När? 21 december kl. 20.00
Var? Camp Nou, Barcelona
Hur? TV4 Sport

Åttondelsfinal i Copa del Rey är det som gäller. Baskien mot Katalonien. En klassiskt möte mellan två legendariska klubbar. Öst mot väst. Världslag mot regionslag. Fysik mot teknik. Det finns många infallsvinklar inför den här matchen. 

Det de båda lagen har gemensamt är att stor del av lagen består av egna talanger från de egna leden och ungdomsakademierna. Men de flesta vet väl vilka lag detta handlar om så vi går in på vad denna match kan bjuda på och vad vi kan förvänta oss av den.

Till att börja med så är chanserna att vinna eller få ett oavgjort resultat i Barcelona mot FC Barcelona minimala men är det något lag som kan skaka om de kvicka katalanerna så är det möjligtvis ett maxtaggat och ultrafokuserat Athletic.

Med tanke på formen båda lagen har för tillfället så känns chansen ännu mindre, men bollen är rund och allt det där. Athletics maskineri har kärvat en del på sistone. Man har det jobbigt på bortaplan där det inte blivit många poäng i ligan. Senast mot Levante så lyckades man vinna med 2-1 men mycket pga styrka i de fasta situationer, och det är väl ett vapen som Athletic kan använda till sin fördel.

Både David Lopez och Gabilondo har skruvat in frisparkar på de senaste två matcherna men det går nog inte att förlita sig på det. Dessutom har dessa två herrar inte imponerat speciellt mycket spelmässigt.

Senast så gjorde Caparrós en ordentlig städning i startelvan och ställde upp med någon slags 4-5-1 uppställning som inte var speciellt lyckad. Det berodde väl delvis på alla de skadebekymmer som drabbat laget på sluttampen av året. Llorente gick av efter knappt tjugo minuter och blir förmodligen borta tre veckor och missar den här matchen men är förhoppningsvis tillbaka till returmötet. Amorebieta lider sen tidigare av skada och kan inte vara med i detta möte.

San José och Koikili är tillbaka från småskador och förslitningar. Även Igor Martinez är till förfogande. Det ska bli ytterst intressant att se hur laget formeras då inte Llorente är med. Llorente spelar ofta väldigt centralt och mycket av spelet går via ett stödjespel på honom. Nu finns inte den möjligheten och det blir ett annat sorts anfallsspel.

Kommer Caparrós att fortsätta med en 4-5-1 uppställning eller 4-2-3-1. Beroende på hur man ser det. I så fall skulle en trolig startuppställning skulle kunna se ut något i stil med:

Iraizoz
Iraola, San José, Ustaritz, Koikili
Orbaiz, Gurpegi
Susaeta, Javi Martinez, Muniain
Toquero

Barcelona rider på en riktig framgångsvåg nu med storseger efter storseger och ingen har väl missat deras snabba och tekniska passningsspel. Eventuellt kommer Barcelona att vila några spelare för kommande bataljer och om det blir någon av de viktigaste spelarna återstår att se och oavsett vem det blir så finns det bra avbytare. Rotation är vardagsmat för ett lag med så många matcher så oavsett vilket lag Guardiola ställer på gräset så håller det absolut världsklass.

Vi får nog räkna med att Athletic kommer att få försvara sig och att Barcelona kommer att föra spelet i sin sedvanliga stil. Kommer Athletic att orka och kommer de kunna att störa ett så här bra Barcelona som kanske aldrig varit bättre?

Nyckeln för Athletic ligger i försvarsspelet och fasta situationerna. Kan man hålla tätt bakåt hyfsat länge och ta vara på de fasta situationerna så kan det finnas en liten chans att rubba mästarna.

Aupa Athletic!