Så var det dags för gruppspelsmatch nummer två i Europa League.  Den här gången bär det av till Prag där stadens stolthet Sparta står på programmet.
En klubb med en meritlista som får Athletics stolta historia att nästan blekna. Bara att räkna upp alla ligatitlar och europeiska cupframgångar skulle ta en halv sida av införrapporten. Det som ligger närmast i tid är dock att man under 2000-talet snittat en ligaseger vartannat år.  Det är alltså en klubb med mycket starka traditioner och en vinnarkultur som borde sitta i väggarna som Athletic möter i Prag.
 
Vad gäller dagens lag så är det Kweuke och U-21 landslagsmannen Kadlec som ska göra målen framåt. Värt att nämna är också att man har en tjeckisk A-landslagsspelare i form av Josef Husbauer med ett farligt skott.
 
Dock har klubben på ett mystiskt sätt haft en riktigt mörk september med sex raka förluster i ligan och Europa League efter att ha börjat säsongen med 13 av 15 möjliga poäng under ligans fem första matcher. Så är det någon gång Athletic ska ta chansen att vinna borta i Prag så är det nu.
 
Athletic ja, det är alltså klubben som åkt till Prag för att passa på att slå ett lag som är helt ur form. Problemet för Athletic är att det är precis i den situationen man själva befinner sig, rejält på dekis och numera huserandes på nedflyttningsplats i ligan. Dessutom under veckan skakat(för att använda kvällstidningssvenska) av interna stridigheter. De bilder som kablades ut över världen när Bielsa skickade ut en Llorente från träningen i måndags gör ju inte att man känner att allt är hundraprocentigt inför torsdagens drabbning.  Bielsa kommenterade detta under onsdagens presskonferens med att det egentligen inte var något konstigt eller ovanligt och att det hade hänt med både Amorebieta och Javí Martinéz under förra säsongen och att det ovanliga mest bestod i att det den här gången hade filmats.  Man kan dock inte undvika att undra lite hur saker och ting står till ute på Lezama, för samtidigt som man som svensk gillar hans no nonsense approach om att ingen stjärna är större än laget så tar han ju faktiskt upp att samma lags tre stora ledare(alla leder dom på olika sätt) har blivit utkastade från träningar under det senaste året för att dom har dålig attityd. Han tar också upp att Llorente är matchotränad men väljer samtidigt att inte matcha in honom i laget.
 
Om vi då går över till laget så har Bielsa tagit med sig följande trupp till Prag:

Iraizoz, Toquero, Amorebieta, San José, Iturraspe, Llorente, De Marcos, Ibai, Raúl, Susaeta, Iraola, Isma López, Gurpegi, Muniain, Aduriz, Ander Herrera, Castillo och Ekiza.
 
Han väljer att mönstra samma startelva som senast mot Real Sociedad sånär som på Isma López som ersätts av Ibai på mittfältets vänsterkant. Det innebär följande lag:
 
I mål Iraizoz, en backlinje med Iraola, Gurpegui, Amorebieta och Castillo. På mittfältet huserar Susaeta, De Marcos, Iturraspe, Muniain och nämnde Ibai och på topp Aduriz.
 
Amorebieta får alltså en ny chans att bli utvisad i Europa League också och det verkar ju vara den enda chansen för dom som vill se Ekiza i mittförsvaret att få sin önskan uppfylld.
 
Som tidigare sagts så har säsongsupptakten varit allt annat än lysande. Framförallt har saknaden av energi varit stor över hela linjen. Det är egentligen bara Muniain som konsekvent visat drivkraft och pondus under tiden han varit tillbaks från skada. Som kreativ utpräglat offensiv mittfältare är det tyvärr lite svårt att uträtta stordåd om inte stödet finns där.
 
Laget har överhuvudtaget inte kommit upp till den nivå de kan och bör vara på. Gorka har varit svajig och inte kommit upp med dom viktiga räddningarna när det funnits möjlighet till poäng, Iraola har inte alls varit att känna igen, mittbacksparet Gurpegui(som Bielsa anser vara bästa spelaren hittills i år) och Amorebieta är på tok för långsamma och chansbrytande när dom lämnas ensamma och möjligtvis har lite stadga kommit till på vänsterkanten med Castillo. På mittfältet har Susaeta visat glimtar av det ljus och den intensitet han visade förra säsongen, De Marcos har varit slarvig i passningsspelet och från tid till annan inte alls tagit dom löpningar som krävs för att han ska vara riktigt bra. Iturraspe har förväntats ensam uträtta ungefär det som Xabi Alonso gör i Real Madrid där han har avlastning i en doble pivote roll och det förstår ju dom flesta att det inte fungerar. Muniain har kommit in i spelet mer och mer och varit pådrivande men ack så ensam, dessutom har han en bit kvar till toppform efter att ha gått skadad i inledningen av säsongen. På vänstersidan har Isma López konsekvent varit förstavalet för att sedan alltid ersättas av Ibai vilket lett till ett bättre spel, låt oss se hur torsdagens drabbning blir på den fronten och om Ibai kan visa sig vara värdig en plats i startelvan. Längst fram måste man nästan säga att Aduriz har överpresterat målmässigt med sina fem mål på åtta matcher då hans ligarekord primeran(säsonger i segunda B och liknande räknar jag inte) som ordinarie anfallare ligger på 12 i Mallis och en total målskörd på 16 under hans första säsong i Valencia. Tyvärr har han försvunnit lite ur matcherna på slutet men mycket av den varan får man nog tillskriva bristen på understöd. Däremot så är han inte den poängmaskin som Llorente varit de senaste åren och därför måste fler kliva fram och göra mål.
 
Jag inser att det var ganska hårda ord från min sida och ska man hitta något positivt att ta fram så är det att Ander Herrera är tillbaks i truppen efter sin operation. Men det viktigaste av allt i torsdagens match är att hela laget tar ett steg framåt och visar att man verkligen vill vara med och spela fotboll den här säsongen annars kommer förmodligen ett revanchsuget lag(efter sin risiga september) att käka upp dom rödvita.
 
Avspark klockan är klockan 19 och jag hoppas verkligen Athletic tar chansen för annars kommer ljuset i tunneln att kännas ännu längre bort.  Två ett till gästerna efter mål av Susaeta och Aduriz vore inte så tokigt och med den potential laget har, inte heller omöjligt.
 
Aupa Athletic