Vinter (nåja, det var 16-17 grader varmt) mötet i december slutade med en till synes enkel vinst med 4-1 för Barcelona. Det var dock Atlético som tog ledningen en halvtimme in efter en superb prestation av Radamel Falcao som sprang ifrån backlinjen och retfullt enkelt placerade in bollen bakom Victor Valdés. Barça kom dock tillbaka relativt omgående efter en underbart skruvat vänsterkanon från Adriano. Vändningen fullbordades i och med Sergios mål efter hörna, men det var faktiskt bortalaget som stod för det mesta och bästa under de första 45 minuterna. I andra tog Barcelona tillbaka initiativet och som så många gånger förr var det Messi som såg till att slå spikarna i kistan genom att göra de två sista målen.
Svårare nu, även om man vunnit de två senaste bortamatcherna med 2-1. Barcelonas spel har ju inte övertygat på sistone, och vill man säkra ligatiteln redan nu krävs en helgjuten (lag)insats.
 
Atletico Madrid

Huvudstadslaget spelade nästa omgångs möte redan i onsdags. På fredag väntar nämligen Real Madrid i finalen av årets Copa del Rey, och spelschemat ändrades därefter. Det var dock inget som hindrade huvudstadslaget att vinna med 3-1 borta mot Celta Vigo. Tränaren Diego Simeone ställde bästa tänkbara lag på plan och spelarna visade ingen nåd mot de nedflyttningshotade Galicierna. Därmed säkrades tredjeplatsen, och klubben är efter många långa år äntligen tillbaka i Champions League nästa säsong.

Hemma(plan) har annars verkligen varit bäst för Atlético. Bara två förluster och hela 14 vinster talar sitt tydliga språk, och som om detta inte vore nog har man bara släppt in tio mål på de 17 matcherna. ”Cholo” har verkligen fått spelet i allmänhet och försvaret i synnerhet att agera som en väloljad mekanism, trots att man spelar med väldigt offensiva kantspelare. Mycket av den framgången ska också tillskrivas Thibaut Courtois som blommat ut till en världsmålvalt mellan stolparna.

Formmässigt har man inte riktigt orkat med att fullfölja den utomordentligt fina höstsäsongen. Spel i såväl den inhemska- som europeiska cupen har tagit på krafterna och ett par mållösa matcher mot överkomliga lag som Getafe och Deportivo har gjort att laget halkat efter Real Madrid, som man däremellan också, åter, förlorat mot. Trea är dock inte fy skam, och nu hoppas klubben på revansch i cupfinalen. Kanske kan detta innebära att Simeone stället över ett par spelare mot Barcelona, samtidigt har laget inte den bredaste truppen och att ge upp på förhand existerar garanterat inte.

Taktikmässigt föredrar Simeone en 4-4-2 uppställning med offensiva kanter. Laget gillar att överbelasta ena kanten hos motståndarna för att skapa 2 mot 1-lägen och lägga instick till forwards. Ett annat offensivt vapen är hörnor där man senast lyckades med en patenterad variant med nickskarv på första stolpen. Som vanligt får Barcelona se upp på fasta situationer alltså.

Simeone säger inför matchen att laget inte fåt tillåta sig att redan nu börja fokusera på finalen på fredag i cupen, utan måste vara närvarande med alla sinnena mot Barcelona. ”Det enda som intresserar oss är att spela och vinna” – sa Diego. Vidare menade han att det inte finns något bättre sätt att förbereda sig inför finalen än att möta världens bästa lag. På frågan om han kommer vila några spelare svarade argentinaren undvikande och menade att oavsett vilka som ställs på plan kommer det att bli ett konkurrenskraftigt lag.

Defensive mittfältaren Mario Suarez utgick efter en smäll mot ryggen senast och körde under lördagen individuella övningar med sjukgymnasten. Även målvakten Courtois tränade på egen hand i gymmet. Inga andra skador eller avstängningar stör i truppen som inte är släppt i skrivande stund. Inga större förändringar bör dock ha skett gentemot de som togs ut till Vigo-matchen;

Courtois, Asenjo, Godín, Filipe Luis, Cata Díaz, Juanfran, Insúa, Miranda, Mario, Tiago, Koke, Raúl García, Arda, C. Rodríguez, Gabi, Óliver, Adrián, Falcao och Diego Costa

Tänkbar startelva (4-4-2):
Courtois – Juanfran, Miranda, Godin, Felipe Luis – Raul Garcia, Gabi, Tiago, Koke – D. Costa, Falcao
 
Barcelona
Alla verkar mer eller mindre övertygade om att ligan, om inte förr, nu är i hamn. Därför har fokus föga oväntat i stället hamnat på nästa säsong och silly season. Det pratas allt från en spricka mellan tränare och sportchef, vem (om någon) som ska ersätta Valdés till en eventuell försäljning av David Villa. Förhoppningsvis stannar alla sådana diskussioner utanför träningsanläggningen så att laget får möjligheten att förbereda sig för ligaavslutningen på bästa sätt.

Trots de minst sagt undermåliga insatserna i Champions League är formen i ligan fortsatt god. Senaste förlusten (förlåt att jag påminner er) kom hemma mot Real Madrid i början av mars. Efter det är laget obesegrat, även om man spelat 2-2 mot både Celta och Bilbao på bortaplan. Senaste matchen, mot Betis på hemmaplan, slutade 4-2 efter fortsatta problem försvarsmässigt. Det krävdes en comebackande Messi för att vända på tillställningen, även om David Villa borde ha fixat det på egen hand. El Guaje missade tre riktigt fina lägen, lägen som han garanterat gjorde mål på ”förr i tiden”.

Skadeläget är fortsatt inte helt okej. Sergio gjorde visserligen åter några minuter efter ljumskproblem mot Betis och lär mer eller mindre vara redo för en startplats igen. Även Pedro (mage) har tränat som vanligt sedan laget återgick i träning under onsdagen. Likaså har Mascherano och Abidal delvis tränat med resten av laget, men varken argentinaren eller fransmannen har fått grönt ljus.
Än värre är det för Valdés som inte kunde träna med resten laget under lördagen och tyvärr dragit på sig en vadskada utöver den känning han hade sedan tidigare i veckan. Synd för Valdés som därmed missar chansen att göra sin 500:e match för Barcelona. Därför fick det kamerunska underbarnet Ondoa ackompanjera Pinto på målvaktssidan under lördagsträningen. Det blir dock B-lagsmålvakten Masip som får följa med laget till huvudstaden.
Annars är Cesc tillbaka efter avstängning, vilket sammanlagt också fått till följd att Deulofeu återgått till spel med B-laget. Det riktigt negativa är att Puyols skada verkar ta längre tid att läka än man tidigare förutsatt och hoppats. El capitán, som tidigare under veckan ryktades bort från klubben (vilket han sedan dementerat), får nog inrikta sig på nästa säsong.

Det finns ingen anledning för Tito Vilanova att spara på något krut. Bästa tänkbara uppställning gäller. Vad det innebär i dennes huvud är dock inte alltid lika självklart som för oss andra dödliga. Mittbacksfrågan är ännu ett olöst mysterium, och trots att Bartra behöver all speltid hans utvecklingstörstiga kropp suktar efter, är det uppenbarligen så att tränarna hellre ser en snabb Adriano bredvid Piqué. Inte heller Montoya har fått något vidare förtroende under våren, och inget talar för att han nu kommer peta varken Alves eller Alba.

På mittfältet har Song gjort det bra i Sergios frånvaro. Tito är mycket nöjd med mannen med rastaflätor, och det är inte otänkbart att han åter tar platsen som pivote från start. Framför kommer  med största sannolikhet Xavi och Iniesta att finnas, även om både Cesc och Thiago knackar på dörren. I anfallet är det som vanligt en stor konkurrens om ytterforwardsplatserna.  Formmässigt torde Tello få chansen till vänster, och Alexis till höger. Men MVP-uppställningen har ju visat sig vara ett vinnande koncept förut, och det är egentligen helt öppet vem som kommer starta.

Mest gjuten i startelvan, och förmodligen mest behövd också, är så klart mannen, myten och legenden själv – Lionel Messi. Skulle världens bäste åter göra två mål tangerar han ligarekordet för flest gjorde bortamål som nu innehas av mexikanen och tillika ex-Realspelaren Hugo Sanchez (99). Ännu ett rekord som hägrar alltså, och efter en match vila och ett inhopp är säkert la Pulga sugen på att göra 90 starka minuter.

Tito pratade med media efter lördagsträningen och talade om vikten av att avsluta ligaspelet genom den egna insatsen och inte tänka på vad som eventuellt händer mellan Real Madrid och Espanyol. Tränaren ville heller inte tala om kontraktsförlängningar etc utan bekräftade att ”alla samtal med berörda spelare är lagda på is tills säsongen är avslutad”.
Vidare informerade Tito om att Messi tränat bra hela veckan och att han förmodligen är redo för en hel match igen. Angående den egna hälsan berättade Vilanova att alla de tester som gjorts i New York sett bra ut och allt rullar på som det ska. Kanske kan beskedet omvandlas i lite mer energi på bänken, något som delvis saknats på senare tid.
 
Truppen: Pinto, Masip, Alves, Montoya, Piqué, Bartra, Adriano, Alba, Song, Sergio, dos Santos, Thiago, Xavi, Iniesta, Cesc, Villa, Messi, Tello, Alexis och Pedro.

Med tanke på att ligan kan säkras kommer även alla de skadade spelarna att åka med till Madrid för att kunna delta i firandet. Skulle det bli så, kommer spelarna åka i kortege runt Barcelona och bjuda på extra firande inne på Camp Nou på måndag.

Tänkbar startelva (4-3-3):
Pinto – Alves, Piqué, Adriano, Alba – Xavi, Sergio, Iniesta – Alexis, Messi, Villa

*ligatiteln kan bärgas redan under lördagskvällen om Real Madrid inte lyckas vinna mot Espanyol.

Uppdatering:
Barcelona är nu klara mästare efter att Real endast lyckades få oavgjort.
Därmed förändras så klart förutsättningarna gällande matchen vilket kan få effekt på laguppställningarna.


Matchfakta
Avspark: söndag 12 maj klockan 19.00
Domare: Pérez Montero (Senast han dömde Barça vann laget mot Depor med 2-0)
TV: Cmore Sport