Luis Enrique ställde upp med en stark och väntad startelva och gjorde inte många förändringar från den elva som startade i helgens match. Det mest anmärkningsvärda var att Messi äntligen var tillbaka i startelvan för första gången sen september. Lucho formade sitt lag enligt följande:

Ter Stegen
Alves – Piqué – Vermaelen – Alba
Rakitic – Busquets – Sergi Roberto
Messi – Suárez – Neymar

Bänk: Bravo, Iniesta, Bartra, Munir, Adriano, Mathieu och Samper


Även Roma ställde upp med en väntad elva. Rudi Garcia gav följande spelare förtroende från start:

Szczesny
Maicon – Manolas – Rüdiger – Digne
Pjanic – Keita – Nainggolan
Florenzi – Dzeko – Falque

Bänk: De Sanctis, Torosidis, Castán, De Rossi, Vainqueur, Uçan och Iturbe


Första halvlek

Barcelona inleder med att rulla bollen fint inom laget. En boll på djupet avsedd för Neymar stöts undan till hörna av en Romaförsvarare, men brassens hörnspark blir misslyckad och Barça för börja om. Hemmalaget har inlett bra och Messi får möta publikens kärlek efter att ha avlossat ett bra skott från straffområdeslinjen som Szczesny styr ut till en ny resultatlös hörna.

Efter sex minuter lirkar Busquets fram en genial passning till Neymar som löper in bakom Romas backlinje. Brassen är fri i straffområdet, har Messi med sig och lägger en smörpass till argentinaren som bredsidar in bollen i mål. En fantasisk aktion av Barça, men tyvärr blåser domaren av för offside – mycket tveksamt enligt reprisbilderna.

Strax därpå blir Messi serverad en boll på djupet, avlossar ett skott, men får ingen riktigt bra träff och bollen smiter retsamt ut över kortlinjen på fel sida av stolpen. I de inledande tio minuterna har det varit Barça för hela slanten och man ser en tydlig tendens till att katalanerna söker bollar bakom Romas backlinje gång på gång, något som lyckas i princip varje gång.

Det tar Roma nästan 12 minuter innan de får hålla i bollen mer än tre sekunder när Dzeko lyckas vaska fram en hörna som inte leder till någonting. Ett par minuter senare slår Neymar återigen en boll som går över gästernas backlinje och landar perfekt i gapen på Alves som stuckit i väg i djupet. Högerbacken är fri mot Szczesny och kan avsluta själv, men passar osjälviskt bollen till Suárez som löpt med mot bortre stolpen och uruguayanen sätter bara fram foten och 1-0 är ett faktum på Camp Nou!

Strax därpå kommer Barça i ett mönsteranfall. Messi passar Neymar, som väggar tillbaka till Messi, som på ett tillslag skarvar vidare till Suárez som även han på ett tillslag lyfter bollen över Romaförsvaret tillbaka till Messi, som lekande lätt chippar bollen över Szczesny. 2-0 till Barcelona och det är ett mål av världsklass, producerat av vad som måste vara den bästa anfallstrion världen någonsin skådat. Det är så vackert att tiden stannar.

Barcelona spelar ut Roma fullständigt och förflyttar bollen mellan sig som om det vore en kula i ett flipperspel. Det går så fort när Barça höjer tempot och Roma hänger inte alls med när Blaugrana skruvar upp tempot. En halvtimme in i matchen står italienarna fortfarande med backlinjen högt och Barcelona rullar boll och försöker trä in bollen bakom gästernas försvar.

Med en trygg tvåmålsledning börjar dock tempot i matchen sjunka något och Barça spelar bara runt bollen utan att förta sig och utan att Roma kan göra något åt saken. De få gångerna Barcelona blir av med bollen vinner man tillbaka den inom några sekunder. Fem minuter från halvtidsvilan äntrar Roma offensiv planhalva för ungefär tredje gången i matchen och Piqué går tufft in i en duell med Keita, vilket belönar honom med gult kort och Roma med frispark. För en sekund blir det farligt i Barças straffområde, men Ter Stegen avvärjer.

Minuten därpå orsakar Sergi Roberto en ny frispark i ett farligt läge i närheten av hörnflaggan, men Barcelona går undan bollen och kan sätta av i en kontring. Neymar driver bollen genom motståndarnas planhalva, men Barça lyckas inte ta tillvara på ytorna och Roma kan stöta ut bollen över kortlinjen. Barcelona slår hörnan kort, Neymar måttar ett inlägg som nickas undan, men bollen landar i gapet på Suárez som från utkanten av straffområdet tar sats, möter bollen i en perfekt volley och skruvar den i i nätet bakom Szczesny. 3-0 till Barça och ännu en fantastiskt mål! Det avslutar den första halvleken som har innehållit stor show från Barcelonas sida.


Andra halvlek

Barcelona gör ett byte i halvtid, Sergio Busquets får kliva av för lite välbehövlig vila och lämnar plats för Sergi Samper. Även Roma gör ett byta och det är Iturbe som kommer in istället för Nainggolan.

Andra halvlek fortsätter ungefär som den första slutade. Ett Barça som rullar boll i ett halvlågt tempo, men som skruvar upp det då och då och det blir genast farligt. Messi, Neymar och Rakitic testar Szczesny, som inte har några större problem att värja sitt mål.

Tio minuter in i andra halvlek börjar Roma jobba sig in i matchen och får ett bra läge att reducera när Iturbe testar Ter Stegen från nära håll. Tysken gör en fin räddning, bollen går ut till en resultatlös hörna och Barcelona kan ställa om. Nu är det Barcelonas tur att få hörna, som återigen slås kort. Barça spelar runt bollen och  Suárez lirkar fram en boll till Messi i utkanten av Romas straffområde. Leo, som har smugit in bakom sin försvarare har ett bra läge att skjuta, men väljer att spela Piqué som dröjt sig kvar i straffområdet och Geri kan enkelt bredsida in 4-0 till Barcelona. Precis efter målet byts Piqué ut och Bartra kommer in i hans ställe.

Barcelona kommer i ett nytt anfall och byter kant med en underbar crossboll mot Neymar, som står för en en minst lika underbar nedtagning. Brassen spelar snett inåt bakåt till Suárez i straffområdet och det är oklart om el Pistolero försöker skjuta eller om han medvetet skarvar bollen till en framrusande Messi. Argentinaren petar till bollen, men Szczesny får ut en hand och räddar. Han släpper dock en liten retur och Messi är där direkt och kan enkelt stöta in 5-0 för Blaugrana. Manitan är fullbordad!

Efter målet kommer Roma i en kontring och Messi, som är så spelsugen att han till och med vill försvara, fäller Iturbe olyckligt precis utanför straffområdet. Pjanic tar hand om frisparken, men prickar muren. Dessförinnan har Lucho gjort sitt sista byte när Adriano får komma in och agera mittfältare istället för Sergi Roberto som även han får lite välbehövlig vila.

Neymar är sånär att hamnar i målprotokollet när klockan tickat upp mot 70 minuter, men marginalerna är inte på sambalirarens sida när han försöker skruva in bollen vid bortre stolpen, utan den går precis utanför – retligt.

Fem minuter senare retar Neymar nyss inbytte Uçan i Romas straffområde, varpå turken fäller brassen och domaren kan inte göra annat än att döma straff. Neymar tar själv hand om straffen, men den är svagt slagen och Szczesny räddar. Adriano är dock först på returen och bombar in 6-0 i nättaket! Strax därpå fäller Vermaelen Dzeko klumpigt i straffområdet och nu är det gästernas tur att få straff. Även Dzeko tar hand om sig egen fixade straff och Ter Stegen vill inte vara sämre än Szczesny utan räddar bosniens halvdanna straff.

Trots att Barcelona leder med sex bollar ligger man på för ett till mål. Neymar är sugen på att skriva in sig i målprotokollet, men har inte turen på sin sida den här kvällen. När klockan har passerat 90 minuter kommer Roma i ett anfall längs sin vänsterkant. Dzeko möter ett inlägg med pannan och sätter bollen i nät bakom Ter Stegen – tröstmålet är ett faktum. Domaren blåser direkt av matchen och slutresultatet skrivs till 6-1.


Kommentar

En fullkomligt magisk match där Barcelonas sydamerikanska trio var återförenade för första gången på två månader. Och som de njöt. Det var fotboll i världsklass av supertrion och av hela Barcelona. De som inför matchen var oroliga för att Barça skulle vara bakfulla och mätta efter firandet av marängkrossen i lördags visade sig ha oroat sig i onödan. Blaugrana följde upp den strålande prestationen mot Real Madrid med en minst lika strålande insats mot ett för dagen vitklätt  Roma – kanske trodde Barçaspelarna att det var de vita konerna från i lördags som hade kommit tillbaka för att försöka utkräva revansch.

Hur som helst gör Barcelona en komplett match, precis som i helgen. Roma såg ut som ett blåbärsgäng mot ett extremt dominant Barcelona som bjöd på stor show och visade att man är en kraft att räkna med även den här säsongen. Ingen sätter en fot fel i kväll – med undantag för Vermaelen vid straffsituationen – och det är matcher som denna som skulle kunna göras till en instruktionsfilm över hur fotboll ska spelas.

Det var en fröjd att se Barças anfallsspel i dag och även om Roma kom till Camp Nou med en något naiv inställning var det flera klasser som skiljde lagen åt. Barça hade full kontroll på precis allting och Roma hängde inte alls med. Variationen i Barcelonas anfall var underbar att skåda och det finns inga ord för att beskriva hur Messi, Suárez och Neymar connectar med varandra. Det blir inte bättre än så här.


Bäst i kväll:

+++ Suárez. Ett simpelt tap-in-mål, en fantastisk lobb som assisterade Messis mål och en sagolik volley som han begravde i nätet. Uruguayanen är en målskytt av högsta rang och det visade han i kväll igen.

++ Messi. Har Leo verkligen varit skadad i två månader? Det kunde man inte tro när man såg honom i kväll. En retfull chip i sann Messi-anda, ett påpassligt andra mål och bud på mycket, mycket mer.

+ Neymar. Inte i målprotokollet i kväll, men är delaktig i princip i samtliga mål. Neymar är hal som en ål och är i stort sett omöjlig att försvara sig emot. Hade inte marginalerna på sin sida i dag, annars hade han lätt klivit av som tvåmålskytt, minst.


Matchfakta

Mål:

1-0 Suárez, min 14
2-0 Messi, min 18
3-0 Suárez, min 44
4-0 Piqué, min 56
5-0 Messi, min 60
6-0 Adriano, min 77
6-1 Dzeko, min 91

Gula kort: Piqué, Messi, Alves (Barcelona) och Vainqueur (Roma)


Statistik

Bollinnehav: 72% – 28%
Skott: 19 – 8
Skott på mål: 12 – 4
Hörnor: 11 – 3
Offside: 9 – 2
Regelbrott: 12 – 11


Visca Barça!