Under tisdagmorgonen publicerade både Sport och Mundo Deportivo långa intervjuer med Barcelonas president Josep Maria Bartomeu. Presidenten fick möjlighet att förklara och försvara sig själv och ledningens agerande samt ge sin syn på misstroendeförklaringen och situationen som klubben befinner sig i.

Här är Sports intervju med Bartomeu, fritt översatt till svenska. Intervjun i Sport berörde framför allt tre saker: Messis kontraktssituation, Neymars flytt till PSG och misstroendeförklaringen. Bartomeu pratade också om transfermarknaden, Barças trupp, sitt eget presidentskap och vad som skulle krävas för att han skulle avgå frivilligt.

Sports frågor till Bartomeu är fetade.


Vad händer med förlängningen av Messis kontrakt?

– Allt är överenskommet och underskrivet. Det rör sig om tre olika kontrakt. Ett är tecknat med Messi Foundation och underskrivet av stiftelsens president och av Messis bror. Det andra är ett kontrakt som handlar om Messis bildrättigheter, vilket hans pappa har skrivit under. Det tredje är själva anställningsavtalet, som hans pappa har skrivit under, vilket han har makt och rätt att göra.

Vad är det som saknas då?

– Att Leo kommer hit så att vi kan ta det officiella fotot av signaturen och formaliteten av hans underskrift på kontraktet. Men kontraktet är påskrivet. Det är giltigt från juni, från 30 juni, samma dag som han gifte sig lustigt nog. Det har redan blivit granskat eftersom det faller in under förra säsongens budget. Hans förnyelse av kontraktet ingår i förra säsongens bokslut. Det är inga problem. Messis signatur är bara en formalitet. Vi känner oss lugna och avslappnade.

Varför har han inte skrivit på än?

– Det har varit problem med att få våra scheman att gå ihop. Nu kommer han tillbaka till Barcelona 6 eller 7 september och vi har match 9 september. Det är många matcher nu. Vi kommer hitta rätt tillfälle för när han kan skriva på.

Du menar alltså att det inte har funnits tid sedan i slutet av juni?

– Två månader har gått. Han gifte sig 30 juni och när han kom tillbaka åkte han till Japan, sen var det USA-turnén. Sen kom han tillbaka… ahhh… vad hände då? Det var spanska supercupen, sen startade ligaspelet, resan till Monaco. Vi kommer hitta ett tillfälle när han kan skriva på.

Inom en månad?

– Jag hoppas det…

Folk är oroliga…

– Jaha, men det borde de inte vara. Det har varit mycket kring det här, men alla kan vara lugna.

Folk är kanske oroliga för att Messi verkar vara ledsen när han spelar…

– Det är ingenting som jag har sett. Han är fokuserad, ja. Väldigt. Jag träffade honom härom dagen när vi åkte på UEFA:s tillställning. Han var avslappnad. Glad. Vi pratar regelbundet med spelarna. Alla är glada. Jordi Alba sa det i dag, folk är alarmerade i onödan och vi borde vara lugna. Jag skulle säga att det råder pessimism. Det är okej. Vi har ett bra lag och vi har som mål att vinna alla turneringar, precis som alltid.

Hur går det med Iniestas kontrakt?

– Vi håller på med det. Han har fortfarande ett kontrakt med oss. Andrés borde pensionera sig i Barcelona.

Känner du dig lurad av Neymar?

– Situationen med Neymar distraherade oss för mycket. Jag skulle ha föredragit om han och hans team hade sagt till oss ”vi kommer lämna”. Då hade vi kunnat leta efter en ersättare på en normal transfermarknad. Sättet som Neymarsituationen sköttes på var inte bra.

Uppträdde Neymar dåligt?

– Ser man bakåt i tiden är Barça en klubb som letar efter utvägar när det gäller spelare som vill lämna. Cesc, Pedro, Alexis… Vi hindrar inte spelare att lämna. Detsamma gäller Neymar. Men vi skulle ha föredragit att kunna köpa Dembélé för ett rimligare pris.

Men hade du föredragit om Neymar stannade?

– Det är bättre att ha de talangfulla spelarna i klubben. Men man kan inte vara alltför pessimistisk. Neymars flytt gör det möjligt att splittra trion och fokusera mer på kollektivet. Vi kommer från Luis Enriques projekt och nu är det Valverdes. Vi har fullt förtroende för honom. Han är en spelare som tror på Barçamodellen och på spelarna i La Masia.

Varför ser du Neymars flytt som en möjlighet?

– För att få ett avslut på den starka trion. Den har varit riktigt bra, men den har också lett till konsekvenser för laget. Det här är en möjlighet att återgå till ett mer kollektivt inriktat spelsätt med fokus på mittfältet, som traditionellt sett är Barças styrka.

Menar du att Neymar var problemet?

– Nej, men hans flytt tillåter oss att stärka vår spelmodell och inte förlita oss på topptrion hela tiden. Dessutom har vi pengar. Vi har tjänat 105 miljoner euro och vi har mer att investera i både när det gäller fotboll och tillgångar. Låt oss se vad vi kommer göra nu. Det här är en möjlighet, med en ny tränare och ett nytt projekt. Vi kan inte vara pessimister nu. Låt oss sluta vara pessimistiska!

Oroar pessimismen dig?

–  Internt i klubben finns det ingen pessimism. Folk tror att Neymars flytt gör laget svagare. Det är tvärtom. Vi måste ta tillvara på den här möjligheten och stärka laget.

Hur kunde spelarna vara de första att veta att Neymar tänkte lämna? Enligt Piqué visste spelarna det redan under Messis bröllop?

–  Ryktet startade i början av USA-turnén.

Finns det ingen bra dialog mellan spelarna och klubben?

– Det är en ständig dialog mellan oss.

När var Neymars beslut oåterkalleligt?

– När vi var i Miami var det helt klart. Om jag ska vara självkritisk trodde vi för länge på tvetydigheten och velandet hos Neymar och hans pappa.

När pratade du med Neymar senast?

– På flygplanet när vi var på väg till Miami.

Pratade du med honom i ett försök att få honom att stanna?

– Jag sa ”berätta vad du gör, vi måste organisera oss”.

Vad har du lärt dig från situationen med Neymar?

– Att vi måste öka utköpsklausulerna.

Var det det som gjorde att Dembélés utköpsklausul sattes till 400 miljoner euro?

– Jag ska förklara det. Det råder inflation på marknaden och pengarna kommer inte från fotbollen utan från andra ställen. Vår lösning är att förbättra akademin, öka intäkterna och samarbeta med UEFA, FIFA och ECA så att Financial Fair Play tillämpas ordentligt och att det finns en övre gräns för övergångar.

En gräns för övergångar? Hur då?

– Nånting måste göras. Det får inte gå till som så att pengar tas utanför fotbollen och investeras i fotbollsindustrin.

Syftar på du Qatar?

– Ja, och Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Qatar och Förenade Arabemiraten är två länder som har varsin fotbollsklubb. Om Bayern, United, Madrid eller Arsenal köper en spelare kommer pengarna från fotbollsindustrin. Men de här två klubbarna förvrider marknaden.

Men pengar från liknande ställen prydde tidigare Barças tröja. Då klagade du inte…

– Det var en sponsordeal som ingicks utifrån ett marknadsvärde. För två år sen reducerade till exempel UEFA Qatars sponsorskap till PSG till 200 miljoner euro. Vi måste alla spela med samma kort.

Gör vi det genom att avlägsna utköpsklausuler?

– I Spanien är vi tvungna att ha utköpsklausuler. Det är en nackdel. I andra ligor är det inte obligatoriskt. Det är valfritt. Luis Suárez hade till exempel en utköpsklausul. Men det är inte ett tvång i England. Suárez agent var smart nog att förhandla fram en utköpsklausul och få in det i hans kontrakt. Det gäller Ter Stegen också. Men i andra ligor är utköpsklausuler frivilliga. I La Liga är det obligatoriskt.

Men går det att ta bort dem?

– Nej, det är omöjligt. Det handlar om arbetsvillkor. AFA (spelarnas fackförbund ungefär) kräver det och en spansk domare (juridisk, inte fotbollsdomare) backade upp deras krav. Hela Europa borde ha utköpsklausuler.

Barça ville köpa Dembélé förra året, men han gick till Dortmund. Varför hade han inte en utköpsklausul i sitt kontrakt?

– Det får du fråga hans agent. Det var hans agent som inte la till det i kontraktet. Dembélé ville inte komma förra sommaren på grund av att han inte ville konkurrera med Messi, Neymar och Suárez. Han valde ett lag där han fick speltid.

Är det inte lite motsägelsefullt att klaga på Neymar och PSG och sen, under transferfönstrets sista dag, försöka värva Di María, vilket skulle ha hjälpt PSG när det gäller FFP?

– Det skulle inte ha hjälpt PSG eftersom vårt bud på Di María var lägre än vad han var värd för PSG.

Och det visste du?

– Självklart. Jag visste vad de hade betalat för honom, hur länge hans kontrakt löpte och vad han var värd. Barças bud var lägre än det.

Det känns ologiskt att värva från PSG med tanke på vad som hände med Verratti och Di María och före det Thiago Silva, Marquinhos och David Luiz…

– Vissa klubbar har vissa policys och andra klubbar har andra policys. Om en tränare hos oss ber om en viss spelare gör vi vad vi kan för att värva den spelaren och om det inte går vänder vi oss till en annan spelare.

Så vad har Valverde bett om?

– Han bad oss om att låta Marlon gå på lån. Inte för att Valverde inte tror på honom, för det är precis det han gör. Han vill att Marlon ska få speltid och komma tillbaka till Barcelona. Värvningen av Deulofeu, Ortolá som tredjemålvakt och Aleñás förlängning var sådana saker som Valverde bad om.

Tycker du inte att köpet av Paulinho och utlåningen av Samper går emot Barças modell?

– Samper är en spelare i samma situation som Marlon. Tränaren kände att det var bättre för honom att få speltid i ett annat lag än att inte få spela så mycket här. Det ligger i vårt intresse att han får speltid eftersom vi räknar med honom i framtiden. Samper gjorde en bra försäsong. Men på den position han spelar skulle han inte ha fått mycket speltid i Barcelona och i hans ålder måste han spela. Det är inte den första spelaren vi har lånat ut: Rafinha, Denis Suárez, Deulofeu…

Tycker du att den nuvarande truppen är bättre än förra säsongens trupp?

– Ja, den är bättre nu. Truppen är bättre på högersidan och på mittfältet. Vi kan kontra och med Paulinho på mittfältet får vi mycket styrka. På topp har vi spelare som Deulofeu och Dembélé.

Vad känner du inför misstroendeförklaringen?

– Det är Agustí Beneditos rättighet att väcka en misstroendeförklaring, men jag tycker inte att det finns någon grund för den. Klubben har tre grundläggande ben: ett sportsligt, ett ekonomiskt och ett socialt. Sportsligt har vi precis avslutat ett väldigt framgångsrikt projekt med Luis Enrique och nu har vi stora förväntningar på Valverdes nystartade projekt.

Och den ekonomiska biten?

– Vi är en ledning som är dedikerad till affärer. Vi har en klubb som är ledande när det gäller inkomst och omsättning. Vi investerar i fotboll, men också i klubbens arv med hjälp av projektet Espai Barça. Vi kommer snart sätta igång bygget av Estadi Johan Cruyff. Vi hoppas att få myndigheternas godkännande att börja snart. Vi förhandlar om nya Camp Nous namnrättigheter och vi kommer ha större omsättning än planerat.

Men på den sociala sidan finns det en del kritik mot er?

– Det finns ett visst mått av kritik och missnöje som har uppstått på grund av den miljö klubben befinner sig i. Vi måste fylla folket med tro och de måste tro på Valverdes projekt, med de nya spelarna.

Men kan du se att vissa inte är nöjda?

– Vissa, ja. Det finns lite pessimism, som vi måste få stopp på. Laget är samma som förra säsongen, förvisso utan Neymar, men med Semedo, Paulinho, Deulofeu och Dembélé. Laget är mer konkurrenskraftigt nu.

Tycker du att misstroendeförklaringen mot Laporta 2008 var mer rättfärdig?

– Då handlade det om sportsliga anledningar. Det hade gått två år utan titlar. Det var de två sista säsongerna med Rijkaard. Förra säsongen vann vi supercupen och Copa del Rey.

Det är medlemmarnas rättighet att väcka den här misstroendeförklaringen?

– Det står klart och tydligt i stadgarna att de har rätt till det, ja. Jag upprepar: jag ser inte de sportsliga anledningarna till den här misstroendeförklaringen. Inte heller de ekonomiska anledningarna. Socialt sett finns det pessimism som vi måste få ett stopp på. Vi måste spela våra matcher och vinna. Vi måste skicka ett meddelande att det här laget är starkare än tidigare. Vi har en ny tränare. Den här säsongen kommer vi att presentera en godkänd budget på mer än 800 miljoner euro, med några oerhört viktiga investeringar.

Tror du att Benedito lyckas samla ihop de underskrifter han behöver?

– Jag vet inte vad medlemmarna kommer att göra.

Vad säger din magkänsla?

– Jag skulle säga att pessimismen som råder inte är helt sann. Medlemmarna vet att vissa saker behöver förbättras, men klubben är okej. Arbetet som den här ledningen har gjort under sju år har försatt klubben i en bra situation.

När Dembélé presenterades hördes rop från läktarna om att du skulle avgå?

– Medlemmarna är fria att uttrycka sig som de vill och säga vad de tycker är lämpligt. Det är yttrandefrihet.
 
Om ropen på din avgång skulle ta över hela Camp Nou en vacker dag, skulle du avgå självmant då?

– Det är bara ett antagande, för det har inte hänt.

Men det har blivit ett slags utbrott den senaste tiden?

– Ja, men vi är medvetna om att allting inte är så perfekt som man skulle ha velat. Vi vet att det finns svårigheter med att styra vilken organisation som helst. Det kommer vara både bra och dåliga stunder. Men det handlar om att ha tydliga idéer och att hålla fast vid dem. Vårt projekt är väldigt tydligt. Vi vill att Barça ska fortsätta att växa.

Du verkar vilja sitta kvar tills din mandatperiod går ut?

– Jag röstades fram som president av medlemmarna för att göra mitt valprogram verklighet och det är det jag vill göra eftersom det är bäst för Barça.

Vad som än händer kommer du alltså att hålla ut på presidentposten?

– Om jag nån gång känner att det jag gör inte är bra för Barcelona så… men för tillfället gör vi bara sådant som förbättrar Barça.

Skulle du bara avgå om du kände att du blev ett problem för Barça?

– Jag skulle avgå om vår skötsel gjorde Barça sämre. Jag har sagt det förut, men det grundläggande målet för vår ledning är att vi ska lämna klubben i ett bättre skick än när vi tog över. Jag anlände med Laporta 2003 och när Laporta avgick hade klubben förbättrats. Jag blev resident och klubben fortsatte att bli bättre. Om klubben förbättras är det okej. Och det är inte jag som säger att klubben bara blir bättre och bättre. Det är medierna som säger det, sportpressen, den ekonomiska pressen, världspressen. Det finns stunder då det uppstår problem, men det viktigaste är att vi kan och vet hur vi ska lösa dem.Källa: sport.es