Det är alltid en speciell stämning när Real Madrid kommer till Bilbao för sitt årliga besök och det har de senaste åren slutat i moll med att Ronaldo bombat in ett par frisparkar eller sprintat in ett gäng kontringar men en aningen annat upplägg denna kväll.

Det började dock som det brukar med att Real gör mål genom att Ronaldo löper ifrån sin försvarare och serverar Jesé som stöter in 1-0. Athletic kvitterar lite senare och strax därefter så blir Ronaldo utvisad efter catfightats med både Gurpegi och Iturraspe. Båda lagen lämnar planen hyfsat nöjda med en poäng var.

Atletics första halvlek är bra och man sätter hög press på Real och ger dem ingen tid i speluppbyggnaden. Aduriz och Muniain har båda ett varsitt läge att sätta ett ledningsmål innan halvtidsvilan men det är lite okoncentrerat i avslutningslägena och det förblir mållöst efter 45 minuter. Real kommer ut till andra halvlek med en helt annan inställning och tar över matchen en aning och i 65:e minuten sätter de ledningsmålet genom Jesé som för bollen serverad från Ronaldo på vänsterkanten och bortalaget har tagit ledningen.

Athletic byter in Ibai Goméz på bekostnad av, en för kvällen, blev Iker Muniain. Det skulle visa sig vara ett lyckat byte då Ibai på sin andra bolltouch sätter 1-1 efter att först slagit en frispark in mot straffområdet för att sedan själv dra till returen på halvvolley utanför straffområdet in i bortre hörnet via stolpen helt utom räckhåll för Diego López i Madridmålet. Mycket snyggt från en man som lyckas göra bra saker vecka efter vecka trots att han mestadels kommer från bänken.

Strax efter 1-1 uppstår lite tumult där Ronaldo och Gurpegi ryker ihop efter en situation och Ronaldo är uppe med handen och klöser Gurpegi i ansiktet samtidigt som hemmaspelaren slänger sig ned på marken. Iturraspe kommer stormande in i situationen och stångas en aning med Ronaldo varefter även Iturraspe får känna på portugisens klor. Efter det så visar domaren ut Ronaldo efter dessa fasoner och ett gult kort delas ut till Iturraspe för hans onödiga skallande med den utvisade.

Athletic har svårt att göra någonting vettigt med sitt nummerära överläge och båda lagen ser ganska nöjd ut med en poäng och Atlhletic är fortsatt obesegrat i ligan på hemmaplan och har putsat till facit mot Madrid en aning i alla fall.

Som en parantes kan läggas till att domsluten var förvånansvärt ofördelaktiga för Madridlaget vilket brukar ovanligt i sådana här matcher och det kändes en aning ovant att Ronaldo inte fick provocera hemmapubliken så till den milda grad han brukar göra med sina frisparkar och aningen oödmjuka utstrålning. San Mamés kom lite av sig när antagonisten blev utvisad.

Athletic behåller sin fjärdeplats medan Atletico går upp i serieledning i och med att Real tappar två poäng i toppstriden.

Laguppställningar:

Athletic:
Iraizoz
De Marcos (Iraola) - Gurpegi - Laporte - Balenziaga
Iturraspe - Rico (Beñat)
Susaeta - Herrera - Muniain (Ibai Gómez)

Real:
Diego López
Carvajal (Varane) - Pepe - Ramos - Marcelo
Modric - Xabi Alonso - Di María
Jesé (Illaramendi) - Benzema (Morata) - Ronaldo