Tisdag. 20:45. Scenen är världens vackraste arena, den vid Manzanaresfloden på rätt sida av den spanska huvudstaden. Spelarna står uppställda samtidigt som den klassiska UEFA Champions League-hymnen ljuder i Vicente Calderóns högtalare. En del av arenan (primärt Frente Atléticos sektion) buar och skanderar "Puta Platini" samtidigt som Atlético-supportrarna visar upp ett tifo som skall föreställa en halsduk med världens vackraste färger. Det är dags att gå ut och ge allt på planen, på läktarna, längs sidlinjen. På senare år har vi som Atlético-supportrar blivit lite bortskämda med just den typen av scener, men det blir varken gammalt eller tråkigt. Känslorna finns där och de blir bara starkare för varje gång en match av den här digniteten mot ärkerivalen skall blåsas igång. 

Knappt 28 timmar innan journalister och fotbollssupportrar, vare sig de håller på ett lag eller inte, skall sätta sig för att avnjuta en av årets matcher i Europas finaste klubblagsturnering sitter tar Diego Simeone plats vid podiet i Vicente Calderóns pressal. Den är fullproppad med ackrediterade journalister som slipat på sina frågor när argentinaren testar sin egen mikrofon. Därefter inleds en ganska lång presskonferens med mannen som förändrat Atléticos moderna historia och tagit klubben dit den befinner sig idag.

Hur värderar ni ett oavgjort resultat inför returen?
”Om det nu skulle bli oavgjort så spelas en ny match på onsdag nästa vecka där de båda lagen har möjligheten att avgöra det här dubbelmötet till sin fördel”.

Vilka karaktärsdrag skiljer Atlético de Madrid gentemot Real Madrid?
”Det är två olika lag där var och en har sina kvalitéer sett till spelarnas karaktärsdrag. Ingen tolkar om vår motståndare har vissa kvalitéer som vi inte har bättre än er”.

Hur tungt väger egentligen utgången av Champions League-finalen ifjol inför det här dubbelmötet?
”Det som väntar är en annan match. Ett helt nytt dubbelmöte. Alla spelare har inte deltagit i en sådan match tidigare”.

Hur står det till med Mario Mandžukic? Är han helt återställd från sin skada?
”Ja, han kommer att spela”.

Cristiano Ronaldo har sagt att Real Madrid har spelare med större tekniska färdigheter. Håller du med honom om det?
”Ja, det stämmer att de har mycket mer individuell talang när det gäller vissa positioner på planen i jämförelse med våra spelare, men de båda lagen har olika egenskaper, olika trupper samtidigt som var och en innehar det som passar det egna laget bäst. Det som Cristiano har sagt stämmer, dvs. att de har spelare med mycket teknisk kvalité”.

Carlo Ancelotti var inne på att hans lag alltid tvingats brottas med något problem under de här sex senaste matcherna som laget inte har lyckats vinna mot Atlético. Vissa gånger har det handlat om fasta situationer, andra gånger har det handlat om kontringar. Har Atlético ytterligare sätt att vinna på mot Madrid?
”De avgörande matchsituationerna uppstår alltid efter utslagsgivande aktioner. Det kan vara en fast situation, ett misstag när det gäller den defensiva koordineringen..Allt det här är en del av spelet och det uppstår i vilken match som helst. Jag går inte tillbaka i tiden för att titta på föregående matcher eftersom jag förstår att det kommer bli en helt ny och annorlunda match. Det handlar om en kvartsfinal i Champions League och det är inte samma sak som en final i samma turnering. Jag ser ingen annan typ av match framför mig förutom den som vi spelade i Copa del Rey på deras hemmaplan för två år sedan. Den gången spelade de med en enormt hög intensitet. Det är ungefär den typen av match som jag ser framför mig”.

Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Gareth Bale eller Luka Modrics och James Rodríguez återkomst? Vad anser du är viktigare för Real Madrid?
”Alla är fantastiska fotbollsspelare. Modric, Benzema. Jag känner, precis som vanligt, en stor respekt gentemot deras tekniska kvalité och fotbollsmässiga kapacitet. Modrics återkomst gör en redan mycket stark motståndare ännu starkare”.

Hade ni föredragit att spela mot en annan motståndare än Real Madrid i kvartsfinalen?
”Man väljer inte sina motståndare. När man väl börjar välja sina motståndare går man ofta efter någon som man själv tror är mer åtkomlig och därefter går det inte som man planerat”.

I samband med Carlo Ancelottis presskonferens berömde han dig och sade att han är stolt över att ställas mot dig och ditt lag, men att det också är en svårt att möta er. Vad anser du om det?
”Jag känner en stor beundran gentemot honom, primärt som man. Han förändrar inte sin grundidé vare sig han vinner eller förlorar. I mina ögon hamnar han därför också i en kategori för sig själv när det handlar om fotbollstränare. Han har en enorm erfarenhet. Han har hanterat alla grupper på ett mycket bra sätt och det här säger en hel del om honom”.

Vad förväntar du dig av Vicente Calderón under morgondagen?
”Förhoppningsvis kan vi bjuda in våra supportrar så att de är närvarande under hela matchen. Jag hoppas att de bidrar med all positiv energi så att den sprider sig från läktarna till planen och att de är närvarande från och med första stund. Att vara bland de åtta bästa lagen i Europa är något som supportrarna är väldigt stolta över och det gäller att vi spelar med det och hela atmosfären på arenan. Det gäller att vi är stolta över att vara närvarande när kvartsfinalerna i Champions League nu ska avgöras”.

Vad anser du är bättre: att inte göra mål eller inte släppa in mål?
”Vinna. Det är alltid bäst att vinna”.

I de tre senaste derbymatcherna på Vicente Calderón har ni tre segrar och totalt sett 7-0 i målskillnad. Hur ser du på det?
”Nuförtiden dyker bara den förlorade finalen upp. För en tid sedan handlade det om de 14 vinstlösa åren. För oss är det enda viktiga att vi har morgondagen på näthinnan. Det som har hänt lämnar vi bakom oss. Vi kommer bara värdesätta och uppskatta sättet som vi agerar på under morgondagen. Vi ställs mot en stor rival som för närvarande befinner sig i storform sett till det de gjort i ligan och Champions League på sistone”.

Förväntar du dig ett defensivt slutet Real Madrid?
”Tillåt mig insistera: jag förväntar mig en match som liknar den i Copa del Rey på Santiago Bernabéu för två år sedan. Jag ser ett betydligt mer defensivt aktivt Real Madrid framför mig. Luka Modrics närvaro ger de en annan fotbollsmässig aggressivitet som i sin tur genererar mer närvaro på mittfälte. Det är något avgörande”.

Kommer du att rotera i mål när Miguel Ángel Moyà är helt återställd? Blir det Jan Oblak som står i mål imorgon?
”Jag tänker svara på din fråga om vem som står i mål imorgon. Ja, Oblak kommer att spela”.

Är det här dubbelmötet helt jämnt eller ser du Real Madrid som favoriter?
”Nej, jag upprepar det jag alltid har sagt. Det är en lång turnering. Man ser skillnaden i poäng när man tittar på platserna 5-8 jämfört med de längre upp i tabellen som har en högre budget, där jag även inkluderar Atlético. Utslagsmatcher är dock annorlunda. Här möts två olika styrkor och möjligheterna är öppna åt båda hållen”. 

¡¡¡Mañana, todos con la rojiblanca!!!