Tata Martino gjorde bara en förändring i startelvan från förra veckan och formerade sitt lag enligt följande:
 
Pinto
Alves – Bartra – Mascherano – Adriano
Cesc – Busquets – Iniesta
Pedro – Messi – Alexis
 
Bänk: Oier, Montoya, Song, Xavi, Tello, Sergi Roberto och Afellay
 
 
Fran Escribá valde att förlita sig på följande elva spelare från start:
 
Manu Herrera
D. Suárez – Lombán – Pelegrín – Cisma
Pérez – Sánchez
Carles Gil – Márquez – Rodrigues
Coro
 
Bänk: José Carlos, Rivera, Mantecón, Boakye, Fidel, Sapunaru och Cristian Herrera
 
 
Första halvlek
 
Efter en tyst minut sparkar Barcelona igång tillställningen på Estadio Martínez Valeron. Barcelona vinner snabbt en hörna, men bollen landar i famnen på Manu Herrera i Elchemålet. Blaugrana tar tag i taktpinnen direkt mot ett hemmalag som redan under de inledande minuterna ser oerhört disciplinerade ut. Efter ett par minuters spel sätter sig Marc Bartra i lite bekymmer vid kortlinjen och orsakar frispark till Elche nere vid ena hörnflaggan efter att ha tacklat Coro. Elche slår frisparken direkt mot mål, men Pinto får undan bollen.
 
Fem minuter in i matchen landar bollen lite turligt hos Messi i offensivt straffområde. Argentinaren omringas genast av grönvita spelare och avlossar ett skott som stannar på en hemmaförsvarare. Barcelona har inlett bra och spelarna ser riktigt taggade ut. Efter drygt tio minuter ordnar Barcelona en hörna som Marc Bartra är nära att nicka in. Elche lyckas dock få undan bollen, men inte bättre än att Cesc snappar upp den i straffområdet. Katalanen, som gör sin 150:e match för Barcelona dagen till ära, slår en pass bakåt till Iniesta i straffområdet. Don Andrés, som firar sin 30-årsdag i dag, skjuter på volley och bollen går via målvaktens händer i ribban! Riktigt nära för Barcelona!
 
Med dryga kvarten spelad kombinerar Cesc och Alexis i Elches straffområde, men det är för många grönvita spelare i vägen och Alexis får aldrig i väg något skott. Strax därpå får chilenaren ett friläge efter att ha blivit frispelad av Cesc, men Barcelonas nummer nio bränner på något märkligt sätt läget och sekunden senare visar det sig att han var offside – med en hårsmån visar reprisbilderna.
 
Det är mycket Barcelona än så länge, men Elche sticker upp vid ett par tillfällen och känns inte ofarliga. Hittills har hemmalaget dock blivit avväpnade innan de nått Barcelonas straffområde. Ett farligt läge uppstår när Elches högerback Damian Suárez slår ett bra inlägg från kanten. Rodrigues tajmar dock nicken helt fel och chansen rinner ut i sanden för hemmalaget.
 
Strax därpå får Messi lite yta och testar direkt ett skott strax utanför straffområdet. Elches målvakt parerar och bollen går ut till hörna. Hörnan slås och Alexis får pannan på bollen, men Manu Herrera är återigen i vägen och ställningen är alltjämt 0-0.
 
Efter en knapp halvtimmes spel fäller Pelegrín Messi och Barcelona får frispark i ett bra läge. La Pulga slår ett inlägg som nickas ut över kortlinjen av en Elcheförsvarare och Barcelona får ännu en hörna – också denna resultatlös.
 
I den 35:e minuten får Elche en frispark en bit utanför Barcelonas straffområde. Ett inlägg senare landar bollen i Pintos famn. Minuten därefter är det Barcelonas tur att få frispark, i ungefär samma läge som tidigare. Messi avlossar ett lurigt skott, som får hjärtat att stanna. Manu Herrera gör en strålande räddning och bollen susar förbi den bortre stolpen ut till ännu en resultatlös hörna.
 
Minuterna tickar på och precis innan klockan slår över till 45 minuter smeker Iniesta fram en boll till Messi i offensivt straffområde. Argentinaren slår bollen vidare till Pedro, som avlossar ett skott som går högt över mål. Domaren blåser av matchen och båda lagen går mållösa till halvtidsvila.
 
 
Andra halvlek
 
Elche drar igång andra halvlek, men Barcelona vinner omedelbart bollen efter en offsideavvinkning på en Elchespelare. Bara ett par minuter in i andra halvlek får Messi ett friläge, som han tyvärr schabblar bort och när väl skottet kommer täcks det av en Elcheförsvarare.
 
Barcelonas spel har kommit av sig lite grann och laget har svårt att skapa några farliga lägen. Det är en del kamp på mitten och även om Barcelona har mest boll gör Elche det svårt för gästerna genom sitt disciplinerade och uppoffrande spel. Det dröjer till den 60:e minuten innan Barcelona får en bra chans och det är Pedro som avancerar in i straffområdet från vänster. Kanariern avlossar högern, men bollen får ingen riktig fart och Manu Herrera kan enkelt fånga upp den.
 
Fem minuter senare attackerar Elche och Pinto håller nog på att ge alla culés en hjärtattack när han först passar bollen rakt ut till en Elchespelare och därefter rusar ut, hinner upp bollen före Elchespelaren, fortsätter sin rusch med boll på egen planhalva och dribblar av en annan Elchespelare innan han passar bollen vidare och tar sig tillbaka in i mål. Pust.
 
Kort därpå gör Tata sitt första byte när Tello gör entré på bekostnad av en för dagen anonym Pedro. Barcelona ligger på för ett mål och ropar på straff efter att bollen tagit på armen på en Elcheförsvarare, men domaren gör rätt som friar situationen. Barça letar och letar och letar efter luckor i Elcheförsvaret, men det är stängt mest överallt. Är det inte en grönvit försvarare i vägen är det målvakten som suger åt sig bollen. Frustrerande, minst sagt.
 
I den 74:e minuten gör Elche sitt första byte när Javi Márquez får kliva av. In kommer Rivera. För Barcelona gäller full fart framåt och det ger stora ytor för Elche att kontra på. Barçaförsvaret är dock bra med på noterna hittills och Alves gör en fenomenal brytning när Elche kommer i ett anfall.
 
De grönvita gör ännu ett byte och det är Carles Gil som får kliva av när Boakye kommer in. Ghananen slängs genast in i hetluften och ordnar en farlig chans för hemmalaget när han löper med boll på Barcelonas planhalva och passar fram bollen till Rodrigues, vars skott dock går några centimeter över ribban.
 
Därefter är det dags för Cesc att lämna plats för Xavi som byts in med tio minuter kvar av matchen. Barcelona letar febrilt efter ett mål, men Elche försvarar sig mycket bra. Med sex minuter kvar av ordinarie tid testar Adriano ett skott från distans och för en sekund ser bollen ut att vara påväg in i krysset, men går istället på fel sida av stolpen. 0-0 står sig och tiden håller på att rinna iväg för Blaugrana.
 
Tello fälls utanför Elches straffområde och ordnar frispark åt Barcelona. Xavi slår in bollen framför mål, men Manu Herrera boxar undan den. Elche gör sitt sista byte när kapten Coro kliver av och Fidel kommer in.
 
Klockan når 90-minutersstrecket och fjärdedomaren visar att det är tre minuter kvar av matchen. Iniesta fälls utanför straffområdet och Barça får ännu en frispark. Messi skjuter, men Manu räddar. En Elchespelare ligger ner och har kramp och spelet bryts. Sekunderna går och domaren sätter pipan i munnen och blåser av matchen, som alltså förblir mållös.
 
 
Kommentar
 
En frustrerande men ändå bra match från Barcelona i dag. Spelarna såg taggade ut från start och skapade fler chanser än man sammanlagt gjort på de senaste tre matcherna, typ. Manu Herrera i Elchemålet räddade hemmalaget ett flertal gånger och hade det inte varit för hans fenomenala räddningar i första halvlek hade Barcelona avgått med segern.
 
Barcelona spelade med hjärta i dag och för en gångs skull syntes det att laget verkligen ville vinna. Man gjorde allt, men Elches defensiv var för svår att tränga igenom. En vinst hade naturligtvis höjt självförtroendet hos Blaugranaspelarna, men nu är det allt eller inget som gäller mot Atlético Madrid nästa helg.
 
Om man ska klaga på något, och det ska man väl nästan alltid, så är det Barcelonas vänsterkant. Där hände i princip ingenting i kväll. Pedro var helt under isen och även om Adriano var stabil bakåt lämnade hans offensiva spel mycket att önska. Högerkanten var däremot riktigt bra och både Alexis och Dani Alves gjorde stod för fina prestationer i kväll.
 
Messi har fått utstå mycket kritik på sistone, i några av fallen helt korrekt dessutom, men i dag tyckte jag att han höjde sig och kämpade mer än vanligt. Kanske inte så mycket man skulle vilja, men ändå. Offensivt kom de flesta farligheterna från just Messi, Alexis, Iniesta och till viss del även Cesc.
 
I och med att Atlético Madrid bara tog en poäng mot Málaga spelar det ingen roll om Barcelona hade vunnit i dag. Oavsett vad hade man behövt vinna mot Atlético på Camp Nou nästa helg. Barcelona har fortfarande allt i sina egna händer, men det krävs en vinst mot Atleti för att ligaguldet ska hamna i Katalonien.
 
Så, nästa helg avgörs det. Barcelona eller Atlético. Inför Champions League-matchen på Vicente Calderón skrev jag att det skulle bli helvetet på jorden för Barcelona. Nu blir det istället Atlético som kommer till helvetet när nästan 100 000 culés kommer att försöka bära fram sitt lag till ligaguldet på Camp Nou nästa helg. Vilken match det kommer att bli! Som-hi Barça!
 
 
Bäst i kväll:
 
+++ Alexis. Klart bäst i första halvlek. Är överallt, vinner tillbaka bollen och skapar chanser åt både sig själv och lagkamraterna. Låg tillsammans med Messi bakom det mesta som hände framåt för Barcelona i första halvlek. Försvinner något i andra, men förtjänar ändå att hamna i topp på denna lista i kväll.
 
++ Bartra. Rena rama muren. Går från klarhet till klarhet. Ge honom mer speltid och han kommer växa ut till en världsback. Är bara 23 år, men är en riktig ledare på plan. Mycket bra bakåt och står för ett par härliga offensiva löpningar också. Det blir en fröjd om Marc får ta över tröjnummer 5 efter Puyol.
 
+ Iniesta. Magikern stod för bra insats på sin 30-årsdag och hade en ruskigt bra skott i första halvlek. Tyvärr briljerade Manu i Elchemålet och höll både Andrés och Barcelona mållösa. Iniesta flöt då och då igenom muren av hemmaförsvarare och fördelade några riktigt bra bollar, tyvärr utan resultat.
 
 
Matchfakta
 
Mål: -
 
Gula kort: Pelegrín, Cisma, Pérez (Elche) och Mascherano, Alexis, Pedro (Barcelona)
 
 
Statistik
 
Bollinnehav: 28% – 72%
Skott: 6 – 20
Skott på mål: 0 – 6
Hörnor: 2 – 11
Offside: 2 – 3
Regelbrott: 16 – 16
 
 
 
VISCA BARÇA!