Vid 12-tiden i dag tog Albert Soler och Robert Fernández plats framför ett gäng journalister för att ge sin syn på transfermarknaden och Barças värvningar. Det blev i mångt och mycket ett försvarstal från två män som inte under några omständigheter ville ta på sig ansvaret för Barças misslyckade sommar, utan som istället la skulden på allt och alla utanför klubbledningen.

När det gäller Coutinho skyllde man på Liverpool:

– I fredags, efter flera veckor av förhandlingar, bud och erbjudanden, satte Liverpool ett pris på Coutinho. De ville ha 200 miljoner euro och då bestämde vi oss för att vi inte kunde genomföra affären. Det här är ett exempel på hur fotbollen ser ut nu för tiden. Den här klubben och den här ledningen kommer inte att vara en del i det. Det som har hänt på transfermarknaden den här sommaren har tagit oss till en helt annan modell av fotboll, som vi inte är vana vid, sa Albert Soler.

Här måste man påpeka att Soler säger emot sig själv, och inte så lite heller. Han menar att Barça inte vill vara en del i den ”moderna fotbollen”, där rika investerare – och även länder– pumpar in enorma pengar i klubbar och möjliggör övergångar för flera hundra miljoner euro. Okej, det låter fint. Problemet är ju att det är en lögn. Bara för en vecka sedan värvade Barcelona Ousmane Dembélé för 105 miljoner euro – en siffra som kan stiga till 145 miljoner euro. På vilket sätt är Barça inte en del av den ”moderna fotbollen” då? Genom att betala dessa sinnessjuka priser legitimerar Barcelona inte bara fotbollens utveckling, utan klubben är med och upprätthåller den.

Soler fortsatte:

– För några år sedan hade det varit rena vansinnet att spendera 100 miljoner euro på att köpa en enda spelare. Men det verkar vara så det är nu. En gång i tiden var Barcelona ledande på transfermarknaden, men nu sätts priserna av hedgefonder. Hela länder är i princip agenter på marknaden. Allting har förändrats. Vi bestämde oss för att inte riskera klubbens ekonomiska status och arv och drog oss därför ur Coutinho-affären.

Soler passade också på att ge en känga till Pep Guardiola:

– Det har nått stadiet där en klubb betalade 50 miljoner euro för en målvakt. Vi är lättade över att UEFA har startat utredningar. Vi tänker inte ge oss in i en marknad som är utom kontroll. Liverpool krävde 200 miljoner euro. Faktumet att Neymar hade löst sin egen utköpsklausul på 222 miljoner euro betydde att alla visste att vi hade så mycket pengar. Vi har försökt att lösa situationen utifrån våra sportsliga behov, vilket alltid är vår prioritet, men det finns gränser som vi inte kan korsa. Vi brukar inte prata om hur vi sköter förhandlingar, men Liverpool krävde 200 miljoner euro och vi accepterade det inte. Vi uppskattar att spelaren gjorde vad han kunde för att komma hit, men nu finns det inget mer vi kan göra, sa Soler.

Givetvis kom frågor om Neymar, vilket Soler kortfattat sa såhär om:

– Vi fick reda på att Neymar skulle lämna samma dag som han bekräftade offentligt att han lämnade Barcelona. Ryktena startade i slutet av juli, när laget befann sig på USA-turnén. Varken presidenten eller jag fick någon som helst information om Neymars förehavanden innan han själv offentliggjorde dem. Den som säger något annat har fel. Spelaren tog ett beslut och det är bara han som kan hållas ansvarig för det. Vi hade ingen aning om att han hade funderat på att lämna en längre tid. Det finns ett WhatsApp-meddelande daterat 19 juli, inte i maj eller februari, där det står att PSG ska försöka värva Neymar. Det tyder på att Neymar tog sitt beslut under USA-turnén.

Barcelona har kritiserats från alla möjliga håll för sitt agerande under transferfönstret, särskilt efter att Neymar lämnade, men Soler ville inte höra talas om det:

– Barça har inte förlorat sin internationella prestige genom att ha sunt förnuft och att vara ansvarsfull. Det är inte att förlora prestige, det är att vinna prestige. Medlemmarna har lagt sitt förtroende i våra händer, människorna som de anser är bäst lämpade att sköta klubben. När det gäller möjliga avgångar tas sådana beslut när resultaten är dåliga. Om Robert och jag kom hit och sa till er att vi hade värvat två spelare för 270 miljoner euro skulle vi ha korsat en gräns av ansvarslöshet och då skulle vi ha varit tvungna att avgå.

– I Spanien har spelare utköpsklausuler. Alla vet vad spelarna kostar. Därmed behöver man ha två saker i åtanke: om spelaren vill gå till ditt lag och om klubben har råd att köpa spelaren. Det ser annorlunda ut på andra europeiska marknader och det är något vi har fått uppleva den här sommaren. Vi alla borde spela utifrån samma spelregler, men det gör vi inte i dag, fortsatte Soler.

Soler fick också en fråga om Messis kontraktssituation och om argentinaren hade skrivit på sitt nya kontrakt eller inte. Bartomeu har tidigare i somras bekräftat att Messi har skrivit på, men det var en i raden av lögner från Barçapresidentens sida.

– När klubben säger att det finns en överenskommelse betyder det att överenskommelsen är godkänd av båda parter. Det enda som saknas är den officiella signaturen för att bekräfta att överenskommelsen är godkänd. När klubben går ut med uppgifter om att något är klart är det klart och godkänt från båda parter. Signaturen är bara en formalitet. Det finns inga problem. Jag vill verkligen försäkra medlemmarna om att det inte är några problem med Messis kontrakt. Ni kan vara lugna. Han kommer att skriva på snart. Och när vi säger snart, menar vi snart, sa Soler.

Jaha, det var ju lugnande nyheter från Barçaledningen. Eller inte. För ett par veckor sedan gick Pep Segura ut och försäkrade att värvningarna av Coutinho och Dembélé mycket snart skulle vara klara. Det hela lades till och med upp i en artikel på Barças officiella hemsida. Vi vet ju alla hur det gick med en av de värvningarna. Fail.

I början av sommaren jagade Barça Verratti och ryktades ha fått flera bud nekade av PSG. Härom dagen läckte en video ut där Unai Emery och Valverde talas vid och där Emery hörs säga till Valverde att Barça aldrig la nåt officiellt bud på Verratti. Robert Fernández förnekade dock att det skulle vara sant:

– Det är inte sant att vi inte försökte värva Verratti. Jag pratade personligen med Unai Emery och han vet att Verratti var en spelare vi ville ha, sa Fernández.

Sportchefen fortsatte:

– Vi visade intresse för Iñigo Martínez och Seri, men i slutändan tyckte vi att det var bäst att inte värva någon av dem.

Apropå spelare Barça var ute efter la Soler till:

– PSG ville ha 70 miljoner euro för Di María. Vi ville inte betala så mycket.

Tack och lov för det, säger jag.

Fernández förklarade även de värvningarna Barcelona har gjort under sommaren.

– Vi köpte tillbaka Deulofeu för att vi tror att han kan vara väldigt användbar för oss. Semedo var en av flera möjliga högerbackar och därför värvade vi honom. Vi vet att folk tvivlar på Paulinhos förmågor men jag tror att han kommer ändra er inställning i de kommande matcherna. När det gäller Vermaelen behöll vi honom för att vi tror mycket på honom. Trots att han har varit skadad mycket tror vi att han kommer bidra med mycket i laget. Marlon, Munir, Samper och Douglas har lånats ut för att vi vill att de ska utvecklas och sedan komma tillbaka nästa säsong.

– Jag tycker att de värvningarna vi har gjort är bra och att vi har ett bra lag. Det är sant att vi ville värva fler spelare, men vi är nöjda med vårt lagbygge. Jag pratade med Valverde och vi har diskuterat laget. Han är nöjd. Förra veckan sa jag att vi skulle värva ytterligare en spelare, men vi kunde inte värva den spelaren vi ville. Jag menar inte att vårt lag inte är tillräckligt bra, missförstå mig inte, för det här laget är riktigt bra, fortsatte Fernández.

Det är lite lustigt att Valverde plötsligt är nöjd, eftersom han så sent som för en vecka sedan sa att han ville förstärka laget ytterligare. Även Soler tycktes vara nöjd med Barças lag och försäkrade att även Valverde var nöjd:

– Vi har ett magnifikt lag. I flera år har vi haft världens bästa lag och jag tycker att vi fortfarande har det. Valverde tycker också att det nuvarande laget är tillräckligt bra och att värvningarna vi har gjort kommer att hjälpa oss. Det här laget är kapabla att vinna varenda titel. Hittills har vi bara spelat två matcher. Om ni vill klaga kan ni göra det efter säsongen, sa Soler.