Athletic gjorde precis vad som behövdes hemma mot Real Betis, varken mer eller mindre.

Valverde hade tvingats till vissa omkastningar i startelvan och vi fick se ett Athletic som hade betydligt svårare än vanligt med att hitta sitt snabba passningsspel. Med Ibai och De Marcos blev precisionen i passningsspelet sämre. Det sägs ju att man inte vet vad man har förrens det är borta och så kändes det verkligen igår. Susaeta och Muniain saknades rejält. Det är inte ofta dessa två bollbegåvningar slår en dålig pass. Framför allt inte i opressade situationer. Ibai och De Marcos har en mycket högre felprocent vilket leder till att vi kommer till färre avslut.

Trots att det offensiva spelet hackade lite var det ändå Athletic som förde spelet men utan att skapa allt för många chanser. Tur då att säsongens speciella skyttekung klev fram!

Mikel Rico har verkligen visat sig vara en värvning av klass. En hårt arbetande, spelintelligent, defensiv mittfältare som dessutom har näsa för var målet finns. Med De Marcos och Ibai på planen blev Athletics spel mycket rakare och de gånger chanser skapades var det efter spel i djupled. Långa löpningar in bakom Real Beits backlinje. 

Det var just en sådan löpning som Mikel Rico gjorde i mitten av den första halvleken. Iraola smekte fram en lyra som Rico, oerhört vacker, plockade ner med sin högerfot för att sedan, fri med målvakten, avsluta med vänstern. 1-0 i paus och lite arbetsro.

Den första halvleken präglades annars mycket av den väldigt osäkra domaren. Avslutningen blev kaotisk och Aduriz, vem annars, tjatade fram ett gult kort. Det var faktiskt märkligt att domaren inte visade fler gula kort under matchen då han tyvärr var en av de svagare domarna jag sett på länge.

Den andra halvleken blev något av en transportsträcka mot Athletics andra mål. Ahtletic skapade inte mycket men till slut kom ändå utdelningen och återigen var det Mikel Rico som vaccinerade. Denna gång fiskade Rico upp en svag rensning efter ett inlägg och sköt behärskat, via ett Betisben, 2-0 med ca 20 minuter kvar av matchen. Rätt plats och rätt beslut av Rico, igen. Han har en magisk förmåga att vara på rätt plats väldigt ofta. Vi kommer att sakna honom på måndag då han är avstängd.

Real Betis tilläts sticka upp lite efter 2-0 målet och de lyfte ett par lyror in i straffområdet som med lite otur hade kunnat resultera i målchans eller straff. Nu blev det inte så och Athletic stod som väldigt värdiga vinnare efter 180 minuters spel. 

I nästa omgång väntar en mycket svårare uppgift. Atlético från Madrid. 

Nu hoppas vi att spelarna får en lugn uppladdning inför måndagens match mot Valladolid. Åter igen en match som bara skall vinnas och än så länge håller den förslustfria sviten på Nya San Mamés!