Det var verkligen en sprakande tillställning på San Mamés igår. Sällan har dock så många sprungit så mycket men skapat så lite.

Trots att målen uteblev bjöd både Ahtleitc och Shaktar upp till dans. Tempot var högt även om kvalitén saknades i matchens avgörande lägen.

Mikel Rico som verkligen varit en succévärvning för Athletic var den som sprang allra mest. 13km intervaller för den lilla defensiva mittfältaren. Få var vi som trodde att värvningen från Granada skulle fylla en sådan viktig roll på Athletics mittfält.

Förväntningarna var nog lite högre på Beñat som vid samma tidpunkt plockades hem från Real Betis. Beñat har dock svårt att övertyga och även igår kändes han ofarlig. Han gör sitt jobb, tar sina löpningar men med bollen har han inte någon precision. Till och med de enklaste passningar ser svåra ut för honom tyvärr.

Valverde sa efter matchen att han har olika möjligheter att fylla Ander Herrera´s plats och att han testar olika lösningar. Jag kan inte tänka mig att han är helt nöjd med Beñat

En som däremot imponerar mer och mer är Oscar de Marcos. Den omskolade anfallaren sköter nu sin ytterbacksplats med beröm godkänt! Igår saknades dock precisionen i inläggen men han skapade nära dussinet vassa inläggslägen genom sitt offensiva arbete. Att han dessutom stängde sin kant är imponerande. 11,5km intervaller för Oscar igår och han lär hålla Iraola på bänken även fortsättningsvis.

Sedan måste man imponeras av Valverde som i ett avgörande läge av den andra kvalmatchen mot Napoli sätter in unge Unai López som formligen briljerar i sin första match med A-laget. I en avgörande kvalmatch i Europa. Stort av Valverde att spela in en 18-åring via Champions.

Igår var det unge Ager Aketxe´s tur att debutera i A-laget. Den offensiva mittfältaren ersatte en slutkörd Iker Muniain. Även Aketxe klev in fullständigt respektlöst och skapade lite oreda offensivt. Aketxe är idag 20 år och bara några månader yngre än en annan avbytare igår, Guillermo. Anfallaren var med och spelade nio matcher redan förra säsongen utan att var allt för imponerande. Igår tyckte jag dock att han visade upp en annan sida. Bollkontroll, teknik och bra beslut rakt igenom. Guillermo målade ju dessutom dubbelt i träningsmatchen mot Balmaseda under landslagsuppehållet.

Vi skall inte glömma att sommarens värvning i Bilbao var målsprutan Borja Viguera. Borja har än så länge spelat mindre än en hel halvlek totalt. Det är inte alltid enkelt att byta klubb. 

Tyvärr blev Aketxe skadad igår. En fraktur i höger fot och han blir borta hela oktober tyvärr. En annan spelare som kollas av läkarna just nu är Ibai Gómez

När vi pratar om de yngre så var det även premiär i Youth Leauge för Athletic igår. Matchen spelades mitt på dagen på Lezama och Shaktar stod för motståndet även där. Det slutade med en 0-2 förlust och spelet var hyfsat men långt ifrån den sprakande underhållning vi bjöds på senare på kvällen. Värt att nämna är att en av målskyttarna i finalen av Youth League förra säsongen var en viss Munir. Så att följa Youth Leauge kan verkligen rekomenderas! 

Nästa match på San Mamés blir nu på lördag klockan 18:00 mot Granada

Aupa!