Bart Simpson som han ibland kallas, eller Iker Munain som han egentligen heter, blev stor matchhjälte i Bilbao. Den nu 25-årige mittfältaren hade en tuff fjolårssäsong, men var nu tillbaka på riktigt efter skadan.

Och då blev han hjälte direkt med sitt mål i den 93:e spelminuten. Men fram till dess hann det hända en hel del. Inte minst så lyckades hemmalaget från Baskien faktiskt bjuda på rätt underhållande fotboll stundvis.

Kombinationerna och djupledningslöpningarna från Munain till Williams är något många Athletic-fans saknat, och något som de fick uppleva igen. Efter den första halvtimman hade baskerna en spelmässig fördel, och även målmässig.

För i sin premiär för Athletic så lyckades Peru Nolaskoain skalla in 1-0 bakom Cuellar i Leganes-kassen. Men 1-0-målet stod sig bara i sex minuter, för sen hade en hetsig argentinare vid namn Jonathan Silva gjort 1-1.

Avgjorde på stopptid

Athletic fortsatte att kriga på i andra halvlek och skapade faktiskt en hel del bra chanser. Inte minst hade 1-0-målskytten Nolaskoain ett jätteläge, på hörna, att göra sitt andra mål för Bilbao-laget – men han missade.

Innan det hade bland annat Aduriz en nick som mycket väl kunnat innebära 2-1 redan där, men det uteblivna målet var inte det värsta. Den 37(!)-årige anfallaren, som fortsätter att vara en av de bästa i Athletics trupp, landade illa och tecknade direkt för byte. Frågan är hur allvarlig skadan är.

Samtidigt hade gästerna från Madrid ett jätteläge att göra 1-2, men då stod Kepas – åtminstone tillfällige (medan Herrerin är borta) – ersättare i vägen. Unai Simon svarade för ett svettig enhandsräddning, som skulle bli mer än viktigt.

För det såg ut att rädda en poäng, något Athletic kanske rent spelmässigt fått vara nöjda med. Men Iker Munain ville inte lämna matchen utan tre pinnar. Efter ett långt inlägg hamnade bollen till slut hos en ensam Munain som kyligt väntade ner målvakten innan han lät San Mames fullkomligt explodera med sitt 2-1-mål.

Målet, och vinsten, innebär Athletics första seger, på hemmaplan, i en La Liga-premiär sedan 2009. Det på sjätte försöket under de nio åren, något som också ger nye tränaren Eduardo Berizzo betydligt mer andrum.

Athletic Club - Leganes 2-1 (1-1)
Målskyttar
Athletic: Peru Nolaskoain (1-0, min 27), Iker Munain (2-1, min 90+3)
MålskyttLeganes: Jonathan Silva (1-1, min 33)