/spanien/bilbao/forum/42.aspx/spanien/bilbao/forum/42.aspx SvenskaFans.com - Sveriges bästa sportsajt
Annons:
La Liga - Athletic
  • Artiklar
  • Forum
  • Truppen
  • Matcher


DU MÅSTE VARA INLOGGAD FÖR ATT KUNNA SKRIVA PÅ FORUMET. KLICKA HÄR FÖR ATT LOGGA IN!
Athletic Nervión
2014-11-24 23:54
Att tillägga: Casillas hade kanske kunnat spela för Athletic för 50 år sedan, då filosofin mer handlade om ursprung snarare än fotbollsuppfostran... Men jag är tveksam på det även här. Är dock övertygad om att han inte hade kunnat spela för Athletic i dagsläget.
Athletic Nervión
2014-11-24 23:50
Värvningsfilosofin har varierat en del under klubbens historia. Under vissa perioder har det endast varit tillåtet att värva spelare från vissa av de baskiska provinserna t ex. I dagsläget är hela regionen OK, men det handlar om att spelaren ska vara "fotbollsuppfostrad" i baskien. Det här med baskiskt blod var ju accepterat förr medans det idag skulle vara högst tvivelaktigt, vilket är anledningen till att man nu går efter vart spelaren är fotbollsuppfostrad. Vad gäller FM-exemplet med att värva U17-spelare så är det nog inte riktigt så det fungerar i verkligheten. Det hade nog varit okej om spelaren flyttat till baskien av andra skäl än fotbollsmässiga, men jag har svårt att se att exemplet med Malaga-talangen skulle accepteras. Filosofin är inget som är skrivet i sten utan det är snarare skrivet i sand, om man nu kan säga så. Det finns således ingen lagbok kring detta utan vardera fall tas för sig. Alltså: Casillas hade inte kunnat spela i Athletic. Griezmann är den mest intressanta gråzonen då han i ung ålder gick till Erreala. I alla diskussioner jag sett kring detta har dock kontentan blivit att den värvningen troligtvis inte skulle accepteras, just eftersom att han kom till baskien av fotbollsmässiga skäl. Detta är så som jag förstått det.
Athletic Tzara
2014-11-24 23:31
Jag vet inte om Laporte är blodbask. Däremot vet jag att han är född och uppvuxen i Agen som inte tillhör franska Baskien. Ett annat exempel är Eric Saborit. Mamman har baskiskt påbrå men han föddes och växte upp i Barcelona innan han kom till Athletic.

Det var helt nytt för mig att Casillas har baskiska föräldrar, men svaret är ju i sådana fall givet. I teorin.

Navarra tror jag åtminstone Athletics ledning räknar till Baskien. Officiellt tillhör det väl till och med Storbaskien, även om det är en autonom region.
Spanien bamberger
2014-11-24 20:19
Vad gäller att ha växt upp i Baskien utan baskiskt blod så räcker det ju med att som i Llorentes fall vara född i Pamplona och ha växt upp i La Rioja. Så är han född i Baskien/Navarra så spelar det ju ingen roll då är han ju tillgänglig oavsett vad alla hardliners skulle säga.

Men med andra ord tolkar jag det som att Casillas skulle kunna vara en möjlig Athleticspelare i teorin? Finns det konkreta exempel på spelare födda utanför Baskien/Navarra som spelat för Athletic utan att ha växt upp i Baskien (och därmed bara räknats som basker genom sitt påbrå)?
Athletic Tzara
2014-11-24 18:21
Hej bamberger!

Jag skulle säga så här:
Om det är en 16-åring talang från Malaga som
a) inte har några som helst kopplingar till Baskien vad gäller familjeblod eller historia så kan man inte värva honom.
b) växt upp i Andalusien men har en förälder - eller till och med en mormor eller farfar - med baskiskt påbrå skulle han absolut vara aktuell.
c) växt upp i Baskien utan baskiskt blod, men flyttat till Malaga som (till exempel) 14-åring, skulle förmodligen vara varmt välkommen.
Det här fallet kräver dock en asterisk stjärna. Var han bara 7 när han flyttade, och inte 14? Då är det mer tveksamt. Man får ta ställning.

För enkelhetens skull kan man jämföra Athletics policy med ett landslags. Etnicitet spelar alltså roll, men identitet är minst lika viktigt. Eftersom det inte finns några baskiska pass, kan det ju vara svårt att få in sånt här i ett ganska fyrkantigt format som ett spel. Det skulle krävas enorm research och en massa resurser för att programmera in finesser som "en mormor från Baskien" eller "växte upp i Baskien men flyttade därifrån som 14-åring". Då har man gjort sådär för enkelheten, tror jag.

Någon annan får gärna fylla i eller rätta om det är något jag missat.
Spanien bamberger
2014-11-24 15:33
En fråga: På gamla FM-spel så får man som Athleticmanager värva spanjorer från andra regioner utan baskisk koppling om de är under 17 år. Det är väl svårligen tillåtet på riktigt om pengar ska byta händer? Har läst att det accepteras att flytta dit som tonåring, men att till exempel köpa en 16-åring från Málaga för att spela fotboll med motiveringen att han är ett barn och kan få sin utbildning i akademin och därmed bli "bask" skulle den hålla? Eller varför tror ni spelet tillåter det? Dessutom: skulle Iker Casillas med sina baskiska föräldrar (i teorin) få spela för Athletic trots att han är född i Madrid? Amorebieta är ju visserligen född i Venezuela men uppväxt i Baskien med mera så Casillas känns som ett annat fall.
Athletic JayQue
2014-11-21 23:25
Gött för Viggen att sätta en jävel också!
Postat via SvenskaFans-appen
Athletic JayQue
2014-11-21 23:24
Muniain höll ju till och med på att komma in i straffområdet en gång där. Sjukt! Det ser bättre ut men det finns fortfarande en del att önska på offensivt mittfält. Aupa ändå!
Postat via SvenskaFans-appen
Athletic PedroYeste
2014-11-21 22:31
3-1 och det börjar likna något nu! Synd med den spräckta nollan men Espanyol förtjänade ett mål. Bra överlag men Aduriz, Iturraspe och Viguera höjde sig lite över de andra. Mittbacksparet ser stabilt ut och nu rullar målen in! 9 e plats nu!
Postat via SvenskaFans-appen
Athletic Notrica
2014-11-21 22:29
Härligt med en övertygande seger! Bäst i år?
Postat via SvenskaFans-appen
Athletic PedroYeste
2014-11-21 22:17
Oj oj oj det visste jag inte att han hade i sig!
Postat via SvenskaFans-appen
Athletic whimscal
2014-11-21 22:16
FANTASTISK skudd av Iturraspe!
Athletic PedroYeste
2014-11-21 21:38
Helt ok första halvek! Härlig utdelning på chanserna! Nick mål av Aduriz på hörna och fin framspelning till Viguera som läckert vrickar in 2-0! Det här tar vi nu! Uppåt!
Postat via SvenskaFans-appen
Athletic whimscal
2014-11-21 15:04
Iraola, Aketxe og Gullermo er ute med skade, virker det som. Aurtenetxe kommer inn sammen med en forhåpentligvis "målkåt" Aduriz! Moran, Toquero og Kike Sola er vraket.

Troppen:
Iraizoz, Aurtenetxe, Laporte, San José, Beñat, Iturraspe, De Marcos, Ibai, Bustinza, Iago Herrerín, Susaeta, X.Etxeita, Mikel Rico, Gurpegui, Muniain, Aduriz, Viguera, Balenziaga, Unai López.

Håper virkelig vi får revansj over Espanyol i kveld! Det var vel de som ga oss vårt første tap på nye San Mames forrige sesong?

Athletic Notrica
2014-11-21 13:36
Vilka källor har ni på att Aduriz är tillbaka? Jag läste att han var mycket tveksam till spel imorse?
Postat via SvenskaFans-appen
Athletic JayQue
2014-11-21 13:18
Vi brukar ha det svårt med Espanyol. Iaf de senaste tre säsongerna. Två förluster och en oavgjord hemma i Bilbao. Dags för ett trendbrott?
Postat via SvenskaFans-appen
Athletic whimscal
2014-11-21 09:52
Godt med Aduriz tilbake igjen! :D
Athletic JayQue
2014-11-21 08:24
Brittisk press alltså! Alla är ju ute efter Laporte om man får tro den.

Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester U säkert fler. Alla hoppas att de kan få honom för mindre än utköpsklausul. Förvånansvärt vad lite man har lärt sig om klubben i Bilbao. Finns ingen chans i helvete att klubben släpper honom för något under 42 milj Euro.

Samma presskår meddelar att Herrera kan vara på väg bort redan i januari. Shopping spree i Manchester or what?

Jag tar allt detta med en stor nypa salt. Tror ingen kommer att punga ut 42 mille i januari men vi får se.

Läste nåt att Varane ville RM ha 19 mille för så det låter ju som ett bättre köp?
Athletic oskar
2014-11-12 16:47
Prat om Laporte till Chelsea

Klausul på 42 mEUR
Athletic oskar
2014-11-10 12:46
Skön poäng!

Det är dock inte det Athletic man lärt känna de senaste säsongerna. Som någon skrev, kamp istället för skönspel.

Vi är enormt idéfattiga i offensiven. Slarvar dessutom i sista tredjedelen. Bara vassa på fasta.

Tredje matchen i rad som vi håller nollan i ligan. Väldigt positivt. Etxeita och Laporte känns riktigt riktigt bra tillsammans!

Orkar inte läsa allt negativt om Gorka. Han är ju en av lagets bästa spelare. Skulle vara intressant att se räddningsstatistik för honom i ligan.

Gnäll hellre på den som slår bort alla uppspel.. eller den som inte träffar mål från tre meter.. Vi var sårbara förra säsongen men för de som kommer ihåg det så var vi enormt målfarliga förra året. DÄR är skillnaden denna säsong.

Skillnaden stavas Herrera. De runt honom har försvunnit, eller sänkt sig rejält. Iker, Susa mfl.

MEN med DeMarcos i offensiven tror jag vi växer. Kommer Ni ihåg hans underbara små chipp inlägg på Llorentes panna för några år sedan!? Jag tror vi snart har en bra väg in i motståndarnas mål via DeMarcos..!

Nu är det 11 dagar till nästa match och få spelare som är aktuella för spel i landslag! Bra läge att konsolidera och ladda om!

Vi kommer inte att ta oss upp till CL platser i år men med lite stolpe in kan vi kanske utmana om en EL plats.

Aupa!
Athletic jupero
2014-11-10 07:51
I går var det lite mer av vårt gamla athletic mer hjärta än skönspel
Athletic whimscal
2014-11-10 00:25
Savner "inför-rapporterna" før kamp. Er det noen grunn til at det legges ut lite for tiden? Ikke ment som kritikk, for arbeidet som gjøres på denne siden er fantastisk.
Valencia Bat
2014-11-09 21:58
Helt välförtjänt poäng från er sida. Athletic kämpade som djur hela matchen, mycket imponerande press.
Athletic C.E.I.K
2014-11-09 20:53
Väldigt nöjd med denna poäng, valencia har ju vunnit samtliga av sina matcher på mestalla.
Athletic whimscal
2014-11-09 20:46
Et uventa men godt poeng! :)
Athletic JayQue
2014-11-09 20:28
Två harmlösa lag än så länge :(
Athletic JayQue
2014-11-09 20:27
Kike Sola! Heja!
Athletic C.E.I.K
2014-11-09 19:49
Har varit tätt bakåt men tunt framåt för båda lagen hittills
Athletic Nervión
2014-11-09 19:46
Missade första 30, hur har det sett ut? Tyckte det såg helt ok ut sista 15 iallafall.
Athletic Adde E
2014-11-09 18:47
Iraizoz, Laporte, Iturraspe, De Marcos, Iraola, X.Etxeita, Mikel Rico, Viguera, Guillermo, Balenziaga och Unai López är startelvan.

Ska bli intressant och se om han ställer upp med ett tvåmanna anfall, med tanke på att både Guillermo och Viguera får starta. Kul att Unai får chansen från start, förhoppningsvis kan han bidra med en välbehövlig entusiasm. Tycker även att det är positivt med Etxeita från start i stället för världen långsammaste människa, Gurpegi. Enda negativa med uppställningen är målvaktsvalet, men nu måste väl Iraizoz har gjort nog med tabbar för resten av säsongen, eller planerar han att förlora ännu en match åt oss?

Annons: