Med det hektiska spelschemat i åtanke stuvade Luis Enrique om rejält i startelvan, som bland annat innehöll två debutanter i form av Cillessen och Paco Alcácer. Lucho formade sitt manskap såhär:

Cillessen
Vidal – Mascherano – Mathieu – Digne
Rakitic – Busquets – Denis Suárez
Arda – Alcácer – Neymar

Bänk: Masip, Iniesta, Suárez, Messi, Rafinha, Jordi Alba och Umtiti


Pellegrino valde en ultradefensiv taktik och gav följande elva spelare förtroende från start på Camp Nou:

Pacheco
Kiko – Alexis – Laguardia – Raúl García – Theo
Edgar – Llorente – Dani Torres – Ibai Gómez
Deyverson

Bänk: Ortolà, Vigaray, Camarasa, Espinoza, Toquero, Santos och Manu GarcíaFörsta halvlek

Barcelona inleder matchen med att omedelbart tvinga ner Alavés i knät på sin målvakt. Neymar är inblandad i det mesta inledningsvis och tar sig sånär in i straffområdet och håller på att ordna ett friläge åt sig själv, men brassen blir av med bollen i sista sekund. Det är inget vidare tempo i matchen, utan Barça spelar runt bollen i mittenskiktet på offensiv planhalva medan Alavés försvarar sig med samtliga spelare bakom boll.

Med kvarten spelad kommer första skottet på mål och det är gästernas Ibai Gómez som avlossar bössan från distans. Cillessen har dock inga problem med att göra sin första räddning i Barçatröjan. Minuten därpå är det nära självmål för Alavés, men bollen går ut till en resultatlös hörna.

Barcelona har svårt att hitta någon riktig rytm i anfallsspelet, vilket inte är så konstigt med tanke på att det är en nykomponerad startelva med många spelare som inte har spelat med varandra tidigare. Alavés fullpackade försvar gör det inte lättare – för varje Barçaspelare i Alavésboxen finns det tre Alavésspelare. Blaugrana trillar dock tålmodigt boll och letar luckor i gästernas trånga försvar.

Först 25 minuter in i matchen kommer Barça till en hyfsat het målchans när Arda hittar ut till en fri Aleix Vidal på högerkanten. Aleix drämmer till bollen, men skottet styrs ut till en hörna – även denna resultatlös. Strax därpå gör Alexis ner Denis Suárez och Barça får frispark i ett hyfsat läge. Neymar slår ett inlägg som Busquets nåt högst på, men katalanen är offside, vilket inte gör så mycket då hans nick missade mål.

Någon minut senare är det återigen dags för en frispark för Barça efter att domaren bedömt att bollen tagit på handen på en Alavésspelare. Neymar försöker sig på en variant och spelar bollen till Aleix Vidal som skjuter, men Pacheco räddar. Barça biter sig dock fast strax utanför gästernas straffområde och Neymar ordnar en ny frispark. Denna gång testar han att skjuta själv, men bollen går utanför.

Strax före halvtid tar sig Alavés in på Barças planhalva för ungefär tredje gången i matchen. Ett inlägg från högerkanten hittar Deyverson i straffområdet och när Mascherano hamnar på efterkälken behöver Alavés brasse bara sätta dit foten så rasslar det i nätet bakom Cillessen. Mot all logik står det plötsligt 1-0 till Alavés och det kom som en riktig kalldusch för Barcelona.

Barcelona försöker svara direkt efter målet när Mascherano hittar Neymar med en långboll, men brassens nick går strax utanför stolpen. Det sista av värde som händer under matchens första 45 minuter är att Rakitic skjuter utanför. Efter en halvlek som till 99 procent av tiden spelats på Alavés planhalva går spelarna till halvtidsvila med ställningen 0-1.Andra halvlek

Inget av lagen gör några byten i halvtid och Barça påbörjar sin jakt på mål med samma elva spelare som inte lyckades något vidare i första halvlek. Direkt efter avspark ordnar Barcelona en hörna, som Jérémy Mathieu når högst på. Den långa fransmannen nickar bollen – i mål! 1-1 och det är kvitterat på Camp Nou – oerhört viktigt med ett tidigt mål för Barcelona. Minuten därpå är det ny hörna till Barça och det är återigen Mathieu som är högst på bollen. Den här gången nickar fransosen bollen på en motståndare och den dimper istället ner framför fötterna på Barçaförsvararen i straffområdet. Mathieu har i stort sett öppet mål, men lyckas på något sätt skjuta utanför.

Strax därpå kommer Alavés i ett anfall och får frispark ungefär mitt på Barças planhalva. Inlägget hittar fram till Edgar som stöter bollen i mål, men linjedomarens flagga är uppe och målet döms bort för offside. Nästa målchans går till Paco Alcácer, som hittills haft en ganska anonym debut, men hans touch på bollen är inte tillräcklig och bollen går utanför.

Barcelona fortsätter att belägra Alavés planhalva och med timmen spelad görs Neymar ner och Barça får frispark. Innan frisparken slås gör Lucio sitt första byte när Denis Suárez får kliva av och lämna plats för Messi, som direkt tar hand om frisparken och slår ett inlägg som styrs ut till hörna. Barça är nu inne i en period där en kavalkad av fasta situationer uppstår – frisparkar, hörnor, you name it, men bollen vill inte in. Då är det dags för nästa byte i Barcelona och det är Iniesta som kommer in istället för Arda.

Precis efter bytet kommer Alavés i ett anfall. Mascherano misslyckas med att rensa undan bollen, därefter misslyckas Aleix Vidal med att stoppa Ibai Gómez, som kommer fri mot Cillessen och kan raka in bollen i mål, trots att holländaren får ett finger på bollen. 2-1 till Alavés och en ny försvarsmiss som leder till mål för motståndarna – det är för dåligt.

Luis Enrique agerar direkt och slänger in Luis Suárez till förmån för Paco Alcácer, som inte har haft någon vidare lyckad debut. Det är 25 minuter kvar att spela och Barça behöver två mål för att gå segrande ur striden. När Raul García fäller Mascherano får Barça ett bra läge att göra mål då frisparken är i ett utmärkt Messiläge. Leo tar sats, men bollen går över.

Barcelona försöker höja tempot, men stöter ständigt på patrull i form av rosaröda spelare som tycks vara överallt. Instick stoppas, inlägg spelas undan och tiden håller på att rinna ifrån Barça. Inte blir det bättre av att Alavésspelarna har börjat maska och trillar omkull en efter en med kramp. Barça letar frenetiskt efter öppningar, men det är stängt framför Pacheco. Iniesta testar skott från distans, men bollen seglar en bit utanför mål.

På tilläggstid faller Luis Suárez i straffområdet och vädjar efter straff, men på reprisbilderna ser man tydligt att uruguayanen filmar och domaren gör helt rätt som friar i den situationen. I den allra sista tilläggsminuten får Barcelona hörna, men bollen slås undan av Alavésförsvaret och landar hos Digne som testar skott från distans – högt över. Barcelona hinner med ett anfall till innan domaren blåser av matchen och Messi får sånär in kvitteringen, men bollen smiter retligt precis utanför stolpen; matchen är över och förlusten är ett faktum.Kommentar

En usel första halvlek, två försvarsmisstag och kanske för mycket roterande i startelvan bäddade för förlust i kväll. Att det inte skulle bli lätt att bryta ner Alavés försvarsmur stod klart redan före matchen, men ett så lojt Barcelona som i första halvlek var det längesen man såg. Andra halvlek var snäppet bättre, men fortfarande underkänt. Barça hade frustrerande svårt att skapa chanser, till och med med MSN på plan. Ett av problemen i kväll var att rörelsen i stort sett var obefintlig och då kan man inte besegra ett lag som sitter med tio spelare i knät på sin målvakt.

För Cillessen blev det en smått mardrömslik debut, men han kan i ärlighetens namn inte lastas för något av målen. Holländaren släpper in tre av fyra skott som går på mål, varav ett av målen döms bort. Ingen kul debut för Cillessen, som förhoppningsvis får ett stabilare försvar framför sig mot Celtic på tisdag. Paco Alcácers debut går inte heller till historien som tidernas bästa och den unga anfallarens rörelser var inget vidare. Han fick dock inte de bästa förutsättningarna i sin debut då det aldrig är lätt att spela mot lag som parkerar bussen.

Aleix Vidal och Mascherano stod för horribla insatser, den förstnämnda både offensivt och defensivt och den sistnämnda gör två misstag som leder till två baklängesmål. Till Vidals försvar måste man dock säga att han inte har spelat på länge, men kvällens insats stärker knappast hans aktier att få starta som högerback oftare. Och Mascherano – ja, vad ska man säga. Oerhört darrig utan Piqué vid sidan om sig. Att Masche har utvecklats till en bra försvarare vet vi, men i kväll såg han ut som en division 6-lirare och hans misstag blev extremt kostsamma.

Nej, den här matchen är bara att glömma och inte se tillbaka på, utan helt enkelt gå vidare. Det går att debattera i oändlighet huruvida Lucho gjorde fel som roterade så mycket till dagens match, men det är lätt att vara efterklok. Barcelona har en extremt bred trupp och det var egentligen inget fel på startelvan i dag, förutom att de spelare som startade i princip inte alls har haft någon tid att spela ihop sig. Samtliga rotationer är egentligen förståeliga, men i efterhand är det lätt att skylla på dem när man söker efter att göra någon eller något till syndabock. Man kan dock fråga sig vad alla sommarens värvningar ska vara till för om inte för att spela i sådana här matcher. Problemet är att det kanske blev lite för mycket rotation för tidigt på säsongen, innan de nya spelarna har kommit in i laget ordentligt och innan de ens lärt känna varandras rörelser och liknande på plan.

Det är dock ingen mening att få panik. Kvällens förlust svider såklart, inte minst eftersom det ger tre poängs försprång till de vita från Madrid. Men det är tidigt på säsongen och det är värt att komma ihåg att Barcelona för nästan exakt sex år sedan förlorade hemma mot en annan nykomling – Hércules – och därefter avslutade säsongen med att vinna båda La Liga och Champions League.

Kvällens match blev ett rejält bottennapp för ett väldigt underpresterande Barcelona. Nu får Barça slicka sina sår en dag, men därefter är det dags att ladda om och skifta fokus till CL. Celtic gästar Camp Nou på tisdag och lär studera Alavés matchplan i detalj med förhoppningen att också lyckas få med sig poäng hem. För Barcelona och Luis Enrique gäller det att skaka av sig den här förlusten och snabbt hitta ett motgift till lag som parkerar bussen. Förhoppningsvis blir det proppen ur på tisdag.

Bäst i kväll:

+++ Neymar. Brassen försöker och försöker och är nära att lyckas vid ett par tillfällen. Men mitt i hans genialitet blir det ofta att han tar för många tillslag på bollen eller misslyckas med den sista avgörande passningen. Behöver spela smartare ibland och ta hjälp av sina medspelare istället för att försöka göra allting själv.

++ Rakitic. Ingen höjdarmatch av Rakitic, men kroaten försöker skapa farligheter och agera kreatör på mitten när hans mittfältskollega Denis underpresterar. Alltid stabil och i kväll var inget undantag.

+ Digne. Försöker stundtals höja tempot när han kommer löpande längs vänsterkanten, men det är svårt när ingen medspelare hjälper till. Står annars för en helt okej insats med ett par fina inspel offensivt.Matchfakta

Mål:

0-1 Deyverson, min 39
1-1 Mathieu, min 46
1-2 Ibai Gómez, min 64

Gula kort: Mascherano (Barcelona), Laguardia (Alavés)Statistik

Bollinnehav: 75% – 25%
Skott: 16 – 5
Skott på mål: 2 – 4
Hörnor: 13 – 0
Offside: 5 – 3
Regelbrott: 12 – 13Visca Barça!