Uppdatering 20120707 kl 12.00:

Enligt flera medier verkar det som om president Urrutia och tränare Bielsa har kommit överens om en "vapenvila". Klubbens enda officiella uttalande efter gårdagens möte mellan parterna är att Bielsa fortsätter som tränare. Det finns också medieuppgifter om att båda parter kommer att utvärdera situationen om två veckor.

Enligt Marca (som idag dragit tillbaka nyheten att Bielsa avgår) och AS var det tränaren själv som reagerade på klubbens hårda pressmeddelande där han kritiserades. Under torsdagseftermiddagen bestämde sig således Bielsa för att avgå och meddelade sin ledarstab detta. Gårdagens (fredagens) möte mellan president och tränare ledde dock till att han omvärderade sitt beslut.

Läget är ännu lite oklart eftersom varken tränare eller klubb gjort några fylligare officiella utalanden. Klubben har också ställt in de planerade presskonferenserna med spelarna och i övrigt belagt spelarna med unkavle tillsvidare. Hur som helst går det att konstatera säsongens förberedelser knappast är optimala.

**************************************************

I söndags landade demontränaren Marcelo Bielsa i Bilbao efter att ha spenderat sin semester hemma i Argentina. Dagen efter påbörjade laget sin försäsongsträning. Men vad som hänt sedan är det svårt att få en sammanhållen bild av.

Marcelo Bielsa höll under torsdagen en presskonferens där han berättade att han var extremt missnöjd med ombyggnationen av träningsanläggningen i Lezama. Samma ombyggnation som han själv begärde för lite drygt en månad sedan som ett villkor för att förlänga sitt kontrakt med ytterligare ett år. Han levererade ett ytterst hårt omdöme, både kring hur försenad ombyggnationen var och hur dåligt utförd den var. Förutsättningarna för försäsongsträningen var enligt Bielsa ovärdiga ett lag som Athletic. Han berättade att han dessutom gått till attack (verbal? Fysisk?) mot platschefen på bygget och att denna skulle kunna polisanmäla honom för detta, men hittills låtit bli.

Reflektioner i detta läge handlar mest om Bielsa oerhörda fokus på minsta detalj och att han inte riktigt kunnat hantera att situationen i Bilbao inte överensstämda med hans förväntningar. Han tappade humöret, visst, men

Tidigare idag utfärdade Athletic Club ett pressmeddelande där man tar avstånd från Bielsa uttalanden och meddelar att man istället är mycket nöjda med hur ombyggnationen fortskrider. Samtidigt rapporterat medierna att Bielsa inte medverkat på lagets träningar, som i och för sig i det här skedet består av löpning.

Vad är detta tänker man ju då? Varför detta starka avståndstagande från klubbledningen? Visst, Bielsa uttalar sig visserligen om saker som ligger utanför de ansvarsuppgifter som ingår i tränarrollen, men varför går president Josu Urrutia och styrelsen ut så hårt?

Ikväll meddelar så Marca att Bielsa lämnar klubben. Annan media går inte riktigt lika långt i sina rapporteringar. El Mundo Deportivo skriver att Bielsa snabbt kan komma att lämna klubben och de bägge baskiska tidnignarna El Correo samt Deia skriver att såväl Urrutia som Bielsa lämnat ett gemensamt möte utan att ge några kommentarer. I samtliga tidningar utmålas Urrutias gode vän och f.d. Athletic-tränare Ernesto Valverde som den trolige efterträdaren om Bielsa lämnar. Valverde är för närvarande klubblös efter att ha lämnat grekiska Olympiakos.

Just nu är frågorna många. Kommer Bielsa att lämna? Varför har styrelsen hållit en så hård linje mot honom? Beror det på Bielsa uppförande och vilket var det i så fall egentligen? Beror det på Urrutias och Valverdes goda relationer och var det i så fall planerat sedan länge? Och hur kommer ett tränarbyte eller ”bara” en turbolent kris mellan styrelse och tränare att påverka Athletics uppladdning inför en rekordtidig säsongsupptakt. Europa League-kvalet är endast några veckor bort…

Uppdateringar följer när mer information blir tillgänglig.