone bestämmer sig ganska tidigt för att skicka ut Antoine Griezmann på uppvärmning och i samma veva sjunger Calderón en sång för födelsedagsbarnet. Fransmannen blev nämligen 24 år gammal under lördagen. Atlético kanske inte spelar jättebra offensiv fotboll, men man håller koll på läget och skapar någon hörna då och då under de inledande 10-15 minuterna i andra halvlek. Varje gång det blir just en fast situation sitter de flesta och väntar på att regionsklubben från Madrid skall göra bort sig i markeringsspelet. Det var ständigt hönsgård i Getafes straffområde på fasta situationer, mycket tack vare Kokes goda tillslag under 2/3-delar av matchen. Om Atlético inte vill framåt på allvar så vill Getafe det. Man har inte gett upp trots underläget. Gästerna skapar ett antal halvchanser via fasta situationer under de första kvarten i andra halvlek där ingen av Los Azulones spelare lyckas få till det. Vigaray försökte exempelvis nicka in en boll efter mycket bra inläggsspel av Pedro León, men hans försök var egentligen inte mycket till försök. Under just den här perioden börjar det skapas en del ytor för Atlético-spelarna och det ser Simeone. Torres är på väg igenom tillsammans med Raúl Jiménez som bollförare, men Getafe lyckas stoppa upp kontringen i sista stund med hjälp av ojusteheter av Vigaray (först) och Diego Castro (senare). Båda får varsin varning för deras respektive företeelser inom loppet av 10-15 sekunder. 

Då bestämmer sig Simeone för att göra Atléticos första byte, men han får vänta ända tills den 63:e matchminuten eftersom läget inte är bra nog. Tiago blir exempelvis varnad sedan han dragit ned Pablo Sarabia på mittplan. Lite slarvigt kan tyckas, men också relativt billigt i ärlighetens namn. Den kunde portugisen undvikt. När Getafe slutligen misslyckats efter flertalet anfall och bollen gått ut till inspark för de röd-vitrandiga kan argentinaren slutligen plocka av Raúl Jiménez. Mexikanen möts, till skillnad från mötet med Celta Vigo i höstas, av rejäla applåder från Calderón. Man kan se att han är lite besviken över att bli utbytt, men han tar det bra. In kommer slutligen Griezmann. I samband med det här går även Atlético ned på en anfallare och Simeone byter system till 4-4-1-1, alltså en variant av det 4-4-2 som han startade med. Getafe försöker skapa målchanser, men man kommer inte till några riktiga möjligheter. Inte ens när Pedro León får ett fint frisparksläge som han slarvar bort genom att slå rakt i muren. 

Efter 70 minuters spel får Getafe en halvchans sedan Sergio Escudero bestämt sig för att testa Oblak från distans. Högerbacken skjuter från distans (ungefär 30 meters håll) och slovenen ser bollen sent, men han lyckas slutligen få en hand på bollen och rädda ut till en resultatlös hörna. Det är gästernas enda skott på mål. Det blir inte mycket till spel i andra halvlek: Getafe lyckas inte skapa målchanser och Atlético bevakar mest händelserna. Därför försöker Getafe göra en förändring efter 72 minuters spel när Freddy Hinestroza plockas av till förmån för Yoda. Nu söker man ännu mer fart och rakt spel längs Jesús Gámez vänsterkant, men bytet blir bara kontraproduktivt. Inte så mycket för att Yoda gör en dålig insats, snarare för att han i just en duell med Jesús Gámez går sönder sedan han satt ned foten i gräsmattan och vridit om knät. Av allt att döma så ser det ut som en korsbandsskada, men vi får hoppas att så inte är fallet. Han kan inte fortsätta och byts ut efter 83 minuters spel. In kom istället canteranon Álex Felip. Dessförinnan hade Gabi fått en varning och Atlético skapat det lilla som faktiskt skapades i chansväg. Vi hade spelat 78 minuter när Atlético kombinerade till sig tid och plats för att Gabi skulle kunna slå en diagonal boll mot högerkanten där Juanfran fått utrymme för ett inlägg. Den spanske landslagsmannen tog emot bollen, lade den till rätta och slog sedan ett lågt inlägg som Fernando Torres sprang in mot. "El Niño" försökte styra bollen mot mål på nytt, men den gick precis över Guaitas ribba. Det hade varit ett riktigt tjusigt mål om det gått vägen. 

Den sista målchansen kom efter 88 minuters spel sedan Juanfran tagit ned en hög boll med tåspetsen, spelat den vidare för att den sedemera skulle slås in i straffområdet, men ingen där inne lyckades få tillräckligt med utrymme. Fernando Torres vann en 50-50-duell genom att peta iväg bollen till en inspringande Tiago. Portugisen timade sin löpning relativt väl, men skottet, som var precis utanför straffområdet, gick utanför Guaitas högra stolpe. I slutminuterna väljer även Simeone att plocka ut två av matchens förgrundsfigurer. Fernando Torres går av till förmån för Cani, men canteranon ser inte överdrivet glad ut. Han vill göra fler mål. Ut går även Arda som ersätts av Mario. Publiken ger de båda startspelarna mot Getafe en varm applåd när de går av planen.

Matchen slutar 2-0 till Atlético som numera har spelat in 59 poäng på 28 ligamatcher den här säsongen i väntan på vad som händer i El Clásico under söndagen. 

Atlético de Madrid: Oblak; Juanfran, Giménez, Godín, Jesús Gámez; Arda (Mario, 90+1), Tiago, Gabi, Koke; Raúl Jiménez (Griezmann, 63'), Fernando Torres (Cani, 90+1')

Getafe: Guaita; Vigaray, Velázquez, Naldo, Escudero; Lacen, Diego Castro, Sarabia, Hinestroza (Yoda, 71', Álex Felip, 83'), Pedro León (Babá, 78'); Álvaro Vázquez

Domare: Juan Martínez Munuera (Benidorm, Valencia)

Varningar: Tiago (61'), Gabi (74'); Naldo (35'), Vigaray (55')

Målskyttar: 1-0 Fernando Torres (2'), assisterad av Koke; 2-0 Tiago (44'), assisterad av Raúl Jiménez

Skott: 15-5
Skott på mål: 6-1
Skott utanför mål: 8-1
Skott i målvirket: 1-0
Blockerade skottförsök: 1-0
Bollinnehav: 55,5%-44,5%
Passningsförsök: 476-375
Lyckade passningar: 382-313
Passningsprocent: 80%-83%
Tacklingar: 27-23
Regelöverträdelser: 10-16
Varningar: 2-2
Utvisningar: 0-0
Hörnor: 10-5
Offsideavblåsningar: 2-0
Vunna nickdueller: 18-11