Den 11 augusti lämnade Barcelona in en stämningsansökan för kontraktsbrott gällande Neymar. Klubben kräver tillbaka den bonus som de betalade till Neymar i oktober förra året, i samband med att han förnyade sitt kontrakt. Klubben har inte specificerat vilken summa det rör sig om, men enligt rykten ska det handla om runt 30 miljoner euro.

Dessutom stämmer klubben Neymar på 8,5 miljoner euro i skadestånd och ytterligare tio procent i ränta.

Klubbens officiella uttalande lyder så här (fritt översatt till svenska):

”FC Barcelona har skickat en fordran mot Neymar för kontraktsbrott. Fordran är skickad till det spanska fotbollsförbundet, RFEF, för vidarebefordran till det franska fotbollsförbundet, FFF, och FIFA.

I fordran kräver klubben tillbaka pengar som har utbetalats som en del av en förnyelsebonus, baserat på det faktum att han inte har fullföljt sitt kontrakt. Dessutom kräver klubben 8,5 miljoner euro i skadestånd och ytterligare tio procent i ränta. Klubben kräver också att PSG ska betala beloppen om spelaren inte själv kan göra det.

FC Barcelona har vidtagit dessa åtgärder som ett sätt att försvara sina egna intressen efter att Neymar avbröt sitt kontrakt med klubben bara några månader efter att han hade skrivit på en kontraktsförlängning till 2021.”


Neymar skulle få ytterligare 26 miljoner euro den här sommaren, som en slags lojalitetsbonus. Efter brassens flytt till PSG har klubben dock klargjort att han inte har fullföljt kraven för att få bonusen utbetald.

Barcelonas offentliggörande av stämningsansökan kommer bara ett par dagar efter att Neymar kritiserat Barçaledningen. Efter PSG:s seger mot Toulouse i söndags sa Neymar:

– Jag är besviken på Barças ledning. Jag tillbringade fyra år i klubben och var väldigt glad under alla år, men jag var inte nöjd med Barçaledningen. Enligt mig borde de inte styra Barcelona. Barça förtjänar så mycket bättre och alla vet om det. Att se mina före detta lagkamrater ledsna gör mig ledsen, för jag har många vänner där. Jag hoppas att saker och ting blir bättre för Barça. Jag hoppas att de återgår till att vara det lag de en gång var och att de kan tävla med resten av lagen.

Hårda ord från Neymar, minst sagt. Han är inte heller den första som har kritiserat Barcelonas ledning. Dani Alves, Pedro, Xavi har också uttryckt kritik mot den nuvarande ledningen och nu börjar även kritiska röster att höras inifrån klubben, från till exempel Busquets och Piqué.

Det här ovärdigt en klubb av Barcelonas kaliber. Uppenbarligen är herrarna som styr Barcelona extremt sårade av Neymars flytt, men det här är inte okej. Klubben borde fokusera på att bygga upp ett slagkraftigt lag, inte attackera före detta spelare.

Pinsamt, Bartomeu. Pinsamt.


Källor: fcbarcelona.com, espnfc.com