Det var den viktigaste matchen som var kvar under året. Detta hade Tito sagt i presskonferensen innan matchen. Han kritiserades från flera håll för att vara falsk ödmjuk, alltså samma kritik som Guardiola fick höra under sin tid för att alltid lyfta motståndarna till skyarna. Men det finns väl någonting som dessa herrar vet som andra inte gör. Nämligen att i fotboll kan allt hända.
 
 
Barça har nu haft en bra period där spelet har stämt och flera nyckelspelare har kommit igång på allvar. Två av dessa är Cesc och David Villa som kanske lite överraskande fick börja på bänken i gårdagens match. Med facit i hand så kan det tyckas att det var fel beslut, men det är lätt att vara efterklok.
 
När det gäller Cesc så kanske han borde ha fått starta men jag tycker Tito gjorde helt rätt i att vila David Villa i förmån för Alexis. För det första hade Villa startat fyra matcher i rad och även om han själv hade valt att spela, så skriker kroppen efter vila. För det andra så behövde chilenaren spela för att komma igång, laget behöver honom nu. Jag tycker han spelade mycket bättre igår än de senaste matcherna och hade väl lite otur med stolpen samt en målvakt som inte ville släppa in något mål igår. Alexis kämpar, sliter och dribblar helt fantastiskt och när det gäller dessa egenskaper så är han enligt mig, bättre än Villa. Men Villa gör mål och det gör inte chilenaren lika mycket. Igår var det mål vi behövde…
 
 
 
När det gäller matchen i stort så kan jag inte annat än att hylla Celtic för deras insats. Att klaga på ett lag som spelar så defensivt som de gjorde igår och i matchen på Camp Nou, är inte särskilt relevant. När lag som Real Madrid, Chelsea och väldigt sällan även Man U gör, så håller jag med kritikerna. Dessa lag har för mycket prestige, ekonomiska möjligheter och framförallt stolthet för att spela en sådan fotboll. Men Celtic kan inte jämföra sig i någon av dessa aspekter med dessa klubbar. Laget har inte ens i närheten av samma kvalitet av spelare som katalanerna bifogar över. Man har inte ens kulturen av att spela en annan typ av fotboll. Varför ska de ändra på det?
 
Dessutom har de lyckats med sina två matcher mot Barça visa att det går att göra det svårt för Xavi och kompani. Att de dessutom lyfts fram av en publik som i både inledningen, under halvtid, och i slutet på matchen sjunger ”You´ll never walk alone” gör att man ryser i hela kroppen. Celtics fans är helt fantastiska och ger verkligen liv åt frasen som Jock Stein sa en gång i tiden om att fotbollen är ingenting utan fansen. Minnena om när Celticfansen applåderade en viss Ronaldinho en gång i tiden, vaknar till liv efter en sådan match.
 
 
 
Barça spelade bra igår men var lite uddlösa framåt. Laget spelade runt bollen och försökte hela tiden bryta Celtics defensiva linje. Det liknade oftast en handbollsmatch men laget kunde inte riktigt skapa så heta chanser heller. Man hade visserligen en ribbträff och en stolpträff i den första halvleken. Lägg därtill en supermålvakt som räddade allt i den andra så kan man tänka sig att Barça kanske borde ha vunnit med storsiffror. Men faktum är att man har nu endast lyckats göra tre mål mot Celtic på två matcher, lika mycket som de har gjort mot oss.
Om man tänker på Chelseamatchen i fjol så lyckades laget med att endast göra ett mål på två matcher mot ett lag som spelade nästan identiskt som Celtic gjorde igår. Det håller inte i längden och detta ger helt klart psykiskt energi åt andra lag som kan komma att möta Barça längre fram i turneringen.
 
 
Titos grabbar måste hitta en bättre lösning mot detta spelsätt. I dessa stunder saknar man ibland Toure Yaya som brukade ta bollen, driva in i banan och skjuta mot mål med allt han hade. Så gör inte Barça nuförtiden. Samtidigt kan man inte glömma att även under andra säsonger har vi alltid haft någon förlust i gruppspelet mot dessa lag som endast spelar på kontringar. Det ryska Rubin Kazan är ett annat exempel som lyckades t.o.m. att besegra Barça på Camp Nou. Men laget fortsatte med sitt eget spel och det gick väl rätt bra till slut i resten av turneringen.
 
Sättet Barça spelar på innebär många risker och då och då kommer det komma en match där laget förlorar just med tanke på det offensiva spelsättet som man har. Men det är just det som gör mig så stolt över FC Barcelona. Att vid vinst eller förlust alltid hålla kvar vid samma filosofi. Lika trogna som Celtics fans som sjunger hela matchen oavsett om sitt lag vinner eller förlorar, lika mycket förtroende har Barçaspelarna för sitt eget spel. Barças reduceringsmål igår är ett bevis på det.
 
Laget ligger under med två mål och det återstod endast några minuter. Istället för att skicka en långboll så försöker man med sina precisa passningar och lyckas göra ett vackert väggspel och skjuta mot mål i Celtics straffområde som försvarade med hela laget. Celtics målvakt räddar fint skottet men där är Messi framme och sätter in reduceringsmålet. Men Barças passningar innan målet är helt underbart att se och även om Messi fick fira ganska diskret sitt mål som han dedikerade till hans nyfödda son Thiago, var det ett mycket vackert mål att se. Om Celtics supportrar visade världen igår hur fans borde agera på en fotbollsmatch, så visade Barça hur vackert ett snabbt passningsspel kan vara när ett helt lag verkligen tror på sin spelidé in i det sista. Igår räckte det inte, men det kommer fler chanser…
 
 
 
Grattis till Celtics seger, till deras underbara fans och till Barça som trots förlust fortsätter med sin vackra fotbollsfilosofi.
 
 


Visca Barça!