Lagupptällningar

FC Barcelona
Bravo – Alves, Mascherano, Mathieu, Adriano – Xavi, Busquets, Rakitic – Munir, Messi, Neymar

Bänk: Sandro, Montoya, Bartra, Pedro, ter Stegen, Iniesta, Sergi Roberto

Granada FC
Roberto – Nyom, Babin, Murillo, Foulquier – Fran Rico, Iturra, Yuste, Marquez – Isaac, Arabi

Bänk: Martins, Olazabal, Piti, Cordoba, Mainz, Eddy, Nounkeu
 

Tankar inför matchen
”Det är inte bara att trycka på en knapp för att bryta ner dessa försvar, det handlar om att döda dem med 100 passningar” hade Luís Enrique förklarat inför matchen, men efter misslyckandet senast mot Málaga var det framför allt effektiviteten i sista tredjedelen som ifrågasattes. Samtidigt som det inte avlossats ett enda skott på Málagamålet kunde Bravo och hans försvarare fortsätta betitla sig som ett av Europas främsta formmässigt utan ett enda insläppt mål. Men hur skulle man klara sig mot ett fysiskt och kontrings-/försvarsinriktat Granada?

Piqué fick sitta på läktaren och se hur Mathieu och Mascherano skulle stoppa kontringsspelet, medan Adriano gav Alba lite välbehövlig vila. Att Alves var tillbaka i startelvan kändes självklart, men för första gången i år spelades Xavi, Rakitic och Busquets tillsammans på mittfältet och förhoppningen var ett Xavi skulle hantera sin nya roll som rotationsspelare rakryggat. Messi och Neymar fick samsas med Munir på det tre numera centrala anfallspositionerna, och Lucho visade tydligt att det inte var fråga om att vila någon framtida startelva.


Tillbaka i startelvan - till Granadas förtvivlan
 

Första halvlek
Dani Alves var snabbast ut med att sätta press på besökarna med ett för honom typisk inlägg som dock nickades undan. Granada föreföll dock inte särskilt oroliga, utan kontrade blixtsnabbt och nådde ett 1-mot-1 läge där Mascherano var sista utposten. Men återigen gled en stor fransman in perfekt och tåade bort bollen, och lämnade inte mer än ett stort hål i luften för anfallaren att sparka på. Var det någon mer än undertecknad som ansåg att Mathieu var för gammal och långsam när han köptes in i somras?

Bortlaget spelar tydligt en fysisk fotboll, men Barcelona inleder med ett bra passningsspel och Mathieu gör ytterligare någon kvalificerad brytning. Munir är sedan nära att skapa rabalder när han dras ner på väg in i ett friläge, men hela situationen vinkas korrekt bort för offside. Istället jobbar sig Granada runt på Dani Alves högerkant, och det långvariga nollan ser ut att bli spräckt ner återigen en stor fransman lyckas blocka el Arabis skott. Liggandes på marken får marockanen tag på bollen igen och sparkar snyggt längs gräsmattan vilket sånär ger mål, men bollen snuddar överliggaren och flyger ut, otagbart för Bravo.

Tio minuter var det ett ordentligt tryck från Barcelona, och Alves långbollspassningar på uppvärmningen hade gjort nytta när han lyfter en perfekt boll över Roberto. Bakom kommer Mathieu störtandes och stöter in bollen till unge Munir som bara har att sätta foten till, men en ordentlig benskyddsträff skickar läderkulan rakt i gapet på Roberto. Inte heller när Xavi försöker chippa in genomskärare ger sig bortaförsvaret, utan en mycket elegant bicycleta stänger luckan för den rutinerade mittfältaren. Minuten senare ser Messi ut att ha hittat nyckeln till försvarslåset när han rullar in 1-0, men en offsideflaga hindrar honom från att fira. Reprisen visar att assisterande domaren är korrekt i sin bedömning, men det är inte med mer än centimeter.

Tjugo minuter in har inte mycket förändrats, det är framför allt Alves som står för det bästa offensivt på sin högerkant, och Granada börjar se trötta ut efter att knappt ha fått låna bollen. När kontringslägena väl kommer är det fortsatt el Arabi som är vassast, men ingenting känns särskilt farligt från gästerna. När man till slut tröttnat på att knappt få anfallen dunkas bollen helt sonika mot Bravo från mittplan, och det är inte mer än några meter ifrån att långskottet går under ribban. Xavi tar sedan tag i Barcelona och skjuter in sig mot Roberto – lagets första skott på mål på över 100 minuter.

GOLAZO! En vek passning utan adress från Granadaförsvaret når rakt in i lejonets kula, och att tro att Neymar inte tackar för dukade bord är att underskatta brasilianaren. Med lätta steg utmanar han Babin, och när han trycker av styrs bollen turligt under foten på försvararen och i en vacker båge över en hjälplös Roberto, 1-0 och en återtagen ligaledning framför jublande hemmasupportrar.

Lionel hade än så länge hittat väl in i matchen, och kom sånär fri men blev återigen avblåst, denna gången mindre korrekt. Fran Rico fick matchens första varning efter en onödig tackling på Neymar, och siste anfallskollegan Munir kämpade väl när han vann ett inkast långt ner på egen planhalva efter en defensiv löpning som fick en för dagen bänkad Pedro att dra på smilbanden.


Messi var överallt ikväll - och till slut även i protokollet

Halvleken börjar gå mot sitt slut, och i den 42:a minuten får Granada ytterligare att läge men nickar över. Bollen sattes lugnt igång längs högerkanten, och efter ett fantastiskt samspel mellan Alves, Munir och Messi står den lille magikern med bollen vid fötterna och två motståndare i sin närhet. En dubbel tvåfotare senare lyfts bollen vackert från Messis högerfot och mot en framrusande Rakitic på bortre stolpen.

MÅL! 2-0 av kroaten otagbart på nick, följt av ett kramkalas.

Granada får ingen chans att samla sig, i halvlekens sista minut sticker Messi bollen på djupet till Munir som blir stoppade av Roberto i en välavvägd utrusning, men Neymar är snabbast på returen och gör ingen misstag.

MÅL! 3-0 och mål nummer två av Neymar som nu börjat prestera på allvar i blaugrana.

Halvtid
Det brukar sägas att ett mål innan halvtid förstör planerna för coachena, och det stämde även ikväll; för Luís Enrique. I en paus där han är på väg att kunna väga beröm för tålamodet och spelet i det stora hela mot en gnutta kritik för ineffektiviteten och variationen får han tacksamt bara berätta hur fantastiskt laget har svaret.
Bravo hade inte prövats något nämnvärt, men framför allt Mathieu stod för ett flertal viktiga brytningar. Den tydligare centrallinjen i laget gav stora ytor till Alves och Adriano, men vänsterbacken var klart mindre företagsam än sin landslagsman i första halvleken. Mittfältet kontrollerades väl med Busquets som vanligt mellan mittbackarna i uppspelsfasen, och Messi var inte sällan nere och bytta plats med både Xavi och Rakitic för att undkomma sin markering. I anfallet var det också argentinaren som imponerade, men bäst med sina två mål hittills var ändå Neymar som gjorde lite som han ville med motståndarna.


"Not bad!" - Lucho blev även han imponerad ikväll

Andra halvleken
Om matchen hade börjat dominant så var inledningen på andra halvlek inget sidosteg; bortsett från en glidtackling av Mathieu hade Granada inget att säga till om, och när Messi blev fälld i ett farligt frisparksläge tog dirigenten Xavi hand om den fasta situationen, och endast en vass räddning från Roberto hindrande ett tidigt mål. Minuten senare gör Rakitic en skolboksbrytning på mittplan, och Messis förlängning ut till Munir förtjänar ett bättre öde än den aningen för långa passningen mot Neymar som istället rinner ut till hörna. Måhända en stor talang, men färdigslipad är han inte än på länge den unge Munir.

Rakitic får lämna planen och vi lär säkert få återse kroaten på tisdag, istället kommer nykontrakterade Sergi Roberto in i handlingen. Mittfältskung är och förblir dock Xavi, som med en underbar kross ut till Alves lägger upp nästa smäll för Granada.

MÅL! Alves har siktet inställt efter första halvleken och möter Xavis krosspassning med ett volleyinlägg rakt på Messis panna vid bortre stolpen, och även argentinaren får nu stå med i protokollet.

”Where are your critics now? They will still be out there. Ignore them all!”
Ray Hudson om kritiken mot Dani Alves


Brasilianarna bjöd verkligen upp till dans med tre mål och ett assist mellan dem

I den 64:e minuten lämnar Busquets efter en godkänd prestation, och inkommande Bartra skickar upp Mascherano som mittfältare. Någon defensiv inriktning blir det dock inte, Adriano utmanar på vänsterkanten och hittar snett bakåt till Xavi som väntar in Messis djupledslöpning. Passningen blir perfekt och la Pulga kan enkelt spela i sidled till Neymar, som sin vana trogen drar till med en skottfint innan han retfullt rullar in bollen i mål.

GOAL! 5-0 och hattrick av Neymar som firar med en liten piruett.
Efter målet tar lekfullheten över och de flesta anfallen slarvas bort med onödiga passningar eller slarviga dribblingar, vilket känns mer okey när man leder med 5-0. Sandro får också ersätta Munir, och Lucho verkar lita helt på att Messi och Neymar är i god nog form för en natt i Paris.Både Dani Alves och Foulquier drar på sig onödiga varningar, och det bästa som händer är som vanligt Messi-magi. Med Luís Enrique står och tecknar framåt snubblar en stillastående Babin bort sig under Messis höga press. Med självförtroendet på topp gör han inga misstag, får ner Robert i Granadamålet med en dragning och rullar sedan in 6-0.

MÅL! Lionel Messi i 82:a minuten, argentinarens andra mål och tredje poäng i matchen.

Men precis som i början av matchen så ser ett slarvigt försvarsspel ut att kunna ge ett mål i baken, men en utmärkt glidtackling av Marc Bartra skickar bollen långt över och Barcelona har nu inte släppt in ett enda mål under säsongsinledningen: 7 matcher, 630 minuter och 18-0 i målskillnad.


Fortfarande opasserad: Tummen upp för Bravo
 

Kvällens awards

Kvällens musketörer
”En för alla och alla för en” gav en kämpainsats värd namnet  och det är nästan tjänstefel att ge ut kritik. Mycket glädjande är att ingen del av laget, eller någon individ för den delen, sjunker under lagets gemensamma standard ikväll. Adriano och Mascherano är inte alltför framträdande, men medan Matheiu gör sin bästa match hittills så verkar Dani Alves ha börjat hitta formen igen. Munir blandar sin valpighet med riktigt imponerade 1-mot-1 prestationer, och att utmärka sig brevid Messi och Neymar är inte lätt. En laginsats där man äntligen visade hur bra laget kan prestera över hela banan. Och nu väntar PSG…

Kvällens dans
Neymar gjorde ett efterlängtat hattrick och firade som en brasse bör; med lite samba

Kvällens gammal-är-äldst
Ingen minns väl längre att Xavi ansågs vara på dekis? Att han inte längre tillhörde fotbollseliten? Att han inte platsade i Barcelona? Med kaptensbindeln runt armen tog han inte bara tag i laget efter poängtappet mot Málaga, utan såg även till att stärka sin egna aktier med ett par passningar som hade gjort Pirlo avundsjuk. Och vore det inte för Roberto i Granadamålet så hade han fått kröna insatsen med ett mål. På planen mot PSG?


Kapten tillbaka i förarsätet

Visça Barcelona