Startelvor

Deportivo:

Rubén; Juanfran, Albentosa, Schär, Luisinho; Krohn-Dehli, Guilherme, Borges; Çolak; Valle, Pérez

Barcelona:

Ter Stegen; Semedo, Piqué, Umtiti, Alba; Dembélé, Busquets, Rakitic, Coutinho; Messi, Suárez

Matchen

Matchen inledde i behagligt tempo med Barcelona i kontroll över matchbilden. Rörligt, kreativt och effektivt. Redan i sjunde minuten gav den fina inledningen utdelning när Lionel Messi drog igång ett anfall där han till slut hittar ut till Ousmane Dembélé som tagit position till höger i Deportivos straffområde. Någon sekund senare passar fransmannen Philippe Coutinho snett bak som med fri sikt som på ett tillslag kan knorra upp bollen i bortre burgaveln. 1-0 Barcelona.

Efter bortalagets ledningsmål kommer Deportivo in i matchen mer och mer och etablerar spel allt oftare på offensiv planhalva. I 17:e minuten sätter också Lucas Pérez bollen i nät, dock från knappt offsideposition och målet dömdes alldeles riktigt bort.

Efter en halvtimmes spel är det dags för Messi att testa Rubén i hemmamålet ordentligt, först via en nick som går utanför och två minuter senare med en vass frispark som den 33-årige keepern får sträcka ut ordentligt på. 

Dessa två chanser blev startskottet för en 10 minuters lång chanskavalkad åt båda håll. Först ut är Coutinho som efter det första målet testar lyckan igen efter att Messi och Dembélé kombinerat sig fram, dock inte bättre än att bollen studsar strax utanför. I anfallet efter är det Emre Çolak i hemmalaget som försöker lyfta bollen över Ter Stegen men bollen hamnar bredvid tyskens vänstra stolpe. En minut senare är det den högra stolpen som får känna på vindraget från nära håll när Borja Valle inte lyckas toucha inlägget från högerkanten.

Deportivo har en bra period under den sista kvarten av första halvlek och skapar halvchanser, chanser och rena rama superchanser. För renare än Fabian Schär blev framför Ter Stegen i Barçamålet kan man knappast bli. Men superläget förvaltades inte bättre än att nicken hamnade på en av bänkraderna bakom målet.

Istället för en kvittering skulle Barcelona stänka in 2-0 och vem annars om inte Lionel Messi?

Dembélé står för en briljant aktion i 38:e minuten när han från mittplan driver upp bollen förbi ett antal Deportivospelare och slår ut den till högerkanten mot Suárez. Uruguayanen, som befinner sig strax utanför straffområdet, hittar en framstormande Messi diagonalt genom det samma med en briljant yttersida där argentinaren möter på volley och dunkar in 2-0.

Mästartiteln såg ut att komma allt närmare för katalanerna som endast behövde ta en pinne för att säkra mästerskapet. Depor som kämpade i motsatt del av tabellen behövde i sin tur vinna så det är inte en underdrift att Lucas Pérez reduceringsmål i 40:e minuten förlöste en hel del känslor i båda läger. Borja Valle slår ett fint inspel som Pérez enkelt bredsidar in i höjd med straffpunkten.

Andra halvleks första kvart är något avslagen och förutom en hyfsad möjlighet för Messi är det inte mycket att skriva hem om. Istället dröjer det till matchminut 63 innan Emre Çolak chockar bortalaget genom att stänka in 2-2 från mer eller mindre samma position som Pérez mål, fast på motsatt planhalva. Ett Deportivo med Riazor i ryggen och ett nytt kontrakt på spel är det klart bättre laget under en längre period och är ytterst nära att ta ledningen. Närmast kommer, återigen, Fabian Schär med huvudet men Ter Stegen gör en bra räddning när schweizaren testar tysken i den 69:e minuten.

Suárez får ett bra läge bara några minuter senare men bara tre-fyra meter från målet lyckas han dra den i utsidan av nätet. 10 minuter senare var det dags för Barcelonas nummer nio att återigen missa ett jätteläge efter en briljant passning av Messi. Kanske var det då världens bäste fotbollsspelare bestämde sig för att ta saken i egna händer, för det var exakt det som skedde. 2-2 i minut 81 hade ändrats till 2-4 i gästernas favör i minut 85 efter två blixtsnabba mål av Lionel Messi, båda assisterade av Suárez även om inhoppande Denis hade en stor del i båda målen.

När slutsignalen ljöd förkunnades det att Deportivo La Coruña flyttas ned till andraligan medan FC Barcelona säkrade sin 25:e ligatitel!


Matchfakta

Bollinnehav: 37%-63%
Skott: 17-21
Hörnor: 6-7
Varningar: 1-1