Inför matchen
Bortalaget kom till mötet med Pellegrini på läktarplats efter sin mindre välgenomtänkta sågning av domaren som faktiskt räddade City från ett större underläge i matchserien. Även Demichelis saknade i och med sin avstängning, och även om argentinaren inte riktigt håller storlagsmått så var det inte många hade särskilt mycket högre tankar om ersättare Lescott, vilket som vanligt satt hård press på kapten Kompany. Offensivt var Milner och självklart Kun Agüero tillbaka vilket gav engelsmännen följande startelva:

                        Hart
Zabaleta, Lescott, Kompany, Kolarov
            Touré, Fernandinho
             Milner, Silva, Nasri
                     Agüero


På andra sidan stod ett lag som inte gått att känna igen den senast tiden. Lionel Messi har inte mycket kvar ett bevisa för fotbollsvärlden, och frågetecknen över la Pulgas form har varit rättvisa. Det avlastande köpet av Neymar har inte påverkat nämnvärt då Ney själv nyligen återvände från skada och har letat efter formen, istället är det Alexis Sanchéz som varit klarast lysande på Barçahimlen. Mittfältet har haft svårt att nå högre nivåer i sitt spel, men inget har varit tydligare skärrat än mittbacksparet Piqué/Mascherano. Trots det bibehöll Tata Martino sin ”favoritelva” med fyra mittfältare, den elva som på pappret är det starkaste laget blaugrana kan frammana, för först gången tillsammans någonsin.

               Valdés
Alves, Piqué, Mascherano, Alba
    Xavi, Busquets, Fàbregas
      Neymar, Messi, IniestaTillbaka från start - alltid lika ovärderlig

Första halvlek
City hade gjort matteläxan och räknat ut att det inte skulle fungera med att låta hemmalaget spela sitt eget spel, utan lyfte upp laget högt i planen och pressade ganska hårt, vilket självklart också gav goda svängrum precis bakom mittfältet. Bara några minuter han gå innan Lescott tvingades stänga detta hålrum med en ordentlig dragning som borde inneburit en varning till mittbacken. Domaren valde dock den diplomatiska tillsägelsen för engelsmannen första intryck i dubbelmötet.

Neymar var piggast inledningsvis och fick lirkat in ett inlägg från höger som sånär flöt igenom till en fria Barçaspelare på vänsterkanten, men stoppades från att bli en het chans med en brytning av sista försvararen. Fernandinho fick matchens första varning efter en nedsparkning av Busquets, men Barcelona väntade knappt in domarens signal innan bollen var igång igen. Inspelet till Messi var inget vidare, men det lille magikern fångade in bollen och förflyttade den framför sig precis innan den inte fullt så magiska Lescott trollade bort Messis ben från gräset. Trots en ypperlig positionering av domaren klarade sig Lescott ytterligare en gång undan en allvarligare reprimand.


Lescott och Kompany, som dag och natt på en ljusblå himmel

Sexton minuter in hade Barcelona dominerat matchen och visat att man inte var intresserade av att bara bevaka sin ledning. Milner fick gästernas första chans när man väl lyckades tränga igenom ett för dagen klart stabilare hemmaförsvar, men vristskottet rullade utanför med en bred marginal. Barcelona svarade omedelbart och Cesc hittade mellan backarna med en underbar genomskärare till Alba som kunde rulla fram ett öppet mål för Neymar. Signalen kom dock snabbt från domarteamet som påpekade att Alba varit offside, ett tyvärr felaktigt beslut som dock får falla inom ramarna för vad som kan accepteras som felmarginal för domarna.

City försökte utnyttja sin fysiska styrka, men Kolarov hade problem med att hinna med Neymar och belönades med varning när han för andra gången på kort tid tvingades stoppa en tvåfotsfint med en höfttackling. Strax därefter fick även Zabaleta en uppskrivning i svarta boken efter en hög spark. Det tuffa spelet var nära att ta sitt första offer när Iniestas fot låstes i passningsögonblicket, men domaren lät spelet fortgå och Silva fick bortalaget första vassa chans i den 36:e minuten. Vampyren fick behandling men kunde komma tillbaka i tid till att få se Neymar skapa en chans som tvingade Hart att rädda vid stolproten, och sedan se Messi smeka fram bollen för en ”tap-in” på efterföljande hörna, men Xavis petade bara bollen rakt i Manchestermålvaktens händer.

Halvleken avslutades med varsin jättechans där först Silva tvingade Valdés till en tv-räddning på ett välriktat skott innan Neymar återigen fick chansen efter ett fint inspel av Messi, men Harts härligt uppoffrande försvarsspel gav Fernandinho tid att hinna ner till mållinljen av avstyra ytterligare ett givet mål för brasilianaren.

Halvtid
Det var kniven på strupen för City som visade från avspark att man var mer offensivt inriktade än senast. Tyvärr för dem som var även Barcelona på spelhumör, och även om bollinnehavet var ganska broderligt delat så hade Barcelona inte bara haft de bästa chanserna utan även blivit fråntagna en given straff och blivit felaktigt avblåsta på ett mål.

Andra halvlek
Pellegrini var inte nöjd spelet han såg på sin läktarplats och Agüero fick kliva åt sidan utan att ha åstadkommit mycket i matchen. In istället med Dzeko som direkt presenterade sig för Camp Nou med ett bra skott som några minuter senare följdes av en ännu bättre nick som Valdés återigen lekte superhjälte på när han petade bort bollen från buren. Däremellan hade Messi på egen hand haft lekstuga, och när inte ens Hart kunde stå emot så var stolpen Barcelonas antagonist.

Silva visade på Suarez-manér att han ville göra ”allt för sitt lag” med en praktfilmning framför ögonen på domaren som dock lät hela situationen passera. Chanserna radades nu upp och Cesc han sånär för Hart på ett lågt inlägg, men fick istället en varning då han kom sent in mot målvakten. Även Zabaleta och Messi gjorde varsitt försök på distans innan Piqué fick stå för dagens rensning efter att Barçaförsvaret på egen hand nästan gett bortalaget ett ledningsmål.


Time to get Messi

MÅL! 1-0 Barcelona, Lionel Messi i 65:e minuten
Dani Alves hade inlett matchen lite trevande jämfört med senast, men när han väl fullföljde ett anfall så var det mål direkt. Xavis utspel öppnade mitten, och en bra passning in till Cesc öppande yta på högerkanten. I förflyttningen glömde Cityförsvarande en viss loppa, och Cesc chip studsade turligt fram rakt till Lionel som med en patenterad chip bröt Harts nolla.

Gästerna tvingades offensivare när man nu var tre mål från en kvartfinalplats, och Silva offrades till förmån för Negredo. Att ge upp är det inte frågan om från bortahåll, men känslorna satt minst sagt på utsidan. När Neymar föll lätt i närkamp med Kompany stack Fernandinho in foten framför Messis snabbt slagna frispark. Domaren påpekade dock att Kompany skulle varnas, varför framgick inte av några reprisbilder men City kunde tacka för att de fick behålla Fernandinho på planen då frisparken slogs om.

Nasri blev sedan siste man ut för City när Navas äntrade planen, och med alla byten gjorda stack Pellegrini händer i fickorna och fick se ett spektakel. När Dzeko tog sig förbi Piqué svararde spanjoren med en sen glidtackling som såg ut att missa anfallaren som dock faller som en fura. Domaren valde att släppa även denna situation och fick snabbt en hop Cityspelare i ansiktet. Argast var redan varnade Zabaleta som orutinerat fick tacka för sig efter ett andra gult kort.


Zabaleta var inte den enda som inte var nöjd med Stéphane Lannoy

Med en stabil ledning och numerärt överläge gjorde Tata Martino sitt första avtryck genom att låta Neymar lämna plats för Alexis. Alves tog av sig ryggsäcken men defensivt ansvar, kastade den över sidlinjen och stack iväg på räd efter räd, och hans fina inspel till Iniesta förtjänade ett mål men stoppades återigen av en ljusblå vägg. Cesc Fàbregas testade även han Hart för en sista gång innan han lämnade Camp Nou till applåder och välkomnade in ynglingen Sergi Roberto i spel.

MÅL! 1-1 Manchester City, Kompany i 89:e minuten
City ville dock inte lämna katalonien tomhänta utan gav sig på Barças achilleshäl när man fick en hörna strax innan full tid. Hemmaförsvaret lämnade stolparna tomma och satte en hög linje vilket såg ut att sätta tre anfallaren offside. Kompany fick dock tåat in bollen till ljudet av målvisslan och medan försvaret såg frågande ut var Valdés aktivast i protesterna. Repriserna visade klart att den enda som befunnit sig på fel sida linjen var Lescott då Sergi Roberto lyft aningen sent. Kompany således på rätt sida, men Valdés protester rörde hur Lescott hade täckt honom från att ingripa i situationen, vilket borde renderat i en avblåsning.


MÅL! 2-1 Barcelona, Dani Alves i 91:a minuten
Årets minst viktiga mål, men en självförtroendehöjare för Barcelona. Dani Alves var inte nöjd med oavgjort utan höll sig långt fram och tvingade Kolarov att falla in i banan. När bollhållande Messi möte på motstånd blev lösningen Sergi Robert som direkt såg brassen ute på kanten och lyfte ut bollen. Alves touchade vidare till Iniesta på djupet, och don Andrés tackade för den tidigare framspelningen med att lägga upp bollen på silverfat i Alves. Denna gång kunde inte ens tre ljusblå extramålvakter stoppa Dani Alves kanon.

Slutsignal, 2-1 på hemmaplan, 4-1 totalt och kvartsfinal!
 
Kvällens…

…självklaraste: Barcelona i kvartsfinal
2007 var senast Barcelona missade en kvartsfinal, och de dröjer innan det händer igen. City har blivit en dominant i England, men över två matcher fanns det ingenting spelmässigt som kunde hindra Kataloniens stolthet.

…tabbe: Domarmissarna
Med Zabaleta som bubblare efter sin korkade utvisning så får ändå domarteamet utvärdera kvällens insats ordentligt. Hade läget varit annorlunda resultatmässigt så hade de inte haft några fotknölar kvar att sågas efter; Neymars felaktigt bortdömda mål, Messis straffsituaiton och Citys offsidemål är alla situationer som kunde varit mer avgörande i ett annat läge, och i samtligt fall blir bedömningen fel.

…ettrigast: Alba
Även här får bubblaren vara en ytterback i Dani Alves som återigen slog sista spiken i kistan, men hederplatsen ges till Jordi Alba. Efter en sämre säsong i blaugrana visade han på allvar att varför han köptes hem. En perfekt match där han var i vägen överallt defensivt, slog öppnande passningar och skapade flera bra chanser åt sina lagkamrater offensivt.

…Messi: Messi
Ja det finns ju bara en, och i andra halvlek fick vi återigen en glimt av hur bra världens bäste verkligen kan vara. Gång efter gång lämnades hoper av ljusblå spelare undrandes av vart den lille magikern tog vägen, och det faktum att det bara blev ett mål gör att känslan är att det finns mycket kvar för Lionel att bevisa… för sig själv förstås!