/spanien/barcelona/forum/14823.aspx/spanien/barcelona/forum/14823.aspx SvenskaFans.com - Sveriges bästa sportsajt
Annons:
La Liga - Barcelona
  • Artiklar
  • Forum
  • Truppen
  • Matcher


DU MÅSTE VARA INLOGGAD FÖR ATT KUNNA SKRIVA PÅ FORUMET. KLICKA HÄR FÖR ATT LOGGA IN!
Barcelona Barcadinho.
2010-12-11 12:31
Smogen –

Det står ingen särskilt om reaktionerna på gatan. Däremot finns det svar på en webb- fråga. Drygt 57 procent tycker att klubben gjorde rätt av de ca 120 000 som svarade, enligt EMD.

Svårt och veta vilka som ligger bakom enkätfrågan. De flesta av dem som svarade är nog spanjorer.

Men Rosell gör ett snyggt politiskt spel här. Han tänker fram för allt på medlemmarnas reaktioner, gissar jag och de flesta av dessa är väl katalaner.
Först sätter han villkor på nya socios som klart och tydligt är för lokala folkets fördel. De trogna fansen som befinner sig nära klubben får en speciell status. De är a-gruppen som ska hjälpa till att behålla den katalanska identiteten av klubben. Rosell lyfter upp den gamla katalanska identiteten till högre nivåer än under Laportas tid.

På så sätt öppnar han utrymme till beslut som går precis åt andra hållet. Alltså, att klubben tappar till en viss del sitt katalanska ansikte genom reklam för en arabisk organisation som ska synas överallt.

Så för de hardcorare i Katalonien är det ”får och ger” situation.

Men det som irriterar mig med det hela är att riktiga siffror inte kommer fram. Kan man inte säga klart och tydligt hur stor skulden är? På ungefär.

Å ena sidan talar man om skulder på drygt 70-100 milj euro. En sådan skuld är nästan en bagatell. Det går att rensa den på typ två säsonger. En tröjreklam är helt onödigt i så fall.
Å andra sidan talar man om ackumulerade skulder från gamla tider som ligger på en betydligt högre nivå. Man talar om 600-700 milj euro. En sådan skuld är förstås mycket mer ohälsosam att ha. Jag förstår att det är svårt att se mellan siffrorna, men en ungefär bild kunde åtminstone komma fram.
Barcelona 1.70-ligan.
2010-12-11 12:30
LOTG,

Exakt! Vi är nog alla överrens om att i en perfekt värld ska Barca ha en reklamfri tröja. Men nu är läget annorlunda, både för Barca och för resten av fotbollsvärlden, vilket gör at beslutet faktiskt kan vara bra för oss.

Detta är så sjukt överhypat. Som elbraco var inne på, var det en större grej när Rosell begränsade medlemmarna. DET kan man tycka var fel. Men som sagt, ingen är felfri. Laporta var inte det inte heller.
Barcelona Hetfield- Megan Fox is a dude
2010-12-11 12:18
Det vore kul att få en mer detaljerad redovisning om hur Laporta skötte klubben rent ekonomiskt och hur stora hans så kallade "onödiga" utgifter ligger på.

Det är svårt att döma åt ena eller andra hållet när allt är så hemligt.
LOTG - Cruijff #9
2010-12-11 12:10
1.70-ligan

"Tycker isåfall att klubben gick mer ifrån sina principer den dagen man köpte Ibra för 60-70 milj euro." Instämmer till fullo. Jag var inte heller glad när nyheten först kom ut, men att vissa härinne "hellre ser laget sänka sina ambitioner" eller "förlora sin identitet" tycker jag man överdriver. Allt det som gör oss till en unik klubb finns fortfarande kvar oavsett vad vi har på tröjan.

Viktigt att vi inte glömmer se Laporta som delaktig i detta heller, så inte bara Sandro får skulden.
elbraco
2010-12-11 12:08
Kortfattat kan jag säga att jag inte är speciellt ledsen över att man sätter reklam på tröjorna. Självklart gillar jag det inte, men det är inte världens undergång.
Att inte ha reklam på tröjorna såg jag bara som någonting symboliskt, vi kommer ändå fortsätta skänka pengar till Unicef.

Det som oroar mig är hur Rosell utnyttjar sin makt mer och mer för att göra klubben till något den inte är. Tar bort hederstiteln från Cruyff - inget mer än för att bevisa något för Laporta, och kränkande mot Cruyff själv. Att sätta restriktioner på medlemsantalet - varför? Det var inte direkt någon vital grej och jag tycker fortfarande inte att han hade någon bra anledning. Dessutom hade det också varit en inkomstkälla.
Och nu, sätta reklam på en tröja som har varit reklamfri i 111 år. När det inte ens behövs. El Flaco skrev tidigare ett bra inlägg där han förklarade hur man skulle kunna komma ur krisen genom att dra åt svångremmen på spelarköp m.m., och när vi har duktiga spelare som kommer från La Masia så varför inte?

Återinsätt Laporta och bredvid honom en ekonomnazist så löser allt sig!
Barcelona 1.70-ligan.
2010-12-11 12:03
LÄNKTIPS!
Så jäkla illa kanske det inte blir, trots allt? Vi får se helheten. Faus har ju sagt att man aldrig skulle ha gjort det om det inte vore för skulderna. Och man hade inte gått med på ett avtal med ett företag likt bwin, Carlsberg eller liknande. Detta kommer trots allt gå lite hand i hand med Unicef. Han la även till att "detta kommer öka våra sportsliga ambitioner och reducera ut skulderna"... lite hastigt och lustigt översatt.

Jag tycker inte detta är så farligt, med tanke på omständigheterna känns det rentav som ett rätt klokt beslut. Tycker isåfall att klubben gick mer ifrån sina principer den dagen man köpte Ibra för 60-70 milj euro.
Barcelona pat-w
2010-12-11 11:57
Kan någon förklara för mig hur Sandro (Alan i 2 1/2 men) tänker när han accepterar högsta bud från vilket företag som helst (känns de som iaf) till tröjsponsor för att få in pengar?

Han stängde ju ner möjligheten till nya medlemmar som genererar i nya pengar varje år..

För mig känns detta väldigt konstigt
Barcelona Tompa
2010-12-11 11:44
Däremot kommer jag bli uppriktigt ledsen den dag klubben bolagiseras. Hoppas inte det kommer inträffa men man måste vara realist här med, om 5-10 år kan det mycket väl hända. Jag vet inte hur man skulle ta det i Katalonien men för egen del skulle jag faktiskt vara beredd att sänka ambitionsnivån en smula för att slippa detta scenario.
Barcelona Tompa
2010-12-11 11:39
Som sagt, jag gillar INTE att vi får en tröjsponsor, en 111-årig tradition bryts vilket ingen barcelonista uppskattar så klart. Men man måste också vara realist vilket inte särskilt många är här, känslor styr allt för mycket. Först av allt , pengar styr fotbollen, sporten omsätter jag vet inte hur många miljarder dollar i hela världen - väldigt många är det. Som en av världens allra största och förmodligen populäraste fotbollsklubb är FC Barcelona en del av detta pengamaskineri.

Naturligtvis är jag stolt över La Masia men face the fact - klubben har gigantiska skulder - hur stor Barca som klubb än är så är det ohållbart att leva på kredit i all evighet. Själv tror jag vi hade klarat oss utan tröjsponsor om man inte spenderat så oerhört mycket pengar på i spelarköp, i synnerhet Zllatanköpet då. Lönenotan är gigantisk, man behöver inte vara Einstein för att begripa att ekonomin blir ansträngd.

Vad ska man göra? Tja, som i alla skuldsatta stater som är på ruinens brant måste kostnaden minska och intäkterna öka. Kostnaden kan minska radikalt om man inte ägnar sig åt prestigevärvningar a la Zlatan och minska lönekostnaden och där spelar La Masia en stor roll. Men för en klubb där målsättningen är att vara bäst i världen är det nästan omöjligt att vara självförsörjande på spelare. Alltså måste vissa nyförvärv göras men inte så dyra och ogenomtänkta som köpet av främst Zlatan och Chygrinski var.

Jag gillar inte det men man får gilla läget. Och hur många här inne är beredda att sälja Messi för ett rekordbelopp för att få ordning på ekonomin? Inte många skulle jag tro. Innan man går och dricker gravöl måste man representera ett trovärdigt ekonomiskt alternativ för att få ordning på skutan. En polare till mig (som inte är Barcasupporter) uttryckte det hela ganska bryskt igår:
"man måste vara en idiot om man säger nej till 1,5 miljarder spänn om man har de ambitioner vår favoritklubb har".
Delarocha
2010-12-11 11:31
Inte för att vara sådan men dessa pengar vi får är ju inte ens speciellt mycket eller? 1.2 miljarder över 5 år? Det fanns alltså inget annat alternativ? Om det är sant så är ju vår ekonomi riktigt jävla horribel och då är Laporta en riktig klåpare.

Kan verkligen 25m euro per år vara skillnaden för oss? Det är ju för en fotbollsklubb inte speciellt mycket pengar. Det är en 1/4 Cristiano Ronaldo eller en halv David Villa lite drygt.
Barcelona .Sami.
2010-12-11 11:31
Bara att hålla med Casillas.
Barcelona Smogen
2010-12-11 11:16
Hej, har hållit mig undan här ett tag men nu undrar jag verkligen en sak. Är det någon som vet hur reaktionerna är nere i Katalonien när det gäller tröjreklamen? Köper man Rosells argument och tycker det är ok (det rasistiska svinet verkar ju kunna göra vad han vill och folk tycker det är ok) eller är man förbannade?

När Laporta försökte införa tröjreklam (Peking OS) för några år sedan var ju folk förbannade att han ens tänkte tanken. Kommer jag ihåg rätt var man arga att ens behöva rösta om det. Nu skiter Rosell i en omröstning och sätter bara reklam på tröjan.

Misttänker att detta kommer slå tillbaka hårt på Barcelona, Quatar är väl en dikttatur som styrs av Quatar Foundations grundare?
Barcelona Abbe.
2010-12-11 10:58
Adding a sponsor to the name of the Palau, could be a test for doing the same with the Camp Nou later. [el mundo deportivo]

Sorgligt.
Real Madrid I ♥ Real Madrid
2010-12-11 08:53
Kommer Barcelonas trupp påverkas negativt/positivt av detta?
Barcelona Gud är störst! - Pep el rei!
2010-12-11 03:24
Vi har tagit många steg framåt som klubb, nu har vi tyvärr tagit ett steg bakåt istället. Jag har kunnat gå runt stolt som ett Barca fan med vår unika identitet, nu säljer vi vår själ istället för att ha lite tålamod (vilket återspeglar vårt spel på fotbollsplanen till och med). Qatar Foundation, herregud, det är inget annat än en fasad. De där giriga araberna är inte ett dugg intresserade av att göra världen till en bättre plats, jag blir så besviken! Jag skiter fullständigt i om vi låg illa till i ekonomin, Barcelona är topp 3 bästa klubblagen genom tiderna, klubben skulle ALDRIG gå i konkurs. Sådana drastiska beslut behövdes inte tas, ekonomin kunde ha fixats på annat sätt. Nu mjuknar det upp lite grann, vad är nästa steg för att fullt ut sälja oss själva?

Jag skäms.
Real Madrid I ♥ Real Madrid
2010-12-11 03:21
thomas18@

intressant inlägg. för spinna vidare på vad Quatar Foundations bakgrund så tror jag tyvärr det är för svårt att hålla sig till en strikt klubb-kodex i dagens läge om man vill fortsätta vara en toppklubb. Spelarlöner osv växer ju markant varje år, allt blir bara dyrare omkring fotbollen. Förmodligen kommer denna bubbla spricka förr eller senare, men tills dess så tror jag alla lag som är i toppen måste 'rätta sig till ledet' eller helt enkelt bli omsprungna.
Barcelona thomas18
2010-12-11 03:02
Jag känner mig väldigt sorgsen idag på grund utav av att stämpeln "mer än en klubb" har tyvärr dött idag.

Jag ser två stora anledning till det som jag ska försöka förklara lite mer i detalj.

1. Vi behöver ej sponsor pengarna från tröjanreklamen.

Med det så menar jag att säsong 2008-2009 så var ju vi ett av de starkaste klubbarna rent ekonomist, kom ut en massa rapporter att vi var på väg att bli skuldfria. Två år senare så är det katastrof?? Men ändå har vi råd att köpa in villa för 40 mijoner OCH försöker övertala arsenal att släppa Fabregas för 40 miljoner till.
Kom ihåg även att laporta i sin bok skrev att rosell vill att barca skulle acceptera ett bud på ca 100 miljoner euro för ronaldinho och dessutom skulle de få 10 milj euro under bordet.
Laporta har även fått igenom ett domslut i domstolen som innebär att klubbens bokföring ska kontrolleras av en oberoende observatörer, för att vissa att dom är oskyldiga till det dom har anklagats om.

Jag vill poängtera att jag är inte så förtjust i laporta eller rosell men jag tror att sanningen ligger om mitt i mellan det de båda säger.
Visst ekonomin kan aldrig vara bra i en klubb som blir av med sin tillgång(eto) till
ett vrakpris och samtidigt gör sin största affär någonsin som året efter säljs för en spott styve men men...


2. Vilka värderingar vill vi stå för??

Ska sanningen fram så har jag ej hört speciellt mycket om qatar foundation tidigare så jag bestämde mig för att kolla vad det var..

Icke vinst drivande lätt ju bra.. men vart får dom pengarna för betala det dyraste kontraktet i historien, det kontraktet vilket inte ens de största vinstdrivande företagen i välden kunde få??
Då läser jag att det är shejkerna som donerar pengarna, vi pratar om ett land med 1.7 miljoner personer och som ligger 1 på listan över de länder som har högst bnp och som har världens 3 största gas reserv. Det innebär att dom kan utan problem utrota fattigdomen osv för dom har ju resurserna så varför starta en Foundation!!!??

Sen så ser jag på wikipedia att RAND Qatar Policy Institute tillhör Qatar Foundation och då börjar jag att förstå vad det är handlar om.
För er som inte känner till RAND Corporation så är det en amerikansk konservativ tankesmedja som startades av amerikanska armen 1946 och blev en separat tankekedja 1948.
RAND Corporation är väldigt stark förknippade med katastrof kapitalismen(krigen för profit), personer som ni kanske känner till som har jobbat där är Carl Bildt, Timothy Geithner(USAs finnansminister) Condoleezza Rice, Donald Rumsfeldt osv..
Jag rekommenderar att ni läser chock doktrin med naomi klein för att få en bättre inblick och jag kommer garantera er att ni kommer bli äcklad av vad dom har tankesmedjorna sysslar med..

Barca och hela katalonien är väldigt vänster i sin syn till skillnad från madrid som alltid har varit höger(franco etc).I arenan kunde man visa missnöja mot den franco regeringen bland annat, så barca har även varit en politisk och kulturel rörelse som har stått "för folket" och "av folket" där gemenskapen var viktigare än vinst och pengar.
Nu har vi en sponsor som tillhör en diktatur, samma lag där spelarna ställde upp
i det spanska inbördes kriget för att slåss mot millitärenskuppen.
Barcas ideal och spel sätt är ju gemenskapen en för alla alla för en, man som kvinna, barn som vuxen.
Nu har vi en sponsor som inte ens följer de mänskliga rättigheterna, där kvinnor men även afrikaner(mörka) anses vara lägre klass.

Många tycker att nike är dåliga men bara så ni vet så jobbar vår sponsor tillsammans med RAND som är organisation som har öppnat upp dörrarna för just nike och liknande i bla asien

Kommer inte sluta att titta eller att hålla på barca men vår klubb är inte "mes que un club" längre utan en vanlig klubb som jag alltid kommer att älska..
Barcelona Barcelonito / Lucho Enrique 21
2010-12-11 03:01
J.M

Kaka, Robben, Sneijder, VdV, Benzema, Albiol...

Calderón som fuskade till sig medlemmarnas röster...

Behöver jag säga mer?

Efter den senaste El Clasicon så kan man väl lägga till Carvalho och Khedira som FAIL. Iaf mot Barca eller andra stora lag ni förhoppningsvis kommer möta om ni inte åker ut i 16:delen mot Lyon eller nåt.
Barcelona Barca4eva
2010-12-11 02:51
AndreD

Hahahahahaha
AndreD
2010-12-11 02:46
En ganska rolig bild jag hittade.
Länktips: yfrog.com/ghmg7j
Barcelona Barca4eva
2010-12-11 02:43
Hahahahaha värst vad alla skojar XD
Real Madrid Gonzalo Gerardo Higuaín
2010-12-11 02:35
hehehe, älskar att hata er! sov gott nu!
Barcelona Gabriel
2010-12-11 02:26
Gonzalo Gerardo Higuaín

High-five på ditt inlägg!
The Special Five
2010-12-11 02:19
5-0
Real Madrid Gonzalo Gerardo Higuaín
2010-12-11 02:17
Ni behöver inte oroa er

Eran röd-blå tröja med ett stort grönt träd och en stor gul text kan inte bli annat än succé.

Real Madrid J.M.
2010-12-11 02:13
Hej

Tänkte bara lägga in en kommentar angående Mohamed Ahmeds avslutande mening i hans krönika; "På måndag kommer vi kunna höra Sandro Rosells försvarstal. 111 års historia utan tröjsponsorer är slut. Hur ska han förklara det här?"

I min mening behöver väl bara Rosell säga följande; Han såg till så att klubben betalade 28 000 i månaden för att ge Laportas älskarinna ett jobb, 835 000 för att han skulle åka och se en konsert med Bono. 52 000 kronor har gått till ett hotell i Dubai, 25 miljoner har spenderats på att spionera på anställda, journalister och fans.
Och sist men inte minst en i sammanhanget liten men ganska intressant utgift. En nota på 14 000 för en natt på ett hotell i Qatar – ett hotell som inte ens existerar.

Han såg även till att 74 miljoner kronor hamnade i Raiolas ficka. Barca förlorade dessutom en hel del på investeringar av Zlatan Ibrahimovic, Alexander Hleb och Dimitro Tjygrynskij.

Slutsats?: Klubben är i behov av pengar och behöver därför pumpa in pengar för att klara av ekonomin. Detta är alltså inte Sandros fel, (som Mohamed verkar tycka) utan det är Laportas.
Barcelona westinho
2010-12-11 01:56
1.70-ligan.

Nej, Barcelona kommer inte vara "lika mycket Més que un club" nu eftersom man infört sponsor på tröjan, kvittar om man har kvar Unicef. Rosell har dessutom redan tagit bort lite "Més", när han valde att begränsa medlemmar.

Barcelona Barca4eva
2010-12-11 01:47
Andreas - V.V [Barney S]

Härlig bild =) Hoppas du njuter så det bara går, förhoppningsvis kommer min dag också.
Barcelona Hetfield- Megan Fox is a dude
2010-12-11 01:37
Barcelona Andreas - V.V [Barney S]
2010-12-11 01:37
addeh //

Får se om jag tar mig upp på berget, får resonera med föräldrarna ;)
Jag tyckte sf var sjukt fin inuti, kanske är det för att jag sett kyrkan på utsidan flera gånger och aldrig insidan som jag tycker så.

Man kommer ju lite närmare havet om man står i tornet på sf men via Parken såg man ut över hela staden, speciellt om man stog vid det där "korset" allra högst upp, då hade man verkligen utsikt 360 grader, länktips..

Att parken var gratis var för mig obegripligt, dock stog det "November - Maj" och sen lite text vilket jag tror kan vara "November - Maj = Gratis i princip och övriga månader inträde mot kostnad, har dock ingen aning men gratis inträde till Park Guell var riktigt bra, hade lätt kunnat betala 10-15 euro för att gå in där, vi strossade runt i säkert 3 timmar i alla fall.

Någon som varit in i Museo Maritim tidigare? värt ett besök? Såg att dom hade något skepp där i alla fall.
Picasso museumet, värt pengarna?

Osv..

Godnatt!
Annons: