Dags äntligen för ligapremiär och efter Athletics starka bortamatch i Neapel i tisdags så kändes det verkligen som något att se fram emot. Tyvärr blev resultatet det rakt motsatta.
 
Athletic som ställde upp med samma lag som mot Napoli förutom att De Marcos fått ge plats för Iraola på högerbacken, började matchen i förarsätet och hade kontroll. Även om hemmalaget åt sig in i matchen så var känslan hela tiden att kontrollen låg hos de rödvita.
 
Samtidigt var känslanroll av kont lite felaktig. Malaga spelade som ett lag som är lite sämre ska göra. Glada för oavgjort, defensivt inriktade, småfult och alltid redo att sticka upp och straffa gästerna. Detta i kombination med att Beñat i sin spelfördelarroll spred bollar hej vilt. Försvarsjobbet gjorde han bra men det blev liksom ingen spets med tre defensiva fältare.
 
I hemmalaget utgjorde hela tiden den 19-årige portugisen Horta ett ständigt hot. Dessutom såg Roque Santa Cruz bättre ut än på länge och lånet Luis Alberto gör bra ifrån sig.
 
Det är också Luis Alberto som ska göra matchens enda mål när han sätter sin egen straffretur till 1-0. Straffen har föregåtts av att Roque Santa Cruz springer ifrån både Iraola och Gurpegi. Santa Cruz är ju inget fartmonster direkt men Iraola känns bara gammal och trött i den här matchen och det smärtar att se. När sen Gorka gör en helt idiotisk utrusning så är det ingen tvekan om att det är straff, snarare att det gula kortet ska vara rött. Röda kort får vi däremot se i andra halvlek.
 
En enda ynka klar målchans för Athletic i första. Muniain gör ett strålande instick, Aduriz får inte riktigt ordning på bollen.
 
Till andra byts Ibai in istället för Beñat, Ibai tar Ikers plats och Iker flyttar in i mitten och står för dirigentpinnen. Det blir lite fart på laget. Fler bra passningar, med Ibai får man in en bra frisparksfot i klassisk sann Athleticanda. Men på något vis saknas bensinen. Man orkar inte riktigt hela vägen fram, Malaga gör det bra och står rätt och när man väl kommer fram så är Mikel Ricos nick 3 decimeter från stolpen och Susaetas volley sådär Susaetafel som den kan vara när den inte är helt galet snyggt Susaeta rätt och inbytte Guillermos nick är mitt på målvakten. Till slut sitter man nästan och väntar på 2-0 på kontring till hemmalaget.
 
Då, i den 87:e matchminuten kliver Duda och Mateu Lahoz(dagens domare) in i matchen. Duda får spelet på Muniain i en frisparkssituation och knuffar ner honom och får rött. Sen är cirkusen igång. I den 90:e åker Antunes ut för en kapning. Hemmalaget spelar med 9 man och Athletic trycker på.
 
På en frispark ser Gorka ut att få sin revansch, han går upp och nickar klockrent in 1-1, tror alla, men nu har Lahoz bestämt sig att han gett tillräckligt till gästerna. Målet döms bort. I den sista matchminuten blir också Aduriz solklart neddragen när han är fri i straffområdet men inte heller det ger något.
 
Sammanfattningsvis kan väl säga att bästa laget förlorade, att Lahoz gjorde Iraizozutrusningar, inte bara en gång utan hela sista fem minuterna. Att Muniain var bästa kreativa spelare, att laget som vanligt lyfter med Ibai på planen, att Beñat försöker för mycket, att en av mina favoriter över åren och en spelare med Athletichjärtat på rätt ställe(Iraola) nog sjunger på sista versen, De Marcos saknades idag. Att jag är besviken att inte vesslan hade fler offensiva alternativ på bänken.
 
Men framförallt en bedrövlig och oroande start på ligasäsongen.