Detta är första artikeln i vad jag hoppas kommer bli en episk serie av månadssammanfattningar av vad som händer i Athletic och runt klubben. Folk kommer att sitta och vänta på dessa mer förväntansfullt än nördar väntar på nästa Hobbit-film.

Men om man lägger högtravandet och försök till fyndiga referenser åt sidan så kommer det helt enkelt vara mina reflektioner från månaden som gått och en sammanfattning av vad som hänt under månaden i Atheltic.

Vi kör igång då! Vart börjar vi då? Ja, eftersom den ”löjliga säsongens” fönster precis har stängts till och Falken till slut landade i Manchester så kan vi lägga rykten och spekulationer åt sidan, men vi behöver kanske slutgiltigt redovisa resultatet av hur det här transferfönstret påverkade Athletic? (En komplett lista på spelare in och ut finns längst ned i denna artikel).

I Bilbao har det varit lugnt på transferfronten och det blir aldrig speciellt stora omsättningar i truppen. Det årliga utköpet* blev Ander Herrera som valde att gå till Manchester United, som det har blåst vida om under sommaren. Han valde alltså att tacka nej till Champions League-spel för att istället gå till en klubb som inte ens spelar Europa League. Visst är United en stormakt och nysatsar för massvis av pengar, men det är ändå anmärkningsvärt ur ett rödvitt perspektiv (vilket det ofta blir).

En spelare värvades in, i form av Segundas skyttekung från förra säsongen. Borja Viguera från Alavés för en miljon Euro samtidigt som Herrera köptes ut för 36 miljoner euro tror jag bestämt det var? Det betyder att man som vanligt går plus en jäkla massa miljoner (35 den här gången) Det är väl ganska bra då kan vi ju köpa en massa nya spelare! Eller inte?

Det var snack om två-tre stycken som kanske skulle värvas in och som låg inom policyns ramverk. Nämligen Nacho Monreal och Mikel Arteta, båda från Arsenal, men ingen av dem värvades in och jag vet inte om det faktiskt budades något på någon av dem utan de blev kvar i Londonklubben.

Ingen av dem har någon direkt anknytning till Athletic och Arteta tyckte många var för gammal och har kanske gjort sitt? Dessutom så är det inte det defensiva mittfältet det behövdes förstärkas eller breddas utan snarare på det offensiva innermittfältet i det hål som Ander ändå lämnade efter sig.

Det självklara valet en nummer tio - eller vad man nu väljer att kalla den rollen – skulle vara Beñat Etxebarria, som kom inför förra säsongen till Athletic från Betis där han burit sitt lag och som belöning fick prova på landslagsspel.

Beñat som inte riktigt fick det att stämma förra säsongen skulle nu få chansen att visa upp sig men har inte gjort undertecknad euforisk av glädje med sina insatser så här långt. Han hade lättare att komma till sin rätt längre ned i banan och därifrån dirigera spelet ut på kanterna i ett kontringsstarkt Betis. Men han kommer få fler chanser under säsongen att visa åtminstone sin fina högerfot.

Det går ganska snabbt att ta surret kring silly season i Athletic och det blir snarare snack om vilket Lezama-spelare, uppflyttad från B-laget Bilbao Athletic, som kommer att lyckas bäst och få mest speltid. Den här säsongen ser det ut att bli den lille Unai Lopez som med sina futtiga 1,69 m över havet och 60 kg som ser ut att bli främste konkurrent till Beñat i nummer tio-positionen om man bortser från möjligheten att flytta in Muniain i mitten.

Unai har fått hyggligt med speltid redan och ser riktigt lovande ut med speed, teknik och verkar vara helt orädd inför A-lagsspel. Bådar gott inför framtiden.
Annat som har hänt och som är svårt att undvika att nämna är kvalificeringen till Uefa Champions League. Genom att slå ut Napoli med sammanlagt 4-2 så tog sig laget vidare till gruppspelet i Champions League för första gången sen säsongen 98/99 då man lottades i samma grupp som Juventus, Galatasaray och Rosenborg. Man hamnade sist i den gruppen och fick sedermera inte spela mer efter det.

Den här gången blev det BATE Borisov, Shakhtar Donetsk och Porto, vilket anses vare lite av en drömlottning om man tittar på pappret. Krig och jävulskap ställer till det i mötet mot Shakhtar och det finns ju inga dåliga lag i Champions League, men det finns goda chanser att ta sig vidare till slutspel vilket skulle vara helt otroligt för en klubb som Athletic.

I och med hemmamatchen mot Napoli i CLs playoff så fick staden chansen att visa upp den nu färdigbyggda arenan med plats för drygt 53 000 åskådare och tajmingen kunde inte vara bättre än att man fick inviga den nya arenan med att gå till gruppspelet i CL.

Ligan i Spanien har startat med två omgångar och i första matchen mot Malaga borta blev förlust 1-0 i en match som var insprängd mellan dubbelmötena med Napoli, så vi får väl skylla det mediokra spelet på det. I andra omgången var det dags för första hemmamatchen och den vanns på Nya San Mamés ganska övertygande mot Levante med 3-0. Bortsett från Malagamatchen så får man säga att det är en bra start på säsongen för Athletic. Aduriz fortsätter att spruta in mål vilket kommer att vara viktigt den här säsongen om någon.

Två spelare har blivit uttagna till landslaget som spelar mot Frankrike ikväll (torsdag). Iturraspe och Mikel San José. Mycket trevligt för dessa herrar och för klubben så klart.

Nu orkar jag inte skriva mer men jag har säkert glömt att nämna något om något så vänligen lägg till era kommentarer nedan.

Jo en sak till! Jag måste passa på att önska en personlig favoritspelare lycka till i Eibar. Hoppas du spelar som en Gud och återkommer till klubben som en ännu bättre fotbollsspelare. Aupa Borja och aupa Athletic så klart. Ett lite aupa till Eibar. Välkomna till högsta divisionen.

Nu slut!
 
Resultatet av Silly Season:

Spelare ut:

Ander Herrera: Manchester United
Enric Saborit - RCD Mallorca (utlånad)
Jonás Ramalho - Girona (utlånad)
Unai Albizua - Tenerife (utlånad)
Iker Guarrotxena - Tenerife (utlånad)
Raúl Fernández - Racing Santander
Borja Ekiza – Eibar
Iñigo Ruiz de Galarreta – Real Zaragoza (utlånad)
Iñigo Pérez - Numancia
 
Spelare in:

Borja Viguera: Alavés
Jon Aurtenetxe – Tillbaka från lån
Guillermo Fernández – Uppflyttad från B-laget
Kepa Arrizabalaga - Uppflyttad från B-laget
Iker Guarrotxena - Uppflyttad från B-laget
Unai Bustinza - Uppflyttad från B-laget
Ager Aketxe - Uppflyttad från B-laget
Unai López - Uppflyttad från B-laget
 
*Då Athletic inte är en ”säljande klubb” och alltid kräver att hela utköpsklausulen betalas + skatter på det så använde jag detta uttryck. Klubben tvingar givetvis inte spelare att stanna om en klubb betalar hela summan men man är heller inte speciellt samarbetsvilliga i sådana här affärer då klubben är ytterst mån om att behålla sina bästa spelare vilket är mer eller mindre ett måste för att kunna hävda sig i toppen i Spanien och inte minst i Europa.

Källor: Athletic-club.net, wikipedia,