I och med Philippe Coutinho och Yerry Minas intåg i klubben ansluter sig de till den mycket prominenta skaran spelare bestående av Dembélé, Paulinho, Semedo och Deulofeu som denna säsongs tillskott till truppen.  Spontana tanken, helt okej. Efter en titt i backspegeln på tidigare säsonger, bra. Om några år, möjligtvis klubbens bästa värvningar under en och samma säsong någonsin.
 
Men det tar vi en annan gång, när och om det blir aktuellt.
 
Detta blogginlägg var tänkt att handla om januarivärvningarna och det vore tråkigt att byta kurs nu, för det finns en hel del att säga om våra nya, sydamerikanska, bekantskaper. Vi får inte bara två spelare i helt olika skeenden i sina karriärer utan också två spelare med vitt skilda förutsättningar och ska därmed bedömas därefter. Medan Philippe Coutinho precis äntrat sin peak som fotbollsspelare ska Yerry Mina ta sina första stapplande steg på europeisk mark.
 
Coutinho är en av de mest spännande värvningarna Barça gjort på senare år av många anledningar, inte minst på grund av den taktiska mångsidigheten han tillför i förhållande till resterande trupp. Under hans senaste tid i England har han huserat mycket på mittfältet i en konstellation på tre centrala mittfältare, inte helt olik en av hans potentiella positioner i sin nya klubb. När brassen i veckan debuterade mot Espanyol i Copa del Rey var det just Andrés Iniesta han ersatte, en Iniesta som, likt Coutinho i Liverpool, agerar avancerad mittfältare(den på det centrala mittfältet som har en något mer framskjuten roll).
 
Men är det den enda position Coutinho behärskar? Nej, givetvis inte.
 
Under stora delar av sin Liverpool karriär höll Rio de Janeiro sonen till ute till vänster med frihet att göra lite som han ville. Coutinho gjorde det med bravur och det var egentligen där, från vänster, som han slog igenom på riktigt. Problemet med den rollen i Barcelona är att den efter Neymars uttåg inte längre finns. Vänsterkantens offensiv är uteslutande ersatt av en formidabel Jordi Alba och det är till stor del spanjorens förtjänst att saknaden av Neymar är lika med noll. Även om Coutinho givetvis KAN petas in i elvan på vänsteryttern så känns det högst otroligt då Ernesto Valverde inte använt sig av något liknande på hela säsongen.
 
Oavsett hur Valverde tänker så är Coutinhos vara eller icke vara, och hur hans vara eller icke vara ska se ut, upp till spelarna runt honom. Nyckelfrågan är egentligen, ska han vara en del av mittfältstrion eller forwardstrion? Och innan ni stoppar mig och tänker: ”Men vadå, Barcelona spelar ju 4-4-2 nu?”
 
Absolut, det är så Barcelona defensivt ställer upp på pappret men detta utesluter inte att det ser helt annorlunda ut under bollinnehav. Till exempel, Paulinho bildar snarare en forwardstrio med Messi och Suárez än en mitfälltskvartett med Busquets, Rakitic och Iniesta. Detta må låta väl grundläggande men det är viktigt att förstå när jag försöker få fram mitt resonemang.
 
@MarcusBr22
Coutinho's arrival will mark the end for Iniesta as a regular starter. No way they both start in midfield.

 
Denna tweet publicerade jag strax innan Coutinhos ankomst och även om den må vara något extrem så är det i grunden den tron jag har. Barcelonas optimala elva mot de starkaste lagen kommer inte, tror jag, innehålla både Andrés Iniesta och Philippe Coutinho. Mot sämre lag i ligan, fine. Vi kommer inte vara lika utsatta för kontringar av hög klass eller ett anfallsspel som får oss att tappa hakan, för när vi möter något av dessa är det aningen riskabelt med enbart Coutinho och Iniesta tillsammans med Busquets. Med Rakitics pånyttfödelse är han i min värld given i en Barça elva, detta då på bekostnad av antingen Iniesta eller Coutinho(i dagsläget Coutinho, såklart).
 
Kanske är det en ”blessing in disguise” att Coutinho inte får spela i Champions League till våren då det ger Valverde mer tid att vänja in sitt nya stjärnskott precis som det ger större möjlighet för Iniesta till vila inför de avgörande Champions League rundorna. Det kanske är som att svära i kyrkan men jag kan nästan lova er att Valverde inte ligger och grämer sig över att Coutinho är ”cup tied”.
 
Yerry Mina då? Colombian. Mittback. 23 år gammal. 1.95m lång.
 
Mycket mer än så vet inte många men spännande är han. Kommer man som 22-åring till en av Brasiliens största klubbar och är en av deras ledande spelare under deras första ligatitel på 22 år så är man bra, oavsett vad du tycker om kvalitén på Brasilianska ligan.
 
Baserat på min egen scouting av spelaren(delar av matcher, videoklipp, artiklar, statistik etc.) så är han ett stort hot i luftrummet., inte så konstigt med tanke på hans 195 centimeter. 16 mål under hans karriär har det blivit hittills och det är låga odds på at han fortsätter nick in några bollar även i Blaugrana. Förutom att vara ett fysiskt monster ska han dessutom vara hyfsad med bollen, ingen virtuos men helt klart duglig och framförallt självsäker med den. Hans längd kan få han att se aningen klumpig ut men de flesta gångerna har han koll.
 
Inledningsvis är det ingen diskussion om vad han är på för plats i rangordningen. Piqué, Umtiti och Vermaelen går alla före. Men Yerry kommer få sina chanser och tar han dem så kan allt hända. Med en åldrandes Piqué och skadebenägen Vermaelen finns det stora möjligheter, och förmodligen förhoppningar från ledningen, om att Mina och Umtiti bildar mittbackspar många år framöver.