Med gårdagens bekväma batalj mot Real Murcia på näthinnan så är det inte särskilt svårt att vara positiv till José Arnaiz, som jag förövrigt pushat för ett antal gånger här i bloggen. Att han var en av B-lagsspelarna som skulle få chansen i den första cupomgången var föga överraskande och ingen kan klaga på att han inte tog den. Ett mål och stundtals bländande spel blev det för den 22-åriga debutanten från Talavera de la Reina. Man kan ju i alla fall hoppas att detta fungerade som någon form av katalysator för Ernesto Valverde och att han ger B-lagets just nu hetaste spelare några minuter i större sammanhang framöver.
 
Snabb background check för den intresserade på José Arnaiz:
 
Född och uppvuxen i den lilla staden Talavera de la Reina så tog det inte lång tid innan han började sparka boll i den lokala klubben, UD Talavera. Talavera huserade i tredjedivisionen och det var också där som han vid 18-års ålder gjorde seniordebut. Det dröjde dock inte länge förrän den gode José tog sitt pick och pack och flyttade några mil norrut, närmare bestämt till Valladolid. I stadenslag Real Valladolid fick han till en början acceptera en stilla tillvaro i junior- samt reservlaget innan han som 20-åring fick göra sin professionella debut när han fick hoppa in i Real Valladolids Segunda-match mot Leganés. Efter det blev framträdandena i A-laget något mer regelbundna och till slut hade han blivit en ordinarie del av förstalaget innan FC Barcelona köpte loss honom inför denna säsong.
 
Kort och gott kan vi konstatera att vi har att göra med en spelare som på sin höjd knappt gjort två säsonger inom elitfotbollen, en för att vara riktigt krass. Så någon form av ”stress”, som vissa faktiskt uttryckte igår, på grund av hans relativt höga ålder för att vara en debutant från B-laget, ska inte existera. Arnaiz besitter en speciell talang och ett ”internationellt klipp” i steget som det så ofta heter, en acceleration som få kan skryta med. Lägg där till en mycket bra bollbehandling samt ett kreativt fotbollssinne och det är inte svårt att förstå att han är ett stort offensivt hot. Det finns dessutom gott om spelare som slagit igenom på den stora scenen långt efter de fyllt 20, en viss Pedro blev till exempel inte en permanent del av A-laget förrän efter hans 22-årsdag.
 
***
 
En stark inledning har följts upp av några matcher på rad med trevande spel även om resultaten gått vägen. Och ja, jag tycker att insatserna inledningsvis var klart bättre än de tre senaste även om många har haft klagomål på prestationerna säsongen igenom.  Men om Peps sejour fortfarande är folks standard, vilket det bevisligen är hos många, då kommer det vara svårt att imponeras av ett Barcelona lag någonsin igen.
 
***
 
Högerbacksfrågan har varit et frågetecken ända sedan den eviga trotjänaren Dani Alves lämnade klubben och inte förrän nu känns det som det kommit in en fullgod ersättare. Nélson Semedo har knappt satt en fot fel sedan hans ankomst och därför måste Valverdes matchning av den samme ifrågasättas. Semedo har startat två matcher i följd EN gång under hans första tre månader i klubben, häpnadsväckande. När konkurrensen i det närmsta är obefintlig blir det än mer chockerande. Aleix Vidal har uteslutande spelat som ytter medan Sergi Roberto bör hålla till centralt, ändå är det just Sergi Roberto som gjort flest minuter som högerback denna säsong medan Semedo blivit förpassad till bänken.
 
Missförstå mig rätt, Sergi får gärna spela. Jag ser mycket hellre Sergi framför både Rakitic och Paulinho i nuläget, men konkurrera ut Semedo som högerback ska han inte göra. Inte nu, inte i framtiden. Så tror jag inte heller blir fallet men denna försiktiga inmatchning som Valverde håller på med är helt upp åt väggarna fel i mina ögon, Semedo behöver alla minuter han kan få i sin nya klubb och det nu.
 
***
 
La Liga rullar på och en haltande tabell börjar sätta sig allt mer, framförallt är två lags prestationer så avsevärt mycket bättre än fjolårets att de förtjänar epitetet ”sensationslag”.
 
Sensationslag #1:
 
Valencias förvandling jämfört med fjolårssäsongen ser allt mer sensationell ut och deras 4-0 kross av Sevilla i helgen ändrade inte på det. Gonçalo Guedes spelar just nu fotboll som han aldrig gjort förut och är förmodligen ligans hetaste spelare. Både Valencia och Guedes har Marcelino att tacka för mycket.
 
Sensationslag #2
 
Leganés är säsongens andra sensation och laget på femteplats har släppt in minst mål(3) av alla lag i Europas fem bästa ligor! Coach Asier Garitano har alltså tagit klubben från tredjedivisionen till succé i högstaligan på fyra år. Jag ska inte ens försöka sätta ord på det…