Återkomsten
 

Det har gått precis tre år och en dag sedan Pep Guardiola sade farväl på Camp Nou. Det faktumet att det var Peps sista hemmamatch som tränare för sin barndomsklubb genererade mer intresse än det katalanska derbyt mot Espanyol och till och med Messis fyra mål i matchen kunde inte ta bort fokus från huvudpersonen i fråga. Detta var Peps kväll och den här gången fick han ett värdigare avslut från publiken på l’Estadi än när han lämnade Barça som spelare inför halvtomma läktare.
 
Ända sedan dess har nog alla culés vetat om att det skulle komma en dag som Guardiola, särskilt efter att det blev känt att han skulle träna Bayern efter sitt sabbatsår, skulle återvända till Camp Nou fast då som tränare för motståndarlaget. Det var en tanke som var lika mycket lockande som skrämmande. Lockande för man var nyfiken hur fansen skulle ta emot klubbens bästa tränare genom tiderna, men skrämmande för man var full medvetna om hans fotbollsvetande. Vi hade sett det skörda titlar åt oss under många år. Att påstå att man inte är lite nervös att behöva ställas mot det vore att ljuga för sig själv.
 
Som spelare var han en av stöttepelarna i Cruyffs Dream Team. Som tränare överträffade han sin mentor och byggde upp en av sportens mest framgångsrika dynastier. Imorgon ställs han öga mot öga mot spelare han har spelat tillsammans med, spelare som han gav chansen till i B-laget och spelare som han hjälpte till att bli de bästa i världen. Och Barça tvingas konfrontera sitt förflutna för att kunna blicka mot framtiden. En framtid där tränarens kontinuitet är långt ifrån garanterad på grund av kollisioner med vissa av stjärnspelarna och med ett stundande presidentval i horisonten.
 
Den taktiska kampen
 
Trots att Luis Enrique har ifrågasatts under säsongen kan man inte förneka att han har försökt bredda spelregistret, få laget att spela rakare och förbättrat de fasta situationerna både offensivt och defensivt. Men som med alla andra tränare är det främst resultaten som dikterar ens öde. När laget gick igenom en tung period i höstas och i början av det nya året är det förståeligt att Lucho hängde mot repen. Nu när laget vinner sina matcher är det plötsligt inte lika många som tvivlar på honom. Men i fotbollen, som vi har sett många gånger, kan det svänga snabbt.
 
Hur intressant det än må vara att se hur Luis Enrique klarar av sin gamla vapenbroder Pep Guardiola i en taktisk duell går det inte att komma ifrån att mycket av Barças chanser att ta sig till final vilar i händerna på trion Messi-Suárez-Neymar. Eller deras fötter rättare sagt. Det är oerhört viktigt att de kommer till det viktiga mötet mot Bayern München i målform. Deras betydelse ökar för varje match och samspelet mellan de har fungerat alldeles utmärkt. Hittills under 2014/2015 har de svarat för 102 mål, en imponerande siffra som förhoppningsvis kommer bli ännu mer imponerande när vi summerar säsongen.
 
Spelmässigt går det att se det cruyffistiska arvet i båda lagen, vilket är ännu mer förståeligt med tanke på att båda lagen har Guardiola som en gemensam nämnare. I Barcelona gillade katalanen att inkorporera målvakten och mittbackarna i uppbyggnadsfasen, något som han även har tillfört i den tyska klubben. Ska bli intressant att se hur Luchos spelmodell ska tampas med Peps. Eftersom båda vet hur man spelar med högt bollinnehav och även kan kontra snabbt kommer det bli extremt viktigt att se vem som kan kontrollera matchtempot. För som vi alla vet är bollinnehav inte synonymt med att styra tempot i matchen.
 
Revansch för 0-7 debaclet
 
För två säsonger sedan fick vi se ett Barça som blev förnedrade över två matcher mot ett superlativt Bayern i Champions League. Den första matchen, som spelades i München, slutade 4-0 till tyskarna. Det anmärkningsvärda är att katalanerna hade överlägset mer boll, 63% mot 37%, men trots det var man oförmögna att hota Neuer i målet.
 
Den här gången måste spelarna se till att förvalta bollinnehavet i konkreta målchanser och sett till spelet de senaste månaderna går det betydligt rakare med de tre sydamerikanerna längst fram. Det må ha varit en skakig berg-o-dal bana åktur, men det verkar som att Lucho till slut har hittat ett mer välfungerande spelsystem - även om det fortfarande finns ett par detaljer att finslipa på.
 
Som de flesta vet har Kataloniens stolthet och Tysklands bästa klubb möts ett flertal gånger i Europaspel och culés blickar gärna tillbaks när man tvålade till Bayern på Camp Nou i 2009 med 4-0. Samma supportrar tvingas dock gräva djupt inom sig för att dra upp de plågsamma minnena från semifinalerna för två säsonger sedan när man blev krossade på Allianz Arena med identiskt slutresultat. Ribéry, Robben & Co fullbordade förnedringen med 0-3 inför 95 000 åskådare i returmötet och siffrorna 7-0 till tyskarnas fördel utifrån de två matcherna var förödande. Det markerande det definitiva slutet för en era och det är begripligt om det finns en dos en revanschlusta hos Barça-spelarna inför det kommande dubbelmötet.
 
På tal om revansch har Pep en del att ställa till rätta efter sitt uttåg ur Champions League i fjol. Det svidande hemmaförlusten mot Real Madrid lämnade säkert en besk smak i hans mun och katalanen vill nog inget mer än att få upprättelse. Precis som hela Bayern München förstås.
 
Formen och avbräcken i de båda lägren
 
Både sett till form och skador kommer Barça i bättre skick till det första mötet. Man har inte förlorat sedan den 21 februari i ligan (0-1 hemma mot Málaga), har sex raka segrar i alla tävlingar och tridenten befinner sig i hysterisk målform. Det enda bakslaget är en sista minuten skada på Jérémy Mathieu i akilleshälen som därmed med största sannolikhet innebär att mittbacksparet kommer bli Gerad Piqué och Javier Mascherano. Jordi Alba däremot är tillgänglig för spel trots att han tränade för sig under måndagens träningspass på grund av känningar, men kunde återvända till den gemensamma träningen med resten av laget igår.
 
Hos Bayern är skadeläget desto dystrare med David Alaba, Holger Badstuber och Arjen Robben som garanterat missar matchen. Javi Martínez gjorde comeback i helgens ligadrabbning mot Bayer Leverkusen (2-0 till Leverkusen) och fick spela en timme, men det vore högst osannolikt att han får starta mot Barcelona. Det vore en alltför stor risk med tanke på att det var spanjorens första match sedan den 13 augusti då han skadade knäet. Mehdi Benatia, som har fått mer speltid i benen sedan han kom tillbaka från sin skada, lär ta mittbacksplatsen bredvid brassen Dante.
 
Det står nu klar att även Franck Ribéry inte hinner tillbaka i tid för spel och tvingas stanna hemma i München för att fortsätta med sin rehabilitering. Robert Lewandowski var osäker till spel, men det verkar som att han kommer kunna delta i en skyddsmask efter att ha kolliderat med Borussia Dortmunds målvakt i förra veckans cupsemifinal, samma match där Robben skadade sig på nytt och förmodligen missar resten av säsongen.
 
Bayern München och Pep åkte även på en smäll i form av att bli eliminerade i tyska cupen mot Klopps Dortmund och det finns lite mer frågetecken kring Bayern än Barça i dagsläget. Katalanerna är inte lika skakiga som man var i förra mötet, medan de nyblivna tyska ligamästarna visade sin sämsta sida i kvartsfinalen när man förlorade borta mot Porto och sin bästa när man pulveriserade portugiserna på hemmaplan. Barcelona däremot visade sin överlägsenhet mot både Manchester City i åttondelen och PSG i kvarten och vann samtliga fyra matcher.
 
Samtidigt är det värt att uppmärksamma det förbättrade fysiska konditionen hos spelarna jämfört med tidigare år. Med Tito Vilanova och Tata Martino var spelarna brända och slitna när vi närmade oss vårsäsongen och vi fick betala dyrt för det. Den här säsongen ser spelarna betydligt fräschare ut och med mer spring i benen. Mycket av det är tack vare tränarstaben och Luchos rotationer. Samma rotationer som man i början av spelåret var skeptiskt mot.
 
Känslomässig drabbning
 
När två titaner ska göra upp är det mycket lätt att gå i fällan att hypa upp matchen och höja den till skyarna att det är i princip omöjligt att leva upp till förväntningarna (Mayweather-Pacquiao sitter färskt i minnet). Vi får hoppas att det inte blir så i det här fallet och att vi får se två välspelade matcher utan någon polemik och felaktiga domslut.
 
Det vore ett passande nytt kapital i sagan mellan FC Barcelona och Pep Guardiola. En av dem strävar att återigen bli världens bästa klubblag och den andre vill tysta kritikerna och visa omvärlden att förra säsongens sorti ur Europas finrum var en olyckshändelse. Nu råkar det vara så att man ställs mot varandra och i fotbollen finns det inga vänskaper som får stå i vägen för segern. Pep Guardiola förtjänar en hyllning innan avspark, men när domaren blåser igång matchen är det allvar som gäller.
 


Matchfakta
 
FC Barcelona – FC Bayern München
Arena: Camp Nou
Matchdag: onsdag 6/5
Avspark: kl. 20:45
TV: Viasat Fotboll