Det är en kamp mellan två lag: Ett rödvitt och ett grönvitt, två lag som kallas för lejon, två lag med inhemska cupfinaler på intåg, två lag som slagit ut ett lag från Manchester.

Vem är alfahane i den här drabbningen mellan dessa två lejonflockar?

Om vi börjar med hemmalaget så har de tre raka vinster, senast mot Benfica där man vann med 1-0 vilket ändå måste ses som en stor bedrift i en sådan drabbning. Bästa målskytten i Europaspelet är en holländare vid namn Ricky van Wolfswinkel och laget innehåller spanienbekantingar som Matias Fernandez, Diego Capel och Elías. Den förstnämnda även bekant med Athletics manager Marcelo Bielsa via Chiles landslag.

Athletic har ett frågetecken i Iker Muniain som dras med en ögoninfektion och är tvungen att bära en ögonbindel vilket gör det svårare att spela. Mot Mallorca senast så stod han över och Ibai Gómez startade i hans ställe. Han gjorde det bra men det saknas alltid lite fart och påhittighet utan Muniain på planen. Dessutom har han i Europa League varit extra bra och gjort viktiga mål längs vägen.

Javi Martínez är avstängd men en annan dynamo är tillbaka i laget efter långvarig skada. Nämligen Carlos Gurpegi – Athletics egna Dolph Lundgren. Detta är säkerligen en extra injektion i sån här match.

Truppen som rest till Portugal är:

Gurpegi, Herrera, Raúl, Ekiza, San José, Iturraspe, Toquero, Susaeta, Iraizoz, Koikili, Muniain, Amorebieta, Javi Martínez, David López, Aurtenetxe, Ibai, Llorente, Iraola, De Marcos, Gabilondo, Ramalho, Ruiz de Galarreta.
Gissningsvis så blir det denna startelva om Muniain inte spelar:

Iraizoz
Iraola – Ekiza – Amorebieta – Aurtenetxe
Iturraspe
Susaeta – Herrera – De Marcos – Ibai Gómez
Llorente
 
Det vi tar med oss från matchen senast är att Llorente fortsätter att göra mål och det är viktigt med Fernando i målform för hans medspelare har ofta förtvivlat svårt att göra mål på sina målchanser även om Susaeta, De Marcos och Muniain har gjort en hel del mål. Effektiviteten fortsätter att vara dålig och det håller inte i en semifinal i en Europa-cup.

Ett stabilare försvar har uppstått i och med Ekizas inträde som förste ersättare till Javi Martínez och Amorebieta i mittförsvaret och fortsatt orkar laget med det tuffa spelschemat utan att det slår speciellt hårt på spelarna rent fysiskt. Motivationen lär inte brista i en sådan här match.

Sporting brukar spela med en 4-3-3 eller 4-2-3-1 uppställning och det kommer att bli en hård mittfältskamp. En öppen match mellan två välspelande lag som överraskat Europa. Jonas Eriksson kommer att döma matchen och det känns skönt med att inte behöva vara orolig för domarinsatsen som man allt som oftast är i ligan.

Aupa Athletic!