Athletic hade stannat kvar i Madrid efter förlustmatchen mot Real Madrid i söndags. Uppladdningen inför returen i cupsemifinalen hade därför skett under turnéliknande former. Athletic-tränaren Marcela Bielsa hade under dagarna som föregick matchen betonat att det stabila 2-0 resultat från första omgången inte spelade någon roll och att laget skulle spela för att vinna. Ett uttalande som hade kunnat avfärdas som tränarfloskler om det inte hade varit just gladfotbollens störste uttolkare som levererade dem.

Mallorcas tränare Joaquin Caparrós hävdade å sin sida att Mallorca skulle göra sitt yttersta för att vinna, trots ett svårt läge. Ett uttalande mer i linje med den försiktiga realism som alltid präglat Caparrós fotbollsfilosofi. Med Mallorcas mirakelvändning mot Real Sociedad i åttondelsfinalen kände nog ingen på förhand att det bara var tomma ord.

Athletic ställde upp med sin vanliga startelva:

----------------------Iraizoz--------------------------

Iraola – Javi M – Amorebieta – Aurtenetxe

--------------------Iturraspe-------------------------

Susaeta – Herrera – De Marcos – Muniain

-------------------------Llorente----------------------

Caparrós Mallorca ställde upp med ett klassiskt fyra-fyra-två:

-----------------------Calatayud-------------------

---Cendrós----Chico-----Ramis----Bigas---

--Pereira---Joao Victor---Tissone--Álvaro--

------------------Alfaro---Hemed-----------------

Mest överaskande kanske att offensive vänsterlöparen Churi Castro började på bänken, men en tydlig signal om att Mallorca – trots ett två målsunderläge att jaga ikapp – inte tänkte släppa till några onödiga ytor på egen planhalva.

Första halvlek

Inledande 15-20 minuter är det bara ett lag som har bollen. Athletic flyttar boll, visserligen utan att skapa särskilt mycket, och Mallorca backar hem på egen planhalva utan en tanke på högg press. Vi som under många säsongen följt Caparrós taktik noga – ofta under suckar och protester – kände igen oss. Otroligt skönt att det den här gången inte var Athletic som dödade ytor, krympte vinklar och bara väntade på kontringslägen.

Därefter börjar Mallorca ta för sig mer och skapade bland annat matchens första riktigt farliga läge. Den för kvällen aktive Mallorca forwarden Hemed fångande efter en hörnsituation upp en nerdimpande boll i straffområdet och sköt ett skott som Athleticförsvaret med nöd och näppe kunde täcka undan. Hemed hade ett par chanser till under halvleken. Bland annat snappade han upp bollen efter slarv från en för dagen ovanligt slarvig Iturraspe och sköt strax över.

Halvleken i stort tillhör ändå Athletic som, förutom ett massivt bollinnehav också har de flesta och vassaste chanserna. Iker Muniain kommer fri efter att mittbacken Chico totalt missat att rensa undan en långboll, men tyvärr gjorde Calatayud en riktigt fin räddning. De Marcos borde kanske också gjort mål men nickar Susaetas fina inlägg strax utanför. Ander Herrera bjuder på halvleken höjdpunkt med en läcker helikopterfint och ett livsfarligt skott vid stolproten som Calatayud gör kvällen svettigaste räddning på.

Muniain – som börjat matchen piggt – tvingas utgå före halvtid efter att ha fått en smäll mot höften och Toquero hoppar in som ytterforward istället. Förutom detta finns det dock i halvtid inget som pekar på att Mallorca ska klara av att hämta in Athletics ledning från första omgången.

Andra halvlek

Mallorca höjer dock tempot i andra halvleken och flyttar fram positionerna. Pereira på höger yttermittfält vaknar till liv och ger Aurtenetxe stora problem under resten av matchen. Gång på gång kommer han förbi i en mot en lägen och skapar flera chanser. På tio minuter har Mallorca bud på två straffar som domaren friar, men hemmapubliken börjar mana på sitt lag med en helt annan intensitet. I den första straffsituationen är det en fladdrig Iturraspe som får omkull Álvaro och man undrar om den unge balansspelaren inte lärde sig nånting av matchen mot Real Madrid. I den andra straffsituationen är det mer tydligt att Amorebieta tar bollen och inte Pereiras fötter, men domaren var satt under ganska hårt tryck och hemmalag har fått billigare straffar än så med sig förut.

Joaquin Caparrós gör två tidiga byten i halvtid. Álvaro, som inte haft någon lyckad kväll, byts ut mot anfallskollegan Victor. Dessutom byts snabbe vänsteryttern Castro in istället för högerbacken Cendrós, vilket definitivt innebär en offensivare uppställning från hemmalaget. Bielsa kontrar med att dra ner De Marcos till vänster i en fembackslinje. En varnad Ander Herrera får dessutom sätta sig på bänken och Iñigo Pérez får en halvtimmes spel. Det såg dock ut som om fler – inte minst en oinspirerad Fernando Llorente – hade behövt få vila i det hårda matchandet. Den Athleticspelare som sticker ut i kvällens match är Javi Martínez som återigen gör en stormatch i backlinjen.

Bland det första Castro gör är att slå ett hårt, lågt och skruvat inlägg i den livsfarliga ytan mellan Irazoiz och backlinjen. Två Mallorcaspelare når sånär bollen, men 0-0 står sig trots att Mallorca i just den här perioden känns småfarliga.

Då – i den 75:e minuten – händer det som får luften att gå ur hemmalaget. Athletics höga press i försvarsspelet betalar av sig och hemmalaget får betala priset för sina usla gräsmatta. Susaeta stöter fram mot lagkaptenen och mittbacken Ramis som tvingas rulla bollen hem till Calatayud. Bollen tar med hjälp av en tuva ett prydligt litet skutt över målvaktens fot och rätt in i mål. Risken att Mallorca ska göra fyra mål på en kvart är minimal och matchen är i praktiken över.

Något onödigt tar dock Iraizoz en varning för maskning, vilket förhoppningsvis inte straffar sig längre fram i turneringen. Men i kategorin onödigt tar Mallorcas andra mittback Chica hem kvällen pris, efter en riktigt ful kapning bakifrån på Susaeta i matchens sista minut. Rött direkt och Caparrós visar klass genom att skälla ut sin egen mittback efter noter när denne lämnar plan.


Tänk om alla ligans tränare skulle markera mot egna spelares våldsamma spel på samms sätt!

Susaeta klarade sig inte värre än att han och de andra spelarna, bland annat en lätt haltande Muniain, firade avancemanget med de långväga bortafansen på läktaren. Först Mirandes, sen final i Copa del Rey!