BATE Borisov (4-2-3-1)
Chernik – Polyakov, Gayduchick, Milunovic, Mladenovic – A. Volodko, Nikolic – Stasevich, Gordeychuk, M. Volodko – Signevich

FC Barcelona (4-3-3)
Ter Stegen – Dani Alves, Piqué, Bartra, Alba – Sergi Roberto, Mascherano, Busquets – Munir, Suárez, Neymar
 

Första halvlek
Matchen inleds med total Barçadominans från avspark, och det är brasseduon Neymar och Dani Alves som tar tag i taktpinnen på varsin kant. Alves står för flera snygga dribblingar som ser ut att reta slag på den vitryska vänsterkanten, medan Neymar är klart mer fokuserad på att ta sig fram mot mål. Hans fina passning till Busquets blir resultatlös, men BATE tvingas backa hem och fokusera på ett omställningsspel som inte leder någonstans inledningsvis.

Barcelonas offensiv är för ovanlighetens skull som vassast på de fasta situationerna, och det är Munir som är närmast målet efter att BATE försökt stänga ner den korta varianten och istället lämnat det öppet centralt i straffområdet för den unga yttern, men Chernik i hemmamålet är strålande. Tyvärr får Sergi Roberto strax efter detta lämna planen med en befarad lårskada, och Rakitic fick inte mycket till vila när han byts in redan i den 18:e minuten.


Kvällens kapten fortsätter imponera med sitt lugna och säkra spel

Barcelona fortsätter och kontrollera matchen, men blir snart straffade med en varning på Busquets efter att en omställning stoppats av handen. Strax innan hade domaren valt att fria en tydlig hand i BATE:s straffområde, men samma nåd föll inte på Barcelonaspelaren. Busquets var annars lagets bästa spelare i den första halvleken, och ser till att vaska fram den bästa chansen ditintills efter att en frispark ser ut att försvinna i intet efter en missad nick av Piqué innan mittfältaren når upp bollen strax innan linjen, men tyvärr får se sitt skott följa mållinjen och rulla ut strax bortanför den bortre stolpen.

Den sista kvarten sänks tempot tydligt, även om Rakitic har en kraftfull nick som går strax över efter att bra inlägg från Dani Alves. Högerbacken är annars mest intresserad av att retas med vitryssarna, och blir också varnad efter att ha gått in tufft i en situation, bara för att se en hemmaspelare blir varnad i momentet efter när Alves ger igen genom att bli nersparkad tydligt framför domaren.

Halvtid
Busquets och Neymar har sett piggast ut under första 45, men under en match som denna ska nästam mer beröm ges till Mascherano, Bartra och Piqué som faktiskt inte släpper till ens en halvchans för hemmalaget. Barcelona dominerar fullständigt och kan Luis Enriqué fortsätta hålla laget fokuserat kommer det inte ta långt tid att bryta ner BATE Borisov.

Noterbart är att förre United-stjärnan Chicharito gav Bayer Leverkusen en tvåmålsledning i hemmamatchen mot Roma, men en stark inhämtning signerad De Rossi ger 2-2 i halvlek och fortsatt gruppledning för blaugrana.

Andra halvleken
Precis som i början av matchen så är det Neymar som är piggast offensivt, och det tar inte lång tid innan han hjälper till att bryta dödläget. När BATE-spelarna stänger hans löpning snett inåt mitten petar han helt sonika bollen i sidled till Rakitic. Kroaten tackar för passning genom att dra upp bollen rakt upp i krysset, helt otagbart för målvakten.

Minut 48
0-1 Barcelona, Rakitic assisterad av Neymar


Rakitics två CL-mål totalt i karriären - varav ett finalmål - dubblades under kvällen


BATE Borisov gör tama försök att komma tillbaka in i matchen, men det öppnar istället ytorna och återigen är det Neymar som ser till att utnyttja dem. När Suárez skär in för att få en passning på djupet håller brassen kallt i bollen och slår strax därefter att perfekt genomskärare till en fri Rakitic som kommer i ett friläge och kallt chippar in sitt och Barças andra mål i matchen.

Minut 65
0-2 Barcelona, Rakitic assisterad av Neymar


Barcelonas andra byte i matchen kommer ganska så naturligt i den 70:e minuten när en osynlig Munir ersätts, precis som i senaste ligamatchen, av Sandro. Ungdomarna har haft svårt att visa framfötterna i Messis frånvaro, och det kommer att krävas mer om man inte ska falla i samma utlåningsfälla som många andra lovande la Masía-spelare under de senaste åren. Även Gumbau kommer in mot den varnade kaptenen Busquets, men blir omedelbart själv varnad efter att hamnat på efterkälken och får se BATE-spelaren stå för att onödig filmning som tyvärr belönas av domaren.

Sjuttiosju minuter in i matchen kommer hemmalagets första chans, och det är Roma-dödaren Mladenovich som står för förspelet. Mascherano ser ut att hinna bryta framstormningen på Barças högerkant, men ytterbacken är lurig och tar sig förbi både Mascherano och Rakitic, men det avslutande skottet från Signevich blir lättplockat för Ter Stegen som var mer eller mindre sysslolös i bortamålet under hela matchen.

Med tio minuter kvar av matchen var samtliga byten gjorda, men Enrique önskade säkert att han hade haft fler. Hemmalaget börjar komma sent in i situationerna, och fler skador hade inneburit att B-lagspelare hade fått gå rakt in i A-laget. Varningarna fortsätter att hagla och inbytte Karnitskiy borde definitivt fått lämna planen efter en brutal kapning på Neymar, och det röda kortet hänger fortsatt i luften.

Spelmässigt ser det matt ut från båda lagen, och Suárez har fortfarande inte haft något som helst inflytande på matchen vilket är en stor besvikelse. Med fem minuter kvar är han äntligen nära mål med bollen, men tvekar på avslutet och blir ifatthunnen innan han vare sig hinner spela eller passa bollen. Samtidigt märks det att Barcelonaspelaren börjat tröttna på det fula hemmalaget, och Gumbau ser ut att skälla ut domaren efter att Karnitskiy återigen klarat sig utan åtgärd från domaren, trots att han fått över från att sparkas till att slåss på planen. Vitryssarna äter ur händerna på Barçaspelarna, som kontrollerar fullständigt och ser till att hemmalaget inte har energi nog till annat än att hålla sig stående i sluttampen av matchen.

Neymar är nära sitt första mål på övertiden, men blir störd i skottögonblicket och får nöja sig med sina två assist under matchen. Inte heller Sandro lyckas ta sig in på resultatlistan med sitt optimistiska långskott, utan får efter tre övertidsminuter höra domaren blåsa för full tid.
 

Tankar efter matchen
Det blev en totaldominans som saknade det där lilla extra, men samtidigt allt beröm till ett skadedrabbad Barcelona som ser till att det aldrig ens blir nerv i matchen. Neymar är det enda guldkornet i en annars sorgligt passiv anfallsuppsättning som luftades under kvällen, och med Messi kvar i sjukstugan är det nog dags för Lucho att testa andra ungdomliga krafter från akademin.

Defensivt går det inte att klaga, och kanske skall därför berömmet ges till ett mittfält som ser till att kontrollera matchen och inte släppa till många farliga omställningslägen. Busquets sticker ut ur mängden med fina prestationer både offensivt och defensivt, annars är det en oprövad uppsättning försvarare som kan kryssa för ännu en dag på jobbet utan att förta sig.

Samtidigt i Tyskland så svängde det kraftigt, och Leverkusen säkra 2-0-ledning försvann innan halvtid, och omedelbart i den andra drog Roma iväg till 4-2. Tyskarna var dock inte redo att vifta med den vita flaggen, utan såg till att säkra en poäng med två mål under de sista tio minuterna, vilket gör Barcelona till klar gruppledare med 7 poäng före Bayer Leverkusen (4), BATE Borisov (3) och Roma (2). En seger till och CL-våren är säkrad!

Vi slänger in en liten notis om att Arsenal överraskande (sorry alla anglofiler) slog Bayern på hemmapan och därmed tog sina första poäng för året. Porto öste på med 2-0 mot Maccabi Tel Aviv medan Chelseas svacka fortsätter efter 0-0 mot Dynamo Kiev, och slutligen kunde Valencia glädjande med lite turligt ta sig förbi Genk efter två självmål från gästerna, även om Zenit redan säkrat avancemang efter tre raka segrar i gruppen.
 

Kvällen utmärkelser

Kvällens ”jag hade hellre stannat hemma i värmen” – Luis Suárez

Sågs senast stå och blåsa liv i sina kalla händer strax innan avsparken. 90 minuter av totalt mörker för Uruguayanen som inte såg ut att trivas i det kalla Vitryssland. Det enda positiva är att han inte behöver krypa ner i något kallt återhämtningsbad efter matchen, och bör snarare sättas på tinning direkt så att han är betydligt hetare inför nästa match hemma i Spanien…
 
Fel: Bild saknas
En bild säger mer än tusen ord - en sammanfattning av Suárez kväll i Vitryssland

Kvällens bäste – Ivan Rakitic
Ivan satt och myste på bänken och fick lite välförtjänt vila när han helt plötsligt rycktes ur sitt dagdrömmande och fick höra domaren blåsa av matchen. Med oknutna skor och tröjan halv pådragen fick han ersätta en skadad SR. Det behövs 25 minuter uppvärmning ungefär, sen avgjorde han matchen och samarbete med Neymar. Kroatiens bästa spelare och just nu även viktigast i FC Barcelona…

Kvällens formtoppare – Neymar
Det var som sagt Neymars axlar som skulle bära bördan av skadefrånvaron i laget, och det går bara att konstatera att formtoppen fortsätter. Brassen bjuder på show på det flesta sätt under kvällen, och än mer viktigt är att han lyckas variera sitt vanliga underhållningsvärde med två livsviktiga assist. Visst saknar vi Messi, men med skygglappar på, tunnelseende i blicken och Neymar i rutan så kan vi i alla fall vara nöjda ett tag till…


Neymar ostoppbar under kvällen

Visça Barça!