Valverde ändrade om startelvan jämfört med matchen mot Roma, Umtiti vilades och Vermaelen ersatte honom på mittförsvaret. Även Jordi Alba satt på bänken och med tanke på att Digne var skadad, fick Sergi Roberto agera som vänsterback. Busquets som har känt av skada, fick vila hemma och i stället spelade Andre Gomes pivote tillsammans med Rakitic. Dembele och Coutinhou tog var sin kant på anfallet medan Suarez och Messi spelade på topp.

Första halvlek
Som vanligt startade matchen med mycket bollinnehav för Barcelona men Leganes spelade  kompakt försvarsspel och gav inte mycket ytorna för hemmalaget att operera på. Fram till den 17:e minuten hade Barcelona inte skapat någonting då Coutinho avlossade ett skott från sin kant och Leganes målvakten Cuellar fick göra sin första räddning för dagen, kort därpå fick Suarez två bra läge men skärpan fanns inte där riktigt och det stod alltjämt 0-0. 
Inom loppet av fem minuter fick Messi två frisparkarsläge utanför straffområdet, den första sköt han rakt in på försvaret men den andra skruvade han förbi muren, bakom en chanslös Cuellar. 

Efter målet tryckte Barcelonas gasen i botten för att öka sin ledning vilket gav resultat omgående, Rakitic hittade Coutinho i mitten och brassen i sin tur skickade iväg en kanon passning till Messi som tog med sig bollen i straffområdet och rullade enkelt in bollen.

Andra halvlek
Leganen hade inga planer på att ge upp matchen och började andra halvlek mycket piggt och laget fick ett utmärkt läge att reducera när Claudio Beauvue nickade bollen strax över ribban. Det var tydligt att Barcelona inte ville anstränga sig för mycket och Valverdes plan var att kontrollera matchen utan att riskera så mycket. Men som många gånger förr, är det inte lätt att slappna av i La Liga och gästerna lyckades till slut reducera i den 69:e minuten genom Nabir El Zhar, marockanen fick bollen utanför straffområdet i en bra vinkel och lyckades avlossa ett skott ostört. Ter Stegen  hade kunnat rädda skottet men bollen touchade på Robertos ben och hamnade i mål. 

Ett par minuter efter reducering kunde Messi göra en äkta hattrick och punktera matchen när La Pulga försökte chippa bollen över en utrusande Cuellar som dock lyckades avvärja Messis försök och hålla hoppet uppe hos gästerna. 
I slutet av matchen flyttade Leganes upp laget i hopp om att kvittera men Messi och Co ville annat. Dembélé hittade Messi inne i straffområdet som bröstade sig förbi försvaret och lobbade bollen över Cuellar i målet. 

Kommentar
Barcelona gjorde som man skulle och tog med sig tre viktiga poäng i liga-striden. Återigen hade Messi uppvisning och nu för tiden luktar det mål varje gång Barcelona får ett frispark utanför straffområdet. Valverde roterade i laget och fyra viktiga spelarei  Iniesta, Umtiti, Busquets och Alba fick vila upp sig inför fortsättningen av säsongen. Det är tydligt att Valverde har lyckats hitta ett rytm inom laget då laget kan tempoväxla beroende på matchens utgång. 

Suarez behöver skärpa sig framför mål då han fick flera bra lägen under matchen utan att kunna förvandla dem bättre. Härligt att se Vermaelen komma in och göra en felfri match med tanke på de viktiga matcherna som återstår av säsongen. Även Semedeos comeback har gynnat laget och portugisen börjar sakta men säkert hitta ett härligt samspel med Dembélé på högerkanten.