Med ett rejält manfall – inte minst på mittbackspositionen – fick Barcelona redan i öppningsmatchen av La Liga visa upp den fina bredden i truppen den här säsongen. Sju spelare saknades inför ligapremiären, men Luis Enrique kunde ändå mönstra en mycket stark startelva. Lucho ställde upp med följande manskap:

Bravo
Sergi Roberto – Piqué – Umtiti – Alba
Rakitic – Busquets – Denis Suárez
Messi – Suárez – Arda

Bänk: Masip, Douglas, Digne, Aleix Vidal, Sergi Samper, Kaptoum och Munir


Gustavo Poyet formerade sitt lag enligt följande:

Adán
Bruno – Mandi – Pezzella
Durmisi – Gutiérrez – Petros – Jonas – Cejudo
Rubén Castro – Sanabria

Bänk: Giménez, Musonda, Ceballos, Joaquín, Alegría, Fabian och José Carlos


Första halvlek

Betis sparkar igång matchen på Camp Nou och ordnar genast en hörna som Piqué kan nicka undan. När Barça erövrar bollen blir det genast farligt och Luis Suárez är en dålig bollmottagning – och en felaktig offsideavblåsning – ifrån att kunna ge de regerande mästarna ett tidigt ledningsmål.

Säsongens första ligamål låter dock inte vänta på sig särskilt länge. Efter drygt fem minuter slår Messi en crossboll mot Alba som smugit med i ett anfall och sätter av i en djupledslöpning. Vänsterbacken får bollen perfekt på foten – som alltid när passningen är signerad Messi – och slår i sin tur en passning snett inåt bakåt mot Arda, som mycket läckert stöter in bollen i mål med utsidan av foten. 1-0 och vilken smakstart för Blaugrana!

Strax därpå får vi nästan bevittna en repris av målet – Messi hittar en djupledslöpande Alba som spelar tillbaka bollen in mot straffpunkten där Luis Suárez finns, men passningen går lite bakom uruguayanen och Betis kan rensa undan bollen.

Barcelona har inlett matchen bra med mycket rörelse och kvickt passningsspel. Trots att Betis försöker packa mittfältet med grönvitrandiga spelare tar sig Barça förbi lekande lätt och hittar enorma ytor på kanterna av gästernas trebackslinje – något Messi utnyttjar när han ständigt söker en diagonal passning mot en djupledslöpande medspelare.

Efter tjugo minuters spel mot ett mål sticker Betis upp och ordnar frispark i ett bra läge någon meter utanför straffområdet. Rubén Castro klipper till och får en superträff; bollen borrar sig in i nätet bakom Claudio Bravo, som förvisso är på bollen, men inte lyckas stöta undan den. Helt ologiskt sett till matchbilden, men vackert var det och det är utjämnat på Camp Nou.

Barcelona håller på att svara ganska omgående när Sergi Roberto hittar in med en fin boll till Arda i straffområdet. Turken – som är stekhet för tillfället – slänger sig för att försöka stöta in bollen i mål, men får ingen riktig träff och bollen rullar ut över kortlinjen.

Barça fortsätter att hota – Denis avfyrar ett skott som styrs ut till hörna och Messi bombar bollen i ribban med högern – men den vill inte in. Messi styr och ställer som vanligt och ligger bakom det mesta som sker offensivt. Till slut tycks Leo tröttna på det oavgjorda resultatet. Han får bollen från Sergi Roberto strax utanför straffområdet, löper sig till en bättre position och skjuter genom ett hav av Betisförsvarare. Bollen går som en missil och det är inte mycket Adán kan göra i Betismålet, förutom att se bollen gå in. 2-1 till Barça, minst sagt välförtjänt.

Strax därpå är det dags igen när Messi levererar bollen till Sergi Roberto längs högerkanten. Den forne mittfältaren slår ett inlägg längs marken som Luis Suárez möter och avslutar på en touch. Det är kanske inte den renaste av träffar Luisito får till, men vad gör det när den är så välplacerad? Bollen smiter in vid bortre stolpen och det är 3-1 till Barcelona – ett resultat som står sig de få minuter som är kvar innan domaren blåser för halvtidsvila.


Andra halvlek

Barçadominansen fortsätter i andra halvlek och inom loppet av fem minuter har Adán bombarderats flera gånger och Messi har en boll i mål som döms bort på grund av en offsidestående Ardas inblandning i målet.

Tio minuter in i halvleken sätter Barça av i en kontring efter en Betishörna. Messi löper från egen planhalva, släpper ut bollen till Arda på vänsterkanten, tar en löpning på djupet och får tillbaka bollen efter en fin passning av Arda. Leo har Suárez med sig vid den andra stolpen och slår en passning i sidled till Luisito som enkelt kan bredsida in bollen i mål. 4-1 till Barça!

Mardrömmen för Betis är dock inte över på långa vägar. Bara minuten efter Blaugranas fjärde mål vinner Arda boll på offensiv planhalva. Den turkiske landslagsmannen spelar bollen vidare till Messi, som tar några steg innan han avlossar ett nytt skott från distans – i mål! 5-1 och manitan är fullbordad!

Med tjugo minuter kvar av matchen får Denis Suárez, som stått för en bra insats, kliva av och lämna plats för Munir. Arda tar klivet ner på mittfältet medan Munir tar plats till vänster i anfallet. Tempot i matchen har stundtals gått ner, men Barcelona fortsätter att skapa chanser och Messi fortsätter att vara inblandad i allt som händer.

Med kvarten kvar är det dags för byte nummer två i Barcelona – Digne kommer in istället för Jordi Alba. Strax därpå vinner Barça en frispark i ett bra läge. Messi och Luis Suárez står redo och det blir den senare som drämmer till. Och som han gör det – bollen dundrar in bakom Adán i mål och el Pistolero fullbordar sitt hattrick. 6-1 till Barcelona!

Bara minuten senare är det Betis tur att få frispark på offensiv planhalva. Inlägget möter Rubén Castros panna, men nicken blockeras och bollen trillar ner framför fötterna på Castro som snabbt avlossar ett skott – i mål. 6-2 och ett tröstmål för gästerna, till Claudio Bravos förtret.

Trots att det bara är minuter kvar av matchen och Barça leder stort fortsätter katalanerna sin press mot Betismålet. Digne får en chans att göra sitt första mål i Barçatröjan efter att ha blivit serverad av Messi – vem annars – men Adán räddar. Rakitic släpper lös sin högerfot från distans, men Adán räddar återigen. Efter två tilläggsminuter blåser domaren av matchen och slutresultatet skrivs till 6-2 – ett resultat vi har fina minnen av sedan tidigare.


Kommentar

Ett lysande Barça som trots sju saknade spelare – däribland åtminstone två givna startspelare i form av Neymar och Iniesta – fullkomligt pulveriserade motståndet. Pressen satt där den skulle, det var rörelse, det var snabba passningar, inget kladdande på bollen, inget stillastående – helt enkelt en mycket väl utförd match av Barcelona med Messi som den starkast lysande stjärnan, som så många gånger förr.

När den fällande domen i skatteåtalet mot Messi och hans pappa kom i somras var pressen snabba med att konstatera att det minsann skulle påverka argentinaren negativt. När Messi och hans Argentina förlorade finalen i Copa América var pressen snabba med att konstatera att det skulle påverka Messi negativt. De kunde inte ha haft mer fel. Messi ser så oerhört taggad ut och är definitivt hungrig efter fler titlar med Barcelona. Leo gör som han vill, mot vem han vill, när han vill. Fullkomligt magisk i kväll och det är en ynnest att få se denna makalösa fotbollsspelare vecka in och vecka ut. Messi är inblandad i allt – gör han inte mål själv så spelar han fram medspelarna eller slår en öppnande passning som leder till mål i ett senare skede. Det går inte att hitta ord för att beskriva denna trollkarl till människa.

Poyets taktik med fem man i mittfältet och tre i backlinjen gick inte alls hem när Barça rullade boll så snabbt att Betisspelarna helt enkelt inte hann med. Istället blev det stora ytor på kanterna, vilket i första halvlek utnyttjades till max av framför allt Messi, som ständigt levererade bollar till Alba och Sergi Roberto som kom i fina löpningar gång efter annan.

Offensivt såg det mycket bra ut och då ska vi komma ihåg att Neymar och Iniesta saknades. Eller saknades är kanske inte rätt ord. Var det verkligen någon som saknade Ney och Don Andrés i dag? Barça har värvat smart i sommar och förstärkt truppen rejält. Bredden den här säsongen är enorm, vilket kan visa sig avgörande i titelracet både i Spanien och i Europa. Att samtliga nyförvärv redan ser ut att ha anpassat sig gör det ju inte sämre direkt.

Trots att Betis inte hotade särskilt mycket framåt såg firma Piqué och Umtiti väldigt stabila ut. Geris kvaliteter behöver man knappast nämna, de känner vi till väl vid det här laget. Umtiti stod för en väldigt solid insats och lär bara bli bättre ju längre tiden går. Har Barça äntligen hittat den ultimata mittpackspartnern till Piqué? Det bådar onekligen gott.

Albas insats är värd att nämnas också då han såg ut att ha ryckt upp sig rejält efter förra säsongens ganska dåliga insats. Är det Digne-effekten vi ser prov på redan? Hur som helst är det skönt att vår kvicke vänsterback har fått lite konkurrens, särskilt eftersom konkurrenten har visat sig vara kapabel att peta Alba om han inte presterar på topp.

Vi kan konstatera att Barça inledde säsongen magiskt och att det bådar väldigt gott inför framtiden.


Bäst i kväll:

+++ Messi. Inblandad i fem av sex mål. Gör bort motståndare på löpande band. Serverar medspelare på löpande band. Messi ser ruskigt taggad ut och trycks aldrig sluta utvecklas. Opererar över i stort sett hela den offensiva planhalvan och är någon form av hybrid mellan Xavi i sin prime och sig själv i sin prime. Messi är så överlägset dominant att det nästan är orättvist. Ett monster helt enkelt. Bäst i världen – någonsin. Utan minsta tvivel.

++ Sergi Roberto. Har ingenting att göra i defensiven, men oj så bra han är offensivt när han får så mycket utrymme som han fick i kväll. Slår det ena smörinlägget efter det andra. Släpper bollen i precis rätt tidpunkt hela tiden, ständigt spelbar och oerhört trygg med bollen. Tog ett hårt grepp om högerbacksplatsen i kväll och om Sergi fortsätter så här kommer Dani Alves knappast att vara saknad i Katalonien särskilt länge.

+ Arda Turan. Den här platsen hade lika gärna kunnat gå till Luis Suárez, eller egentligen vilken annan spelare som helst, men Arda får den då han ser ut som en helt ny spelare jämfört med i fjol. Han tar för sig, han vågar och han levererar. Vi såg det i matcherna mot Sevilla och vi fortsatte att se det i dag. Spelar med mycket större självförtroende och verkar ha hittat sin plats i laget mycket bättre nu när han får spela på en position där han trivs bättre. Känns som ett nyförvärv. Mycket bra i dag.


Matchfakta

Mål:

1-0 Arda, min 6
1-1 Rubén Castro, min 21
2-1 Messi, min 37
3-1 Luis Suárez, min 42
4-1 Luis Suárez, min 56
5-1 Messi, min 58
6-1 Luis Suárez, min 82
6-2 Rubén Castro, min 84

Gula kort: Cejudo, Ceballos, Rubén Castro (Betis) Luis Suárez (Barcelona)


Statistik

Bollinnehav: 73% – 27%
Skott: 30 – 6
Skott på mål: 12 – 2
Hörnor: 10 – 2
Offside: 4 – 0
Regelbrott: 17 – 13


Visca el Barça!