"Dags för den 19:e ligaomgången i Primera División" skulle man kunnat inleda den här införrapporten, men enbart om vädergudarna vill detsamma som LFP. Samtidigt som Atlético fick oavgjort mot Rayo i Vallecas tog Celta ett stort steg mot nästa runda av Copa del Rey genom att besegra Cádiz med 0-3. När det väl var dags att återvända hem natten till fredag var det många som blev förvånade. Ett skyfall vällde in över Vigo och fortsatte under hela fredagen, något som resulterade i översvämmningar i staden. En av platserna som drabbades värst var Lagaresfloden där Celtas hemmaarena Balaídos ligger. Lagares svämmade över under gårdagen och som konsekvens av översvämmningarna fick flertalet platser, däribland Balaídos ta en del av smällen. Vattenmassorna letade sig in i arenans läktaringångar, omklädningsrummen (värst drabbade), pressalen och utgången till planen, men redan natten till lördagen hade Celtas personal lyckats få undan vattnet och i samband med detta hade det slutat regna. När det gäller gräsplanen är den visserligen mjuk, men Celta har ett utmärkt system när det samlas stora massor vatten på planen så det skall inte vara något problem. Det gör att risken för att matchen skall skjutas upp bedöms vara "minimal" i nuläget.

Med det sagt förväntas ett nytt intensivt regn dra in över Vigo under andra delen av lördagen som väntas hålla i sig tills på måndag morgon. I det fallet handlar det dock inte om extrema mängder regn. Risken för en nya översvämmningar i området är inte uteslutna i nuläget och kan ske under söndagsmorgonen. 

KAMPEN OM CHAMPIONS LEAGUE
Celta Vigo har gjort en väldigt bra höstsäsong och ligger för närvarande på en femte plats i ligan efter 18 spelade omgångar. Eduardo Berizzos manskap fortsätter på samma inslagna väg som förra säsongen, men i år har man hittat en jämnare nivå vilket har gjort att man inte gått in i samma extrema svacka som ifjol. Säsongen inleddes med åtta raka matcher utan förlust och mycket meriterande segrar mot Sevilla (borta), Barcelona (hemma) och Villarreal (borta). Den enda gången man inte riktigt klarade av att prestera på samma höga nivå under inledningen var när Las Palmas gästade Balaídos då man tappade en 3-1-ledning med en man mer till 3-3 mot nykomlingen. Första förlusten kom i en svår match mot Real Madrid på hemmaplan, men hade det inte varit för Keylor Navas och Casemiros insatser hade gästerna från den spanska huvudstaden gått lottlösa från tillställningen. Celta spelade riktigt bra och var faktiskt bra mycket bättre än sina motståndare även när man var en man mindre på planen. 

Efter en meriterande seger på Anoeta (2-3) åkte man således på säsongens stora missräkning. Valencia vann med hela 1-5 sedan Berizzos manskap gått bort sig fullständigt i jakten på ett reduceringsmål. Inte en, inte två utan tre gånger. Därefter förlorade man även det galiciska derbyt mot Deportivo på Riazor, men man kom snabbt ur den negativa spiralen i slutet av november fram till juluppehållet där man tog 16 av 18 poäng. Man hängde också på i kampen om Champions League-spel nästa säsong, men sedan började problemen. 

Dels meddelade Augusto Fernández att han ville lämna klubben, något som startade en karusell som hette duga i Celta-lägret. När ledningen gav med sig och allting var ordnat ville Berizzo ha kvar sin landsman för att använda honom i mötet med Athletic Club. Augusto spelade, men några poäng blev det inte. Athletic vann med 0-1 efter mål av Raúl García.

Celta kom aldrig upp i nivå och problemen fortsatte förra helgen när man förlorade mot Málaga med 2-0. Klubbledningen letar febrilt efter en ersättare till Augusto, men i nuläget är ingenting klart trots att flertalet alternativ finns att välja mellan. Under tiden har Berizzo drabbats av en mittbackskris, inte kunnat använda sig av en uppenbart matchotränad Nemanja Radoja som precis kommit tillbaka efter skada och fått klara sig utan lagets viktigaste spelare i anfallsväg: Nolito. 

LÄGET I CELTA
Villarreal har visserligen ryckt i kampen om den fjärde Champions League-platsen och ligger för närvarande fem poäng före galicierna i tabellen. Det gör att Celta har lite av ett tvång att vinna mot Atlético för att känna att man alltjämt finns med i kampen om Champions League-spel nästa säsong. Därför ser nog de flesta Celta-supportrar att helgens match regnar bort så att de kan återfå sina nyckelspelare från diverse skador, men Berizzo han ser annorlunda på situationen. Det råder inget snack om att han helst av allt vill spela och vinna mot Atlético, men han kommer få göra det utan några av sina viktigaste spelare. Dels har Nolito alltjämt inte återhämtat sig från sin skada, även om han utförde en del av träningen med sina lagkamrater under fredagen. Andreu Fontás saknas också mot Atlético. Rubén Blanco drog på sig en utvisning senast mot Málaga och det i sig gör att han inte kommer kunna spela mot Atlético. Samtidigt har Sergio Alvárez spelat betydligt fler matcher den här säsongen så det borde inte vara ett avbräck. 

Berizzo har 17 spelare tillgängliga inför matchen mot Atlético och därför förväntas han inte göra överdrivet många förändringar i startelvan. Sergio Álvarez kommer förstås ställa sig mellan stolparna, men utöver detta kan vi nog förvänta oss en startelva som påminner mycket om den som galicierna presenterade på La Rosaleda förra helgen. Hugo Mallo spelar till höger i backlinjen samtidigt som Gustavo Cabral och Sergi Gómez utgör lagets mittlås. Till vänster återfinns Jonny Castro. Nemanja Radojas positiva insats i Copa del Rey gör att han antagligen spelar från start i den defensiva mittfältspositionen och bredvid sig väntas han ha Daniel Wass.

Det mesta pekar mot en 4-2-3-1-uppställning där Fabián Orellana är lagets primära hot individuellt i sista tredjedelen. Han är i mycket bra form. Pablo Hernández återfinns något högre upp än den centrala mittfälts duon även om systemet kan skifta till 4-3-3 och Bongonda spelar från start till vänster. John Guidetti gjorde visserligen två mål mot Cádiz i veckan, men Iago Aspas har bäst möjligheter att starta mot Atlético. 

SPELARTRUPPEN
Sergio Álvarez, Néstor Díaz; Hugo Mallo, Sergi Gómez, Cabral, Planas, Jonny; Borja Fernández, Radoja, Wass, Pablo Hernández, Orellana, Bongonda, Señe; Madinda, Guidetti, Iago Aspas. 

 Rubén Blanco
Fontás, Nolito

STARTELVAN (4-2-3-1/4-3-3)
Sergio Álvarez; Hugo Mallo, Cabral, Sergi Gómez, Jonny; Radoja, Wass; Orellana, Pablo Hernández, Bongonda; Iago Aspas

AUGUSTO ÅTERVÄNDER TILL BALAÍDOS
Det är en speciell match för Augusto Fernández som återvänder till det som var hans hemmaplan för blott tio dagar sedan. I samband med hans sista match i Celta-tröjan (förlust med 0-1 mot Athletic) fick han en stående ovation av Balaídos, men övergången till Atlético är ett känsligt ämne i Vigo. Dels för att han var lagkapten och en väldigt viktig spelare på och utanför planen i Celta, men också för övergången skedde under januarifönstret. De senaste dagarna har det också framkommit att Atlético inte betalade de €6,5 miljoner som fanns inskrivna i spelarens klausul utan att den sammanlagda övergångssumman hamnade på drygt €4 miljoner. Det var Vélez Sarsfields president Raúl Gámez som avslöjade det hela och utöver den låga övergångssumman gick €1,6 miljoner till argentinarna som ägde 50% av spelarens ekonomiska rättigheter innan försäljningen till Atlético. 

Celta fick således bara €2,4 miljoner så det går att förstå varför de var så starkt emot en försäljning av spelaren. Augusto klargjorde dock tidigt att han ville spela i Atlético och han fick igenom sin vilja. En annan intressant detalj är att Augusto själv var beredd att betala €50,000 från egen fick för att Vélez skulle acceptera Celtas anbud till argentinarna. I slutändan löste sig allting utan att han behövde "donera" pengar på det viset. 

Det skall bli intressant att se hur Augusto blir mottagen på Balaídos bara tio dagar efter att han lämnat Celta då alla inte är positivt inställda till hans beslut. Celta-fansen är nämligen delade när det gäller Augustos återkomst till Vigo och hur man ska ta emot honom. Det återstår att se hur huvudpersonen själv reagerar om han får starta mot sin gamla klubb. 

DIEGO SIMEONE TESTADE MED AUGUSTO FERNÁNDEZ OCH VIETTO
Atlético de Madrid är underrättade om situationen i Vigo och tränade på precis som vanligt under fredagen. Diego Simeone testade dessutom en startelva till matchen där de som ställdes över mot Rayo i onsdags. Jan Oblak fanns mellan stolparna samtidigt som den sedvanliga backlinjen med Juanfran till höger, José María Giménez och Diego Godín fanns med i mittlåset. Till vänster kan vi förvänta oss att Filipe Luís spelar. Saúl och Koke är spikade. De kommer med stor sannolikhet spela på varsin kant p.g.a. Celtas individuella kvalité längs kanterna. Simeone planerar att använda sig av ett 4-4-2-system där Augusto Fernández har goda möjligheter att starta ihop med Gabi på centralt mittfält.

Argentinaren väntas ta den defensiva mittfältsrollen samtidigt som Gabi kan flytta upp något i banan. Efter lördagens träning (där Simeone testade med samma centrala mittfältspar) på Cerro del Espino gick Simeone fram till Augusto och höll en kort konversation med sin landsman. Cholo vägrade bekräfta att nyförvärvet från Celta kommer starta mot sin gamla klubb. Intressant i sig är det faktum att Simeone också provade med ett 4-3-3-system under torsdagens träning.

Chansen att man spelar det sistnämnda systemet är dock kopplat till ven som gör Antoine Griezmann sällskap i anfallet. Med Luciano Vietto är det mycket mer troligt att Atleti ställer upp i 4-4-2, men med Jackson Martínez är 4-3-3 ett mer troligt alternativ. 

Vietto kommer med stor sannolikhet att starta ihop med Griezmann samtidigt som colombianen får vänta på sin chans från bänken. 

SPELARTRUPPEN
Moyà, Oblak; Juanfran, Jesús Gámez, Giménez, Godín, Savic, Filipe Luís; Kranevitter, Gabi, Augusto, Saúl, Koke, Thomas, Carrasco; Griezmann, Fernando Torres, Jackson Martínez, Correa och Vietto


Tiago
Óliver Torres, Siqueira, Lucas

Noterbart är att två spelare skall bort från spelartruppen som reser till Vigo. 

POTENTIELL STARTELVA (4-4-2/4-3-3)
Oblak; Juanfran, Giménez, Godín, Filipe Luís; Augusto Fernández, Gabi, Saúl, Koke; Vietto/Jackson Martínez, Griezmann

  

DATUM: Den 10 januari 2016
MATCHSTART: 20:30
SPELPLATS: Estadio de Balaídos, Vigo
KAPACITET: 29,000 åskådare
PLANEN: 105 x 69 m
DOMARE: Ricardo de Burgos Bengotxea (Bilbao, Baskien)

Den här veckan blir den en annorlunda införartikel med tanke på läget i Vigo. Därför uppdateras den här artikeln löpandes med information om allt kring Celta-Atlético.