Atlético de Madrid besegrade Real Madrid med 0-1 på Santiago Bernabéu under lördagseftermiddagen sedan Antoine Griezmann gjort matchens enda mål i den 53:e matchminuten. Manzanaresklubben gjorde en väldigt disciplinerad insats på ärkerivalens hemmaborg och såg till att göra det viktiga målet efter att ha kontraslagit sina motståndare i början av andra halvlek. Förutsättningarna var visserligen inte på Atléticos sida inför matchen, men Diego Simeone bestämde sig för att bara göra tre ändringar i jämförelse med onsdagens UEFA Champions League-match mot PSV Eindhoven. Detta trots att den spanska huvudstadsklubben och dess delegation med spelare, tränare och klubbledare återvänt till Madrid vid 06:00 under torsdagen. Den första träningen genomfördes vid 13:00 samma dag och man hade bara en riktigt träning att förbereda sig på träningsplanen. Därför bestämde sig Simeone att satsa på att göra få ändringar. 

Jan Oblak vaktade i vanlig ordning målet och kunde inkassera sin 22:a nolla på 33 tävlingsmatcher den här säsongen. Slovenen har 17 nollor på 26 ligamatcher. En oerhört imponerande statistik. Juanfran spelade till höger i backlinjen samtidigt som José María Giménez startade ihop med Diego Godín i mittlåset i Stefan Savics frånvaro. Cholo gjorde inga förändringar på vänsterbacken vilket innebar att Filipe Luís startade på sin sedvanliga position till vänster i backlinjen. Istället gjorde Simeone sin stora förändring centralt på lagets mittfält där Augusto Fernández fick spela ihop med Gabi. Augusto gjorde en maginfik insats taktiskt. Det gjorde att Koke tog en utgångsposition till vänster samtidigt som Saúl återfanns till vänster. 

Atlético spelade 4-4-2 under stora delar av matchen med någon enstaka förändring spelsystemsmässigt när man ville pressa något högre upp i banan. Då ändrades utgångspositionen utan boll till 4-3-3 temporärt, men i det stora hela använde man sig av Antoine Griezmann och Fernando Torres som anfallspar. 

PRIMERA PARTE
Tillställningen på Santiago Bernabéu fick en ganska försiktig inledning där Atlético genast positionerade sig i sitt zonförsvar för att stänga igen potentiella ytor för motståndarna. Det i sin tur gjorde att bollinnehavet tillföll hemmalaget. Den första halvchansen dök upp redan efter 40 sekunders spel sedan Giménez gjort ett misstag med bollen vid fötterna och Karim Benzema hittat Cristiano Ronaldo med en passning som tappade fart sedan Filipe Luís fått ett ben på den, men det hindrade inte portugisen från att få iväg ett skott. Det gick dock utanför Oblaks högra stolpe. Läget under kontroll, men det fungerade som en varning. De inledande tio minuterna blev som sagt trevande. Madrid hade gott om bollinnehav, men lyckades inte alls hitta några ytor varken mellan Atléticos försvarslinje och mittfält eller bakom den röd-vitrandiga försvarslinjen. Karim Benzema försökte röra sig mycket i mellanytan, men den täppte Atleti till mer än väl. Simeones manskap ställde dessutom till det för ärkerivalen i deras speluppbyggnad genom att stå högt i sina utgångspositioner och blockera passningsvägarna till Toni Kroos och Luka Modric. Effekten av presspelet blev att att Madrid rullade bollen väldigt mycket i sidled utan att lyckas hitta alternativa vägar via kanterna eller med den längre bollen till anfallarna. 

Efter ett tiotal minuter börjar Atlético vinna bollen högre upp samtidigt som fler och fler uppspel hamnar hos Keylor Navas och Raphaël Varane. Det gör att man växer in i matchen. Samtidigt som man vinner mer boll och det högre upp i planen börjar man även hålla i densamma med ett kvickt kortpassningsspel. Det leder till andrum och ett antal hörnor. Vid just en hörnspark försökte Koke slå in densamma direkt i mål, men lyckades förstås inte. Bollen hamnade ovanför målet. Väl i den 10:e minuten leder ett sådant kortpassningsspel till en målchans sedan Griezmann hittat Augusto Fernández utanför straffområdet. Argentinaren laddade från distans och sköt, men skottet gick utanför Keylor Navas vänstra stolpe. Det var lågt, ganska pressat, men inte särskilt välriktat. Atlético fortsatte att pressa Madrid högt och det med god utdelning, det resulterade nästan alltid i bollvinster när Keylor Navas och Varane hade bollen. 

Efter ett tag lyckas Madrid ta tag i bollen och transportera upp den i planen vilket leder till ett långt bollinnehav som slutar med att Juanfran drar på sig en frispark 30-35 meter från eget mål. Kroos slår in densamma mot straffpunkten och efter diverse tröjdragningar lyckas slutligen Madrid få ett huvud på bollen. Nicken går dock utanför Oblaks vänstra stolpe. Efter 21 minuters spel slutar återigen en ganska lång sekvens med bollinnehav i en halvchans för Cristiano Ronaldo. Portugisen har ett skottläge utanför straffområdet och det är något han försöker utnyttja, lyckligtvis är inte skottet på mål. Det går än en gång utanför målramen. 

Därefter går matchen in i en ganska händelsefattig period på tio minuter där inget av lagen lyckas ta sig loss eller skapa några målchanser. Atlético tar sig inte ur Madrids presspel eftersom bollhållaren blir alldeles för ensam i många situationer samtidigt som Madrid-spelarna inte klarar av att hitta ytor i Atléticos täta försvarsspel. Det gör att Benzema försöker söka sig lite längre ned i banan för att leta kombinationsspel på en touch, men Gabi och Augusto Fernández täcker av de försöken samtidigt som mittförsvararna är väldigt uppmärksamma och snabba in i duellerna. 

Atlético lyckas ta sig loss en gång under den här perioden sedan Koke och Torres kombinationsspelat sig förbi Madrids bakre yta bakom Kroos, men precis när "El Niño" skall försöka avfyra skottet på mål dyker Sergio Ramos upp och gör en blockering ut till resultatlös hörna. Gästernas tighta försvarsspel gjorde att Cristiano Ronaldo bytte kant med James Rodríguez under vissa delar av första halvlek. Han försökte även erbjuda sig själv i djupet, men när han väl gjorde det låg Atléticos backlinje väldigt bra och ställde honom offside. Som ni förstår var det ett riktigt taktiskt rävspel som pågick på Santiago Bernabéu. 

Efter en halvtimmes spel dyker dock den första riktiga målchansen upp för Madrid. Benzema lyckas äntligen överraska Godín när uruguyanen kommer ut för att fransmannen inte ska kunna vända upp och komma rättvänd mot Atléticos backlinje. Det hela slutar med att Godín fäller Benzema. Han får ett gult kort på köpet. Cristiano Ronaldo ställer upp sig från 23-25 meters avstånd för att skjuta frisparken på mål. Den är hårt slagen och känns farlig, men på reprisbilderna kan man se att Oblak har full kontroll på situationen. Han styr ut den rakt till röd-vitrandiga spelare med handflatorna, men lagkamraterna tappar bollen och Madrid får ytterligare två skottlägen. Det ena blockeras precis utanför straffområdet av Godín och sköts av James Rodríguez samtidigt som det andra tog på Filipe Luís när Benzema försökte skjuta på mål. Fransmannen skott var det farligare av de två, men det var ändå ett antal meter utanför mål. Madrid fick ingen hörnspark i den situationen vilket förstås var ett felaktigt beslut från domare Clos Gómez sida. 

I den 34:e matchminuten lyckas Madrid återigen få bollen till Benzema som tar emot en bit utanför straffområdet i kamp med Giménez, därefter spelar han densamma till Cristiano Ronaldo som skjuter, men Juanfran är i vägen och styr undan skottförsöket. Atlético har problem i den här perioden och kommer inte ur Madrids presspel, dels är man för få i understödet, men också för dåliga med boll. I den 37:e minuten åker Filipe Luís på matchens andra varning sedan han fällt Modric längre upp på egen planhalva. Det är en fullständigt onödig varning, men brasilianaren lämnar snabbt platsen där han begått sitt misstag. Clos Gómez springer efter och varnar honom. 

Efter Filipes varning börjar Atlético sakta, men säkert att ta sig ur Madrids presspel igen. Även den här gången sker det med hjälp av små, kvicka och snabba kombinationer. Godín har exempelvis en chans inne i straffområdet efter en hörnspark som Ramos slutligen lyckas klara upp med hjälp av en rensning långt ned i det egna straffområdet. Därefter dyker Atléticos bästa målchans upp. Vi är i den 40:e minuten när Filipe spelar bollen längs med vänster långlinje, ungefär 35 meter från Madrids mål. Koke förlänger passningen vidare med hjälp av en klackpassning och i ytan där bollen rullar har Saúl sprungit in. Canteranon spelar därefter in bollen centralt i banan där Griezmann befinner sig helt ensam i Madrids mellanyta. Fransmannen tar emot, laddar från stillastående position och siktar mot Keylor Navas vänstra kryss. Costaricanen gör dock en enastående enhandsparad. En jättefin aktion, men det är alltjämt mållöst. 

Atléticos kortpassningsspel fortsätter att vara bra och det är just via ett sådant som man skapar nästa målchans. Det sker ungefär en minut efter Griezmanns skottförsök från distans, men den här gången är det Koke som springer in i en öppen yta i Madrids straffområde samtidigt som Juanfran spelar fram honom. Koke får bollen i steget och skjuter, men Keylor Navas gör ytterligare en räddning. Den här gången går skottförsöket mot vänster stolprot, men det vill sig inte nu heller. 

Madrid får en sista halvchans innan Clos Gómez blåser för halvtid, men det är ingen vidare svårighetsgrad på räddningen som Oblak utsätts för. Han gör en enkel räddning. 

0-0 i halvtid och Madrid-spelarna får sig en rejäl visselorkan på väg in mot omklädningsrummet. Atlético kan känna sig väldigt nöjda med hur saker och ting utvecklat sig. 

SEGUNDA PARTE
Simeone gör inga byten i halvtid trots att Godín fick sig en smäll i samband med en kampsituation mot Benzema. Det gör däremot Zinedine Zidane. Han plockar av Benzema redan i halvtid. In kommer istället den mycket duktige anfallaren Borja Mayoral som går en fin framtid till mötes. Han möts av en varm applåd. Madrid inleder andra halvlek något intensivare än första och det syns på en gång. Tre minuter in i halvleken skapar man sin allra bästa målchans så långt sedan Modric fått en boll längs högerkanten. Kroaten tar sedemera med sig bollen i hög fart, tittar upp och ser att Cristiano Ronaldo gör en väldigt bra löpning i Atléticos mellanyta. Gabi hamnar på efterkälken och är långt ifrån situationen när portugisen tar emot passningen och Godín kan inte bryta passningsförsöket eftersom han blir bolltittare. Cristiano Ronaldo springer sig loss, drar in i straffområdet och väljer att skjuta med högerfoten. Giménez slänger sig i desperation för att täcka skottförsöket, men är inte tillräckligt nära. Det saknas ett antal centimeter för att Madrid skall ta ledningen i den situationen eftersom Oblak blir otillräcklig. Skottet går utanför slovenens högra stolpe. 

I den här typen av lägen är det viktigt att svara på motståndarnas anfallsförsök och det är precis vad Atlético gör, även om Griezmanns målchans inte är i närheten så bra som portugisens. Efter fint samspel med Koke lyckas canteranon hitta in till fransmannen för skott, men Danilo hinner emellan och ett ganska bra läge stryps. 

Ett av lagen skulle dock ta ledningen och det skulle bli..Atlético. De röd-vitrandiga lyckas ta sig in i Madrids mellanyta sedan varken Borja Mayoral eller Kroos lyckats förhindra det. Saúl samspelade med Griezmann som i sin tur sprang sig loss mot Madrids backlinje. Istället för att skjuta spelade fransmannen ut bollen till en inlöpande Filipe Luís, därefter lurade brasilianaren Dani Carvajal genom att spela bollen tillbaka till Griezmann bakom sig istället för att slå den diagonalt eller skjuta på mål. Griezmann följer med, får ett utmärkt läge inne i straffområdet och kan omarkerad göra 0-1 till Atlético. Keylor Navas är på skottet, men har inte kraften att styra undan bollen. Griezmann firar genom att göra Kikos klassiska målgest. 

Atlético går ner i försvarsställning under de kommande minuterna för att på så vis kunna leta efter ytterligare kontringar och potentiellt döda matchen. Inledningsvis handlar det dock om att lugna ned situationen någorlunda efter ledningsmålet. Zidane gör sitt andra byte redan i den 57:e minuten: ut går James Rodríguez som gjort en slät figur och in kommer Lucas Vázquez. Atlético använder de kommande minuterna och Madrids allt mer växande desperation till att försvara sig väl och försöka hålla i boll för att på så vis försöka få motståndarna ännu mer desperata. Lucas Vázquez har varit inne på planen i fem minuter när han åker på Madrids första varning. Han fällde Koke. 

Det går 13 minuter mellan Atléticos ledningsmål och nästa riktiga målchans, den är förstås..Atléticos. Juanfran hamnar först i trångmål när Borja Mayoral och Isco försöker ta bollen av honom, men lyckas lösa situationen med hjälp av en två-fotare. Ingen följer efter honom. Vid nästa instans spelar han bollen till Saúl, men han får inte med sig bollen. Den studsar återigen ut till Juanfran som försöker sig på ett lobbinlägg till Griezmann. Fransmannen har perfekt timing när han nickar vidare bollen till Saúl som kommer helt ensam med Keylor Navas inne i straffområdet. Costaricanen är väldigt snabb ut från sin mållinje samtidigt som Saúl försöker lobba honom, men det går inte Keylor Navas på. Han gör en fin räddning som förhindrar att Madrids utgångsresultat är ännu värre. Gör han mål där har Madrid väldigt lite att säga till om, men så blir inte fallet. 

Istället är det Madrid som kan straffa Atlético ett par minuter efter Saúls målchans. Godín lämnar sin position centralt i försvaret för att gå ut och hjälpa till på kanten där det redan finns fem spelare. Ingen av de lyckas dock vinna bollen trots att Madrid bara har två spelare i den zonen. Istället slår Dani Carvajal ett inlägg från högerkanten som går över Giménez huvud med god marginal. Inlägget hamnar sedemera hos Cristiano Ronaldo som befinner sig en halvmeter nedanför straffpunkten. Han får ett perfekt kvitteringsläge, men hans nick går rakt på Oblak som gör en enkel räddning. 

Saúl skadar sig i den 70:e minuten efter att ha blivit trampad på foten och det ser ut som om han inte kan fortsätta, men han väljer att spela sig igenom smärtan istället för att be Simeone om ett byte. Cholo har inte gjort ett enda byte och vi är i den 70:e minuten. Zidane å sin sida gör sitt sista byte i den 72:a matchminuten. Den här gången är det Isco som får lämna planen till förmån för Jesé. 

När Clos Gómez återigen sätter igång spelet efter bytena får Madrid ytterligare ett väldigt bra läge att kvittera. Den här gången slår Lucas Vázquez ett inlägg sedan han tagit sig förbi på Filipes vänsterkant, men det nickas undan. När alla tror att faran är över så kommer Juanfran och Griezmann inte överens om vem som skall ta undan bollen. Borja Mayoral dyker upp emellan de båda Atlético-spelarna och försöker skjuta på mål, men han får felträff och bollen får i sin tur en bakåtspinn som Oblak får fingrarna på och de röd-vitrandiga slutligen kan ta undan för att skapa lugn i det egna straffområdet. 

Giménez vill inte vara sämre än Godín och Filipe Luís så han drar på sig ännu en ganska onödig varning i kamp om en boll i luftrummet efter 73 minuters spel. 

Atlético hamnar dock aldrig under någon överdriven press de kommande 10-13 minuterna, även om det är skarpt läge p.g.a. resultatet och att ett misstag eller en felstuds kan ändra på så mycket. Det är inte långt borta att det också sker. Danilo kombinationsspelar sig in i Atléticos straffområde efter 74 minuters spel och är på väg att nå bollen först, men Gabi kommer emellan och sätter dit benet. Brasilianaren ramlar till marken, Madrid-publiken skriker på straff, men Clos Gómez är säker på sin sak. Han viftar avvärjande. Med facit i hand har han fel för Gabi är sen in i duellen och Danilo är först in i situationen. Det skulle ha varit straff. Med en kvart kvar av matchen signalerar Griezmann ut till bänken att en spelare i laget behöver bytas ut, många tror nog att det handlar om Saúl, men i själva verket handlar det om en slutkörd Augusto Fernández som dras med kramp. Cholo förbereder därmed sitt första byte och det kommer efter 77 minuters spel. Ut går en argentinare och ersätts med en annan: Kranevitter ersätter sin landsman och går in som pivote ihop med Gabi i Atléticos 4-4-2-uppställning. 

Simeone gör sitt andra byte i den 81:a minuten när Fernando Torres plockades av till förmån för Ángel Correa. 

Madrid skapar en ganska bra målchans ett antal minuter senare när Jesé lyckas hitta Danilo i djupet bakom Juanfran. Brasilianaren är Madrids mest aktiva spelare i slutskedet och kommer in bra i bollbanan, men hans skott går utanför Oblaks vänstra stolpe. Det liknar Benzemas en del. Cholo är vansinnig. Han skriker från sidlinjen och vet att det kunde ha slutat illa. 

I den 85:e minuten får Cristiano Ronaldo ett nytt läge att nicka bollen mot mål, men han bränner även den chansen. Skottförsöket går rakt på Oblak - igen. Slovenens positionsspel i målet är väldigt bra. Under slutminuterna delar Clos Gómez ut tre varningar: två till Madrid-spelarna och en till Ángel Correa. Argentinaren kapar Danilo i luftrummet och får den därmed välförtjänt. Dani Carvajal får gult kort för att han protesterar (ville väl ha en utvisning) och Sergio Ramos kan inte heller hålla sig från att klaga. 

Domarteamet lägger till tre minuter och samtidigt som Madrid-spelarna försöker hitta ett kvitteringsmål i all sin desperation skanderar Santiago Bernabéu (nåja, de som brydde sig om att stanna kvar efter 85:e matchminuten..) "Florentino dimisión". Det blir viss desperation i slutet av matchen, men Atlético-spelarna reder ut situationen och tar tre nya poäng på Madrids hemmaborg. 

REAL MADRID: Keylor Navas; Dani Carvajal, Varane, Sergio Ramos, Danilo; Modric, 

ATLÉTICO DE MADRID: Oblak; Juanfran, Godín, Giménez, Filipe Luís; Gabi, Augusto Fernández (Kranevitter, 77'), Saúl, Koke; Griezmann, Fernando Torres (Correa, 81')

DOMARE: Carlos Clos Gómez (Zaragoza, Aragonien)

VARNINGAR: Lucas Vázquez (62'), Dani Carvajal (90+1'), Sergio Ramos (90+1'); Diego Godín (31'), Filipe Luís (37'), Giménez (72'), Correa (90+1')

MÅLSKYTTAR: 0-1 Antoine Griezmann (53'), assisterad av Filipe Luís

SKOTT: 15-9
SKOTT PÅ MÅL: 3-5
SKOTT UTANFÖR MÅL: 8-3 
SKOTT I MÅLVIRKET: 0-0
BLOCKERADE SKOTTFÖRSÖK: 1-4
MÅLVAKTSRÄDDNINGAR: 4-3
BOLLINNEHAV: 66,0%-34,0%
PASSNINGSFÖRSÖK: 674-308
LYCKADE PASSNINGAR: 580-215
PASSNINGSPROCENT: 86%-70%
REGELÖVERTRÄDELSER: 15-13
TACKLINGSFÖRSÖK: 42-48
LYCKADE TACKLINGAR: 30-30
VARNINGAR: 3-4
VUNNA NICKDUELLER: 19-16
HÖRNOR: 2-5
OFFSIDEAVBLÅSNINGAR: 1-2