Valverde lämnade flera av de vanliga startspelarna hemma i Katalonien och mönstrade därmed en ganska reservbetonad elva. Följande spelare fick förtroende från start på Balaídos:

Cillessen
Semedo – Piqué – Vermaelen – Digne
Paulinho – Busquets – André Gomes – Denis Suárez
Aleix Vidal – Arnaiz

Bänk: Ter Stegen, Rakitic, Dembélé, Mascherano, Jordi Alba, Sergi Robert och Aleñá


Unzué valde att ställa upp med en mycket stark elva:

Sergio Álvarez
Mallo – Gómez – Fontàs – Jonny
Wass – Lobotka – Jozabed
Aspas – Maxi Gómez – Sisto

Bänk: Rubén, Radoja, Hernández, Emre Mor, Cabral, Roncaglia och Méndez


Första halvlek

Barça inleder matchen hyfsat inspirerat, men den första chansen går till hemmalaget när Wass slår en fin passning på djupet mot Iago Aspas. Spanjoren är för ett ögonblick ensam med Cillessen, men Semedo spurtar ikapp Aspas och avvärjer hemmalagets läge. Celta har definitivt inlett matchen piggast, även om Barça inledningsvis ser helt okej ut med tanke på startelvan.

Efter en kvarts spel sätter Barça av i en kontring. Denis Suárez driver upp bollen och spelar ut till André Gomes till vänster. Portugisen vänder och vrider lite i straffområdet innan han slår ett inlägg längs marken som når fram till Arnaiz. 22-åringen ödslar ingen tid på att ta emot bollen, utan skjuter direkt – i mål! 1-0 till Barça!

Efter målet börjar Celta ta över allt mer och de kommer vid ett par tillfällen lite för nära Cillessen för att det ska kännas bekvämt, men Barçaförsvaret håller tätt hittills. Det håller dock inte i sig så länge. Med en halvtimme spelad kommer Celta i en kontring och Aspas skjuter bollen i ribban, ner på Cillessen och sedan ut. Barçaförsvaret slutar av någon anledning spela och står bara och tittar på domaren. Samtidigt landar bollen hos Sisto som ur snäv vinkel skjuter bollen stenhårt upp i nättaket. 1-1 och det är kvitterat på Balaídos efter uselt försvarsspel från Barcelona.

Kvitteringen kommer dock inte oväntat och känslan är att Barça behöver lägga i en högre växel för att hålla jämna steg med ett taggat hemmalag. Det är Celta som har kontroll på matchen och rullar stundtals boll riktigt fint medan Barça har svårt att få igång sitt maskineri och som ser riktigt uddlösa ut offensivt. Paulinho testar skott från distans strax före halvtid och ordnar Barças första hörna. Denis slår hörnan, rakt i händerna på Celtas målvakt.

Barça har ett par fina minuter precis före halvtid, då de lyckas behålla bollen på Celtas planhalva, men André Gomes avslut från distans går en bra bit över. Domaren blåser av matchen och ställningen är 1-1.


Andra halvlek

Första chansen i andra halvlek går till Barcelona och Arnaiz, men Álvarez räddar. Därefter svänger pendeln och det är Celta som tar över initiativet. Sisto får ett gyllene läge att ge hemmalaget ledningen, men när han ska försöka dra till på volley efter ett inlägg från högerkanten missar han bollen och slår hål i luften. Dansken fick stå farligt ensam i Barças straffområde och katalanerna ska vara glada att han inte träffade bollen.

Målchanserna avlöser varandra i inledningen av andra halvlek och nästa chans går till Barça. Digne slår ett inlägg från vänsterkanten och Arnaiz dyker upp vid bortre stolpen. Bollen är dock inte helt lätt och Arnaiz nick går utanför. Barcelona behåller pressen och har en fin period offensivt, men utan att få utdelning.

Kort därpå slår Semedo ett mycket fint inlägg mot Denis Suárez som är helt ren framför mål. Bollen går fram perfekt till Denis, som tyvärr stöter bollen utanför målramen. Det måste han göra bättre. Därefter testar Busquets från distans, men han prickar ribban. Barça har ryckt upp sig rejält och har nu tagit kontroll på händelserna på Balaídos.

Unzué inser att han måste göra något och efter en dryg timmes spel gör han ett dubbelbyte där Wass och Sisto får kliva av och Emre Mor och Méndez kommer in. Emre Mor får genast en chans att måla för hemmalaget efter fin spel, men hans skott blir tamt och orsakar inga problem för Cillessen.

Valverde svarar med ett eget dubbelbyte. Rakitic och Dembélé äntrar Balaídos gräsmatta och Paulinho och Arnaiz får gå av.

Unzués byten har blivit en injektion i Celta, som har växlat tempo. Emre Mor får ännu en chans att göra mål, men hans skott smiter precis utanför Cillessens vänstra stolpe. Med kvarten kvar gör Valverde sitt sista byte när Sergi Roberto ersätter Aleix Vidal.

Celta jagar ett ledningsmål och med knappt tio minuter kvar att spela bjuder hemmalaget på ett fint anfall som avslutas av Maxi Gómez. Uruguayanens skott täcks dock och ställningen är alltjämt 1-1.  Barça borde vara nöjda med resultatet, men går ändå framåt när de erövrar bollen från Celta. Några vidare farligheter skapas dock inte och Celta känns nu klart hetare. Aspas testar från distans, men skottet går rakt på Cillessen, som lämnar en liten retur, dock inte sämre än att han själv kan ta hand om den.

Med minuten kvar kommer Celta i en ny anfallsvåg, men Vermaelen sätter stopp för det anfallet. Fjärdedomaren visar att det är tre minuters tilläggstid samtidigt som Barça anfaller. Semedo slår ett inlägg mot Sergi Roberto, som skjuter i stolpen. Så nära ett segermål för Barça, men som så många gånger förr stod stolpen i vägen. Domaren blåser av matchen och Barça får därmed med sig 1-1 till returen, som spelas på Camp Nou om en vecka.


Kommentar

Det var en underhållande match som utspelades på Balaídos i kväll. Barça och Celta turades om att föra matchen och svängde säkert trevligt för den neutrala tittaren. Barcelona inledde matchen helt okej med tanke på vilket manskap som Valverde mönstrade. Det var inget skönlir, men det är inte något man förväntar sig ens när Barça ställer upp med bästa möjliga lag nu för tiden.

I andra halvlek dominerade Barça stundtals innan Celta tog över taktpinnen i sin jakt på ett segermål. Blaugrana kunde dock hålla undan och var själva nära att åka hem med en seger i bagaget efter att Sergi Roberto prickade stolpen i matchens slutminut.

Valverde spelade ett högt spel när han valde att lämna Messi, Luis Suárez och Iniesta hemma i Katalonien och mönstrade en reservbetonad elva mot en tuff motståndare i form av Celta Vigo. Truppen han tog med sig till Vigo indikerade att han var nöjd om Barça skulle få med sig ett oavgjort resultat, men på plan såg man inte mycket av en kryssinställning hos spelarna. Man pressade rätt högt matchen igenom och såg ut att gå för segern, om än inte helt okontrollerat, ända tills att domaren blåste av matchen.

Sett till matchbilden och den elva Valverde ställde upp med går det inte vara annat än nöjd med krysset och Barça har ett ganska bra resultat med sig till returen på Camp Nou nästa vecka. Det finns några positiva aspekter att lyfta i kväll, som till exempel Semedo, Arnaiz och Vermaelen som alla gör en bra match.

Det finns också en del negativt, främst Denis Suárez och André Gomes prestationer. Att den sistnämnda har svårt att hitta rätt i Barça är inget nytt, men Denis gör tyvärr en bedrövlig insats i kväll. Kladdar alldeles för mycket på bollen och tar mängder av felbeslut. Som pricken över i:et missar han en målchans som bara ska sitta. Tråkigt för Denis, som har visat att han har potential. Detta var en match att glömma för spanjoren.

Slutligen fick Dembélé äntligen göra comeback efter lång skadefrånvaro och fick ungefär 20 minuters spel. Fransmannen hade inte många rätt under de minuter han spelade, men alla culés får nog justera ner förväntningarna på den unga fransosen. Det kommer att ta tid för honom att komma in i laget, särskilt efter en långvarig skada. Att skynda långsamt må vara en sliten klyscha, men den kommer väl till pass när det gäller Dembélé.

Nu laddar vi om för ligamatchen mot Levante på söndag, innan det är dags för rond två mot Celta nästa torsdag.


Bäst i kväll

+++ Semedo. En riktigt bra match av den unga portugisen, både defensivt och offensivt. Mycket snabb, med fin teknik och härlig spelförståelse. Borde ha noterats för en assist när han serverade Denis Suárez med en underbar crossboll, men Denis missade på något sätt att göra mål. Semedo visade dock sin potential i dag och fortsätter han så här bådar det väldigt gott framöver.

++ Arnaiz. 22-åringen gör Barças enda mål, vilket var hans tredje mål på tre matcher i A-laget. Imponerande av Arnaiz, som kämpar och sliter hårt i kväll. Hade bud på flera mål och var framme och högg på det mesta. Även om han inte deltar i spelet med boll särskilt mycket rör han sig bra och belönas förhoppningsvis med fler framträdanden för A-laget nu under våren.

+ Vermaelen. Gör en stabil insats mot Celtas rörliga anfallare. Känns följsam, säker och stenhård i dueller. Gör ett par mindre misstag, men överlag imponerar han. Kan han hålla sig skadefri kanske han kan bli kvar i Barcelona ett tag. Har varit bra i varje match han har spelat sedan Umtitis skada.


Matchfakta

Mål:

0-1 Arnaiz, min 15
1-1 Sisto, min 31

Gula kort: Fontàs (Celta Vigo) och André Gomes (Barcelona)


Statistik

Bollinnehav: 54% – 46%
Skott: 13 – 16
Skott på mål: 3 – 4
Hörnor: 2 – 4
Offside: 4 – 2
Regelbrott: 7 – 15


Visca Barça!