Den på förhand största frågan inför matchen mot Villarreal var nog om Tata Martino skulle fortsätta låta Neymar ha en roll centralt i anfallet efter att brassen flera gånger visat att det är där han är bäst. Neymar har visat att han kan axla Messis roll i mitten på ett tillfredsställande sätt och att det är där han borde spela när Messi är borta. Tata har tidigare envisats med Cesc som falsk nia och det har inte fallit så väl ut. Cesc på mittfältet är en fantastisk fotbollsspelare medan Cesc i anfallet mest ser vilsen och tafatt ut.
 
Till många culés förtret stuvade Tata om lite i startelvan och ställde upp med följande manskap:
 
Pinto
Montoya – Piqué – Bartra – Alba
Song – Busquets – Iniesta
Alexis – Cesc – Neymar
 
Bänk: Oier, Mascherano, Puyol, Xavi, Sergi Roberto, Pedro och Tello
 
 
Marcelino ställde upp något mer defensivt än vanligt och gav följande elva spelare förtroende från start på Camp Nou:
 
Asenjo
Mario – Dorado – Musacchio – Jaume Costa
Pina – Edu Ramos
Aquino – Trigueros – Hernán
Giovani
 
Bänk: Juan Carlos, Jokic, Perbet, Uche, Gabriel, Jonathan Pereira och Moi Gómez
 
 
Första halvlek
 
Barcelona sparkar igång matchen och börjar sitt sedvanliga passningsspel. I den sjätte matchminuten får hemmalaget sin första hörna och med både Messi och Xavi borta är det Neymar som får förtroendet vid fasta situationer. Brassen slår hörnan mot bortre stolpen där Song lyckas få någorlunda kontroll på bollen innan han avfyrar ett stenhårt skott - i stolpen! Barcelona har inlett matchen bra och känslan är att det kan rinna iväg på Camp Nou i kväll.
 
Under den inledande kvarten är det bara Barcelona och det är mycket Neymar. Den unga brassen serverar Song i Villarreals straffområde och kameruniern försöker hitta tillbaka till brassen med en pass som tyvärr inte håller så hög klass och det gulklädda försvaret kan rensa undan bollen. Därefter lyckas El Submarino Amarillo etablera lite eget spel och ubåtarnas försvarsgeneral och tillika lagkapten Musacchio försöker sig på någon form av inlägg från mittplan som Pinto ohotat kan plocka ner.
 
Minuten efter kommer den forne Barçatalangen Giovani Dos Santos i en löpning längs vänsterkanten. Han slår ett inlägg mot straffområdet där två gulklädda uppehåller ett för kvällen ganska darrigt mittförsvar i Barcelona. Gios inlägg är bra och når sånär fram till en medspelare, men Iniesta agerar vikarierande mittback och lyckas få undan bollen. Efter ubåtens uppstick är det återigen dags för Barcelona att parkera utanför gästernas straffområde, men Villarreal gör det trångt för Blaugrana genom att spela med nio man bakom boll och det blir lite för stillastående i Barça. Efter en ganska positiv start för hemmalaget har spelet försämrats något.
 
Efter en knapp halvtimmes spel vinner Barcelona boll i en Villarreal-omställning. Neymar sätter av i en löpning och Cesc når honom med en fin passning. Brassen avväpnas dock av två Villarrealförsvarare. Minuten senare slår Alba ett inlägg från vänsterkanten och bollen tar på handen på Mario, som befinner sig inne i straffområdet. Domaren dömer straff och den här gången är det Neymars tur att ta straffen. 21-åringen lurar ner Asenjo och sätter bollen säkert i nät. 1-0 till Barcelona!
 
Därefter vaknar Villarreal till liv och lyckas få över bollen till Barcelonas planhalva. De helgula biter sig fast utanför hemmalagets straffområde, men lyckas inte skapa några farligheter och Barcelona vinner snart tillbaka bollen. Strax innan halvtid når bollen fram till Iniesta som står ett par meter utanför Villarreals straffområde. Den bleka spanjoren avlossar ett skott som mer blir till en passning till en helt fristående Alexis. Chilenaren, som inte alls var beredd på att få bollen vid fötterna, hade bara behövt placera bollen vid en av stolparna för att dubbla Barcelonas ledning. Han tar dock lite för lång tid på sig så Asenjo hinner ut och gör sig stor. Alexis skjuter, men Asenjo gör en mycket bra räddning.
 
Barcelona håller kvar bollen runt Villarreals straffområde resten av halvleken, men ubåten försvarar sig djupt och gör det bra och lagen går till halvtidsvila med 1-0 till Barcelona.
 
 
Andra halvlek
 
Villarreal kommer ut mer taggade till andra halvlek och skapar efter ett par minuter en hörna. Bollen slås mot straffpunkten där Musacchio dyker upp och kan nicka in kvitteringsmålet efter att Bartra kommit på efterkälken. En dålig start på andra halvlek för Barcelona och Villarreal har nu utjämnat till 1-1.
 
Ett par minuter senare är Giovani nära att ge bortalaget ledningen med ett mycket bra skott som går precis utanför stolpen. Villarreal har inledningsvis tagit över mer och mer och målet har verkligen ingjutit mod i de gulklädda. Barcelona jobbar sig dock in i matchen igen och Alexis testar Asenjo med ett hårt skott från distans, målvakten har dock inga problem med skottet.
 
När en knapp timme har gått fäller Aquino Iniesta utanför straffområdet och Barcelona får frispark i ett farligt läge. Neymar slår ett inlägg, men det blir lite för långt och Asenjo kan enkelt ta hand om bollen. Därefter visar Barcelona upp mycket fint spel när den alltid lika briljante Busquets slår en fin passning till Alexis. Chilenaren petar vidare bollen till Montoya, som kommer i en löpning längs högerkanten. Den unge canteranon slår ett inlägg och det blir riktigt farligt framför Asenjo i Villarrealmålet, men bollen går till slut ut till en resultatlös hörna.
 
I den 60:e minuten gör Tata sitt första byte när han Song får lämna plats för Xavi. Kort därefter slår Alexis en underbar passning till Cesc som kommer löpande in i Villarreals straffområde. Katalanen har all tid i världen ensam mot Asenjo, men på något sätt räddar Asenjo vad som borde ha varit ett givet mål.
 
Efter att Xavi kommit in i matchen har Barcelona skruvat upp tempot lite och det ger utdelning nästan direkt. Cesc slår ett fantastiskt inlägg mot Alexis i straffområdet. Chilenaren tar ner bollen, ser att han har Neymar bredvid sig och passar oerhört osjälviskt till brassen som enkelt kan sätta 2-1 i öppen kasse. Mycket fint spel av Barcelona och mycket fint av Alexis att ge Neymar målet.
 
Efter målet dominerar Barcelona matchen fullständigt och spelet ser mycket bättre ut än tidigare. Med knappt tio minuter kvar att spela har Alexis bollen nere vid kortlinjen i offensivt straffområde. Han har två-tre Villarrealförsvarare mot sig och lobbar bollen över försvaret till Iniesta i utkanten av straffområdet. Albacetesonen skjuter på volley och får bra träff på bollen, men Asenjo visar varför han var en högt rankad talang tidigare och reagerar blixtsnabbt på Iniestas skott och lyckas styra ut bollen till en resultatlös hörna.
 
Fem minuter senare får Barcelona en hörna och Neymar slår den kort till Iniesta. Domaren blåser och visar gult kort till en oförstående Neymar som därmed missar nästa match mot Getafe. Trots att Barcelona bara leder med ett mål känns segern kassaskåpssäker så här i slutskedet av matchen och Villarreal har ingenting att komma med. På övertid slår Neymar en underbar passning till Pedro, men kanarierns skott från en ganska snäv vinkel landar i burgaveln. Därefter bjuder brassen på lite magi i Villarreals straffområde, men tyvärr blir det inget hattrick för honom i kväll då skottet går över. Domaren blåser av matchen och Barcelona tar alla tre poäng!
 
 
Kommentar
 
Jag skrev i införrapporten att matcherna mellan Barcelona och Villarreal brukar vara underhållande, men kvällens match var onekligen undantaget som bekräftar regeln. Första kvarten var ganska bra, såväl som sista halvtimmen, men däremellan såg det rätt tempofattigt och slött ut i Blaugrana. Jag förstår inte alls Tatas val att spela med Cesc som falsk nia, det känns som att katalanens skicklighet verkligen går förlorad när han tvingas spela i anfallet. Neymar borde vara given centralt i Messis frånvaro och jag förstår verkligen inte varför Tata envisas med Cesc som falsk nia – ser han något vi inte ser?
 
I övrigt verkar Tata vara nöjd med matchen och även om spelet var lite knackigt ibland vinner Barcelona rätt övertygande mot ett lag som plockat poäng av båda de andra toppkonkurrenterna den här säsongen. Villarreal spelade inte alls som vi är vana att se dem och försvarade sig väldigt väl så jag tycker definitivt att man ska vara nöjd med de tre poängen i kväll.
 
Bäst i kväll:
 
+++ Busquets. Denna fantastiska fotbollsspelare, som gör så otroligt mycket jobb i skymundan. Sergio är en av mina absoluta favoritspelare i Barcelona och jag slutar aldrig att förvånas av honom. Hans lugn, hans speluppfattning, hans bollfördelning. Allt mannen gör är av högsta klass och jag är glad över att han är så underskattad i fotbollseuropa, då slipper vi klubbar som försöker sno honom av oss. Busquets är den spelare som varit mest jämn i Barcelona den här säsongen och han gör i princip aldrig en dålig match. Bäst på plan i kväll även om han slår bort några passningar. Hans magiska Xaviliknande passningar väger upp det.

++ Neymar. Okej, brassen gör inte sin bästa match i Barçatröjan. I början av andra halvlek var han ganska osynlig. Men han gör två mål, vinner matchen åt Barcelona och bjuder stundtals på show. Jag är väldigt imponerad över hur väl Neymar har kommit in i laget och anpassat sig i Barcelona, till skillnad från vissa andra anfallare (inga namn nämnda). Brassen blandar och ger, men när han ger så är det omöjligt att inte le. Fem mål på två matcher och han verkar onekligen ha kommit igång ordentligt nu.

+ Alexis. 24-åringen kämpar och sliter som ingen annan och det syns att han vill så otroligt mycket. Han gör sin bästa säsong i Barcelona hittills och vi vet alla att han har mer att ge. I dag gav han återigen bort ett mål till Neymar och visar återigen hur osjälvisk han är och att han sätter laget framför jaget. En sådan spelare är ovärderlig och Alexis är verkligen en slitvarg som gör allt för Barcelona. Hans passningsspel var inget vidare i dag, men han skapade lägen åt sina medspelare och kämpade som vanligt i defensiven så på det stora hela var det en bra match av chilenaren.
 
 
Matchfakta
 
Mål:
1-0 Neymar, min 30 (straff)
1-1 Musacchio, min 48
2-1 Neymar, min 68
 
Gula kort: Neymar (Barcelona och Trigueros (Villarreal)
 
 
Statistik
 
Bollinnehav: 76% – 24%
Skott: 13 – 3
Skott på mål: 7 – 1
Hörnor: 7 – 4
Offside: 4 – 0
Regelbrott: 7 – 12
 
 
Visca Barça!