Allmänt mediasurr

Om derbyt mot Real Sociedad är det vänliga derbyt så är derbyt med Osasuna snarare ovänligt. Inte minst på grund det kyliga förhållandet klubbarna emellan.

Ett exempel på det är Cruchaga - en före detta spelare i Osasuna - som uttalade sig i media i veckan om Muniain och dennes avstängning.

Han menar att Muniain såg till att bli avstängd till den här matchen för att han inte vågade åka till Pamplona och spela in sin gamla hemstad. Eller som Google översätter en ”Chicken shit”.

Det råder hård rivalitet mellan lagen i den baskiska regionen. Den unge Sociedad-mittfältaren Ruben Pardo nyss skrev på ett nytt kontrakt där det ska stå inskrivet att utköpsklausulen för Athletic ska vara dubbelt så hög som för andra lag.

Andra snackisar är så klart målvaktsfrågan. Verkar som att Iraizoz får chansen igen då Raul tyvärr gjorde bort sig lite mot Real Sociedad. Enligt Bielsa så förtjänar han en ny chans men kan ej ges den i det här läget.

Försvarsspelet är en annan del där det behövs skärpning. De flesta längtar efter Ekizas återkomst till mittlåset. Han tillsammans med Laporte ser ut som det stabilaste paret att matcha där bak. Enligt tidningarna så ska han vara helt återställd.

Bielsas sits är ett ämne för diskussion så klart i och med klubbens dåliga resultat. President Urrutia var nere på träningen och hälsade på plus att vice presidenten uttalat sig i termer om att ingen sitter säkert som det ser ut i dagsläget. Det är verkligen en måstematch för spelare och tränare.

Laget försvarar gång på gång Bielsa och uttalar sig optimistiskt att de kommer kunna vända den dåliga trenden och ta sig ur bottenträsket. Vi får se på imorgon kväll om det blir några poäng eller om vi ska börja bli riktigt oroliga.

Trupperna

Osasuna:

Andrés Fernández, Ricardo, Miguel Flaño, Arribas, Nano, Damiá, Marc Bertrán, Puñal, Lolo, Oier, Francisco Silva, Masoud, Cejudo, De las Cuevas, Armenteros, Nino, Kike Sola, Llorente.

Athletic:

Iraizoz, Toquero, Aurtenetxe, Laporte, San José, Iturraspe, Llorente, De Marcos, Ibai, Raúl, Susaeta, Iraola, Aduriz, Ander Herrera, Castillo, Ekiza, Igor Martínez, Ramalho.

Form

Athletic har inte vunnit på fyra matcher så det behövs verkligen en uppryckning formmässigt medan Osasuna kommer från en stark februari med tre vinster och en oavgjord match och man har tagit sig upp ur den absoluta botten. Mycket imponerande vinst senast mot Levante borta som inte är det lättaste stället att ta poäng.

Skador/avstängningar

I Athletic är Muniain avstängd, Amorebieta och Isma López är inte uttagna. Ruiz de Galarreta, Gurpegi och Iñigo Pérez är skadade. Jag har sämre koll på skadeläget i Osasuna.

Enligt tidningarna i Spanien så ändrar endast Bielsa på målvaktsfronten från senast mot Real Sociedad. Det betyder alltså att Gorka Iraizoz tar plats mellan stolparna igen efter Rauls aningen darriga match på San Mamés.

Ekiza rapporteras vara fullt frisk men det blir San José och Laporte som mittbackspar med Iraola och Aurtenetxe på flankerna. Iturraspe framför backlinjen och från vänster till höger på mittfältet är det Ibai, De Marcos, Herrera och Susaeta. Aduriz spelar som vanligt ensam längst fram.

Inga ändringar görs bara för ändringarnas skull säger Bielsa till pressen då alla undrar vad han ska göra för att undvika att släppa in så mycket mål bakåt. Han vill inte offra folk framåt för att täppa till bakåt så då får vi räkna med svängdörrar bakåt även på Reyno de Navarra.

Det gäller fortsatt att man gör minst två-tre mål om man inte har en superdag i backlinjen. Jag beundrar Bielsa för hans tålamod om det går bra imorgon men jag kommer att rasa mot hans envishet om vi förlorar ytterligare en match på samma sätt som så många gånger förr.

Mycket står på spel imorgon och det är verkligen upp till bevis för Bielsa. Utan poäng här kommer det att börja mumlas om tränarbyte i Bilbao. Om det inte redan gör det.

Aupa Athletic!

Källor:
as.com
eldesmarquebizkaia.com
deia.com
marca.com
mundodeportivo.com
elcorreo.com