Depor kommer in med "kniven mot strupen" då de kämpar för att hålla sig kvar i primeran och ett Athletic som vill säkra Europa-platsen. Domare för dagen är Mateu Lahoz är känd för att vara den domaren i spanska ligan som blåser minst och låter spelet gå på. Så en fartfylld match står på schemat idag.


Startelvan ser följande ut: Iraizoz i mål, Iraola, Ekiza, Amorebieta och Castillo utgör backlinjen. David López, Gurpegi, Javi Martínez och Muniain på mittfältet och radarparet Toquero, Llorente på topp.

 

Caparrós väljer att bänka Orbaiz och San José, de nio andra är samma spelare som lyckades slå Levante i senaste omgången. Kul att se hur David López får fortsatt förtroende 

 

 

Depor startade i ett högt tempo och fick till två attacker på mindre en två minuter, men på efterföljande kontring så kommer även den första kallduschen. Iraola drar iväg på sin högerkant och ser hur Lopo och kompani ger Toquero för mycket utrymme, lägger snyggt in bollen till Toquero som tar emot och slår till direkt efter. 0-1 redan i tredje minuten. 

 

Deportivo, spelare samt publik, visar att de fortfarande har sin match mot Sporting kvar i sina hjärtan då de under de första 20 minutrarna klagar högljutt på domaren då han inte blåser straff vid tre olika tillfällen. Alla de tre filmningar dock. 

 

Efter en hörna i minut 21 så blir det gladare miner på ett kokhett Riazor då Adrián får tag på bollen efter en brytning utav Athletics Castillo till höger i straffområdet. Adrián tvekar inte, drar av ett skott som tar på en Athleticspelare och letar sig in till stolpen och studsar in i mål, 1-1. 

 

Athletic byter taktik under första halvlek, i början försöker vi spela kortpassningsfotboll genom mittfältet för att ungefär efter Depors andra mål börja slå långbollar till Llorente och Toquero, för att sedan återgå till kortpassningarna igen. Kul att se hur vi kan under en och samma halvlek byta fram och tillbaka spelsätt, det är något som gjort att vi ligger där vi ligger denna säsong. Deportivo ligger klart lågt i sin press, våra mittbackar får föra boll i lugn och ro. 

 

Deportivo tar över matchen i slutet på första halvleken, Adrián får in ett inlägg/skott som tar i ribban, de får ett gäng hörnor och matchen spelas huvudsakligen på Athletics sida utav planen. Nervöst, intensivt där båda lagen haft varsina delar utav halvleken, de första 20 var Athletics och de resterande 25 var helt klart Deportivos. Riki och Adrián är de som oroat mest, medan Gurpegi gör att starkt springjobb som vanligt. Så fort en mittback rör på sig går han snabbt ner och tar platsen. Castillo, som haft två fina matcher återgår till sin sedvanliga rundningsmärke spelstil. 

 

Till andra halvlek bör David López och Iraola komma igång på nytt ut till höger, för att så fort de försvunnit, vilket var efter Deportivos kvittering, så har även Athletic tappat i offensiven, Samtidigt måste vi stänga ner Valerón i Deportivo, då han fått igång deras offensiv, för bra.

 

Inramning är nämnvärd, Deportivo publiken är riktigt skön och stämning (bortsett från klagomålen vid straffsituationerna) är på topp. 

 

Athletic kommer ut med en mindre förändring till andra halvlek då David López och Muniain har bytt kanter.

 

Det börjar hetlevrat direkt, två minuter in vill Deportivo spelarna ha en till straff då Colotto menar på att bollen tagit på Gurpegis hans, men Lahoz väljer att inte blåsa och gör så rätt. Deportivo trycker på medan Athletic sticker upp då och då på snygga kontringar, men Deportivo för spelet.

 

Deportivo börjar trycka på mer och mer, Adrián får ett friläge men bränner det, även om domaren blåser för offside, Riki får in ett hårt skott som Iraizoz snyggt räddar. 13 minuter in och Gurpegi går ut mot Iturraspe och Athletic passar på att lugna ned spelet. Förhoppningsvis tar tröttheten till för Depor-spelarna snart. 

 

Mycket felpass hos båda lagen och mycket kamp på mittfältet, men Deportivo drar det längsta strået och får till bra chanser mot Athletic och Iraizoz. 

 

Riktigt vacker match, mycket tryck och väldigt intensivt. Svängig där chanserna böljar fram och tillbaka och en märkbar trötthet mot slutet. 

 

Minut 70 och Deportivo får utdelning för sitt slit då halva våran backlinjen först går bort sig totalt, Valeron får in en riktigt bra djupleds pass till Adrián, som löper in fritt i vänstra delen utav straffområdet och lägger sedan in bollen mot Riki som har Castillo tätt inpå sig, men Castillo slänger sig och styr in bollen i eget mål.

 

2-1 målet ger bra med bränsle åt Depor som helt klart vill göra 3-1 och avgöra matchen. Minut 73 och Riki faller på nytt inne i straffområdet och får gult kort för filmning, även om denna såg ut vara straff. Athletic hittar inte spelet och har tappat matchen totalt. Den enkelhet vi hade att anfalla har totalt försvunnit och vi ser sega, trötta samt fantasilösa ut. Llorente är försvunnen, Muniain har tagit plats längre ner i ett försök att hålla boll mer. Men inget verkar fungera, Deportivo har verkligen fått igång ett bra försvarsspel. 

 

Slutminutrarna tillhör Athletic dock, Castillo får till ett riktigt inlägg som seglar över två Deporförsvarare samt Llorente och fram dyker Toquero som inte får in en bra träff och bollen går utanför. Publiken skriker högt och mannar på sina mannar, det märks att det är tre viktiga poäng som står på spel för dom. Slutligen så blåser domare Lahoz (som för dagen gör en riktigt bra match enligt mig) av, 2-1 och Riazor är i extas.

 

Jag vet inte om det är för Deportivos monster match eller Athletics dåliga spel som dessa tre poäng stannar i Riazor och gör att vår Europaplats blir mer komplicerad, även om det fortfarande hänger på oss om vi ska ta den åtråvärda Europaplatsen. Valerón får helt klart matchens lirare från mig medan Castillo borde skämmas över sig själv denna kväll. Llorente försvann helt och hållet efter 35 minuter och Caparrós gör en dålig match, igen.