Efter en hel säsong av mycket blandade insatser från Barcelona visade den katalanska maskinen att de senaste årens skönspel fortfarande finns kvar. Det var en magisk kväll i Barcelona när Rayo besegrades med 6-0.
 
Tata, som på presskonferensen inför matchen klargjort att rotationernas tid är förbi, valde att inte stuva om särskilt mycket i startelvan utan ställde upp med ett starkt lag enligt följande:
 
Valdés
Alves – Piqué – Puyol – Adriano
Cesc – Busquets – Iniesta
Alexis – Messi – Pedro
 
Bänk: Pinto, Song, Alba, Mascherano, Tello, Afellay och Neymar
 
 
Jémez gjorde bara en ändring i den elva som förra helgen besegrade Málaga med 4-1 och gav följande spelare förtroende från start på Camp Nou:
 
Rubén
Arbilla – Saúl – Zé Castro – Mojica
Baena – Trashorras
Falqué – Bueno – Rochina
Larrivey
 
Bänk: Cobeño, Lass, Tito, Galeano, Adrián, Viera och Longo
 
 
Första halvlek
 
Barcelona sparkar igång matchen och Rayo sätter hög press direkt, men Barcelona visar prov på oerhört fint passningsspel när man lekande lätt tar sig ur Rayopressen. I den andra minuten får Adriano bollen långt in på gästernas planhavla. Brassen viker inåt i plan och avlossar ett skott någon meter utanför straffområdet. Bollen letar sig in i nätmaskorna bakom Rubén i Rayomålet och Barcelona har tagit ledningen efter bara två minuters spel! Barça har inlett matchen riktigt bra och spelarna ser oerhört pigga och taggade ut.
 
Efter tio minuter får Iniesta bollen på mittplan och upptäcker att Rayos målvakt är långt ute. Den lille vampyren försöker sig på en fuling och tjongar iväg bollen mot mål, men siktet var inte riktigt rätt inställt och bollen dimper ner några meter bredvid målet.
 
Några minuter senare vinner Busquets boll på mittplan och hittar Cesc som lobbar bollen över Rayos backlinje till Messi. Argentinaren är i så gott som fri i straffområdet, men står vänd med ryggen mot mål. Han vänder upp, blir lite störd av en Rayoförsvarare, och skjuter bollen i stolpen! Barcelona spelar verkligen inspirerat med snabbt passningstempo och delikata kombinationer, det är en riktig fröjd att se. Hela laget ser verkligen ut att vara på spelhumör och både Iniesta och Messi ser ut att vara tillbaka i gammalt gott slag.
 
Det är Barcelona för hela slanten och i 18:e minuten lirkar Iniesta in bollen till Pedro i gästernas straffområde. Med tre Rayoförsvarare runt sig får Barças kanarier iväg ett skott – i stolpen! Minuten senare samspelar Messi och Iniesta varpå den sistnämde fälls och domaren dömer frispark till hemmalaget i ett bra läge ett par meter utanför straffområdet. Publiken på Camp Nou klappar taktfast händerna för att heja fram Messi som tar hand om frisparken men argentinaren skjuter bollen i muren. Returen hamnar hos Alves som skjuter på volley och bollen går centimetrar över ribban.
 
Efter drygt 20 minuters spel startar Iniesta en kontring, men stannar upp på mittplan, vänder bort ett par hemåtrusande Rayospelare och står en magnifik passning mot Alexis på högerkanten. Chilenaren tar emot bollen, kommer fri mot målvakten men tittar upp och ser att han har Messi med sig. Osjälvisk som Alexis är försöker han hitta argentinaren på andra kanten, men bollen är lite för dålig slagen och trots att Messi slänger sig mot bortre stolpen susar bollen förbi och går ut till inspark.
 
Rayo sticker upp enstaka tillfällen men hittills visar Barcelona prov på stabilt försvarsspel och varje gång motståndarna kommer över mittlinjen tar det stopp innan man når katalanernas straffområde. En knapp halvtimme in i matchen misslyckas dock Puyol med en rensning, vilket leder till en riktigt bra chans för Rayo. Víctor Valdés räddar dock både första och andra gången och ledningen är intakt för Blaugrana.
 
Ett par minuter senare driver Iniesta upp bollen på Rayos planhalva och hittar ut till Pedro på vänsterkanten. Kanariefågeln slår ett lågt inlägg mot Messi vid straffpunkten, men en Rayoförsvarare får en fot emellan och styr ut bollen till en resultatlös hörna. Tur för gästerna, hade bollen nått fram till Messi hade han garanterat dubblat Barcelonas ledning.
 
Att Messis form blir allt bättre råder det inget tvivel om och att Messi är sugen på att måla i kväll visar sig när han avlossar ett mycket bra skott strax utanför straffområdet. Rubén gör dock en fin räddning och argentinaren får vänta på att hamna i målprotokollet. I den 36:e minuten tappar Cesc bollen på mittplan, men sekunden senare vinner han tillbaka den efter en slarvig passning från en Rayospelare. Cesc slår ännu en magisk passning, denna gång till Messi som på ett tillslag mycket vackert chippar bollen över Rayos målvakt och in i mål. 2-0 till Barcelona och det går inte att sluta le åt det vackra spel vi får se i kväll.
 
Strax efter målet byter Jémez ut högerbacken Arbilla och sätter in en annan back i form av Tito. Efter ett massivt spelövertag för Barcelona blåser domaren av en halvlek som hade kunnat sluta 5-0 till hemmalaget, men siffrorna på resultattavlan visar 2-0 när spelarna går mot omklädningsrummen.
 
 
Andra halvlek
 
Fem minuter in i andra halvlek fälls Alexis nere vid ena hörnflaggan och ordnar frispark åt Barcelona. Messi slår frisparken mot Puyols huvud i straffområdet, men Rayomålvakten Rubén får tag på bollen precis framför Barcelonakaptenens krull. Ett par minuter senare kommer Messi drivande med bollen på offensiv planhalva och ser en sopren Alexis på högerkanten. Bollen når chilenaren som den här gången kommer fri mot målvakten och väljer att skjuta själv, något han gör helt rätt i eftersom bollen borrar sig in bakom Rubén i mål. 3-0 till Barcelona!
 
Strax därefter kommer Rayo i en ovanlig attack och Larrivey avlossar ett skott som Valdés får sträcka ut ordentligt på, men Barcelonas nummer ett får fingertopparna på bollen och styr ut den till en resultatlös hörna. Ytterligare några minuter senare bjuder Barcelona på en magisk sekvens när Cesc passar Iniesta precis utanför motståndarnas straffområde. Iniesta klackar bollen tillbaka till Cesc som löpt in i straffområdet och på ett tillslag hittar Pedro som stöter in bollen i öppet mål. 4-0 till Barcelona och det är så vackert att jag vill gråta.
 
I den 62:a minuten gör Rayo sitt andra byte när Bueno får lämna plats för Viera. Även Tata passar på att göra ett byte och det är Neymar som får göra comeback efter sin skada när han ersätter Pedro.
 
Neymar slängs in i hetluften på en gång när hans landsman Alves hittar fram med en vacker passning. Den nyss inbytte brassen schabblar dock lite med bollen och blir ikappsprungen av en Rayoförsvarare som kan störa honom så pass att bollen går ut till inspark. Minuten senare kommer Barcelona i ett nytt anfall och denna gång är det Neymar som hittar Alves, men högerbackens, eller högeryttern som han är i denna match, skott smiter utanför bortre stolpen.
 
När klockan har tickat upp mot 70 minuter hittar Cesc en passning ut till Alexis utanför Rayos straffområde. Chilenaren kör ett par överstegsfinter och avancerar in i straffområdet innan han lägger bollen snett bakåt mot Messi som placerar in bollen lågt vid målvaktens högra stolpe. Vackert och 5-0 till Blaugrana.
 
Därefter följer en kavalkad av byte när Tata tar ut Puyol och sätter in Mascherano medan Jémez sätter in Longo till förmån för Larrivey. Ett par minuter senare får Messi kliva av och lämna plats för Tello, något argentinaren inte ser ut att vara alltför ledsen över. Med två mål och en assist är det kanske inte så konstigt att La Pulga är nöjd.
 
Med kvarten kvar sticker Cesc fram bollen till Alexis, som lägger tillbaka bollen snett inåt bakåt till Cesc. 26-åringen skjuter, men bollen räddas på mållinjen av en Rayoförsvarare. Tempot har mattats av något, vilket gör att Rayo stundtals får låna bollen. Rochina testar ett par skott från distans, men det ena smiter en bit utanför mål och det andra kan Valdés enkelt ta hand om. Istället är det dags för en ny Barcelonaattack när Iniesta och Cesc samspelar. Iniesta tar sig in i straffområdet och väggspelar med Piqué (!), men den bleke spanjorens skott täcks ut till en resultatlös hörna.
 
Ett par minuter innan klockan nått 90 minuter bjuder Neymar på lite konster utanför Rayos straffområde och passar sedan bollen till Iniesta. 29-åringen uppmärksammar Adriano som kommer löpande bakifrån och tar sig in i straffområdet där han blir serverad en smörpass av Iniesta. Den den forne Sevillaspelarens skott går dock över ribban.
 
Minuten därefter får Neymar bollen vid mittlinjen och avancerar mot mål. Rochina försöker fälla honom, men brassen står på benen och avlossar en kanon som svävar genom luften och in i mål. Ett fullkomligt magnifikt mål av den unga brassen som fastställer slutresultatet till 6-0 och bjuder på lite dans vid ena hörnflaggan tillsammans med Dani Alves. Efter två minuters tilläggstid blåser domaren av matchen och Barcelona har gjort en av säsongens bästa insatser i genrepet inför Champions League-drabbningen med Manchester City om några dagar. 
 

Kommentar
 
Jag är, likt Rayo, mållös efter Barcelonas prestation i kväll. Jag bryr mig inte om att Rayo kanske inte är världens svåraste motstånd. Som jag har längtat efter en match som i kväll. Barcelona anno 2009 var tillbaka. Från första till sista minuten dominerade Barcelona och bjöd på fotbollsmagi. Tempot, presspelet, inställningen – allt satt verkligen precis där det skulle och det var exakt det här formbeskedet som behövdes inför nästa tisdag. Tack för uppvisningen Barcelona!
 
Bäst i kväll:
 
+++ Laget. Det är omöjligt att välja ut bara en spelare som var bäst i kväll. Hela laget gör en enastående insats och det var precis det här vi har väntat på – fart, vilja, kämpaglöd och effektivitet.
 
++ Iniesta och Cesc. Barcelonas två mittfältare var fullkomligt magiska i kväll. Iniesta har verkligen hittat formen och var otroligt dominant, främst i första halvlek. Han gör som han vill och flyter likt vatten mellan motståndarspelarna. Omöjlig att stoppa när han spelar så här. Och Cesc ska spela på mittfältet, det är inget snack om saken. Jag tappade räkningen på alla gånger hans briljanta passningar skar genom Rayoförsvaret och fullkomligt trasade sönder deras lag
 
+ Messi och Busquets. Alla som vill sälja Messi räcker upp en hand. Ingen? Trodde väl det. Argentinaren tystade alla kritiker efter kvällens insats. Världens bästa fotbollsspelare är tillbaka och det med besked. Två mål och en assist i kväll. Dessutom spelmässigt fantastiskt och var även nere och hjälpte till i defensiven vid ett par tillfällen. Äntligen Messi! Och Busi, vad jag älskar denna fantastiska fotbollsspelare. Hans form har varit lite på nedåtgående men i dag var han tillbaka till sitt vanliga briljanta jag och fördelade bollar á la Xavi och sög åt sig boll efter boll på mitten. En underbar fotbollsspelare!
 
 
Matchfakta
 
Mål:
 
1-0 Adriano, min 2
2-0 Messi, min 36
3-0 Alexis, min 53
4-0 Pedro, min 56
5-0 Messi, min 68
6-0 Neymar, min 86
 
 
Gula kort: Inga
 
 
Statistik
 
Bollinnehav: 59% – 41%
Skott: 21 – 9
Skott på mål: 10 – 4
Hörnor: 12 – 5
Offside: 3 – 3
Regelbrott: 6 – 10
 
 
Visca Barça!