Söndag 1 juli

Tränaren Marcelo Bielsa anländer sent på kvällen till Bilbao efter att ha spenderat sin semester med fru och familj hemma i Argentina. ”Semester” är dock ett vitt begrepp när det kombineras med ”Bielsa”. Han har dagligen varit i kontakt med byggföretaget som sköter den välbehövliga ombyggnationen av träningsanläggningen i Lezama. Samma ombyggnation som Bielsa villkorade sin kontraktsförlängning med så sent som i juni.

Måndag 2 Juli

Bielsa besöker träningsanläggningen Lezama för första gången på en dryg månad. Senare kommer det att framkomma att den extremt detaljfokuserade Bielsa förfäras över situationen på bygget. Dels är ombyggnationerna försenade, dels menar Bielsa att byggföretaget ljugit för honom när han fått muntliga statusuppdateringar över telefonen under semestern och dels att arbetet är dåligt utfört.

Exakt vad som händer är oklart, men tränaren hamnar i bråk med platschefen på bygget. Bielsa själv erkänner några dagar senare på den numera ökända presskonferensen att ”han betedde sig som en vilde” och att platschefen hade goda grunder att polisanmäla honom för det inträffade. Så blir det dock inte (ännu, i alla fall).

Måndag 2 juli – Onsdag 4 juli

Byggföretaget vägrar fortsätta arbetet på Lezama under resten måndagen efter Bielsas konfrontation och tar förmodligen kontakt med klubbens styrelse för att klaga över Bielsas attack. Byggföretaget, ett av de allra största regionala sådana, har en del kontakter med klubben sedan tidigare. Bland annat är man involverade i bygget av Athletics nya arena San Mamés Barria och har haft starka band till förre klubbpresidenten García Macua. Utåt sett håller dock företaget en låg profil under denna kris. Hittills har byggföretaget inte sagt ett pip om någonting till media. Att hamna i öppet bråk med den populäre Athletictränaren är förmodligen så nära en PR-katastrof som det är möjligt att komma i Baskien.

Under dessa dagar kan man också anta att Marcelo Bielsa har tät kontakt med president Josu Urrutia och de andra i styrelsen för att klaga på hur ombyggnationen sköts. Exakt hur diskussionerna gått går det ju inte för utomstående att veta, men torsdagen den 5 juli står det klart att Marcelo Bielsa inte är nöjd med hur Athletics styrelse förhåller sig till hans synpunkter.

Torsdag 5 juli

Mitt på dagen håller Bielsa en timslång presskonferens. Under presskonferensen går han till mycket hård attack mot byggföretaget. Bland annat menar Bielsa att han som tränare är ansvarig för att hans lag ska ha goda förutsättningar för sin försäsongsträning och att den nuvarande situationen på Lezama inte är värdig ett lag av Athletics kvalité.

Fredag 6 juli

Athletics styrelse publiceras ett pressmeddelande i tre punkter på klubbens hemsida. I detta pressmeddelande slår man fast att Bielsa ”personliga och subjektiva ståndpunkter inte delas av klubben” och att man är nöjda med hur ombyggnationerna sköts. Man slår dessutom fast att det inte är tränarens uppgift att ansvara för uppföljning av ombyggnationer. Pressmeddelandet är skarpt och precis som Bielsa hängt ut byggföretaget blir han nu själv behandlad av sin egen arbetsgivare.

Kort efter detta publicerar Marca nyheten att Bielsa kommer att avgå. Det blev ju aldrig så, men Marca var nog egentligen inte ute på så djupt vatten med sina spekulationer. Enligt flera andra medier hade Bielsa själv under dagen meddelat sin tränarstab att han bestämt sig för att avgå. Urrutias gamle polare Ernesto Valverde, arbetslös tränare med goda meriter, utpekas som trolig efterträdare.

Det som istället händer är att Bielsa och Urrutia under kvällen träffas under ett flera timmar långt möte. Media hårdbevakar mötet, men ingen part lämnar någon kommentar på väg från mötet.

Lördag 7 juli

Under dagen rapporterar medierna att representanter för klubben lämnat ett kort besked att Bielsa fortsätter som tränare för klubben. Inga andra officiella uttalanden görs.
Spelarna beläggs med munkavle under resten av veckan. Iker Muniain har kanske inte nåtts av det direktivet då han befinner sig i Madrid med det U20-lag som ligger i träning inför OS i London och uttalar sig för pressen att han ”hoppas att situationen ordnar upp sig”.

Medierna dissekerar under dagen det inträffade. En krönikör på tidningen Deia menar att styrelsen skött det hela mycket klantigt och att detta varit Urrutias första riktigt stora motgång sedan han valdes till president för ett år sedan. Enligt krönikören var det svagt av styrelsen att kritisera Bielsa för att han hade synpunkter på ombyggnationen när man för en månad i samband med kontraktsförläningen sedan gick med på att han skulle få ha just inflytande över detta. Medierna rapporterar också att allmänheten i Bilbao tycks ha tagit Bielsa sida i sak.

Enligt El Mundo Deportivo så har Bielsa och Urrutia kommit överens om en vapenvila. Bielsa kommer att meddela om han vill fortsätta som tränare för klubben om två veckor, enligt tidningen. Detta låter således som någon typ av prövotid där endast den ena parten har vetorätt, men det är oklart hur mycket sanning som ligger i den här nyhetsrapporteringen.

Måndag 9 juli

Efter första träningsveckan (som uteslutande bestått av löpning och styrketräning under fystränare Boninis ledning) närvarar Bielsa för första gången vid lagets träning. Han håller ett kort anförande för truppen och växlar några ord med nyförvärvet Aduriz, men håller i övrigt en tillbakalutad profil.

Sent på kvällen skapar Bielsa ett konto på Facebook där han lämnar ett skriftligt uttalande. Han erkänner också att klubben har rätt att rikta kritik mot honom och att styrelsen är de som ansvarar för klubbens träningsanläggning. Men han skriver också att han inte kan acceptera att klubbledningen förnekar de brister i ombyggnationen som han påtalat. Bielsa frågar sig hur styrelsen kan hävda att ombyggnationen går enligt planering när A-laget inte har tillgång till en adekvat träningsanläggning nu när försäsongsträningen drar igång.

I detta har han onekligen en poäng. Antingen har styrelsen tagit fram en riktigt dålig tidsplan som på ett allvarligt sätt försämrar lagets förberedelser eller så drar man sig av någon anledning för att rikta kritik mot byggföretaget.

Bielsa konstaterar vidare i uttalandet att han fortsätter som tränare för klubben i enlighet med sitt löfte, men att relationen mellan honom och styrelsen i och med det inträffade har förändrats. Hittills har styrelsen inte kommit med någon officiell respons.

Vad händer nu?

Det verkar alltså som om Bielsa-krisen blåst över. Å ena sidan har både Bielsa och klubben meddelat att han fortsätter som tränare, men å andra sidan är det möjligt att det finns en betänketid för Bielsa i ytterligare en vecka. Om Bielsa lämnar bara två veckor innan Athletic går in i Europaspel skulle det såklart vara en katastrofal situation, även om Valverde snabbt och enkelt kan plockas in. Dessutom finns ju rutinerade Ziganda i B-laget och han har ju lyckats bra som tränare i Primeran förut.

Klart är i alla fall att relationen mellan tränare och klubbledning allvarligt har skadats. Om inte detta repareras under året är det inte mycket som talar för att Bielsa väljer att förlänga sitt kontrakt fler säsonger. Det är i och för sig inte säkert att ledningen erbjuder ett heller, men någonstans finns känslan att styrelsen faktiskt vill ha kvar demontränaren i klubben. Utifrån olika medieuppgifter verkar det som om Bielsa ville avgå, men av president Urrutia övertygades att stanna kvar.

Lagets förberedelser då? Ja, förutom bristfälliga träningsförhållanden i Lezama påverkas ju naturligtvis truppen i någon grad av att en sån här dokusåpa spelas upp framför dem. Hur mycket? Det lär visa sig…