Tata Martino gjorde fyra förändringar från matchen mot Real Madrid och lät några nyckelspelare vila inför det viktiga derbyt på lördag, samtidigt som startelvan i princip inte försvagades alls. Adriano, Bartra, Song och Alexis fick varsin startplats på bekostnad av Alves, Piqué, Busquets och Xavi. Detta gav följa elva spelare från start:
 
Valdés
Adriano – Bartra – Mascherano – Alba
Cesc – Song – Iniesta
Alexis – Messi – Neymar
 
 
Bänk: Pinto, Piqué, Alves, Busquets, Pedro, Tello och Sergi Roberto.
 
 
Luis Enrique stuvade även han om i startelvan och satte något förvånande sina tyngsta anfallsvapen – Charles och Nolito – på bänken. Istället fick den spännande 18-årigen Santi Mina, som gör sin första säsong i Celtas A-lag och är en av klubbens många egna produkter, chans från start. Luis Enrique formerade sitt lag enligt följande:
 
Yoel
Mallo – Cabral – Aurtenetxe – Jonny
Alex López – Fontàs – Madinda
Augusto – Orellana – Santi Mina
 
 
Bänk: Sergio, Oubiña, Mario, Nolito, Charles, Costas och Íñigo López.
 
 
Första halvlek
 
Barcelona sparkar igång matchen inför drygt 67 000 åskådare och sätter genast igång sitt sedvanliga bolltrillande mot ett Celta som har alla spelare på egen planhalva, helt klart inställda på att försvara redan från start. Efter några minuter hittar Iniesta Messi med en magnifik passning. Argentinaren tar vackert emot bollen och har rak gata mot mål. Messi chippar bollen enkelt över målvakten, men målet gills inte då domaren har blåst för offside. Reprisen visar mycket riktigt att Leo är några centimeter offside – otur.
 
Bara minuten senare kommer Barcelona i ett nytt anfall och Messi petar fram bollen till Alexis i offensivt straffområde. Alexis kan fri mot Yoel skjuta, men väljer att mycket osjälviskt passa Neymar som enkelt kan stöta in bollen i öppet mål. 1-0 till Barcelona efter sex minuters spel och Barcelona har börjat riktigt bra!
 
Kort efter målet hittar Iniesta återigen fram till Messi med en delikat pass, men argentinaren är än en gång ett par centimeter på fel sida och blåses av för offside. Med knappa kvarten spelad testar Adriano ett skott från distans, men Yoel är rätt placerad och bollen landar i famnen på Celtas målvakt.
 
Celta står högt med backlinjen, vilket Barcelona utnyttjar. Adriano petar fram bollen till Alexis som har mängder av ytor. Chilenaren passar Messi som kommer löpande i mitten av det hav av yta Celta har lämnat på egen planhalva. På vänsterkanten kommer Neymar rusande och Messi försöker hitta ut till brassen, men passen blir lite för hård och Neymar når inte fram till bollen hur mycket han än försöker.
 
För tredje gången i matchen slår Iniesta en superb passning till Messi, som denna gång är onside. Messi löper mot mål, störs lite av en Celtaförsvarare, avlossar bössan, men Yoel gör en mycket bra räddning och håller Messi mållös den här gången.
 
Efter 20 minters spel får Celta låna bollen längre än bara några sekunder, för första gången i matchen. Orellana slår ett inlägg utanför Barcelonas straffområde, som tar på handen på Adriano – gult kort till Barças högerback och frispark för Celta. Orellana skjuter, Valdés räddar, släpper en liten retur, men kastar sig fram och plockar returen. Strax efteråt faller Valdés till marken i vad som ser ut att vara svåra smärtor. Barcelonas nummer ett tar sig för högerknät och det ser verkligen inte bra ut. Valdés bärs av på bår, med ansiktet begravet i händerna och publiken skanderar hans namn för att visa sitt stöd. Obeskrivligt tråkiga bilder och undertecknad kämpar själv med tårarna hemma i soffan. Pinto kommer in i Valdés ställe.
 
Några minuter senare är det Celtas mittback Cabral som ligger ner och har ont. Argentinaren bärs också av Camp Nous gräsmatta på bår, men kommer snart in i spel igen.
 
Med en halvtimme spelad slår Iniesta – vem annars – ännu en magisk pass till Messi – vem annars – som även denna gång är på rätt sida. Messi löper mot mål, rundar målvakten och lägger enkelt in bollen i mål. 2-0 till Barcelona, men det är svårt att glädjas när man fortfarande har bilden av Víctor Valdés i svåra smärtor på näthinnan.
 
Kort därefter testar Celta Pinto för första gången, men Orellanas skott är tamt och Pinto tar enkelt hand om bollen. Minuten senare har Neymar fått in bollen i nät bakom Celtas målvakt, men blir avblåst för offside och Barcelona behåller sin tvåmålsledning.
 
Drygt fem minuter före halvtid tvingas Luis Enrique göra sitt första byte när Cabral inte kan fortsätta utan byts ut till förmån för Íñigo López. Lagen spelar av halvleken och närmast mål kommer Alexis med ett skott från distans som landar i målgaveln. Efter fyra minuters tilläggstid blåser domaren av och Barcelona går till halvtidsvila med en stabil 2-0-ledning.
 
 
Andra halvlek
 
Till andra halvlek kommer Sergi Roberto in istället för Iniesta som enligt spanska medier ska ha någon känning i vänster vad. Ja, en olycka kommer aldrig ensam sägs det. Förhoppningsvis är det inget allvarligt för don Andrés, som var matchens gigant i första halvlek. Celta gör inga ändringar i halvtid.
 
Det blir genast farligt framför Celtas mål när Alexis vänder in och ut på Celtas vänsterback Jonny. Chilenaren slår ett lågt inlägg menat för Messi, men en Celtafot hinner peta undan bollen innan den når argentinaren.
 
Celta får igång lite eget spel och låter Barcelona jaga boll en stund. Inom loppet av några minuter skapar de himmelsblå två hörnor, men det är inget som oroar ett för stunden stabilt Barçaförsvar. Strax därefter darrar det dock betänkligt när Celta skapar två jättelägen efter varandra, men Pinto gör två fantastiska räddningar och ser till att hålla Barcelonas tvåmålsledning intakt.
 
Efter en knapp timmes spel fälls Neymar utanför Celtas straffområde. Messi tar hand om frisparken och slår ett inlägg mot Cesc som vackert dundrar bollen i mål, bara för att få höra domarens visselpipa ljuda och målet döms korrekt bort för offside.
 
Gästerna, som inte hade mycket att komma med framåt i första halvlek har börjat hota och Luis Enrique försöker utnyttja Celtas momentum genom att byta in Bermejo istället för Orellana. Matchen har utvecklats till en mer böjande historia och Barcelona har inte den kontroll på matchen som man hade i hela första halvlek.
 
Efter ännu en Celtahörna kontrar Barcelona via Alexis och Neymar. Chilenaren slår en galen passning över halva plan till Neymar, som tar emot bollen på bröstet och nickar den vidare till sig själv. Brassen har två försvarare mot sig inne i Celtas straffområde, men avfyrar ett skott som lurar både försvararna och målvakten. 3-0 till Barcelona och målet kommer i ett avgörande skede, mitt i en bra period för gästerna.
 
Kort efter målet gör Tata sitt tredje och sista byte när Pedro kommer in och Neymar går ut. Kanariern slängs in i hetluften med en gång när han sätter igång en kontring för Barcelona. Pedro löper in på offensiv planhalva och slår en vacker passning på djupet till Alexis, som får iväg en tåfjutt som styrs ut till en resultatlös hörna.
 
Med kvarten kvar håller Barcelona på att ställa till det för sig. Sergi Roberto slår en horribel bakåtpass till ingen alls och bollen landar nästan i gapet på en fri Bermejo. Pinto rusar ut för att försöka få undan bollen, men skjuter den i bröstet på Bermejo och bollen rullar mot mål. Pinto och Bermejo tar en löpduell mot mål och den förstnämnde slänger sig för att täcka ut bollen, vilket han lyckas med, men inte bättre än att han själv landar i stolpen. Pinto får ont, men tycks vara hel och kan fortsätta spela, tack och lov.
 
Både Cesc och Jordi Alba testar skott från distans, men siktet är inte riktigt rätt inställt och ställningen 3-0 står sig. Celta får två bra chanser att reducera, men Pinto räddar Barcelona igen.
 
Strax innan full tid visar Messi, Pedro och Cesc prov på fint samarbete i offensivt straffområde, men Cescs inlägg rensas undan precis framför Messi. Bollen dimper ner hos Sergi Roberto, någon meter utanför straffområdet, och 22-åringen klipper till bollen direkt, men den fastnar i Celtaförsvaret.
 
I övrigt händer inte så mycket de sista minuterna av matchen och efter tre minuters tillägg blåser domaren av matchen och Barcelona är tillfälligt uppe i serieledning.
 
 
Kommentar
 
Jag ska erkänna att jag kände viss oro inför kvällens match. Efter den underbara vinsten mot Real Madrid i söndags kändes det som om det hade kunnat bli ett bottennapp mot Celta i kväll, men Barcelona behövde bara ett par minuter för att övertyga mig om att så inte skulle bli fallet. Blaugrana kontrollerade matchen från första minuten och radade upp målchanser, även om de flesta gick om intet eller utanför målramen. I andra halvlek går laget ner sig lite och bjuder in Celta i matchen, men jag väljer att tro att det beror på att spelarna påverkades av Valdés förmodade svåra skada. Överlag står Barcelona för en stabil insats över hela planen och man vinner utan att förta sig.
 
Det är dock svårt att finna någon riktig glädje över vinsten i kväll. Bilderna på Víctor Valdés i tårar vill inte försvinna från näthinnan och rapporter från Spanien menar att katalanen kan bli borta från spel upp till ett halvår. Det skulle innebära att Víctor gjort sin sista match i Barcelona. Det gör ont i hjärtat när jag skriver den där meningen. Jag är verkligen inte redo för att aldrig mer få se Valdés mellan Barcelonas stolpar igen. I och för sig lär jag aldrig bli riktigt redo för det, men att det skulle hända nu, det får bara inte vara sant. Under onsdagskvällen har klubben dock bekräftat att Valdés skadat främre korsbandet i knät och det lär dröja många månader innan vi får se honom tillbaka i spel. Det här är fruktansvärda nyheter och jag lider oerhört med Valdés. Fuerza Víctor!
 
 
Bäst i kväll:
 
+++ Andrés Iniesta. Magisk mot Real Madrid i helgen och magisk mot Celta i kväll. Dominerar mittfältet på ett helt magiskt sätt och slår den ena magiska passningen efter den andra. Trots att han bara spelade en halvlek var han definitivt matchens bästa spelare. Förresten, sa jag att han var magisk?
 
++ Neymar. Har fått en del kritik den senaste tiden och formen har definitivt varit bättre. I kväll står han för två mål och spelmässigt gör han det bra. Dessutom bjuder han på lite sköna konster ute på sin kant och det är alltid kul att se. Den här matchen var ett steg i rätt riktning för brassen och förhoppningsvis pekar formkurvan uppåt även efter helgens derby.
 
+ José Manuel Pinto. Den här platsen hade kunnat gå till både Messi och Alexis, för båda två stod för bra insatser i dag. Men Pinto har förtjänat den tack vare att han kommer in efter Valdés skada och gör några fantastiska räddningar när det står 2-0 till Barcelona. Hade Celta fått in ett mål då skulle matchen antagligen ha utvecklats annorlunda i och med att Celta hade fått kontakt. Nu kunde Barcelona istället göra 3-0 och vinna matchen relativt enkelt. Tack Pinto!
 
 
Matchfakta
 
Mål:
 
1-0 Neymar, min 6
2-0 Messi, min 30
3-0 Neymar, min 67
 
 
Gula kort: Adriano, Jordi Alba (Barcelona) och Augusto, Mallo (Celta Vigo)
 
 
Statistik
 
Bollinnehav: 67% – 33%
Skott: 14 – 8
Skott på mål: 6 – 6
Hörnor: 4 – 6
Offside: 6 – 2
Regelbrott: 11 – 8
 
 
Visca Barça y ánimo Víctor!