Barcelonas ungdomar har glidit igenom den första upplagan av Uefa Youth League, ungdomsvarianten av Champions League. Blaugrana har gått obesegrade genom hela turneringen och vunnit samtliga matcher förutom mot Milan där man kryssade borta i gruppspelet. Efter att ha vunnit sin grupp besegrade Barcelona Arsenal i kvartsfinal och därefter Schalke 04 i semifinal. I dag spelades alltså finalen i Nyon där Barcelona besegrade Benfica.
 
Jordi Vinyals formerade sitt lag enligt följande:
 
Onda
Godswill - Riera - Tarín - Quintillá
Enguene - Jordi Ortega - Kaptoum
Adama Traore - Munir - Moha
 
Bänk: Suárez, Ebwelle, Huertas, Rolón, García, Palencia och Juan Antonio.
 
 
Benfica ställde upp med följande elva:
 
Graça
Rebocho - Alfaiate - Nunes - Ramos
Rochinha - Estrela - Costa
Baldé - Guedes – Nuno Santos
 
Bänk: André Ferreira, R. Santos, Carvalho, Nascimento, Filipe Ferriera, Pereira och Gomes.
 
 
Första halvlek
 
Benfica sparkar igång matchen och tar inledningsvis kontroll på matchen. Efter knappt tio minuter ordnar Adama Barcelonas första hörna. Enguene slår hörnan kort till Munir som vackert tar sig in i straffområdet och förbi två Benficaspelare. Munir avlossar ett skott från en snäv vinkel som målvakten räddar. Returen går dock rakt ut till Rodrigo Tarín som dundrar in bollen i nät. 1-0 till Barcelona och en rikig smakstart för ungdomarna!
 
Några minuter senare hittar Munir ut till Adama, som avancerar in i straffområdet. 18-åringen försöker rycka förbi sin försvarare, men lyckas inte riktigt utan ordnar ännu en hörna för Barça. Denna gång blir hörnan resultatlös.
 
Efter en knapp kvart visar Benfica upp vackert spel. Baldé klackar fram bollen till Rochinha som kommer fri mot Ondoa. Godswill fäller Rochinha bakifrån, domaren blåser straff till Benfica och Barcelonas högerback får syna det gula kortet. Baldé stegar fram mot elvameterspunkten, tar i för kung och fosterland och skickar bollen stenhårt i ribban!
 
Kort därpå slår Jordi Ortega en misslyckad passning rakt i gapet på en Benficaspelare och portugiserna kan kontra. Ortega avstyr kontringen genom att fälla en motståndare och orsakar frispark för Benfica i ett farligt läge. Guedes skjuter, men Ondoa står rätt placerad och bollen landar i famnen på Barcelonas målvakt.
 
Barçaungdomarna börjar förlora kontrollen på matchen och Benfica spelar bra, dock utan att skapa några riktigt farliga lägen.
 
Moha får bollen och avancerar längst vänsterkanten. Den 18-årige spanjoren med marockanskt påbrå slår ett inlägg som når Adama på andra kanten. Adama försöker hitta en väg in i straffområdet, men ställs mot två Benficaförsvarare och väljer att passa bollen bakåt till Jordi Ortega. Mittfältaren testar ett skott från distans som går en bra bit över ribban.
 
Ännu en misslyckad passning från Barcelonaförsvaret ger Benfica ett farligt läge när Baldé löper in med bollen i straffområdet. Godswill tajmar dock en perfekt tackling och petar undan bollen så att Ondoa kan ta hand om den. Minuten senare testar Nuno Santos ett skott från distans som Ondoa inte har några problem med.
 
Efter drygt en halvtimmes spel får Adama bollen en bit in på Benficas planhalva. 18-åringen tar sig förbi både en och två försvarare innan han stannar upp i straffområdet, slår en passning snett inåt bakåt mot Munir som enkelt kan slå in bollen i mål. En repris på Barcelonas första mål och 2-0 till Blaugrana!
 
Resultatet känns inte helt rättvist efter att Benfica varit det bättre laget hittills, men Barcelona har försvarat sig bra och straffmissen blev kostsam för portugiserna.
 
Strax innan halvtid har Benfica en riktigt bra period och sätter stor press mot Barcelonas mål. Portugiserna vaskar fram några hörnor och lyckas bita sig fast utanför Barcelonas straffområde, men bollen vill inte in för de rödklädda. När klockan tickar upp mot 45 minuter stickar Barcelona upp i en kontring och Moha ordnar en hörna. Domaren väljer dock att inte låta hörnan slås utan blåser av första halvlek och Barcelona har med sig en tvåmålsledning till halvtidsvilan.
 
 
Andra halvlek
 
Barcelona sätter igång halvlek nummer två och Munir försöker sig direkt på en fuling när han tjongar bollen mot mål från mittplan. Benficas målvakt plockar enkelt ner bollen.
 
Barcelona tar tag i taktpinnen och Moha hittar in till Kaptoum i Benficas straffområde. Kaptoum skjuter på täckande försvarare och Benfica kan rensa undan bollen. Barçaundomarna trillar boll och Adama trixar sig på Messimanér förbi den ena försvararen efter den andra längs med straffområdeslinjen innan han blir bryskt avväpnad. Ingen frispark för Barcelonas högerytter och Benfica kan kontra. Barçaförsvaret är dock stabilt och de rödklädda lyckas aldrig få iväg något avslut.
 
Benficas bästa läge kommer ungefär tio minuter in i andra halvlek. Ständigt aktive Guedes avlossar ett lågt skott från distans som sveper genom straffområdet. Mittbacken Alfaiate hugger framför mål, men bollen går förbi honom och fortsätter ut över kortlinjen, någon meter utanför stolpen.
 
Några minuter senare slår Nuno Santos ett inlägg som når Estrela vid botre stolpen. Estrela vinner luftduellen men nicken går precis utanför stolpen - tur för Barcelona.
 
Benfica är inne i en bra period nu och Baldé vänder och vrider mot Quintillà och ordnar hörna för de rödklädda. Hörnan landar hos Guedes i Benfica, som avlossar ett skott. Costa styr bollen i stolpen, men är avlåst för offside. Det känns som att Benfica kommer allt närmre ett mål.
 
Strax därefter kommer Adama i en löpning på högerkanten. Han tar sig lekande lätt förbi sin försvarare i straffområdet och slår in bollen till Munir som sätter bollen i nät. Domaren har dock blåst av då Adama inte lyckades hålla bollen på rätt sida om kortlinjen och Munir belönas med ett gult kort eftersom han sköt bollen i mål efter domarens avblåsning.
 
Barcelona börjar ta över kontrollen på matchen och ser ut att ha full koll på händelserna på plan. Benfica har några fina perioder och testar ett par distansskott, men Barçaförsvaret täcker.
 
Efter en dryg timmes spel gör Benfica sitt första byte när Gilson Costa går ut och Pereira kommer in.
 
Strax därefter ordnar Benfica en hörna. Nunes vinner luftduellen mot Tarín, men nicken går precis utanför. Benfica letar febrilt efter ett mål, men skärpan saknas för portugiserna och Barcelonas tvåmålsledning är alltjämt intakt. Benfica är återigen inne i en bra period och Tarín orsakar en frispark i ett farligt läge för portugiserna när han klumpigt hoppar rakt in i Baldé precis vid straffområdeslinjen. Rochinha avlossar högern, men bollen går en bit över mål.
 
Jordi Vinyal gör därefter sitt första byte när Juan Antonio kommer in istället för Enguene.
 
Med en dryg kvart kvar får Adama en boll på djupet. 18-åringen vinner duellen mot den sista försvararen, men målvakten är långt ute och får Adamas något tama skott rakt på sig.
 
Istället erövrar Benfica bollen och Nuno Santos slår en mycket fin krossboll mot Guedes på vänsterkanten. Portugisen tar ett par steg in i banan och skjuter, men Ondoa räddar. Benfica har återigen tagit över matchen och Barcelona får mest inrikta sig på försvarsspel och kontringar.
 
Munir får ett gyllene läge att utöka Barcelonas ledning när Adama slår en delikat passning på djupet för 18-åringen. Munir kommer ensam mot målvakten, som är långt ute, men skottet går rakt på Benficas burväktare.
 
Kort därefter bjuder Benficas Baldé på lite konster i offensivt straffområde och får iväg ett skott som Ondoa tippar över ribban. Den efterföljande hörnan nickas undan av Barcelona, som kan kontra. Moha sätter fart längs vänsterkanten, men avväpnas av en Benficaspelare.
 
När klockan tickar upp mot 83 minuter gör Benfica sitt andra byte – Gomes kommer in och Alfaiate kliver av.
 
Minuten senare är det ytterst nära ett mål för Benfica. Baldé når högst på ett inlägg och nickar från mycket nära håll mot mål. Ondoa gör en fenomenal reflexräddning och ser till att hålla portugiserna mållösa.
 
I den efterföljande sekvensen kontrar Barcelona via Adama och Munir. Den sistnämde slår en svepande passning mot Kaptoum som sätter bollen i nät, men tyvärr är kameruniern offside och målet räknas inte.
 
I den 88:e minuten upptäcker Munir att Benficas målvakt är långt ute. Munir avlossar en kanon från egen planhalva och bollen går i mål! Helt otroligt av Barcelonas nummer nio, som firar målet genom att peka på Barcelonaemblemet på tröjan. Det är så vackert att det inte finns ord. 3-0 till Barcelona och Munir tvåmålsskytt!
 
När Barcelonaspelarna har firat klart byter Jordi Vinyals ut Kaptoum och in kommer Ebwelle. Kort därefter får också Munir lämna plats för Maxi Rolón.
 
Efter två minuters övertid blåser domaren av matchen och glädjen vet inga gränser för Barcelonaspelarna när de firar segern i Uefa Youth Leage-finalen. Om Barcelonas A-lag inte kan fixa några titlar den här säsongen kan vi åtminstone glädjas åt att våra ungdomar är Europamästare. Visca!
 
 
Matchfakta
 
Mål:
 
0-1 Tarín, min 9
0-2 Munir, min 33
0-3 Munir, min 88
 
Gula kort: Godswill, Ortega, Riera, Munir och Juan Antonio (Barcelona) samt Guedes, Santos, Baldé, Nunes och Rochinha (Benfica)
 
 
Statistik
 
Skott: 21 – 9
Skott på mål: 7 – 7
Hörnor: 8 – 4
Offside: 2 – 2
Regelbrott: 11 – 13
 
 
Visca el Barça!