Diego Simeone genomförde en presskonferens när Atlético de Madrid öppnade upp dörrarna för media inför UEFA Champions League-finalen som avgörs om en vecka. Detta i samband med det UEFA-organiserade evenemanget "Open Media Day" där hela världens medier samlats för att ta del av de röd-vitrandigas tankar. Argentinaren pratade förstås om finalen, individuella spelare, jämförelserna mellan finalen i Lissabon och den som skall spelas i Milano, men också mer personliga saker.

Efter presskonferensen genomförde laget träningen under Cholos ledning innan han tog flyget till Milano där han skall inspektera Inters och Milans respektive träningsanläggningar, men också finalarenan som Simeone tillbringade flera säsonger på som spelare för Inter. 

Är de här två veckorna som ni förbereder er för finalen alldeles för långa?
"När man jobbar går dagarna också snabbare. Matchen i sig genererar enorma förväntningar". 

Hur kommer Atlético till den här finalen i jämförelse med den 2014?
"Situationen efter ligaspelet är annorlunda. Vi tog en tredjeplats efter en väldigt fin säsong. Förväntningarna kommer vara stora. Vi ställs mot ett lag med fantastiska fotbollsspelare som också är bland de tre bästa i världen". 

Det verkar vara svårt att bestämma sig om José María Giménez eller Stefan Savic startar finalen..
"Alla fyra mittförsvarare har möjligheten att spela. De är i väldigt bra skick. Samtliga har gjort en väldigt positiv säsong sett till de situationer de ställs inför. Det säger också en del om de siffror som vi har åstadkommit rent defensivt under säsongen. I samband med att dagarna går kommer vi även att definera vem som får möjligheten att spela från start i finalen". 

Hur värdesätter du Antoine Griezmanns säsong?
"Jag förväntar mig inte individuella saker och koncentrerar mig inte heller på det individuella. Istället förväntar jag mig kollektiva saker från laget. Om vi har en struktur så är den baserad på det kollektiva. De individuella detaljerna dyker upp med kollektivet som grund. Det är precis vad fallet har varit under de här 4,5 åren som vi varit i klubben. Det är klart att han har en talang som dyker upp. Han jobbar på hårt, anstränger sig, lyssnar och ser sedan till att utföra det han kan. Han har blivit bättre genom att lyssna och befinner sig för närvarande bland de tre bästa i världen". 

Vad innebär det att återigen spela en final och det mot Madrid?
"Det är fantastiskt att spela en final i Champions League. Vi har spelat två finaler inom loppet av tre år och det är något som är jätteviktigt såväl för klubben som för oss". 

Vad innebär det att spela på San Siro?
"Renodlad fotboll. Om det finns någon scen som representerar fotbollen så är det Italien i mitt tycke och det är något som jag har upplevt på bästa möjliga sätt med den kärlek som Inter gav mig. Scenen för den här matchen är spektakulär. Det är en fantastisk arena, väldigt närgången, tight och stödet från läktarna hörs väl. San Siro har en bra ljudkuliss". 

Vad förväntar du dig av Madrid?
"Jag förväntar mig ett lag som kommer spela ungefär som man gjorde mot Manchester City, dvs. att de väntar på sin motståndare. Casemiro bidrar med en defensiv styrka i deras spel samtidigt som de spelar på kontring vilket de också har gjort i samtliga matcher under årets upplaga av Champions League. Vi kommer i vanlig ordning inte frångå vår linje vilket innebär att vi kommer pressa så högt som vår motståndare tillåter oss göra det och vi kommer också spela med intensitet". 

Hur ser du på det arbete som Zinedine Zidane gjort så här långt?
"Först och främst vill jag gratulera honom till arbetet som han utfört så här långt. Det har varit fantastiskt. Han tog över i en svår situation. Man märker att spelarna uppskattar honom och detta syns även i spelet. Han har lyckats få spelarna att återhämta stimulansen och farten i anfallsspelet. Numera är de betydligt mer konkreta när det gäller att utnyttja farten som deras tre anfallare sitter på. Han har dessutom bidragit med ett lugn som tillåter de att tävla, ta andraplatsen i ligaspelet, slåss på ett dignifierat vis och självklart även ta sig till Champions League-finalen vilket är ett viktigt steg". 

Giovanni Simeone (äldste sonen, fotbollsspelare i Banfield) skickade följande videohälsning till sin far. Därefter fick Cholo följande fråga: Hur är det att behöva handskas med att din familj är så långt borta?
"Det är klart att det inte är lätt att vara utomlands och inte nära ens söner. Det här genererar förstås svårigheter när det gäller närvaron, men kvalitéen på den tiden man tillbringar med de är bättre än kvantiteten..och det vi har är kvalité på tiden som vi tillbringar ihop". 

Hur är läget i omklädningsrummet efter det som inträffade 2014?
"De mår väldigt bra allesammans". 

Hur ser du på Saúls säsong?
"Han gör en storartad säsong och har haft en enorm utväxling. Han har jobbat väldigt hårt för att befinna sig där han befinner sig. Jag hoppas att hans mentala styrka kommer göra att han inte nöjer sig med det han lyckas uppnå utan att han fortsätter sträva mot mer". 

Finns det en favorit i den här finalen?
"Den här finalen är 50 procentig. Båda lagen har lika bra möjligheter. I en match som denna har alla sina möjligheter..och vi vill vinna". 

Vad kommer Atlético göra om Madrid ger över intiativet?
"Vi kommer spela med bollen inom laget, det är en sak som är säker. Det gäller att man spelar på det viset eftersom det inte finns några andra alternativ. Om vi lägger spelstilarna åt sidan så är det uppenbart vad Madrid har valt att göra i årets upplaga av Champions League. Manchester Citys försök att bromsa upp Madrids fart i anfallsspelet var inte de advekata. Madrid gjorde en väldigt bra match taktiskt och de kommer spela väldigt liknande när de ställs inför den typen av situation. Vi har en stil som innebär att vi hela tiden förnyar oss. Det är en annorlunda stil. Det är fantastiskt. Vår stil är att förnya oss själva". 

Hur påverkas du av kritik?
"Jag är väldigt respektfull gentemot allas åsikter. Vi tror på att förnya oss själva som också är vår stil och göra spelarna ännu bättre. Det är det allra viktigaste. Vi är öppna för kritik då viss kritik gör en bättre. Jag är förberedd på att förbättra det som behöver förbättras". 

Hur har du sett på Yannick Carrasco den här säsongen?
"Han är den som anpassat sig snabbast ihop med Augusto Fernández. Han går en otrolig framtid till mötes, men han är också en spelare som presterar väldigt bra i nuet. Han är en viktig spelare för den kommande finalen. Han har en fin förmåga att tempoväxla, kan göra mål och innehar dessutom förmågan att dribbla..Han kommer bli avgörande oavsett om han spelar 90, 60 eller 30 minuter. Det gäller att minuterna som man tillbringar på planen är av kvalité. En hel omvärld skulle betala för att spela en minut i den här finalen. Det gäller att den minuten i så fall är av kvalité".