Låt valfri fotbollsfantast beskriva Marc-André ter Stegen som fotbollsspelare och de skulle förmodligen prata om hans utomordentliga spel med fötterna samt förmågan att ständigt ligga likt en libero bakom sina backar för att avvärja något långa djupledsbollar. Fler positiva anmärkningar på hans målvaktsspel än så ska du inte förvänta dig. Förvänta dig istället en kortare paus, denne fotbollsfantast måste med stor sannolikhet tänka lite. Efter kanske 10 sekunders betänketid är det troligt att personen börjar dra till med klyschor som ”svag i luften”, ”ojämn” och ”misstagsbenägen”. Ni vet, de vanliga sakerna som sägs om målvakter som inte riktigt anses tillhöra de allra bästa. Till viss del hade jag hållit med, förut. Men inte just nu.
 
Ter Stegens säsongsinledning har inte varit någonting annat än sensationell. FC Barcelona har 17 matcher in på säsongen släppt in fem(!) mål. Siffror inget lag och inte heller någon målvakt kan matcha. Barças kollektiva försvarsspel har givetvis varit ramstarkt som få men nog hade den här femman i insläppta mål kolumnen byts ut mot en betydligt högre siffra om det inte vore för den blonda tysken mellan stolparna. Den fantastiska räddningen på Paulo Dybalas vänsterskott på tilläggstid igår mot Juventus är bara den senaste i raden av jätteräddningar som blivit vardagsmat för ter Stegen anno 17/18. En sån som Aduriz, till exempel, drömmer nog fortfarande mardrömmar.
 
Till rubriken då, för nej, jag har inte lurat er. Jag satt igår efter Juve-matchen och undrade om inte Marc-André ter Stegen faktiskt är världens bästa fotbollsmålvakt, just nu. Notera nyckelorden i meningen: ”just nu”. Han är inte ens topp tre i världen när vi pratar faktisk kvalité, då måste man leverera över tid. Han kan nå dit, han kommer förmodligen nå dit men han är inte där, än. Jan Oblak, David De Gea och Manuel Neuer är alla bättre målvakter i min mening, kanske till och med någon till, men om ter Stegen kan bibehålla nuvarande form en längre tid och faktiskt bevisa att detta är hans faktiska kvalité så finns det inget som säger att Mönchengladbachsonen inte kan sållas till den skaran om något år eller till och med om några månader. För just nu har tysken ingen överman. Ingen målvakt i världen har denna säsong blandat den essentiella jämnheten tillsammans med närmare ett dussin jätteräddningar, flera direkt matchavgörande. De Gea är självklart där, spanjoren har varit magnifik. Men bättre än ter Stegen? Nej. Möjligtvis lika bra men då kan man fortfarande hävda att Blaugranas nummer ett varit bäst. Oblak? Har varit sitt vanliga stabila jag, men inget utomordentligt. Neuer? Skadad i stort sett hela säsongen. Sen finns det en drös med duktiga målvakter utöver dessa tre herrar. Ederson, Courtois, Buffon, Navas, Donnarumma, Alisson och så vidare. Men kan ni i ärlighetens namn påstå att någon varit bättre än ter Stegen? Mitt svar är nej.
 
Vad man än tycker i denna fråga så är det i alla fall uppenbart att den rör upp känslor. När jag twittrade ut detta påstående under onsdagskvällen så var det vissa som svarade med ”Ja, det är väl självklart?” och andra med ”Är du dum i huvudet?”, fotboll berör, i vanlig ordning. Och tråkigt vore annat.