1.0 Förord
 
September har varit en händelserik månad, minst sagt. Själv spenderade jag några veckor i Barcelona och förlängde därmed sommaren. Temperaturen var närmare 30 sträcket i luften och 25 i vattnet. Trots att jag prickade landslags uppehållet hann jag med ett par besök på Camp Nou och såg bland annat matchen och vinsten mot Athletic Bilbao där Neymar gjorde ett super inhopp. 
 
Det är den bästa starten någonsin med 6 spelade ligamatcher, 17 mål fram och ännu inget insläppt i ligan. Inte riktigt lika bra har det gått i Champions League. Knapp vinst i första matchen och sedan förlust mot ett starkt Paris. När försvaret testades som mest spelade man som sämst. Det lämnar trots allt en bitter eftermak till en annars fantastisk Barcelona prestation i september. Mer om detta och mycket annat i min artikel. 
 
Välkommen till månadens Business in Barcelona. 
 
 
1.1 Respons  
 
Först och främst. Tack för alla kommentarer, mail, meddelanden och övrig feedback på min senaste artikel i den här serien. Jag insåg att jag var tvungen att lägga till en respons och feedback punkt för att avhandla alla anrop. Det gläder mig. 
 
Jag kan helt klart erkänna att det fanns en del fakta fel i den senaste artikeln. De korrigerades dock inom någon timme tack vare den feedback som kom. Jag uppskattar alltid all feedback så länge den är konstruktiv. Jag skulle kunna skylla mina stavfel på jetlag men en inte helt perfekt planering får i stället bli min ursäkt. Hoppas ni hade överseende med det.
 
En annan åsikt har varit att jag inte är helt neutral i mina kommentarer och texter här på Barcelona redaktionen. Det är givetvis meningen. Svenska fans är en sida av fans - för fans.

Min kärlek för Barcelona går tillbaka mer än halva min livstid och tanken är inte att jag ska vara neutral utan skriva utifrån det perspektivet jag ser det i från. Inte som en expert, journalist eller allmän tyckare utan som ett troget fan. Om jag sedan bedöms vara allt för hård, mjuk eller galen i min kritik är det bara att höra av sig. Jag lovar att svara på all konstruktiv feedback som kommer till mig.  

 
2.0 Status - September 
 
2.1 Affärssidan 

Styrelsen
Den 22 september så träffades styrelsen för se över saker som ligger i pipeline, framförallt gavs mycket utrymme till budgeten.

Här kommer en sammanfattning av vad som beslutades.
 • Styrelsen har kommit överens om budget för 2014/15. I budgeten framkommer det bland annat att driftkostnader uppgår till 509 miljoner euro och ett förväntat slutresultat, alltså efter skatt och finansiella kostnader, på 18 miljoner euro. Budgeten ska godkännas av medlemmarnas ombud innan den träder i kraft.
 • Styrelsen gav också klartecken för olika affärs erbjudanden, bland annat ett med Head & Shoulders Indien och Filippinerna, och som utvidgar tidigare avtal för fem länder i Asien, samt att utveckla ett videospel i Japan med CWS Brains.
 • Ett annat beslut gällde marknadsföring av digitala reklamskyltar i Camp Nou tillsammans med Mediapro för säsongerna 2014/15 och 2015/16.
 • På mötet enades man också om att inrätta två FCB Escola akademier i Istanbul och Sao Paulo, tidigare i samarbete med klubbsponsor Avea.
 • Om man vill läsa mer om styrelsens beslut och program så finns den informationen på Barcelonas hemsida, fcbarcelona.com.

Övrigt
Annat fokus innanför klubbens väggar verkar handla om mycket osäker mark. Då Katalonien återigen går i framkant för självständighet ifrån Spanien så passar bland annat Barcelonas president Bartomeu att prata sig varm med franska inflytelserika klubb presidenter och klubb ledare. Att det skulle gå så långt som att Barcelona någon gång i framtiden skulle tillhöra franska ligan får ändå anses som föga troligt. Dels har franska fotbollsförbundet redan dementerat detta för något år sedan då frågan ställdes kring möjligheten och dels så vill nog Barcelona egentligen vara kvar i den spanska ligan.

 
2.2 Sportsidan i siffror (Endast september)
Antal spelade matcher (Liga, Cup, Europaspel): 
Vunna/ Oavgjorda / Förlorade: 5/ 1/ 1
Antal mål: 16 st
Insläppta mål: 3 st
Bästa målskytt: Neymar, 7 st
Bästa framspelare: Messi, 6 st
 
 
3.0 Månadens reflektioner i korthet 
 1. Lionel Messi målade som bekant sitt 400 mål i a-laget den här månaden. Något som inte nämnts lika mycket är att han under samma månad har passerat 100 assist, allt på endast 283 matcher.
 2. Vi fortsätter på samma ämne. Av de 17 mål i ligan som gjorts har Messi assisterat eller målat 11 av dessa. Bra månad, ändå har han en nivå till. Läskigt bra. 
 3. Den bittra smaken från förlusten mot PSG sitter fortfarande kvar. Så här kommenterar Barcelona tränaren det: “Jag kommer titta på mina egna misstag innan jag ser till några av mina spelares misstag” – bra ledarskap, minst sagt.
 4. I ligan ligger Barcelona etta, Valencia tvåa, Atletico trea, Sevilla fyra och Real Madrid femma. Mellan nummer 1-5:e plats skiljer 4 poäng. Någon som fortfarande kallar det en tvålagsliga?
 5. De spanska proffsklubbarna har börjat betala tillbaka sina skatteskulder. Sedan premiärministern Mariano Rajoy under 2011 krävde in skatteskulderna har dessa minskat från 700 miljoner euro till 500 miljoner euro. 2020 ska skatteskulderna vara helt betalda.
 6. Sergi Roberto förlänger till 2019. Kul, hoppas han gillar bänken.
 7. EA Sports lanserade ett av världens populäraste sportspel, FIFA15, nu i september. Återigen finns Messi och Barcelonas färger på huvudomslaget. Värdet i Barcelonas varumärke och profiler går inte att ta miste på. 
 8. Frågan vi alla ställer oss. Vem är egentligen längst, Gerard Piqué eller Jérémy Mathieu? Svaret är Piqué som är 1,92 lång, alltså 2 cm längre än Mathieu. Hurvidare läkarna har exkluderat eventuella hårskillnader och frisyrer framkommer inte.
 9. Bill Gates, en av världens rikaste människor är ett troget Barcelona fan. För ett par veckor sedan gjordes ett reportage om hur Barcelona foundation sammarbetar med olika stora partners för att göra jorden till en bättre plats. Unicef är den mest kända men en annan stor partner är Bill & Melinda Gates foundation. Microsoft grundaren gillar framförallt att Barcelona vill vara mer än en fotbollsklubb, något han själv strävar efter, att vara “mer än en datorkille”

4.0 Bokslut September 

4.1 Min reflektion

Månadens anfallare: Neymar
Sju mål på sex matcher. Han är halvvägs till förra säsongens målskörd och denna säsong har knappt börjat. Världens bäste talang har sannerligen börjat visa sin potential. Han kan delvis tacka sin argentinska kollega för det som har assisterat honom med drygt hälften.
 
Månadens mittfältare: Ivan Rakitic
Den svåraste bedömningen. Mittfältet har inte varit den bästa delen i Barcelonas matcher denna månad. Mycket slarv och inte helt samspelta jämfört med storhetstiden. Men jag måste ändå berömma nykomligen som har bänkat Xavi och stått för både mål och assist. Rakitic kan både bryta igenom, passa och skjuta. Påminner lite om Thiago Alcantara, en spelare som många fans har saknat. Det ska bli intressant och se om han axlar förväntningarna som finns på världens bästa mittfält.
 
Månadens försvarare: Claudio Bravo
0 insläppta mål. Visserligen inte lika många skott som andra målvakter men ändå ett stabilt intryck på en position som tar tid att växa in i. Bravo, Bravo!
 
Bedömning av laget: 
En tydlig ledning i ligan och allt har sett bra ut, nästan perfekt resultat mässigt. Dippen i Champions League går dock inte att förneka och även Barcelona måste kunna försvara sig på fasta situationer och snabba omställningar. Men med tanke på att Barca brukar växa in i säsongen allt starkare så är September månad klart godkänd.
 
Lagets betyg: 4 / 5
 
4.2  Sammanfattning
Affärsmässigt rullar det på i vanlig ordning. Något förvånande hur lite fokus det är på arenans ombyggnation. Den 18 oktober hålls “Ordinary General Assembly” för året. Man kan jämföra det med ett klassiskt årsmöte i svensk förenings tradition där församlingen får besluta och godkänna det som styrelsen lagt fram.
 
Här är Agendan för dagen:
1. Presidentens redogörelse av året.
2. Likvidation av räkenskapsåret som motsvarar 2013/2014 säsongen.
3. Budget för verksamhetsåret som motsvarar 2014/2015 sport säsongen.
4. Ratificering, om så krävs, av den medlem av styrelsen utsetts i enlighet med artikel 35.1 i stadgarna.
5. Ratificering, om så krävs, av ledamöterna ombudsman utses i enlighet med artikel 57.2 i stadgarna.
6. Förslag från medlemmar i enlighet med artikel 20.11 i stadgarna.
7. Medlemmarnas ombudsman gör sin rapport.
8. “Open floor”, mingel där man kan diskutera frågor.
 
Sportsligt ser det bra ut, men det bör också bli bättre. Att förlora som man gjorde mot PSG var under förväntan och det krävs mer om man ska nå hela vägen. Det man måste ta med sig från september månad är resultaten i ligan, anfallsspelet och sedan bygga vidare på rytmnen i passningspelet, radikalt minska felmarginaler och öva på fasta situationer. Men säsongen har också bara börjat.
 
I oktober hittar vi framför allt två godbitar. Dels har vi Luis Suárez riktiga debut i Barcelona tröjan och sen har vi såklart El Clásico i Madrid den 25 oktober.
 
Säsongen har som sagt bara börjat, det bästa ligger fortfarande framför oss.
 
Visca! 
 

Primära källor: 
1. www.fcbarcelona.com
2. www.sport-english.com 
3. www.insidespanishfootball.com
4. www.goal.com
5. www.fotbollskanalen.se