Som väntat skickade Valverde starkaste möjliga elvan ut på plan för att försöka få tillbaka laget på vinnarspåret och glömma tragedin i Rom.

Första halvlek
Hemmalaget startade inte matchen som de brukar och tempo och kreativitet för att hota Valencia saknades. En kvart in på matchen skickade Coutinho en briljant passning till Suarez i straffområdet som kom mellan två Valencia-försvarare och rullade in bollen bakom en chanslös Neto i målet. Valencia som hade startat matchen piggt hade inga planer på att ge upp matchen och fortsatte spela sitt spel. Portuguisen Guedes till vänster om anfallet hotade Barcelona ständigt och Roberto hade det verkligen jobbigt mot honom under hela matchen. Just Guedes fick iväg ett par skott mot Barcelona-målet därav en räddades av Ter Stegen. Just tysken råkade slå bort en passning till motståndaren vilket gav ett jätteläge för Moreno att kvittera men Ter Stegen lyckades reparera sitt fel och styra undan bollen med hjälp av stolpen. Sett över första halvlek, hade Barcelona inte direkt rosat marknaden och Valencia spelade nästan ut katalanerna på deras hemmaborg.

Andra halvlek
Andra halvlek började med samma scenario där Valencia styrde och ställde på plan och hemmalaget kämpade för att få igång sitt passningsspel och ta tillbaka bollen. En bit in på andra halvlek höll Umtit på att bli syndabock när han snubblade och gav bort bollen till motståndaren som hade kvitterat om det inte vore för Piques räddning på mållinjen. Samma gode Umtiti blev målskytt en minut efter när han nickade in bollen på hörnan.  Resultatet speglade inte direkt matchbilden och trots 2-0 underläge fortsatte Valencia att hota Barcelona-försvaret. Hemmalaget försökte i sin tur att utnyttja utrymmen som skapades och Iniesta och Messi fick var sitt läge och kunde utökat ledningen. 

Medan intensitet höll på att sjunka i slutet av matchen, valde Dembele att tackla ner Soler i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten. Daniel Parejo tog hand om straffen och Ter Stegn var nära att hålla nollan ännu en match när han såg ut att rädda bollen men på något underligt sätt gled bollen in mellan tyskens armar och in i målet. Valencia flyttade upp med hela laget i hopp om en kvittering men i stället fick Barcelona ett friläge genom Denis Suarez som inte lyckades förvandla chansen och matchen slutade 2-1 till Barcelona.

Tankar efter matchen 
Det är oroväckande att se Barcelona uppträda på detta sätt som de gjorde idag. Spelarna var ofokuserade och passningsspelet var obefintligt under stora delen av matchen. Trots att Messi, Suarez, Dembele, Coutinho och Iniesta startade tillsammans, saknades kreativiteten inom laget och hade det inte varit för Ter Stegen, hade Valencia bärgat hemma alla tre poäng hem. Med sex omgångar kvar, är ligan ganska klart men det defensiva tankesättet som Valverde försöker implantera i laget, går inte hem hos fansen och det återstår att se hur ledningen och spelarna ser på den saken.