Efter endast ett par matcher som mittback under hösten blev det emellertid inte mer än just s för kameruniern, och problemet, om man nu vill kalla det för ett sådant, kvarstår för klubben. Eric Abidal kunde varit ett alternativ, men fransmannens kontrakt blev inte förnyat samtidigt som det inte heller finns något bra alternativ att satsa på underifrån med Muniesa på väg bort och Bartra i frysboxen.

Tidigare under säsongen har de hetaste namnen som kopplats samman med Barcelona varit Dortmunds Mats Hummels och just nämnde Thiago Silva. Men tysken anses, ur Tito Vilanovas synpunkt, vara för lik Piqué i spelstil. I stället menar katalansk media att klubben vill hitta en mittback som är snabb och speedig, och där hade Thiago Silva passat in som handen i handsken – förutom det uppenbara i övriga önskvärda egenskaper som positionering och brytsäkerhet. Brassens agent förnekar att spelaren är på väg bort efter bara ett år i sin franska klubb, och menar att förra året var tidpunkten att lyckas med en transfer, inte nu. Om inte något revolutionerande sker i dessa båda ”nedlagda” fall är det dags att bita sig i underläppen och lita på att klubben hittar rätt spelare till slut.

Så, nu fokuserar alltså klubben på annat håll, och med en nyligen genomförd värvning i Neymar som inte var gratis återstår det nu att se hur mycket Barça har kvar att spendera. Enligt vicepresident Bartomeu ska inte de €57 miljoner som klubben (som dock enligt rapporter fick hjälp av Nike med 20%) fick punga ut med att påverka, men det är å andra sidan samma person som sa att Abidal skulle få förnyat kontrakt så fort han spelat en match efter canceroperationen – och det vet vi ju alla hur det blev med det… Men vem är jag att döma hunden efter håret? De får gärna motbevisa mig!

Nåja, de spelare det nu ryktas om är enligt färska uppgifter från bland annat katalanska El 9 esportiu följande fyra herrar;

Vincent Kompany – Manchester City

Den 27-årige belgaren innehar rollen som kapten hos den engelska ligatvåan sedan ett par säsonger tillbaka. Premier league-laget verkar heller inte ha någon botten i sin plånbok och det verkar inte sannolikt att en transfer ska kunna äga rum för tillfället, särskilt som han också sitter på ett 6-årskontrakt som går ut 2018. En knäskada har gjort att han inte spelat lika mycket denna säsong, vilket också bidragit till att hans lag presterat sämre. Passar annars bra in profilmässigt.

Marquinhos – AS Roma/PSG (avskrivet rykte)

Den unge brassen, blott 19 år, har gjort en fantastisk första säsong i Europa och Roma. Han har ett kontrakt med den italienska klubben till och med juli 2017. När ryktena började ta fart i våras gick Roma ut med och meddelade att man för närvarande inte hade för avsikt att förnya kontraktet (med en högre lön etc), och att spelaren själv inte heller hade annonserat något krav på det heller. Senast i veckan bekräftade mittbacken, som också kan spela till höger, att hans intentioner var att respektera det kontrakt han har med Roma och att han vill vara klubben fortsatt trogen. På frågan om hans själv var medveten om Barcelonas intresse svarade talangen ”Jag fokuserar på Roma, min agent tar hand om eventuella erbjudande – jag är alltid den sista som får veta (om något är av konkret intresse)”

2013-06-09: Brittiska Sky upper att ett fletal klubbar, där ibland Barcelona tidigare i vår lagt bud på brassen. Samtliga bud uppges ha förkastats av Roma med budksapet att talangen inte är till salu.

2013-06-27: Italienska Gazetta dello Sport uppger idag att Barcelona inom kort kommer att lägga ett på mellan €25-28 miljoner för 19-åringen. Roma ska vilja ha cirka €10 miljoner mer.

2013-07-18: Marquinhos blev idag klar för PSG. Den franska klubben, eller snarare dess ägare, betalar Roma €32 miljoner för mittbacken.
Till detta finns möjlighet att italienarna får ytterligare €3 miljoner i bonusar. Ytterligare en spelare som kan skrivas av från listan alltså.

Jeremy Mathieu – Valencia CF (avskrivet rykte)

Fransmannen, som fyller 30 i oktober, slog ner som en mindre bomb i sammanhanget tidigare i veckan. Visserligen har han definitivt speeden (och längden), men att en vänsterback som endast spelat mittback i några månader skulle vara Barcelonamaterial, ja det känns kanske inte så logiskt efter att namn som Hummels och Thiago Silva nämnts i sammanhanget. Men Mundo Deportivo som släppte ryktet igår (5 juni) följde dagen efter upp detsamma med att klubben till och med intensifierat jakten på den bleke försvararen. I samband med detta tillfrågades Valencias president Salvo om ryktena och svarade utan att tveka – ”Mathieu spelar i Valencia nästa säsong”. Spelaren, som har en utköpsklausul på €8 miljoner, har kontrakt till och med nästa säsong och sägs därför kunna köpas loss för cirka €4-5 miljoner.

2013-06-07: Lokalradio i Valencia meddelade i förmiddags att klubben inom kort kommer göra klart med en kontraktsförlängning på ytterligare tre år. Samtidigt besvarade den nya tränaren, Miroslav Djukic, att man inte har för avsikt att förhandla om Mathieu, och hänvisade till spelarens utköpsklausul för de klubbar som är intresserade av spelaren i fråga.

2013-06-17: Katalansk media skrev i helgen att Mathieu är nära att skriva på en kontraktsförlängning med Valencia. Samtidigt uppger man att spelaren inte vill gå med på en höjning av utköpsklausulen från €10 till €20 miljoner, utan gärna vill ge spekulerande klubbar (läs Barcelona) chansen att värva honom för samma summa som innan. Inga officiella uttalanden är gjorda från Valencias sida, och tränaren Djukic är alltjämt säker på att fransmannen kommer vara klubben trogen även kommande säsong.

2013-06-22: Fransmannen skrev igår under en kontraktförlängning med Valencia där utköpsklausulen dubbleras till att nu bli €20 miljoner. Spelaren menade att Barcelona visserligen är värda att vänta på, men att han samtidigt bara var 4-5:a på den katalanska klubbens lista över potentiella mittbackar och därför valde att gå sin nuvarande klubb till mötes i stället.
Mathieu kan därför avskrivas från spekulationerna kring en flytt från Mestalla - i alla fall för den här gången.

Eliaquim Mangala – Porto

Ytterligare en fransman och en relativt okänd sådan, i alla fall när det gäller en övergång till Barcelona. Men det är Silly Season och säg den spelare som inte ryktas hit eller dit. Nyligen ligamästare med Porto efter en fin säsong och även uttagen till landskampen mot Uruguay i veckan, det är inte för inte som den portugiska klubben värnat om sin guldklimp och satt en utköpsklausul på den nätta summan av €50 miljoner på densamme. 22-åringen sitter på ett kontrakt till och med 2016, och har tidigare även kopplats samman med flera engelska klubbar, där ibland nysatsanade Chelsea. För den som inte sett talangen spela kan sägas att han definitivt är snabbare än de flesta mittbackar, och samtidigt har en fysik som inte går av för hackor heller. En ny Raphael Varane?

Övriga misstänkta

Det har också i dagarna skrivits om att Adil Rami inte vill förlänga med Valencia och därmed finns tillgänglig på marknaden för cirka €10-12 miljoner. Hans agent ska enligt samma källa ha erbjudit spelaren till Barcelona.

Även Chelseas David Luiz och Branislav Ivanovic har ryktats för en flytt till Katalonien, dock kommer dessa inte särskilt vattentäta skriverier från lika fullt inte särskilt seriösa engelska skvallertidningar. När ryktena också hänvisade till att båda skulle komma som en ”paketlösning”, ja då var det nog inte bara undertecknad som skakade både en och två gånger på huvudet…

2013-06-07: Katalansk media skriver idag att klubben nu har tre huvudspår, och dessa sägs (enligt Sport) vara Mathieu, David Luiz (Chelsea) och Thomas Vermaelen (Arsenal). Gemensamt för samtliga är att de kan spela på minst två olika positioner, vilket har varit (och förmodas fortsatt vara) en viktig faktor i tidigare transfers av försvarare. Brassen Luiz har på slutet mest använts som defensiv mittfältare i klubblaget, medan den 27-årige belgaren Vermaelen kanppt fått spela alls i klubblaget sedan mars månad.
Mundo Deportivo uppger å sin sida att den tredje spelaren inte är David Luiz, utan i stället Real Sociedads Iñigo Martinez. Så sent som igår dementerade presidenten att det fanns någon förfrågan från Barcelona gällande den 22-årige basken, och att klubben oavsett ändå inte var beredda att sälja sin guldklimp. Iñigo sitter på ett kontrakt till sommaren 2017.

2013-06-08: Idag seglade ytterligare ett namn upp över potetiella mittbackar. Liverpools Daniel Agger, sägs (enligt spanska la vanguardia) nämligen nu vara med på listan över de tre-fyra hetaste alternativen. Dansken har tidigare kopplats ihop med storsatsande AS Monaco som sägs ha erbjudit runt €10 miljoner för spelaren som i fjol förlängde sitt kontrakt med det forna storlaget till och med säsongen 2015/16. Även om den gänglige och hårdföre backen stämmer hyfsat in profilmässigt kommer lönen på €6,5 miljoner per år att vara svår att matcha in med resten av truppen för Barcelona. Det sägs nämligen idag att en av anledningarna att klubben inte värvade Thiago Silva förra året var det faktum att han ville bli den näst bäst betalde spelaren efter Messi. Eftersom Xavi och Iniesta är spelare som premieras stort i Can Barça ska de också ska ligga överst i löneligan. En ny spelare med hög lön skulle tvinga klubben att se över och förnya de egna produkternas kontrakt vilket man så klart inte vill behöva göra "i onödan".

2013-06-09: Idag uppger Mundo Deportivo att Jan Verthongen åter är på Barcelonas radar över tänkbara mittbackar. Belgaren lämnade förra säsongen Ajax för spel i Tottenham och har haft en strålande säsong i Premier League. Lite surt då 26-åringen som sagt tidigare var av intresse, men när förhandlingarna avseende Thiago Silva drog ut på tiden snodde André Vilas Boas till sig Verthongen vilket fick till följd att Tito och Zubizarreta i stället valde att köpa Alexandre Song. Nu har den målfarlige och mångsidige försvararen fördubblat sitt marknadsvärde, och då han sitter på ett kontrakt till och med sommaren 2016, och med en årslön på cirka €4 miljoner, ser möjligheten till en värvning inte särskilt ljus ut.

2013-06-17: Efter en vecka med förhållandevis få rykten rapporterar spanska radiostationen Cadena Ser att Tito Vilanova fortfarande tror att en värvning av Thiago Silva kan vara möjlig. Detta trots president Rosells uttalande förra veckan där han påpekade det omöjliga i att värva en spelare vars klubb inte vill sälja. Tito tror dock att chansen ska vara större nu när Ancelotti lämnar klubben, men Silvas agent tonar åter ner substansen i detta.
Om inga framsteg görs med brassebacken kommer sportchefen och ledningen att föreslå ett köp av Liverpools dansk Daniel Agger. 28-åringen har rutinen, längden och passningsfoten som Barcelona strävar efter, och kan mycket väl vara lösningen på mittbacksfrågan, skriver radiokanalen på sin hemsida. Spelarens agent vill inte kommentera några rykten, utan hänvisar till det faktum att Agger skrev på ett nytt kontrakt till 2016 förra året.

2013-06-22: Allt pekar på att Tito Vilanova fortsatt ser Thiago Silva som en ytterst möjlig, och välkommen, transfer. Spansk media skriver att spelaren kan tänka sig att prata med Barcelona, men att han innan detta sker vill att klubbarna kommer överens. PSG rapporteras samtidigt vara ute efter Chelseas David Luiz, huruvida detta är som en ersättare för Silva eller att man inte är nöjda med någon av de övriga mittbackarna (Sakho och Alex) förtäljer inte ryktet.
Samtidigt verkar inte intresset för Agger avsvalnat utan dansken ska fortfarande finnas som ett alternativ. Enligt engelska tidningar ska både Liverpool och spelaren själv vara intresserade av att åtminstone diskutera en flytt. I övrigt finns inga nya misstänkta på listan över mittbackar, utan det är samma namn som kommer upp mest hela tiden. De som känns minst aktuella är Mangala och Kompany som det inte skrivits om sedan de båda ryktena uppkom i början av juni.

2013-06-27: Under presskonferensen där Laurent Blanc presenterades som ny tränare för Thiago Silvas PSG svarade klubbens president Nasser Al-Kehlaifi på frågan om brassebackens framtid. "Både Thiago SIlva och Ibrahimovic kommer att stanna i PSG kontraktstiden ut" - ett svar som Tito Vilanova säkert inte ville höra. Frågan är om Barcelona nu ser slaget förlorat ochvänder fokus, eller likt förra sommaren fortsätter tråna efter det ouppnåeliga. Något säger mig att sista ordet ännu inte är sagt när det gäller detta rykte.

2013-07-01: Thiago Silva uttalade sig idag om ryktena kring en eventuell flytt från PSG till Barcelona;
"Jag beundrar Tito Vilanova och han är en utmärkt tränare. Vi pratade kort efter Champions League-mötet i våras, och han bjöd in mig till att spela för Barcelona."
"I nuläget existerar inga förhandlingar. I fotboll vet man dock aldrig hur det kan bli. Men jag trivs i PSG och det är osannolikt att jag lämnar"
"Förra säsongen ville Milan sälja mig, men nu tillhör jag Paris,och situationen är helt annorlunda" Förhoppningsvis tydliggörs alla oklarheter inom kort".
Intervjun och citaten kommer från en systeravdelning till Associated press.

Samtidigt finns uppgifter på att Barcelonas förvaltningsdirektör, Raul Sannlehi, förra veckan åkte till Brasilien för att prata med spelaren och dennes agent.
Sannlehi ansvarade bland annat för förhandlingarna gällande Neymar och var dessutom även inblandad i affären med Arsenal och köpet av Fábregas.

2013-07-18: Tito Vilanova bekräftade på tisdagens presskonferens att klubben defintivt kommer att värva en mittback. På frågan om han såg på lagets realtivt oprövade Marc Bartra svarade tränaren att "Marc kommer få den speltid han förtjänar, men det handlar också om att han måste prestera (när han får chansen) samt att han fortsätter utvecklas under träningspassen". Varken Tito eller sportchefen Zubizarreta pratade om några namn, men den fröstnämnde dementerade att han bara var intresserad av Thiago Silva och menade att han visserligen gillar brassen, men att klubben tittar på alternativ också.
President Sandro Rosell uttalade sig också i veckan kring klubbens intresse för brassebacken, och konstaterade att det inte handlade om pengar, för PSG var över huvudtaget inte intresserade av att förhandla, utan att det i så fall skulle vara upp till spelaren att ställa krav på sin franska klubb för att en affär skulle kunna bli verklighet.
Spelaren har svarat på de rykten som sagt att han skulle sätta press på sin nuvarande klubb att låta honom gå, men säger ungefär samma sak som tidigare. Han gillar Barcelona och deras spelstil, men han har ett kontrakt att leva upp till och kommer att fullfölja detta. Detta uttalande dubblerades relativt omgående av PSGs ägare, Nasser Al-Kehlaifi.
Frågan är nu hur, och om, Barcelona väljer att agera. Ser man loppet kört eller tror man fortsatt på att det finns en möjlighet. Kanske kan värvningen av Marquinhos göra att det på pappret finns utrymme för PSG att släppa Silva, men samtidigt finns det ingen anledning så länge spelaren själv inte officellt lämnar in en transferbegäran.
Tiden går och även om det fortfarande återstår en och en halv månad av transferfönstret kommer enekligen känslorna från förra sommaren tillbaka.
Frågan är vem som är nästa huvudmisstänkt? Någon av de nämnde ovan, eller går klubben för en mer anonym spelare? Agger är hetast enligt katalanska el Mundo.

2013-07-29: Det har varit tyst ett tag kring mittbacksfrågan, men idag kom uppgifter på att Thiago Silva förlängt sitt kontrakt med PSG till 2018 och dessutom höjt sin lön på köpet.
Samtidigt skriver katalanska Sport att Barcelona trappat upp jakten på Chelseas David Luiz. Flera möten skall nämligen ha skett mellan Zubizarreta och brassens agent uppger tidningen.
Brassen kan mycket väl vara tillgänglig då han erbjöds som delbetalning i Londonklubbens försök att värva Wayne Rooney tidigare i sommar.
Enligt artikeln ska Barcelona också lagt ett första bud på cirka €29 miljoner, men samtidigt gör andra rykten gällande att Bayern München erbjudit ytterligare €5 miljoner för mittbackens tjänster framöver.

Barcelonas nye tränare Gerardo Martino kommenterade mittbacksfrågan under sin första presskonferens med att han vill avvakta de första träningarna innan han kan besluta om vad som behövs.
Han ska däremot redan fått titta igenom de förslag som sportchefen tog fram, och som sedermera förkastades, till Vilanova. Däribland ska David Luiz ha funnits.

Några nya uppgifter på de rykten kring Martinos gamla nyckelspelare i Newells, Santiago Vergini, finns inte. Frågan är om Barcelona kommer nöja sig med en mittback, eller om man även kommer satsa på ett mindre etablerat, och därmed också billigare, alternativ. Än återstår det en dryg månad av transferfönstret, men med vetskapen om hur det gick förra året hoppas vi att klubben agerar inom kort. Om inte för sin egen skull så för de nagelband som snart börjar förtvina hos merparten av culés världen över.

2013-08-07: Mundo Deportivo rapporterar idag att Barcelona räknar med att göra klart med en mittbacksvärvning inom tio dagar.
Och det är fortfarande David Luiz som är det hetaste alternativet.

Tidningens närupplaga uppger att klubben redan lagt ett formellt bud till Chelsea på uppskattningsvis €20-25 miljoner, men detta skall inte ha imponerat på londonklubben och dess nygamla tränare José Mourinho. Men, nya bud och förhandlingar är alltså att vänta, och MD skriver att superförhandlaren Raul Sanllehi i helgen reste till de brittiska öarna för att prata närmre med spelarens agent.
Samtidigt har klubben ritat upp en plan B och har även en representant på plats i Leverpool med ögonen på Daniel Agger om det brasilianska alternativet spricker.

Borta i Asien fick Gerardo Martino frågan om han hade något matnyttigt att komma med gällande mittbacksfrågan. Den nye tränaren menade att det enda han håller närmare koll på är hur rehabiliteringen går för Carles Puyol. Ett uttalande som stärker de uppgifter som framkommit i diverse katalansk media, dvs att Martino mycket väl kan välja bort att värva en mittback om han anser att Puyol visar tydliga tecken på att han kan komma tillbaka i fysiskt toppskick. Kaptenen rapporteras vara tillbaka på plan i början av september, men med tanke på att han inte spelat en match sedan 4-0 vinsten mot Milan 12:e mars kommer det förmodligen dröja ett tag innan den absoluta matchformen infinner sig.

2013-08-12: I morgon kommer Barcelonas nye tränare, Gerardo Martino, att träffa ledningen och sportchefen för att ta ett sista beslut om hur man ska agera när det gäller en mittbacksvärvning. Detta uppger spanska Cadena SER idag. Samtidigt uppger Mundo Deportivo att Liverpool förkastat ett bud i €20 miljonersklassen på Daniel Agger, vars agent bekräftar att ett bud inkommit. Den engelska klubben ska också skriftligen informerat Barcelona om att man inte har för avsikt att sälja 29-åringen. Alltså samma typ av brev som Barcelona skickade till Manchester United angående Fábregas.

När det gäller David Luiz ska det däremot fortfarande finnas en möjlighet till affär. Visserligen har Chelsea avböjt ett bud kring €30 miljoner, men Rosell och Zubizarreta uppges ha klart ett nytt bud på ytterligare några miljoner som, om Martino fortfarande vill, kommer att presenteras för Londonklubben senare i veckan.
Spelaren själv befinner sig på landslagsuppdrag och vägrade svara på några frågor som inte var kopplade till matchen mot Schweiz på onsdag. Tystnaden kan så klart tolkas på olika sätt, men eftersom det florerat rykten om att Luiz via sin agent informerat att det finns ett intresse för en flytt till Katalonien, är det inte helt uteslutet att affären inte blir av.

Chelseas nygamle tränare, José Mourinho, har tidigare förklarat att han räknar med mittbacken som en nyckelspelare i laget. Frågan är dock om han vill ha kvar en spelare som själv vill lämna, även om det samtidigt skulle innebära att en stark konkurrent som Barcelona blir ännu starkare. Om brassebacken skulle bekräfta sitt intresse att lämna skulle det så klart vara ett finger i ögat på portugisen som är van att få som han vill. Ingen rök utan eld, eller?


Artikeln uppdateras löpande. Nya uppgifter i röd text.